2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na hraně

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kobylka Lajda 9.11.2008 14:32

Z čeho ta krise vzniká?

Je to tím, že uvedené země poskytují velké sociální výhody nebo mají v tomto směru velké soc. výdaje? Já ekonomice moc nerozumím.

Kopecký 9.11.2008 8:20

Tenhle finanční maglajz

je dobrou příležitostí, jak se zbavit tržní psychologie a náboženství ekonomického růstu.

Glosator 9.11.2008 17:30

A nahradit je například islámem???

Uvědomte si, že chování lidí je dáno v mnoha směrech geneticky. Co nabízí islám? 73 hurisek v sedmém nebi. Pokud bych na to věřil, i já sám bych takovou odměnu bral...

bruner 9.11.2008 1:53

stále si nechceme či neumíme příznat, že

jak socializnus, tak kapitalizmus nás vede ke stejnému konci. Jeden pomaleji a tudíž s nižším méně rozsáhlým uspokojováním potřeb, druhý rychleji a efektivněji. Oba však jsou založeny na čerpání neobnovitelných zdrojů a surovin a to činí náš současný život v mnoha ohledech lepším než našim předkům. Ale na jak dlouho?

vlasta 9.11.2008 7:58

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

Podle Vašeho úhlu pohledu by tedy bylo asi lepší, kdyby si všechno lidstvo místo veškerého konání lehlo do brázdy a čekalo na smrt. Jedině tak totiž zásoby neobnovitelných zdrojů  a surovin zůstanou nedotčeny.

bruner 9.11.2008 9:23

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

o nikoliv, to z mého příspěvku ani vzdáleně neplyne. Jen říkám, že vývoj se ubírá k vyčerpání zdrojů, bez ohledu pod jakým praporem to činíme. Pro momentální potřebu nám vyhovuje přemíra zboží a služeb. Možná že naše generace si ještě bude chrochtat, ale naši vnukové už budpou mít problém a proto je dobrése již nyní, když na to máme zdroje, se věnovat zajištění energie až zdroje nebudou. Jsde tedy o směr spotřeby. Např. je lepší vydávat energii na výzkum obn.zdrojů, než ji špatně vydávat na zbrojení. Nebo to se vám nelíbí?

Honza42 9.11.2008 9:44

Nelíbí, protože už sám termín obnovitelné zdroje je 3,14-čovina, natož pak aplikace.

Bavme se o investicích do spolehlivých a levných zdrojů energie, to už by šlo.

bruner 9.11.2008 10:34

Re: Nelíbí, protože už sám termín obnovitelné zdroje je 3,14-čovina, natož pak aplikace.

když řeknete levný, tak to znamená, že máte srovnání. V současné době jsou nejlevnější fosilní paliva. Natomto srovnání pak obnovitelné zdroje zatím nejsou levné. To ještě neznamená, že jednou nebudou jediné a tudíž nejlevnější. Vůbec se nemusíte touto myšlenkou zabývat a stavět rozvoj na fosilních palivech. Jen se ptám, zda je to rozumné a co budete dělat až ropa dojde? Např.z pohledu konečnosti ropných zdrojů jde jednoznačně o nespolehlivý zdroj a rovněž drahý neboť jeho cena stále stoupá.Jen pro zajímavost, ve vytěžených lomech po uhlí by měla mít elektrárna za povinnost pěstovat z odpadního CO2 a slunce biomasu (algae) a tu zase spalovat. Obojí ma k dispozici a zadarmo a rovněž investice jsou zanedbatelné.

vlasta 9.11.2008 13:24

Re: Nelíbí, protože už sám termín obnovitelné zdroje je 3,14-čovina, natož pak aplikace.

A co hodláte dělat Vy, až dojde ropa?

