7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 6.3.2009 9:50

"...Vlády musí jednou provždy opustit myšlenku, že je možné přehlížet ekonomické zákonitosti, regulovat trh a směrovat ekonomiku tam, kam si politici a různé nátlakové skupiny přejí.."

"...Dokud se tak nestane, bude se

světová ekonomika nezadržitelně pohybovat ve spirále nejrůznějších

investičních bublin a následných krizí stále hlouběji směrem k

všeobecnému úpadku. ..."

Jak vidno v diskusi, pitomců,. kteří chyby vládních politik svádějí na "neviditelnou ruku trhu" je tolik, že by se s jejich hloupostí snad dalo i zatopit pod kotlem... ;-P

Brník 6.3.2009 0:13

problémem jsou rostoucí nevratné výdaje státu na církve a na nepřizpůsobivé občany

a to bez jakýchkoliv smluv o jejich povinnostech, co za to státu a společnosti odvedou. Stát je donucován vynakládat těmito směry stále větší prostředky a tím ještě stimuluje růst nepřizpůsobivosti těch, kteří se pak nemusí živit prací a výhodně parazitují. 

Poskytování progresivních dětských přídavků a bezplatné zdravotní péče nepřizpůsobivým občanům je pro společnost i pro stát sebevražedným konáním a spolu s nimi dojdou ke katastrofě i ti parazitující. Stát by měl uzavřít s církvemi smlouvu o povinném poskytování osvěty v romských komunitách za peníze, které dostávají z rozpočtu.

Zephir 5.3.2009 17:00

Citace..

"Majitelé kapitálu stimulují proletariát ke koupi stále většího množství a stále dražšího zboží. K tomu využívají půjček, které sami poskytují.

Zvrat nastane ve chvíli kdy se tyto půjčky stanou nesplatitelnými. Nesplacené půjčky nutí banky k půjčkám u státních institucí.

Rozhodující role státu v půjčkách soukromým firmám bude prvním znakem nástupu nové éry - éry komunismu a to celosvětově."

Karel Marx 1867  "Kapitál"

Ladislav N :-))) 6.3.2009 6:22

Re: Citace.. idiota Zephira

Že zrovna zelený komunista Zephir sem vloží tuhle kravinu, mě zase tak moc nepřekvapuje. Upozornění, že Marx nic takového nenapsal, už visí na netu... Co Marx nikdy nenapsal...  (Milan Zelený 02.03.2009)

Tady je krásně zdokumentovaná blbost Zephira, resp. zde svými bláboly proslulého aktivisty - zeleného magora, jak si ověřuje zdroje, z nichž čerpá citáty...  Jenom  připomenu, že stejnou kravinu tuhle vylepil Skybird IP: 90.178.151.xxx .. a odezva na jeho blbost následovala promptně .... ;-P Všimněte si i reakcí místních komunistů, jak si společně notují... ;-)

Zephir 4.3.2009 11:55

Kapitalismus volné soutěže

Zálom je trol, kterej přizpůsobuje vidění světa svým představám, nikoliv naopak a v životě si nevydělal podnikáním ani korunu.  "laissez-faire" kapitalismus je stejná utopie, jako komunismus a dokonce se projevuje stejně. Protože spoléhat na to, že lidi budou pracovat z důvodu svý vnitřní potřeby je stejný, jako že budou poctivě podnikat. Volnej trh může fungovat pouze v omezeným rozsahu, kdy je společnost a její toky peněz tak řídká, že žije v prvobytně pospolný společnosti, nebo naopak jako uměle udržovanej skleníkovej systém v inkubátoru státu, kterej pečlivě vyštipuje uhynulý nebo naopak přerostlý květinky (třeba "monopol" Microsoftu).

Státní zásahy na trhu se často podobaj podupanýmu trávníku, aby se zachránilo několik málo kytiček, ale taky je zjevný, že bez usilovný podpory státu by ten trávník - čili trh nikdy nemohl existovat v současné podobě, kdy jsou peněžní toky tak hustý, že jsou pro většinu lidí příliš velkým lákadlem. Policie, soudy, právo - to všechno jsou státní intervence do trhu rovněž, volný trh se totiž řídí jen rovnováhou nabídky a poptávky.

