19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dan 3.3.2009 22:18

Re: chudáci kapitalisti

Bohuzel nikoliv. I v tomto svete je zasadni rozpor. Zatimco lid jako jeden muz smeruje k budovani lepsich zitrku, lidi na to vetsinou se.ou ... :-)

j 3.3.2009 11:48

Re: chudáci kapitalisti

Pozor katastrofa, konec světa utíkej se někam zchovat ať to přežíješ. Jinak jako slohová práce pěkné, stilizované, ironické. Z češtiny za jedna. Pytlíku ty musíš u televizních zpráv asi hodně trpět a co teprve na ulici ti bezstarostní lidé nezatížení koncem světa a to nemluvě když uvidíš někoho jet v novém autě. Jo jo jo je to těžký život

Hledající 3.3.2009 11:04

Systémy jsou plné nejasností

Každy dostatečně veliký formální systém je buďto plný rozporů anebo neůplný. Systém sám nemůže být použit k důkazu že je bez rozporů.  V každé formální theorii jsou výroky - pravdivé anebo falešné, které prostředky této theorie nelze ani dokázat ani vyvrátit. Kurt Gödel, mathematik (28.4.1906 Brno - 14.1.1978 Princeton, New Jersey, USA).

To znamená, že každý systém je plný nejasností, které se pomalu ale jistě různým způsobem projeví, to je dochází k různým překvapením, s kterými provozovatelé systému nepočítali. Zaleží pouze na amplitudě a frekvenci těchto překvapení. Při jejich určitých velikostech se může velmi lehce stát, že provozovatelé tohoto systému budou eliminovani, že na Zemi nezbude žádný přislušník živočišného druhu, který sám sobě dal honosné jméno Homo Sapiens.      

Pytel 3.3.2009 11:35

Re: Systémy jsou plné nejasností

Tolik je jasné, že když nikdo nebude deset evropských automobilek regulovat a když tyto nevytvoří kartel, tak je "zreguluje" trh - prostřednictvím krize - která padá na hlavy těch nejobyčejnějších lidí. Toto je fakt známý dvěstě let. O tom nemusíme dokolečka filosofovat. Tady je třeba konat.

tris 3.3.2009 13:17

Re: Systémy jsou plné nejasností

Netýká se to náhodou jen teorií, ve kterých existuje axiomatizace přirozených čísel? ?

M. Zima 3.3.2009 10:59

Pane Zálom,

tvrzení jako : "nejde o krizi kapitalismu, nýbrž o krizi stáních zásahů" z Vás dělají aspiranta na vyznamenání kLausovou cenou (propadlá kupónová knížka s kLausovým podpisem a známý a v Česku obdivovaný portrét kLaus na klisně obkročmo). Nehledě na to, zaujímáte v Neffově projektu "Každý den nejméně jednu kapitální kravinu na NP" rozhodující posici.  Jinak, důvěrně řečeno, píšete bez ohledu na fakta, kraviny komunistického stylu a to se Neffovi pochopitelně líbí.

nalevo 3.3.2009 10:55

malá otázečka

nikdy nebylo tak dobře jako posledních cca 60 let na Západě, kdy se dařilo spojit trh s regulací, čemuž říkáme sociálně tržní hospodářství.

Nemá někdo ze slovutných ekonomů nějaký příklad, kdy a kde bylo líp, a to bez státních zásahů?

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 10:58

Re: malá otázečka

Nikdy pred principatem v Risi Rimske nebylo tak dobre, jako za principatu. Ani dlouho potom, zhruba 1500 let. Jen tak pro zamysleni.

nalevo 3.3.2009 11:09

Re: malá otázečka

wikipedia:  "Augustova vláda přinesla státu prospěch a blahobyt. Nastolením principátu byla zahájena epocha vnitřní i vnější konsolidace: císař nechal vybudovat síť nových silnic a cest. "

Z čeho že ten princeps financoval infrastrukturu?

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 11:15

Re: malá otázečka

Z nejnizsich dani, jake kdy byly predtim i potom? ;)

Jinak to je wikipedia, muzu Vam dat odkaz na jiny clanek, ktery to pojednava mnohem sireji, mate li zajem.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 11:19

Re: malá otázečka

Ale, jestli chcete strucnou odpoved, ze svych soukromych penez. A ty mel z Egypta, rizeneho naprosto socialisticky ;)

Nektere navody jsou neopakovatelne, kazdopadne jsem chtel demonstrovat, ze z toho, ze zivotni uroven roste nelze usuzovat, ze system je nejlepsi ze vsech. On taky muze rust tim, ze se proziraji investice nebo budoucnost...

nalevo 3.3.2009 11:41

Re: malá otázečka

může, ale on skutečně funguje, investice do budoucna se projíst nedají, oni totiž neexistují, leda, že byste se zadlužil v zahraničí, doma to jednoduše odnesou úspory a jede se dál, peníze sou pouze poukázkou k rozdělení hdp, nikoli k jeho tvorbě, pokud je ovšem nemáte kryté zlatem.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 11:46

Re: malá otázečka

Daji, i kdyz si to zaslouzi lepsi formulaci. Penize muzete bud prozrat, nebo za ne postavit silnici ci koupit stroj. A zadluzeni v zahranici jsme, jako vsichni ostatni (mimochodem, proc jen v zahranici, i zadluzeni dovnitr je na ukor nasich deti - ja vlade nepujcuji. I kdyz z makroekonomickeho pohledu soukromy sektor jak soukromy sektor, z mikroekonomickeho ne ;)

ttt 3.3.2009 13:07

Re: malá otázečka

Poslednich 60 let na zapade byli nasledujici podminky:

- levna ropa - nulovy dluh na duhodovy system (duchodci zahynuli za valky)

- spousta lidi ochotnych tvrde pracovat - levna namezdni sila (turci v nemecku, marocane ve francii atd.)