Glosator 9.11.2008 17:32

Problém dostatku energie je technicky vyřešen už 50 let,

stačí přejít na atomové elektrárny. Čím by se ale prodavači idejí, strachu apod. v takovém případě živili, když nic opravdu užitečného neumí?

ps 9.11.2008 10:53

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

To je naprostý nesmysl. Tady nejde o žádný socialismus nebo kapitalismus. Tady jde prostě o využívání přírodních zdrojů člověkem, bez ohledu na společenské zřízení. A to se  dělo, děje a bude dít bez ať si různí socialističtí a zelení blouznivci říkají co chtějí. Jediné s čím se dá souhlasit je to, že v kaptialismu se zdroje využívají efektivněji, a také se efektivněji nalézají nové zdroje, které ty staré a vyčerpané mohou nahradit.

Kon 9.11.2008 11:11

Po nás potopa

Současný blahobyt je založen na čerpání neobnovitelných zdrojů energie a surovin a na zamořování planety odpadem včetně skleníkových plynů, a konečně i na devastaci planety, vymírání rostlin a živočichů, likvidaci pralesů, globálním oteplováním atd. Může nás (naše děti) něco zachránit před totálním kolapsem? Radikální snížení spotřeby a hlavně redukce světové populace, třeba čínskou metodou  jednoho dítěte na rodinu nebo jedno dítě za mimořádné zásluhy nebo za genetickou kvalitu rodičů. Toho lze ovšem dosáhnout jen v autoritativním systému. Neboli: buď demokracie a blahobyt a brzký konec, nebo trvale udržitelný život za cenu ztráty svobody a utrácení ...

b.mr@tiscali.cz 9.11.2008 13:53

Re: Po nás potopa

Z vašeho příspěvku lze vidět, že blouznivých jurodivých hlupáků je stále dost a pokaždé využijí každého, z hlediska historie drobného, problémku, aby své pomatené myšlenky šířili dál...

Kon 9.11.2008 15:28

Re: Po nás potopa

Ani ne tak blouznivě jurodivý jako racionání: Při průměrném celosvětovém růstu spotřeby o 3.5% za rok se celková světová spotřeba zvýší dvojnásobně za 30 let (nevěříte-li, zopakujte si ze střední školy exponenciální funkce), 4násobně za 60 let ...a tisícinásobně za 300 let. Kolik budete potřebovat nových planet abyste všem zajistil stávající životní úroveň? A i kdyby se populace i spotřeba zastavily na stávající úrovni, jak dlouho vydrží zásoby surovin, ropy atd. při současné spotřebě? Jakých hodnot dosáhne hladina CO2 a teplota na zemi? Bez omezení populace nemá lidstvo šanci na lidskou budoucnost.

Glosator 9.11.2008 17:39

Re: Po nás potopa

Jde o to, kterou populaci je třeba omezit. Evropské národy vymírají a zrádci ve vlastních řadách nám sem pouštějí nebezpeční parazity z třetího světa.

Výsledek přečíslení bílých lze snadno vidět v Jihoafrické republice.

Já vím, je to "politicky nekorektní" ale pravda byla politicky nekorektní skoro vždycky. Takový Galileo si třeba troufal tvrdit, že Země není středem vesmíru.

Kon 9.11.2008 21:01

Re: Po nás potopa

Ona politická korektnost je jen forma cenzury - aby to neznělo tak špatně.

Kodl 9.11.2008 12:11

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

Existuje velmi jednoduché a účinné řešení.

Kobylka Lajda 9.11.2008 14:34

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

Brunere, máte nějaký nápad, jaký systém je tedy třeba k životu zvolit? A jak jej vést a řídit? Zatím nic lepšího než kapitalistická demokracie vymyšlena nebyla - vše ostatní selhalo.Rv