Současná krize kapitalismu je právě způsobená důvěřivostí státu a neutuchající ochotou jednotlivců ten systém zneužívat, ať už třeba prodejem bezcenných hypoték, nebo šroubováním cen ropy. Volný trh nemá šanci se sám uregulovat (ekonomický cyklus), natož předcházet svým budoucím potížím - právě proto že z principu funguje jen s aktuálními cenami. Pokud např. dochází trh surovin, snaží se jejich konzumenti tuto skutečnost maskovat, dokud nedojde vše naráz - pak ovšem dojde k geopolitickému kolapsu a válce o zdroje. Jelikož žádný individuum nebude investovat do potlačení oteplování, trh neochvějně směřuje do stavu, kdy se zeměkoule upeče. Dokud není vyhubenej poslední biologický druh, poptávka jen šroubuje nabídku. Nikoho nezajímá, že vyhynulý organismus obsahuje lék proti rakovině: dokud ho nelze zpeněžit, pro volný trh má jeho záchrana druhu nulovou přidanou hodnotu, protože do budoucnosti nevidí.

krab 4.3.2009 12:56

Re: Kapitalismus volné soutěže

Nesmysl, uplne celej prispevek. Lidi budou makat proto, aby uspokojili svoje vlastni potreby, protoze jim nikdo nic zadarmo neda. Budou to delat poctive proto, ze jinak s nima nikdo kseft neudela. Volnej trh funguje v temer neomezenem rozsahu.

je to cely snuska nesmyslu, ale jednu vec byste mohl pochopit snad i vy: stat neni zadna externi nezavisla instituce, stat jsou uplne normalni lidi. Takze kdyz mluvite o podpore statu, mluvite o podpore lidi jinejm lidem. A ja se ptam, proc ti sami lidi organizovany do formy statu by meli podporovat lepe, nez lidi kteri maji motivaci a zodpovednost za svoje ciny?

Zephir 4.3.2009 14:35

Re: Budou to delat poctive proto, ze jinak s nima nikdo kseft neudela

Lidi budou podvádět v komunismu i v kapitalismu, protože v obou systémech existuje spousta výjimek, jak se ulejt na úkor ostatních, pokud nebudou mít za zadkem silnej právní stát, Manžeři krachujících bank si do poslední chvíle vypláceli tučný odměny, protože jim to systém umožnil.

K vaší otázce: na to si můžete odpovědět sám, k čemu podnikatelé potřebujou silnej stát.

Lampedusa 4.3.2009 11:10

Není nad praktické vysvětlení !

Já bych měl zas pane Zálome takový dotaz ? Teď tady čtu, že hrozí krach automobilek Saab a Opel a o práci by mohlo přijít desetitisíce lidí. Jaký máte recept na řešení ? Tady to můžete uplatnit v praxi. Necháme tedy tyto automobilky padnout a pošleme lidi na pracáky, kde jim budeme vyplácet podpory v nezaměstnanosti, nebo jak by to mělo být ? A kdy si s tímto ten trh poradí, jak to bude přibližně  trvat  dlouho a z čeho to budeme platit ? Že mám pravdu, když se domnívám, že by se těmto automobilkám nemělo pomáhat, když neumí hospodařit ? Proč by se na ně měli jiní skládat. Za srozumitelné vysvětlení předem děkuji !

krab 4.3.2009 12:52

Re: Není nad praktické vysvětlení !

ze krachuji automobilky (to je videt), znamena ze lidi si takovou vyrobu nepreji. Takze resenim je je nechat padnout. Tim se uvolni pracovni sila a ta muze makat na necem jinym (to neni videt). Na tomto novem budoucim miste budou mit vic penez. Bude to trvat priblizne rok. Budeme to platit z dani.

Predstavte si, kdyby pred 150 lety vlada v USA trvala na tom, ze musi chranit zamestnanost v zemedelstvi (30%). Nesmyl, ze? A jakej je rozdil oproti nasi situaci? Proste lid nebudou delat auta a bude delat jiny veci.

Zephir 4.3.2009 14:40

Re: Není nad praktické vysvětlení !

