2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludvik 29.6.2009 21:42

Přírodní živel

Voda odnesla někomu vše je rád za holý život a má jen to co má na sobě.Bylo by dobré kdyby některá s televizí  zveřejnila  odebírání trhovcum oblečení  bot a jiných věcí.Pak likvidaci ve spalovně.Všechno to by bylo potřebné pro postižené oblasti.Na jedné straně se spálí a na druhé straně se dělají zbírky od občanů  oděvů a bot atd.Je to hnusné

R 29.6.2009 23:09

Re: Přírodní živel

No, asi by se musely nějakým způsobem zpracovat  falzifikáty chráněných značek, jestli je odpárat nebo nějak zatřít nevypratelným inkoustem a přestříkat nějakým jiným logem.... Ale určitě by to řešit šlo.  Nesmazatelným inkoustem nastříkat nějaké logo, které říká, že to jsou věci určené výhradně pro humanitární pomoc, aby se s tím nekšeftovalo.....

P 29.6.2009 20:25

Bude hůř

Pamatuji za socialismu remízky, struhy. Po revoluci nastoupili noví kolchozníci a provedli melioraci luk a rozorali zbylé meze. Takže teď v případě prudkých dešťů se splaví hlína a odteče rychle voda. V létě naopak bude extrémní sucho. To je vesnice. Města betonují všechny plochy, účinek je stejný, voda rychle odteče a opět přes léto budou sucha. Lidé si přidělávají problémy. Dříve také byly záplavy, ale týkalo se to domů poblíž vody, kterých nebylo tolik. Dnes pojišťovny odmítají pojišťovat proti povodni. Proto toto neštěstí ponese každý sám.

bb 29.6.2009 20:52

Re: Bude hůř

Nevím kde jste žil, ale meze a remízy rozorali bolševici při svém socialistickém hospodaření, otrávili půdu, prostě zplundrovali krajinu. nesvádějte to na nové kolchozníky, jsou to ostatně ti samí jak za bolševiků

P 29.6.2009 21:03

Re: Bude hůř

Vysočina, opravdu je to tak. To co komunisti ještě nerozorali, novodobí "kapitalisté" sjednotili. Jezdím poměrně často do Rakouska, tak to srovnávám. Nelíbí se mi jejich větrníky, které hyzdí krajinu, nemají žádný energetický význam, ale líbí se mi jejich péče o krajinu.

Obrozenec 1.7.2009 7:36

Re: Bude hůř

Líbí se mi na Rakousku úplně všechno. Ještě že jsme se od Rakouska odtrhli. Teď to máme pěkně naše malé české, moravské a slezské. Ostatně statisíce občanů Rakouska se k nám stěhují, ne?

R 29.6.2009 23:11

Re: Bude hůř

Ono by to stejně proti přívalové vodě nijak zásadně nepomohlo, to by se muselo zalesnit nebo aspoň zatravnit téměř všechno.

JaS 29.6.2009 15:53

Tento výklad o podílu lidské činnosti na povodňových škodách

je určitě rozumnější než pindy o příčinách globálního oteplování.

honzak 29.6.2009 15:47

už to valí přes vysočinu

na jihozápad. Asi mě to chytne na kole...

honzak 29.6.2009 17:41

Re: už to valí přes vysočinu

nechytlo! Zato kaskáda upouští o 106 a tak je cyklostezka na Zbraslavi u mostu 30 cm pod vodou. Ani to není tak studený...

karel 29.6.2009 15:39

Neřešitelne.

Všechno je uplně jinak. Povodně byvaly vždy, jenom se o nich nevědělo, nebyla televize. Na vině je lidstvo ktere stavilo a dal stavi domy u řek a potoku. Všechna města jsou postavena u řeky, vesnice alespoň u potoka. V minulosti to mělo smysl, proto že voda je život a doprava vody se děla jenom lidskou silou. Dneska už prakticke duvody pominuly neni duvod stavit domy u potoku a u řek. Zde hraje roli historicka paměť, kde lide na takovem uzemi zažiji takovou povodeň jednou maximalně dvakrat za život..