bruner 9.11.2008 18:50

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

děkuji za otázku. Věřte, že si ji kladu často a nenalézám prosaditelnou odpověď. Ponechám stranou spojení kapitalistická demokracie neboť jedno pojmenovává systém hospodářský a druhé systém politický, ale budiž. Jaké řešení? Na svém příkladě říkám, že vím, že jezdit autem není pro dobrou budoucnost dobré a přesto jezdím. A takto se chová většina. Je potřebí nějakého politika s vizí a osobním charizmatem, který by uměl prosadit vklad do budoucnosti. Pokud se nenajde, tak se budeme chovat tak, jak momentálně nám nejvíce vyhovuje. Spotřeba na n-tou a po nás potopa.A nastoupí nějaká neuvědomnělá samoregulace. Jako savana zalitá vodou. Všude hojnost trávy a zvěře. Pak začne sucho, voda jen v ojedinělých ostrůvcích života. Řešení vidím v tom, se přimknout k tomu, kdo má nejblíž energii a je ochoten ji dát.

Emil XX 9.11.2008 21:03

Re: stále si nechceme či neumíme příznat, že

On Vám tu energii nedá. On ji prodá nejlepší nabídce. I když ta nabídka může být mocensko politická.

Kodl 8.11.2008 18:01

Zásadní omyl je ten

že se nejedná o ekonomickou krizi, ale krizi finanční.

Glosator 8.11.2008 18:36

Re: Zásadní omyl je ten

To je sice pravda, ale je nebezpečí, že přeroste v krizi ekonomickou.

Kodl 8.11.2008 18:37

Re: Zásadní omyl je ten

Přijde na to, jak rychle se kleptokracie změní v diktatury.

xxx Kubeš 8.11.2008 17:47

Autorovi článku

R^

Hnyk 8.11.2008 16:46

Autor nikdy nic neslyšel o globalizaci financí?

O příčině islandské krize například tady: http://www.bluewin.ch/de/index.php/36,34302/Island_im_Sog_der_Banken-Krise__Ein_Land_als_Spekulationsobjekt/

A co se týče české ekonomiky, existuje úsloví "nechval dne před večerem". Uvidí se jak dlouho ještě, když nejsou peníze na investice a zakázky klesají o 30 a více procent, budou zahraniční firmy potřebovat české montovny.

Glosator 8.11.2008 16:07

Ekonomická krize je důsledkem nepověšení zelených na větrníky,

protože s drahou energií a závislosti na dovozu ropy a plynu z ekonomicky nestabilních oblastí a dokonce ze států, vyvážejících terorismus přestává ekonomika fungovat. A přesto někteří evropští šílenci nejsou ani za současných okolností ochotni se svým "oteplovacím" šílenstvím přestat a dokonce ani ne přejít na jádro, což by bylo jedině logické.

Razantní program výstavby jaderných zdrojů by možná dokázal postavit ekonomiku na nohy sám o sobě.

Ludva 8.11.2008 16:28

Re: Ekonomická krize je důsledkem nepověšení zelených na větrníky,

A jiní šílenci zase dráždí jedinou zemi, která těch energií a surovin má dostatek. Proč by s námi vlastně mělo Rusko obchodovat, budeme-li je ohrožovat ?

Glosator 8.11.2008 16:41

Re: Ekonomická krize je důsledkem nepověšení zelených na větrníky,

Ani Rusko, podle Rusů samotných nemá energií a surovin dostatek. EU ovšem dělá vše proto, aby naše energetická závislost na Rusku byla co největší.

jirka.s. 8.11.2008 18:26

Re: "Proč by s námi vlastně mělo Rusko obchodovat?"

Proč? Protože potřebuje naše prachy na různé Topoly a Dolgorukije, magore!!! A my jim je celí připitomělí dáváme jako dementní odsouzenec k oběšení podává sám svému katu špagát! ;-(

VL 8.11.2008 18:33

Re: Ekonomická krize je důsledkem nepověšení zelených na větrníky,

Energií a surovin má dostatek víc států. Proč se ale ES orientuje pouze na Rusku? Je potřeba zdroje diverzifikovat, abychom nebyli politicky a ekonomicky závislí na jedné zemi.