- spousta zemi ochotnych platit za technologie (evropa byla technologicky napred, afrika, blizky vychod i dalny vychod za to dobre platili pomoci surovin atd.)

A co dokazal socialismus v zapadni evrope vybudovat za techto takrka idealnich podminek??? Dluh na tri generace dopredu. Tak to je prosim ten blahobyt v regulovane zapadni evrope. Bylo to za idealnich podminek a misto aby si vazili blahobytu, tak regulovali vic a vic az jsou podminky i blahobyt v tahu.

Spirit 3.3.2009 10:23

Hrome,

proč pan Zálom (ročník 1981, Mgr., Bc., BBS (Bachelor of Business Studies), DiS. (diplomovaný specialista) neinformoval o svých objevech dávno vlády světa, včetně USA a té naší. Mohlo být dávno po krizi.

F2 3.3.2009 10:29

Re: Hrome,

Ale no tak, už řekl nějaký politik "vyžerte si to sami"  naopak, každý politik krizi využívá jako výtah k moci. "Já mám řešení, stát vám pomůže" apod. Moc mají politici né ekonomové.

F2 3.3.2009 10:50

Re: Hrome,

PS velkou příležitost měl bratr Kalousek, když po něm liberecké MS chtělo další peníze.

JJ 3.3.2009 10:54

Re: Hrome,

Pokud byste CR vedl jako podnik, tak byste si dal pozor na pripadne poskozeni znacky. Nevyzraly by si to ty podnikavci, kteri jiz mely nasmlouvano od predchoziho realizacniho teamu, ale CR by mela z ostudy kabat.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 11:00

Re: Hrome,

Tak nejak...

F2 3.3.2009 11:36

Re: Hrome,

To byly nějaké mezinárodní závazky ?

JJ 3.3.2009 11:39

Re: Hrome,

Ono mistrovstvi sveta zpravidla nebyva zas az tak domaci zalezitosti. ;-D

F2 3.3.2009 11:47

Re: Hrome,

jako součást zahraniční politiky ?

JJ 3.3.2009 11:55

Re: Hrome,

CR se na podniku MS podilela a to celkem aktivne, co se tyce financniho zajisteni akce. Nejsem si jist, jestli tam dokonce nebyly vyroky predchozi vlady o podpore sampionatu. Pokud by se MS neuskutecnilo, protoze si CR penize neuhlidala a diru nezalepila, tak by to vyrazne poskodilo kredibilitu CR a to nejenom pri poradani sportovnich akci. Alespon takto tu situaci hodnotim.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 11:56

Re: Hrome,

Souhlasim. Nic to nemeni na tom, ze by se to melo nyni prosetrit a pozavirat. Kdybychom meli alespon trochu funkcni hospodarskou kriminalku.

JJ 3.3.2009 12:00

Re: Hrome,

Naprosty souhlas.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 3.3.2009 10:31

Re: Hrome,

No, to nejsou objevy, jenom transformace spousty ekonomicky del do reci, ktere by rozumel bezny ctenar. Proc to vlady neberou na vedomi je prece naprosto jasne...

tagil 3.3.2009 10:45

Re: Hrome,

Vážený Spirite, s tím, co píše pan Zálom z velké většiny souhlasím. Pokud si neuvědomíme, že žít na dluh nelze donekonečna, tak se z toho svět nevyhrabe. A to co se teď navrhuje jako řešení situace, je zase jenom zvětšování dluhu obecně. Myslím, že většina ekonomů a politiků by měla trochu více vnímat úplně  ty nejzákladnější ekonomické zákony.

F2 3.3.2009 10:11

Ve dvou větách

Problém je, že to nelze vysvětlit v dvou větách, tak aby to pochopilo alespoň 50 % voličů ...naopak je to jednodušší ... za vše může bohatý soused, volte nás, my se o zbytek postáráme

cb 3.3.2009 10:14

Re: Ve dvou větách

Aby uz nebyl bohaty.

Didi 3.3.2009 13:55

Re: Ve dvou větách

Je to smutné, ale je to tak. Heslo "Závidíte sousedovi, že se má lépe než vy? Volte nás, zařídíme aby se měli všichni stejně dobře." je bohužel příliš velké lákadlo pro velkou část populace. Jenže dotyční si nedokáží uvědomit, že "všíchni se budou stejně dobře" se ve skutečnost rovná "všichni se budou mít stejně špatně".