6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Muka volby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 22.12.2008 22:30

Obávám se, že současné krize jsou předzvěstí problémů vážnějších.

Ch Hall už před časem publikoval svůj "Bublinový graf" http://www.esf.edu/EFB/hall/ v češtině komentoval Kašík ve Vesmíru 9/08.  S toho grafického vyjádření množství energií různých původů a efektivity se kterou je získáváme  je zřetelnš vidět, že lidstvu začínají docházet levné fosilní energetické zdroje, které byly doted celé poslední století pro svůj velmi vysoký parametr ERoEI hnacím motorem pro dynamiku lidské společnosti. Dnes hlavně ropa.  Právě nastala doba, kdy už není kam tak výhodně investovat jak dřív a tak se i dříve výhodné hypotéky přestaly vyplácet..... a máme tu zatím jen celosvětovou stagnaci. Pokud někdo oběví energetický zdroj s návratností a množstvím srovnatelný s ropou v počátcích těžby - zas se dynamika může zvednout. Opak je ale pravděpodobnější a tak je stále více pravděpodobná vynucená postupná dramatická proměna společnosti. Pan Fištejn si všímá hlavně té " třešničky na dortu" kterou jsou pro nás plné regály nejrůznějšího zboží... To co nebude efektivní musí zaniknout a tak toho "luxusnějšího" či "zbytečného zboží" začne postupně ubývat jak těch neefektivních hypoték.... Termodynamické a fyzikální zákony platí i pro Homo - který si domýšlivě dal přívlastek Sapiens a vzláště v posledním století se nechal bezstarostně kolébat svým dominantním postavením v přírodě a svou mocenskou převahou nad zbytkem živého. Tu převahu a sílu ale čerpal nikoli ze své podstaty ale s fosilů jež mu nyní začínají docházet.... a náhradu nemá.... Už Vám přátelé dochází co nás asi čeká jestli zavčas něco hodně radikálního neuděláme sami?:-(

Kulak 23.12.2008 16:17

Re: Obávám se, že současné krize jsou předzvěstí problémů vážnějších.

Jsem vždy fascinován tím moralistickým kázáním ze strany teoretiků a trubců zakopaných v akademických sférách pobírajících chechule za směšné analýzy. Jejich práce spočívá v rozboru chování těch druhých a nabádání, aby se sebou něco dělali, protože jinak to dopadne špatně.

Mají pravdu, špatně to dopadne vždy, protože historie lidstva je 90% neštěstí a válek a mezi nimi lehce prosvítají klidná období, kdy se lidé nadechují k dalším agresím. Takže tyto studie jsou k ničemu a peníze za to vyplacené jsou také k ničemu.

Jedinou cestou - a bolestivou - je jednoduchý recept: každý ať žije za směnitelnou hodnotu, kterou je schopen přinést svému okolí. To by ale pak museli přestat fungovat takové obyčejné kydy: zdravotnictví je zadarmo, tohle je zadarmo, tamto je zadarmo atd.

Je to tak triviální, že političtí paraziti jako ... (jména si dosaďte sám) nic podobného nedopustí. Prostě se budou dopouštět faulů na společnosti (jednomu vezmeme jinému dáme) tak dlouho, až tady nezůstane kámen na kameni.

para 23.12.2008 19:19

Re: Obávám se, že současné krize jsou předzvěstí problémů vážnějších.

Jo něco na tom Vašem receptu je - žila víceméně podle toho civilizace Máyů - neměli armádu policii ani zdravotnictví a školství... Přesto přežili zhruba tisíciletí než je zničila klimatická změna. Byli velmi svébytní s vysoce vyvinutým smyslem pro osobní odpovědnost - tvrdí k sobě i bližním.

Nevím zdali jako moralistické kázání berete Hallův koncept energëtické návratnosti ale pokud jste pročetl uvedený odkaz tak v případě tohoto člověka nehrozí něco jako "zakopaných v akademických sférách pobírajících chechule za směšné analýzy". Pracuje především v terénu - v přírodě Kostariky.

nakupovat - utrácet 22.12.2008 22:25

Lakšmí

Nakupujte. Ale za co? Píše se tady o střední třídě, to bývala hybná síla společnosti a rozsáhlá základna přiměřeného blahobytu. Střední třída dlouhodobě celosvětově chudne, bohatne pár bafuňářů typu šéf ČEZu nebo tvůrci virtuálních finančních bublin. Moje babička tomu říkala " "Čert dělá na větší hromadu". Neviditelná ruka přemisťuje světové bohatství taky ?zdá se, jedním směrem, do té pravé kapsy. A náš premiér plácá něco o tom, že střední třída už má předplacíno. Tak kdo má začít utrácet?

