5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hašek 25.5.2009 17:11

Článek je k věci.

Šetřit, šetřit, šetřit. Tedy spíše než rozhazovat, jak radí výrobce dluhů Sobotka.

Jinak si dovoluji podotknouti, že krize vypadá jinak. Pokud se naplánovaný růst nedostaví, tak bych v tom neviděl až tak velký průšvih. Ne tak někteří politici, žijící z ustrašených teskolidiček.

A když vidím našeho velkého kormidelníka, slunce vesmíru, jak se přímo tetelí, že on jediný lid z toho vytáhne. Rychle přemýšlím, koho a kde zas ten šibal bude více zdaňovat.

Ludva 26.5.2009 11:09

Re: Článek je k věci.

ODS toho tak našetřila. Leda dluhy v konsolidační agentuře a v bankách. A teď pokračovala v trendu ČSSD. Ještě měla velké štěstí, že ji z toho Paroubek (hlupák) vytáhnul, jinak by skončila volební období s astronomickým dluhem.

cb 25.5.2009 16:29

Ja jsem

povoden nezpusobil, jak k tomu prijdu, ze mam plny sklep vody?

Pepek 25.5.2009 15:55

kdo je viníkem krize?

Levičáci se snaží obhájit myšlenku, že ti zlí jsou věřitelé (bankéři) a oběťmi jsou ti hodní dlužníci, co nemohou splácet. Když se píše o toxických úvěrech, proč nikdo nemluví o debilech , kteří si půjčili 4M na barák, na kterýžto nemají, neměli a mít nikdy nebudou? Lze přistoupit na myšlenku, že jim bankéř neměl půjčit - ale s tím souvisí poměrně správné rozdělení na ekonomicky svéprávné a nesvéprávné.

cb 25.5.2009 16:30

Re: kdo je viníkem krize?

Banker mu pujcil, protoze

Pepek 25.5.2009 16:40

Re: kdo je viníkem krize?

Citovaná geneze finanční krize je jsou stále příliš politicky korektní, pomlčuje totiž o účasti milionů nesvéprávných individuí při podpisu úvěrových smluv.

Vždy jsou kamenovány špičky - anonymní lůza je vždy nevinná. Přitom nejde o žádnou kolektivní vinu - při dnešním stavu výpočetní techniky by šlo vypsat hodně dlouhý sloupec neplatičů včetně dlužné částky, i se statistickým zpracováním.

Ludva 26.5.2009 11:06

Re: kdo je viníkem krize?

A proč nemohou splácet ? Protože USA převedli výrobu do Asie - dováží 86% spotřebního zboží ! To je pak těžké uživit se. Evropa jde podobným směrem, ale naštěstí ti vyspělejší Asijci zase začínají zaměstnávat nás.

JEROME 27.5.2009 11:17

Re: kdo je viníkem krize?

Pepku, je to komplikovanější. Pan president Clinton byl výrazně sociálně cítící. A tam to začalo. PRÁVO na ten barák měli i ti, co nevydělali ani dolar prací. Bylo o tom napsáno dost. Ale on tak hezky hrál na saxofon a Václav I. i Michael z Rockerů takový způsob existence milují. Ze státního krev neteče a ze soukromého se to nehradí. Finanční domy tedy nalezly protilék, který - nikoli 30 penízi - teď platí velká část i nesocialistické planety. A bude platit dlouho....

Vladimir 25.5.2009 14:46

censura

Jelikož příspěvek neobsahoval žádné vulgární slovo, byl to zcela legitimní názor na úroveň p. Párala jako autora, lze to chápat jako cenzuru.

Konzerva 25.5.2009 14:22

Levicová demagogie

Takže krizi zavinili koncipienti, zdravotní sestry nebo mistři v provozu na výrobu hřebíků? Lidé s nromálním platem, hypo, s úsporami v řádu max. desetitisíců nejsou postiženi oslabením měny a ztrátami na majetku? Ano, chápu myšlenky pana Párala, který dle liberálních pouček tvrdí, že daně jsou trest (dokonce se hezky říká trest za úspěch). Sice bez daní by se majitelé BMW nemohli prohánět 16Okou po dálnici, protže by nejspíš žádná nebyla, ale to neva. Levičáci, ať si říkají socani či liberálové, prostě chtějí rozbít všče, co ve společnosti aspoň trochu funguje. Místo aby se krize právě využila k reformě, k odstranění jevů špatných a nefunkčních, dál šíří svoje demagogické poučky, dobré pro dobu ekonomického bezmračného počasí. Přitom krize něco vezme každému. Progresivní zdanění je to nejmenší a nejméně bolestné, co může bohaté postihnout. Oni totiž ty stažené ovce jsou i na druhé straně pomyslné barikády, kterou liberálové typu p. Párala stavějí ve společnosti. A těm skutečným ovcím může jednou dojít trpělivost a pod kůží stažené ovce se objeví narudlá kůže vlka. Příklady z minulého století zde byly zmíněny;-P Rovná daň byl bezva nápad pro 90 léta, kdy všechno šlapalo, tehdy takový projekt by umožnil vytvoření silné sebevědomé vrstvy bohatých, která by mohla být oporou pro těžké časy. Modří svazáci tu šanci propásli, dnes je na ní pozdě. Prostě přichází čas ztrát a obětí. Můžeme si nad nimi naříkat, jako levičáci, nebo se k nim postavit čelem a brát je jako příležitost, investici do budoucna a dobrou zkušenost. Vím, že jsem naivní a že levicová demagogie bude mít navrch, ale musel jsem to zkusit.