R 29.6.2009 15:47

Re: Neřešitelne.

Taky si myslím. Takové vesnice jako Žilina, Hodslavice, Životice atd když poničila před 100 a více  lety podobná povodeň jako ta nyní, nestálo to nikomu ani za zmínku. Možná maximálně nějaký lichvář odepsal ve svém účetnictví půjčky místním a pár let se těmto místům vyhýbali podomní obchodníci, protože lidi tam neměli peníze. Musel by se při této povodni utopit místní farář nebo nějaký vysoký úředník a podobně, aby tu povodeň někde aspoň pár větami zapsali.

Talián 29.6.2009 21:08

Re: Neřešitelne.

Projděte si na Googlu postižená místa. Je evidentní, že historické centrum s kostelem a farou stojí opodál na vyvýšeném místě. Kolem, rovně dál od vody větší a starší stavení. To nejhůře postižené a mnohem mladší, stojí v údolní nivě na nízkém břehu. Když se podíváte na půdorys nivy, je patrné, že vznikla činností vodního toku, který tam volně meandroval. Celá niva je výsostné území vody, kde stavební činnost nemá do dělat. Pokud ano, tak ať se nikdo nediví, že voda připomene, kdou je tam pan domácí. 

R 29.6.2009 23:30

Re: Neřešitelne.

Dříve to bylo na vesnici velice jednoznačně rozdělené, větší stavení bohatších sedláků a podobných movitých lidí bylo obvykle na bezpečných místech, tito lidé si mohli dovolit vybírat a kupovat dražší pozemky. Ti, co museli šetřit každou korunu, kovozemědělci nebo rovnou různí bezzemci se musili spokojit s levnými kousky půdy, co jim někdo nabídl a velice často to bylo na nebezpečném místě, blízko vodních toků a blízko nebo přímo v zátopových oblastech. Takže když byly povodně, odnesli to dříve velice často jenom ti chudí. Zároveň to byl důvod, proč takové povodně nebyly nějak podrobně popisovány v kronikách a podobně, koho by zajimala nějaká vytopená chudina.

Toto rozdělení se zrušilo za socíku. Spousta těch chudších začala pracovat ve městě ve fabrikách a vzmohla se na nové baráky. A ty logicky postavili na místech, kde byli zvyklí, hodně i v těch nebezpečných oblastech. A těm dříve bohatším spoustu toho bohatství sebrali, takže se stali chudými a na údržbu svých obydlí neměli, pokud je tam vůbec nechali.  Rozdělení viditelné v barácích na první pohled  mezi chudými usazenými na kouscích půdy často v nebezpečných místech a mezi bohatými v lepších sídlech na lepších místech se na vesnici vytratilo.

janoryna 29.6.2009 15:00

zase bolševická propaganda upřednostnit zájmy veřejné

před soukromým. to bude další vyvlastňování jako u dálnic nebo letišť ?

#13 29.6.2009 14:20

povodně.

Bouřky jsou a budou. Za současný stav si můžeme sami. Odkud teče voda? Z polí!!A proč? Protože pokračujeme v komunistickém duchu: Poručíme  větru, děšti. Kde je pokora a úcta k přírodním zákonům?

VL 29.6.2009 14:30

Re: povodně.

Nechci říct kde. Lidé opakují stejné chyby. Místo toho, aby se poučili u předků. Pamatujete si, jak v roce 1997 měli obavy archeologové o vykopávky ve Starém Městě u Uherského Hradiště? Uherské Hradiště pod vodou, Staré Město pod vodou, vykopávky starého hradiště bezpečně deset metrů nad hladinou?

V devadesátých letech stavěla firma Málek benzínovou pumpu v Praze Hodkovičkách. Majitel se strašně rozčiloval, že mu stavební úřad nařídil, že pumpa i ventily nádrží musí být zvednuty tři metry nad terén. Vykřikoval, že pumpa o kilometr dál ARAL to mít nemusí. Ovšem ta je kousek do kopce. Přišel rok 2002 obě pumpy byly půl metru nad hladinou Vltavy. Ovšem tam byla větší záplava naposledy v roce 1940 a byly mapy i pamětníci, kam až voda sahala. Viděl jsem fotografii, jak v místech benzínky fy Málek jezdili četníci na pramicích.