LadaHaksna 22.12.2008 20:33

.... takže joguuuurt ...

BOMBON 22.12.2008 19:55

jezkovyvoci....

byla to muka volby... zda clanek napsat ci nikoliv... bohuzel, pan autor se domucil k tomu, ze clanek napsal...

k tomu nelze nic jineho napsat...8-o

Hledající 22.12.2008 16:37

Bernard L.Madoff

Na http://www.counterpunch.org/ je anglický článek o podvodníkovi století Bernard L. Madoff , nazvaný "It's Kristallnacht Two!" An Ethnic Cleansing in America” od pana   Alexander Cockburn. Článek pojednává o 50-ti miliardovém podvodu Bernard L. Madoff, donedávna považovaného za finanční hvězdu Wall Street, nyní ve vyšetřovací vazbě. Pan Madoff vylákal od svých klientů obrovské částky, základním vkladem bylo 250000 US Dollars, a sliboval až 12% roční úrok. Pan Mark Charendoff, president of the Jewish Funders Network, prohlásil v interview pro časopis Forward “Je to jako výbuch atomové bomby v židovské společnosti”. Mezi postiženými jsou napřiklad Yeshiva University in New York, Senator Frank Lautenberg, New York Mets owner Fred Wilpon, real estate and media mogul Mortimer Zuckerman (“significantly hurt”), GMAC Financial Services chairman J. Ezra Merkin (who ran a hedge fund, Ascot Partners, which reinvested many charities’ funds with Madoff), the Elie Wiesel Foundation for Humanity, Steven Spielberg’s Wunderkinder Foundation, Jeff Katzenberg, the Boston-based Robert I. Lappin Charitable Foundation (which has closed its doors), Eliot Spitzer’s family, the Chais Family Foundation, the Carl and Ruth Shapiro Foundation, Hadassah (the Women’s Zionist Organization of America), the United Jewish Endowment Fund of the Jewish Federation of Greater Washington , the Los Angeles’ Jewish Community Foundation’s $238 million Common Investment Pool, the American Jewish Congress, the Technion-Israel Institute of Technology. Mnoho vkladatelů ztratilo podstatnou čast svého majetku, a utrpělo psychický šok. Jeden židovský časopis si dokonce zavtipkoval a napsal, že by bylo dobré aby o tom Spielberg, jedna z Madoffových obět, natočil film a nazval ho „Podvodníkův seznam“.

karel 22.12.2008 15:59

Jak z toho ven.

Všichni si kladou otazku proč krize. Myslim si že duležitějši jak z toho ven. Idealni řešeni prověřene staletimi je najit vhodneho nepřitele a vyhlasit mu valku. Ovšem chce to nepřitele silneho aby se zničilo co nejvice materialu, nejvice měst zabilo co nejvice lidi. Potom se muže začit znova možna v prvobytně pospolni společnosti ve ktere jak znamo nejsou penize a tim padem ani finančni krize.

janoryna 22.12.2008 14:14

to je jak vystřžené z učebnice marxistické ekonomie.

Dle jednoho názoru původ krize je v nadvýrobě spotřební rozmanitosti Současná krize má mnoho vysvětlení: chamtivost bankéřů, jejich riskantní hra s deriváty a virtuální ekonomikou následoval dominový efekt. tak nevím pane fištejn..

RomanL 22.12.2008 12:36

Tak to jsem nepochopil.

Ale jaksi nejasně tuším, že autor podvědomě volá po tom, čeho jsme se 40 let nemohli zbavit. Proč ale, to netuším vůbec.

J.A.Novák 22.12.2008 15:46

Re: Tak to jsem nepochopil.

Můj pocit je stejný.