Jura Jurax 25.5.2009 15:31

Re: Levicová demagogie

8-o

No tak nevím - přijdete mi dost levicově demagogický ... spočtěte si někde, kolik kdo platí daní, a pak mudrujte - rovná daň je - díly odpočtům a ůlevám - již dnes iluze ... a progresivní zadnění bohatců tak, jak je navrhováno, vynese pakatel, který ani nebude stačit na porcování medvěda nebo peníz rozfrcaný placením zdravotnických poplatků z daní všech jen některým, jak nám to zavedli rozhazovační socani ...

R 25.5.2009 15:43

Re: Levicová demagogie

R^R^

Jakub S. 25.5.2009 16:14

Re: Levicová demagogie

Samozřejmě. Progresívní zdanění prosperujících ještě nikdy žádnou společnost nevyneslo nahoru. To samo nestačí, na to není třeba být matematik!

vládík 25.5.2009 16:19

Re: Levicová demagogie

Přichází doba obětí? TAK SE OBĚTUJTE.  Ve stejné procentní výši, jako ostatní.  To, že jen blbec neví, že daň je progresivní (konstantní /"rovná"/ je pouze sazba ze základu daně) už tu bylo konstatováno. To pochopit je zřejmě na vás příliš. Jinak:

Krizi zavinili i politici, kteří banky do nekrytých úvěrů tlačili, případně klidně přihlíželi.

Krizi zavinili především nesolidní dlužníci. Ti, kteří nikdy nepřemýsleli, jak budou dluh splácet. Ačkoliv to je základní povinnost dlužníka.

Teprve nakonec krizi zavinili bankéři, kteří uvolnili pravdidla pro poskytnutí půjčky (tedy "zapomněli" se pojistit právě proti hlavním viníkům - nesolidním zájemcům o půjčky).

          

Konzerva 25.5.2009 21:20

Re: Levicová demagogie

Máte naprostou pravdu. Ovšem banmky jsou natolik páteřní instituce systému, že prostě nikdo nemůže zůstat krizí nepostižen (snad kromě bezdomovců a divochů v pralese). Prot je demagogie tvrdit, že vyšší zdanění bohatých nemá být zavedeno proto, že něčí vila/akcie/cojávím má dnes cenu 50% proti loňsku. To je zkrátka riziko podnikání; věc má takovou cenu za jakou je prodána, kdo neprodal na vrcholu bubliny má smůlu a prostě musí počkat na bublinu další.

Fafa 26.5.2009 1:33

Re: Levicová demagogie

Sice bez daní by se majitelé BMW nemohli prohánět 16Okou po dálnici

Ale mohli. Proste by zaplatili dalnicni znamku ve vetsi vysi, navic by na te dalnici byl mensi provoz.  

hafusak2 25.5.2009 12:19

To je docela hezké tvrzení,

jen mu chybí ještě nějaká jiná varianta řešení. Situace je taková, že jsme v krizi. Na rozjezd a odstranění následků krize jsou potřeba peníze. Tyto peníze si lze natiskout a způsobit inflaci. Lze si je i vypůjčit, ale jejich splátky budou brzdou dalšího rozvoje. Lze je získat souborem úsporných opatření na státních výdajích, ovšem všechna ministerstva a úřady jsou proti svému zeštíhlování. Lze je získat úpravou daňového systému - zdanit vysoké zisky, luxusní výrobky, snížit počet odečitatelných položek daní, to kejhání /zatím ještě netrefených/ trefených hus je až ohlušující. Pak už jen zbývá všechny náklady přenést na bedra řadových občanů - zaměstnanců, např. zaváděním různých poplatků, snížením platů, omezit jejich práva novelou zákoníku práce či zrušením minimální mzdy. Touto cestou to nejspíš dopadne. Jaké štěstí, že už nelze obnovit robotu či nucené práce.  A. France ve svém románu Ostrov tučňáků kdysi napsal, že placení daní je pro bohaté potupné, ať platí chudí. Ta kniha byla parodií na dějiny Francie, ale je vidět, že některé její myšlenky dnes zažíváme v reálu u nás.

mirek 25.5.2009 12:35

Re: To je docela hezké tvrzení,

Máš pravdu, bylo to myšleno takto: bolet to  bude méně toho , kdo z 5 mil. zaplatí 0,5 mil a hůře to ponese ten kdo z 10 tisíc zaplatí 1tisíc.  Přitom oba zaplatili  jen 10 % .Tak jen pro poměr.  A řešení to není jednoduché ale bude bolestivé. 

