8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
rebbe 3.2.2007 20:10

Nezávisle na cenách ropy

je třeba registrovat a udržovat všechny potenciální zdroje energie. Pokud jde o Uran, jde o to, zjistit, kde ještě potenciálně užitečné zásoby jsou, tam, kde už byl vytěžen, je třeba skladovat vyhořelé palivo jaderných elektráren. Tím se zamezí zamořování dosud zdravých prostor radioaktivitou.

Zásoby dnes na hranici rentability dosáhnou brzo tuto hranici, proto není správné, vše zavírat a ničit, je třeba situaci konservovat, aby obnovení těžby nemuselo překonávat vysoké nové investice.

KIMA KYRILOVIČ 30.1.2007 16:33

NASTĚHOVAT POD KOMÍNY ELEKTRÁREN

NEJLÉPE BY BYLO,VŠECHNY ODPŮRCE JADERNÝCH A VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN NASTĚHOVAT POD KOMINY ELEKTRÁREN A PRO JISTOTU NA MÍSTA KDE SE BUDE TĚŽIT,ABY SE MUSILI ASPON KAŽDÝCH 5 LET STĚHOVAT.ONI JEŠTĚ NEPOCHOPILI ŽE ŽIJÍ V ROCE 2007 A ŽE NIKDO NEBUDE ZA JEJICH HLOUPOST PLATIT ZDRAVÍM.A TO MEMLUVÍM K ČEMU VŠEMU SE DÁ KROMĚ TOPENÍ UHLÍ POUŽÍT.

nezeleny 29.1.2007 19:06

nikde neni zaruceno

ze cena uranu dale poroste. vetsinu narustu ceny zpusobily spekulace zajistovacich  fondu, ne objednavky od vyrobcu paliva. jelikoz uran se neda jinak vyuzit nez jako jaderne palivo, drive nebo pozdeji ho budou muset zajistovaci fondy poslat do sveta a cena zase spadne.Nehlede na narust kapaciut dolu v dusledku zvyseni ceny. Uranu mame opravdu dostaetk, nesrovnatelne vice nez ropy napriklad, a i jeji cena sla dolu s uvolnenim napeti v zemich OPEC....

Farniente 29.1.2007 23:35

Re: nikde neni zaruceno

Takhle se ale dá diskutovat donekonečna - máte třeba zaručeno, že nikde není zaručeno? Před časem byl oblíbený argument ekologistů, že uranu je zoufale málo, takže jen blázen by budoval JE.

Alex 29.1.2007 15:52

Hlubinná těžba uranu a povrchová hnědého uhlí?

Jak může pan Hanzlíček na základě snad bezproblémového dotěžení uranu (protože "důsledně monitorovaného") v hlubinném dole chválit záměr pokračovat v těžbě hnědého uhlí, což představuje rozšiřující se ohromnou devastaci rozsáhlých krajinných ploch vč. likvidace lidských sídel? Nad tím mi tedy zůstává rozum stát, a nevěřím mu proto ani slovo z celého jeho povídání, i když možná v tom ostatním má pravdu.

louda 30.1.2007 16:40

Re: Hlubinná těžba uranu a povrchová hnědého uhlí?

A vy si myslíte, že dlouhodobě si bude nějaký stát ničit svoji krajinu, aby uspokojil naše energetické potřeby ? Bez energie bude likvidace lidských sídel automatická a velmi rychlá.

Petr Vaňura 29.1.2007 13:50

Dotaz pro autora - pod pojem "těžba" zahrnujete rovněž výrobu

"žlutého koláče."

qwert 29.1.2007 13:06

problém je úplně někde jinde

Nemohu si pomoci, ale opět musím přijít s kacířským názorem: problém není v tom zda těžit nebo netěžit - to je věc konkrétního držitele licence k těžbě. Problém je v tom, že nerostné vlastnictví si uzurpuje stát, ačkoli by logicky mělo patřit jen a jen vlastníkům pozemků, a zadarmo uděluje licence na vytěžení. Chceš těžit? Kup za tržní cenu od státu (vlastníků, fyz. osob) pozemky za cenu, která zohlední a započte nerostné suroviny a pak si klidně těž, pokud se ti to vyplatí.