Až donedávna si lidé ty automobilky "přáli", přesněji řečeno kapitalistickej trh uměle tvořil jejich poptávku. Dokud se nesložil. Já si myslím, že potřeba lidí vlastnit se za těch pár měsíců nezměnila stejně jako se během jednoho roku nezměnila výrobní cena ani poptávka po ropě o jeden řád. Ty ceny sou vytvářený uměle a s rovnováhou skutečný nabídky a poptávky nemaj nic společnýho.

Za tím se skrývá jedna velká iluze objektivistů, že kapitalistickej trh dokáže sám regulovat svý ceny jen mechanismem nabídky a poptávky. Tak to ani omylem.

Ladislav N :-))) 8.3.2009 0:47

Re: Není nad praktické vysvětlení !

.... A Tak se socialistické vlády rozhodly, že vydatnými dotacemi a daňovými úlevami podpoří automobilový průmysl v Česku a výstavbu dalších a dalších montoven... ;-P

Zephire, co chlastáš? ;-)

Marie 4.3.2009 10:01

Jen tak dále

Dobrý den pane Zálome,

velmi si vážím vašich znalostí a plně s váma souhlasím! Jsem obyčejný, ekonomicky nic moc vzdělaný člověk,ale "selským" rozumem jde o holá a jasná fakta,která by měly instituce a vlády brát velmi vážně. Měl byste být rádcem všem a hlavně už konečně otevřít oči všem darmožroutům a chamtivcům,kteří ze všeho chtějí mít prospěch jen pro sebe.

Srdečně zdravím a fandím Vám

Mageo 4.3.2009 5:16

Generallz

Lubosi, drzime palecky a cekame Te na Mageo.czVVV>-:-P

M. Zima 3.3.2009 22:01

Pro tagil

popírám pouze tvrzení, že krizi způsobili levicoví američtí chudí stavitelé domů tím, že si půjčovali. Opírám se při tom o prohlášení Fannie Mae, tedy instance nejpovolanější. Jestli o tom chcete vědět víc, tak nabízím: http://de.geocities.com/mil_zima/default.htm , druhý odstavec.

MR 4.3.2009 0:07

Re: Pro tagil

Tyhle Vaše bláboly máme brát vážně? Nespravedlivé rozdělování bohatství atd..... už jenom dosadit odstavec o vykořisťování a jsme doma 

Zephir 4.3.2009 14:44

Re: Pro tagil

a co vy tím naděláte? Ve vašem ideálním kapitalismu by manažeři velkejch společností neměli brát žádný odměny a odstupný, když svý firmy přivedli ke krachu. V reálným kapitalismu je berou a proto se dějí věci, které se dějí,

S tím bohužel žádný Zalom ani kapitalismus volný soutěže nepočítá a počítat nebude.

v 3.3.2009 21:55

Genialne popsano!

!!

M. Zima 3.3.2009 22:02

Ano sice blbost, ale geniálně vedle sebe a pod sebou napsáno.

Schumacher 3.3.2009 21:10

Excelentní !

To se politkorektorům zaručeně nebude líbit.

PP2 3.3.2009 21:29

Re: Excelentní !

     R^

Petr B. 3.3.2009 20:56

Perfektní článek o příčinách krize

zde http://www.blisty.cz/art/45641.html

Jinak podle článku pana Záloma je vše "jasné"...krizi vlastně způsobila levice, jak teď, tak ve 30. letech. Jo...kdyby byl skutečný volný trh bez přívlastku, "štíhlý stát", vše privátní...(i v USA tomu "levice" zabránila) k žádné krizi by nikdy nedošlo a byl by blahobyt. To známe, takovéto nesmysly slýcháme přece celých 19 let. 

Petr 3.3.2009 21:11

Re: Perfektní článek o příčinách krize

No on ten trh bez morálky a neúplatných soudů a jasných pravidel jaksi nefunguje,pak je to drancování,to známe od nás.

MR 4.3.2009 0:02

Re: Perfektní článek o příčinách krize

Obávám se, že právě porušování dle Vás "morálky" nebo lépe řečeno podvádění je právě umožněno regulací (obecně) trhu. A volný trh (což je de facto - souhrn dobrovolných směn) si dokáže vytvořit a vytváří vlastní pravidla. To znamená také, že ne vše je dovoleno, jak si leckdo mylně vykládá. 