Jenda 25.5.2009 13:19

Re: To je docela hezké tvrzení,

Tak tak, na rozjezd a odstraneni nasledku jsou potreba penize. Proto je potreba ty co jeste nejake maji poradne oskubat aby se rozjezd a odstraneni nasledku poradne zbrzdilo a levicove strany mely jeste dlouho dost vydesenych volicu.

Jura Jurax 25.5.2009 16:28

Re: To je docela hezké tvrzení,

R^R^R^

Hašek 25.5.2009 17:39

Re: To je docela hezké tvrzení,

Souhlas!

R^

F..A.Kekule 25.5.2009 13:31

Re: To je docela hezké tvrzení,

Ještě jste zapoměl na snížení odvodů na sociální pojištění, to je taky dáreček!

Historik 25.5.2009 15:16

Re: To je docela hezké tvrzení,

Citujte přesně "Raťafák s rukou na jílci meče krátce prohlásil: Jsem šlechtic a daň platit nebudu, protože platit daň je nedůstojné. Ať platí luza."

V době, kdy se má toto odehrávat zajišťovala šlechta vojenskou sílu státu na vlastní útraty (povinnost přispěchat panovníkovi na jeho výzvu s ozbrojenou družinou). Později byla šlechta této povinnosti de fakto zbavena, ale privilegia si chtěla ponechat.

Rovná občanská vláda i tzv. solidarita jsou odvozeny od všeobecné branné povinnosti. Na to se teď nějak zapomíná.

Na armádě občanů stála už antická demokracie.

Jura Jurax 25.5.2009 15:34

Re: To je docela hezké tvrzení,

Jojo - na povinnosti se vůbec rádo zapomíná ... ale ruka se natahuje, přece každý má nárok, ne? :-/

Pepek 25.5.2009 15:47

Re: To je docela hezké tvrzení,

Lůza daně platit nebude, ta je prožere. (Y)

Jakub S. 25.5.2009 16:16

Re: To je docela hezké tvrzení,

Moment - římští legionáři byli zaměstnanci v žoldu!

Jura Jurax 25.5.2009 16:28

Re: To je docela hezké tvrzení,

No, ale to už nebyla antická demokracie, ale císařství  ;-)... neověřoval jsem si to, ale v paměti mi uvízlo ze střední školy, že u řeckých městských států bojovali svobodní občané schopní unést zbraň a za římské republiky obdobně, přičemž podle zámožnosti se lišili výzbrojí, kterou si pořizovali na vlastní náklady ...

Fafa 26.5.2009 1:30

Re: To je docela hezké tvrzení,

Rimani taky dlouho fungovali jako obcanska milice na vlastni naklady. Plat a nejakou dalsi podporu od statu zacali dostavat az kolem roku 100 BC. A je velmi poucne, ze behem jedne generace nemeli legionari nejmensi problem vest obcanskou valku proti vlastnimu Senatu,  jev za dob obcanske armady naprosto neslychany.

vládík 25.5.2009 16:29

Re: To je docela hezké tvrzení,

Zrušením minimální mzdy se zlepší státní rozpočet? Jak?

Souhlasím, snižme odpočitatelné položky (např náklady na stravu zaměstnanců, režijní jízdenky, příspěvky na pojistné, ..). Nelíbí se?  Co považujete za vysoký zisk?  Myslíte podniku?  Co předpokládáte, že většina podniků s těmi zisky dělá?

Vy nechápet, že luxusní výrobky se nadměrně zdaňují samy?  Jejich cena je trojnásobná jen proto, že je to "luxusní" zboží. Takže se platí trojnásobek DPH (než u zboží neluxusního). A pětinásobek daně z příjmů (pro vás: ze zisku). To fakt nechápete?

Které odečitatelné položky chcete zrušit a proč?

Víte, tady mnozí již před lety tvrdili (pravdivě), že žijeme nad poměry. Všichni jste ječeli, jak málo si můžete dovolit a ještě někdo řekne, že je to nad poměry!  Bylo. Dnes to vidíte. Nad poměry si žijeme všichni. A musí to přestat - u všech.

Jura Jurax 25.5.2009 16:38

Re: To je docela hezké tvrzení,

No, nad poměry si žijeme jak kdo. Někdo spíš platí, někdo si spíš bere. Ti, co platí, si nad poměry nejspíš nežijí ... ;-P