dědek 29.1.2007 20:58

Re: problém je úplně někde jinde

Nerostné bohatsví patří majitelům pozemků ? A jak hluboko ? A nebe a vzduch také a mohou  sestřelit každé letadlo které nad pozemkem přeletí bez zaplacení mýtného majiteli pozemku !! To je opravdu sranda.8-o

qwert 29.1.2007 22:14

Re: Re: problém je úplně někde jinde

ne, to je normální. Obhajte :

a) proč by nerostné bohatství mělo patřit někomu jinému než vlastníku pozemku

b) legalitu přechodu dědičného vlastnického práva z jedince na stát (panovníka)

louda 30.1.2007 16:43

Re: problém je úplně někde jinde

Jak jste na to přišel ? Stát nemá z vytěžených surovin ani korunu, pouze těžařské firmy platí normální daně.

ato 29.1.2007 12:35

cena paliva

Tento pán nám před léty, při rozhodování o Temelínu argumentoval tím, že ceny jaderného paliva jsou a budou stále. Mluvilo se o dováženém uranu, náš byl dražší

Hanzlíček 29.1.2007 17:52

Re: cena paliva

O dostavbě Temelína rozhodla vláda před 7 lety. Od té doby se změnily ceny všech nerostných surovin včetně uranu. Kolik miliard se podařilo zachránit státu tím , že se důl Rožná nezlikvidoval a nezatopil nelze dnes přesně vyčíslit. Záleží na tom,  jaké množství tun  vytěžitelného uranu připravovaný audit  v hlubiném dole ( pod současných 1200 m ) vyčíslí a aktuální, dnes neznámé jeho světové ceně. Poznámka : Hlubinnou těžbou nedochází k devastaci krajiny  a zabírání dalších ploch.

vita 29.1.2007 9:43

Mnohem informativnější je rozhovor s ředitelem Diama

zde =20290540]http://hn.ihned.cz/?m=d&article n;id]=20290540.

Jen by mě zajímalo, co by bylo ekonomičtější - jestli "česká cesta", tedy důl nejdřív zavřít a zakonzervovat (předpokládám, že před tím vyrabovat) a posléze po několika letech otevírat, nebo zakonzervovat bez uzavření, případně pokračovat v těžbě, jež se po těch několika letech zase začíná vyplácet.

Lájoš B. 29.1.2007 8:55

Ekonomické poučení ???

Tak jediný ekonomický údaj v článku je "...nevyčíslitelným miliardovým ekonomickým a národohospodářským škodám ČR."  Takže žádná čísla, žádné porovnání, naprosto nic. A tomuhle mám věřit ?

Plzák 29.1.2007 8:45

Prosím o vysvětlení!

Co je to  uran uložený v hmotných rezervách ?

karell 29.1.2007 13:55

Re: Prosím o vysvětlení!

ten, co tam už asi dávno není.

Saša 29.1.2007 8:19

To zas budou ekoteroristi řvát!

Nicméně je z toho vidět, že jadernou fysiku je nutno na našich vysokých školách stále pěstovat.

Lubomir Ptáček 29.1.2007 8:17

Uran bychom dovážely

Kdo? My jihočeské matky?

Juggernaut 29.1.2007 1:57

Po nas potopa?

Nejsem ekologista. Na problem se divam spis ekonomicky. Cena uranu se trvale zvysuje a tento trend nepochybne bude pokracovat. Jak se nekdo muze chlubit, ze je ekonomicke ted dotezit zasoby misto toho pockat, az bude cena jeste vyhodnejsi?

Budiz, nejsem odbornik, preruseni a pozdejsi obnova tezby muze byt opravdu pekne draha, v porovnani s pripadnym ziskem. Dnes. Ale za par let...?

A propagovani rozsireni tezby hnedeho uhli, ted, misto ponechani uhli jako rezervy do budoucna -- to uz je uplna kratkozrakost. Inu, po nas potopa.

Ales 29.1.2007 7:37

Re: Po nas potopa?

Myslíte, že důlní zařízení má životnost mnoho desetiletí, že údržba nepoužívaného dolu nic nestojí? Pokud by nic nestála tj. nekonala se, tak by se jednalo asi o zásoby navždy ztracené a žádné budoucí zvýšení ceny by na tom nic moc nezměnilo.

Navíc čístý uran je možno dlouhodobě skladovat bez nějakých enormních nákladů. Takže proč nevytěžit a neuložit?