Jelínková 2.7.2009 21:27

Re: povodně.

Raději budeme sít řepku s dotacemi a orat po spádnici,aby nám voda rychle odtekla s polí.Že bahno nateče do vesnice není nijak podstatné,oni to uklidí.Myslím si,že ani jeden zemědělec to dnes dělat nebude,je to pro ně drahé a moc práce.

L.Metelka 29.6.2009 12:55

Zatímco tu kecáme,

na Beskydy jde další bouřková oblast a mezi Šumperkem a Velkým Metiříčím je pás bouřek, který taky může udělat problémy...

honzak 29.6.2009 13:12

Re: Zatímco tu kecáme,

ze Slovenska jde další oblast bouřek. Točí se to přes Polsko, alespoň podle jejich radaru. přesně jako minule a předminule. Kolik asi dostane polská strana?

honzak 29.6.2009 14:14

Re: Zatímco tu kecáme,

už je to v Beskydech...

-F 29.6.2009 14:17

Re: Zatímco tu kecáme,

A proč? Vysvětluje autor ve svém článku. My jen trpně mužeme čeka, jestli nás voda zaplaví nebo ne. Meze se rozorávaly v 50. létech, velké lány se zcelovaly v 60. létech, počátkem 7O.let se ze svahů, na kterých se od nepaměti pásal dobytek vytrhaly stromy a louky se zoraly a osely kukuřicí a obilím a nestačili jsme se divit a divíme se doposud. Kde je selský rozum?

Martin II 29.6.2009 12:48

Nejdříve....

by bylo třeba vyčistit a prohloubit všechna větší toky říček a řek. Po tolika povodních se průtokovost potoků,říček a řek zmenšila na polovinu.pak stačí jen trochu víc vody a ta se rozlijje po okolí.I obce,které jsou takto postihovány,musí mít záchytné hráze,odvádějící vodu zpět ke korytu.

mHora 29.6.2009 13:30

Re: Nejdříve....

naopak - tady je to rok o roku hlubší! :-)))

VL 29.6.2009 14:33

Re: Nejdříve....

Naopak, tam kde byla velká voda vyhlásit stavební uzávěru. Majitelům zničených nemovitostí vyplatit pojistku a zajistit jim pozemek mimo záplavové pásmo.

janoryna 29.6.2009 15:03

Re: Nejdříve....zajistit jim pozemek mimo záplavové pásmo.

jak ? kde ho vzít, to by jim stát musel věnovat tím, že by to od někoho za tržní cenu koupil ! 

honzak 29.6.2009 15:02

Re: Nejdříve....

když prší týden a pak přijde průtrž s vydatností řádu stovek litrů na m2 za zlomek hodiny, tak jsou meze a remízky stejně k prdu.  Tím nechci propagovat socialistické velkozemědělství, jen konstatuju fakta

mHora 29.6.2009 15:17

Re: Nejdříve....

hážete perly sviním. ... (tím nechci urazit diskutující) .... Tady stačí aby si našli na netu nebo v televizi viděli "velkou vodu" a rázem je celá republika plná na slovo vzatých specialistů... To co popisujete, popisujete přesně. Ostatně to říká i vláda, hejtman (sic Palase nemusím), říkají to v podstatě i meteorologové. Jenže to bere malý český člověk okamžitě za jakési spiknutí... Fakta jsou jasná, ale bohužel jenom někomu... Bohužel...

Jelínková 2.7.2009 21:30

Re: Nejdříve....

Už nechte toho prohlubování říček a potoků a raději se starejte o to,aby voda zůstávala v krajině.

Ludva 29.6.2009 12:11

Co takhle stavět protipovodňově ?

když vidím hroutit se ty cihlové nebo dokonce dřevěné baráky pod náporem vody napadá mě. Co takhle postavit je na pořádný železobetonový sokl, který jen tak voda neodnese ? A když zaplaví, tak nepoškodí. Když můžou Japonci stavět mrakodrapy odolné zemětřesení...