Vlastní majetek zpravidla nedrancujeme, nebo jo? Takže, kdepak je asi problém? 

Ale to je stále marný a ti kteří nesmyslně viní trh (aniž vědí co se vlastně pod tím názvem skrývá) to stejně nepochopí. 

Zephir 4.3.2009 14:51

Re: Perfektní článek o příčinách krize

Problém je, že udržování perfektně fungujícího právního státu který je schopen zajistit perfektně fungující kapitalismus stojí asi právě polovinu jeho zisků. Podle éterový teorie neni náhodou, že den daňové svobody konverguje ke konci července - je to fyzikální důsledek symetrie organizovanýho a chaotickýho stavu. Pokud ty daně zkrátíte, něco ušetříte na státní správě, ale dřív nebo později svět přijde samovolně do krize. Ideální tlumení přehřátý nestabilní ekonomiky je právě fifty fifty.

Zephir 4.3.2009 14:55

Re: Vlastní majetek zpravidla nedrancujeme,

To může fungovat tehdy, když firma patří jednomu majiteli, ne když je to akciovka. A i kdyby byla vaše vlastní, problém vzniká v okamžiku, kdy tu firmu neřídíte vy, ale vaši zaměstnanci. Ti samozřejmě, pokud bude pro ně výhodnější firmu vytunelovat, tak to udělají. Koneckonců, po revoluci, když byla státní kontrola velice slabá firmy vesele tunelovali jejich vlastní majitelé. Tak jen demonstrovali, jak by trh vypadal, kdyby každýmu podnikateli za prdelí neseděl úředník. Ano, je to smutné a drahé. Ale to je realita tzv. volného trhu.

F.Vízek 88.1OO.57 3.3.2009 18:46

Opakuji prosbu...

"Klimatologickou" brožurku o planetě "nezelené, ale modré" měl ekonom Václav Klaus za pár dní napsanou, nakladatelem přijatou, vytištěnou a do týdne na pultech. Je čtená - protože přeložená do mnoha jazyků - na celém světě.  Brána je i vážně i humorně.

"Ekonomickou"  brožurku ke kořenům současné krize (a východiscích z ní) zatím  ekonom Václav Klaus za řadu týdnů nenapsal, tudíž ani po měsících nemůže být na pultech.  Rozhovory na www.klaus.cz  na dané téma nestačí, chce to alespoň esej...  

Není mnoho zemí, které mají v čele státu profesora ekonomie,  jako má ta naše.  Já si na ekonomickou brožuru ekonoma Klause počkám a budu ji brát vážně...  

PS: Nebo už něco v CEPu  od V.Klause na dané téma vyšlo a mně to uniklo?  Moc prosím: Informujte mě!  Děkuji.

Hmm 3.3.2009 19:07

Re: Opakuji prosbu...

Radeji bych si pockal kam nas ta krize zavede. Pan Klaus muze napsat co chce ale zrejme take ceka. Berte to cekani vazne. Je za tim vice nez se vidi.

H.K. 3.3.2009 20:11

Re: Opakuji prosbu...

Moc prosím: Informujte mě

 V brzké době vyjde kniha ekonoma ing. Paroubka. Bude pojednávat o tom, jak si půjčovat peníze a dluhy nezplácet.

V.K. určitě taky něco vydá. Chce to trpělivost.

MR 4.3.2009 0:12

Re: Opakuji prosbu...

asi by mělo být správně  "nesplácet":-)

Taky si počkám na rady ekonoma ing.Paroubka - to bude asi bomba! Obávám se jenom, že ten pán to myslí fakt vážně.

tich@dohoda 3.3.2009 18:27

A federalni zakon trestajici neposkytnuti uveru take. A to nemluvim o psychologickem efektu, ktery na management i zamestnance bank tento tlak vyviji - a projevuje se obecne v ohodnocovani rizika...

viz titulek, modry bolsan, soudruh Kunetka/ Soudruhu Konetko, vy jste skutecne modra gumka k pohledani, z vas musi mit politruci v modrem koutku opravdu radost. Jeste jste nam mohl napsat, jak komunista Clinton nutil jeste 8 let po opusteni The White House , soudruha GWB k poskytovani tech hypotek nezamestnanym uklizeckam. Cest modra gumko  :-)