Flasi 29.1.2007 9:39

Re: Re: Po nas potopa?

To má zásadní problém:

Cashflow. Zajímalo by mě z čeho byste platil těžbu, kdybyste těžil na sklad a neprodával. A nezapomeňte, že se netěží uran, ale uranová ruda. Takže kromě těžby musíte platit zpracování na čistý kov (ohromné množství rudy skladovat nemůžete, nebo zase za cenu velkých nákladů).

Ales 29.1.2007 10:39

Re: Re: Re: Po nas potopa?

To je samozřejmě pravda, ale je všeobecně očekáván dlouhodobý výrazný nárůst ceny této suroviny, takže se může jednat i o docela dobrou investici.

Jako technik nevidím žádný nový zdroj energie, který by mohl stlačit dlouhodobě rostoucí cenu energetických surovin.

Flasi 29.1.2007 11:05

Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

Investice je nakupovat uranové doly apod. Nikoliv těžit a neprodávat.

QEntity 29.1.2007 16:33

Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

Množivé reaktory a nebo termojaderná fúze by z ceny uranu udělali nepodstatný zlomek....R^

Jojin 29.1.2007 10:41

Re: Re: Re: Po nas potopa?

Ruda se dá skladovat snadno,je to taková velikánská hromada,tuším že se jí říká halda,víš.Námitka že ekologie či záření je nesmysná,protože záření z rudy je minimální a kromě vody která na tu haldu naprší z ní nic nejde(čerpání z průsaků z dolu jde taky normálně do vodotečí).

Flasi 29.1.2007 11:03

Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

My si asi nerozumíme. Cena uranu roste a poroste postupně. Nedá se čekat, žádný skok, který by znamenal, že se vyplatí teď 5 let těžit na sklad (to myslím jako účetně-ekonomický termín, ať mi zase nevysvětlujete něco o haldách) a pak to prodat. Nárust ceny uranu mezi několika lety je příliš malý, aby ospravedlnil tězku na sklad, takže celá úvaha by měla smysl jenom při skladování rudy po několik desetiletí. A to je pochopitelně nesmysl, skladování takového množství by bylo prostě (přinejmenším) drahé.

Skladování rudy je prostě nesmysl ať to vezmete z té či oné strany.

vita 29.1.2007 11:36

Re: Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

Graf z článku http://ekonomika.ihned.cz/c4-10070860-20263810-001100_d-rust-cen-vraci-do-hry-cesky-uran sice neukazuje skok, ale něco, co se mu dost blíží...

Pravda, nedokážu posoudit, jestli je lepší důl zavřít a po několika letech znovu otevírat, nebo udržovat provoz na minimální technologicky únosné úrovni i za cenu dotací - s tím, že se investice po čase vrátí. Napadá mě analogie s domem, který je lépe opravovat postupně než nechat zchátrat a pak investovat milióny, ale důl je něco jiného. Díra v zemi, že...

Rozhodně se v 90. letech při uzavírání dolů argumentovalo okamžitou ekonomickou nevýhodností a okamžitou cenou na trhu. Zelení si přisadili se svým zavíráním JE a Atomausstiegem, z čehož vyplývalo, že cena jistě neporoste.

Flasi 29.1.2007 12:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

No ten graf je hezký, ale otázka je, jestli podobný "skok" bude také následovat, aby se vyplatilo těžit na sklad.

Tohle vlákno o jiném není.

Jinak důl se domu podobá více, než by se na díru v zemi zdálo. Udržení těžby na nějakém minimu je obecně nejvýhodnější způsob jak přežít období nizkých světových cen (pokud dokážete kvalifikovaně odhadnout jak se bude cena vyvíjet dále).

Uzavírání dolů byla chyba, ale neděla se jenom u nás. Ani v cizině se nenašlo dost prozíravých investorů, kteří by byli ochotni koupit nevydělávající doly a hradit ztrátu do doby, než se cena zvedna a důl ztráty splatí a začne "snášet zlatá vejce".

QEntity 29.1.2007 16:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po nas potopa?

To jsou ceny špičkové... Důl by stejně musel prodávat na dlouhodobé kontrakty.... Takže o čem je řeč ???? O žádná zlatá vejce nejde... To byste zjistil při detailnějším pohledu na věc....:-)