Honza 22.12.2008 12:13

Jak je vidět, tak dost lidí nepochopilo

co ctěl autor článku říct. Smyslem je to, že v ekonomice, která je založena na neustálém růstu, je hnací silou především stále stoupající spotřeba zbytečných věcí (základní životní potřeby člověka se od dob pračlověků až tak výrazně nezměnily). Pak stačí relativně krátká propagační kampaň ve sdělovacích prostředcích, která v lidech vyvolá pocit, že by neměli tolik utrácet a spustí se řetězová reakce, vedoucí ke skutečné ekonomické krizi ...

certik 22.12.2008 18:42

Re: Jak je vidět, tak dost lidí nepochopilo

No jestli chtel autor rict tohle, tak to je doopravdy uplna pitomost. Veci nejsou zbytecne, pokud je vy za zbytecne povazujete nebo pokud jste nejak dospel k presvedceni, ze by Kopcemovi nebyly k nicemu. Veci jsou zbytecne, pokud je nikdo nechce. Spotreba zbytecnych veci je protimluv.

Autor snad chce rict neco trochu jineho, ale pitomost je to stejne. Dana krize je typicky vysledek uverove bubliny, jak to popsal Hayek. Protoze ta bublina se nafukovala tricet let, tak z toho kouka hotovy soudny den. Konkretni mechanismus prasknuti te bubliny je dulezity pro nacasovani a pro nektere konkretni hrace na trhu, ale ne pro globalni uvahy. Proste pokud neni v ekonomice dost hotovosti na obslouzeni tech dluhu, tak ji bud vlada necha vytisknout (hyperinflace) anebo spousta lidi zbankrotuje (hospodarska krize). Zdar!

obchodník 22.12.2008 11:31

vážený p. Fištejn

jestli takhle uvažují, bez znalosti reality obyč. života ti nahoře, tak se nedivím ,že ta krize je.Osonmě si myslím, že v současné době to krize je , ale krize systému amer. kapitalismu, který už došel vzhledem ke globalizaci na okraj únosnosti a nikdo nyní nechce přiznat, že bude muset dojít k vážným změnám a těch se ti nejbohatší bojí a tak , jak ovládají jednotlivé představitelé států, nutí je pouze k nalívání peněz, ze kterých zase budou mít nejvíce oni , ale z krize to nepomůže.Nazdar.

Bokonon 22.12.2008 11:54

Re: vážený p. Fištejn

To je vtip, že ano :-P

pantalon 22.12.2008 12:33

Re: vážený p. Fištejn

:-D;-D :)))))! Vzhůru psanci...

Pytel 22.12.2008 10:07

co to?

"Každý ví, že kusová práce krejčího vyžaduje vyšší náklady než konfekční výroba. Proto jsou také maloobchodní ceny několikanásobně vyšší než výrobní."

Hmm. To je stejné, jakobych já řekl, že: "Nemanželský sex je energeticky náročnější než sex manželský. Proto se z něho také rodí hezčí děti."

Takových blábolů můžu klidně vymyslet deset, dvacet tisíc. Dejte mi nabídku a budu pro vás psát...

toogood 22.12.2008 11:23

Re: co to?

Vase analogie mi nejak unika.

Ma to snad byt polemika s tezi, ze rucni kusova vyroba je drazsi nez hromadna tovarni? Jste normalni?

Pytel 22.12.2008 11:46

Re: co to?

Myslím, že ano. Maloobchodní cena a výrobní cena jsou v určitém vztahu. Ta maloobchodní je vždycky vyšší, neboť distribuce zboží rovněz stojí čas a peníze. Ten fakt, zda bylo zboží vyrobeno strojově nebo ručně nemá na cenu za jeho distribuci žádný vliv, jak už ostatně poznamenal někdo dole.

M. Zima 22.12.2008 9:45

Pane Fištejn,

normálně mě oslňujete na Z1 strmými apely k nekompromisnímu pochodu východním směrem. Teď se Vám to ale nějak pomotalo i ekonomicky. Tvrzení, jako "Poptávka po zvláštním a nezaměnitelném otvírá prostor pro drobné podnikání jako alternativu k tovární výrobě, která je podřízena množstevním požadavkům", nebo povídání o "svobodě spotřebilete", atd.  představují nejenom únik do nekonkrétnosti v Neffově stylu, ale dokumentují Vaše odtržení od reality, Vy jste prostě tu "Qual der Wahl" zcela nepochopil. 

Svatopluk 22.12.2008 9:40

Nebylo by dobré si to nechat vysvětlit od ekonoma ?

Krize z velké palety zboží a služeb ?

Podle všech výzkumů se paleta zboží snížila zhruba na 20 % oproti létům sedmdesátým a toto zužování sortimentu stále pokračuje (např. Ford Mondeo, Volvo 70, nový Jaguar mají stejné podvozky a většinu základních prvků karoserie). Obávám se, že článek je nesmysl a opak (zužování sortimentu a vytváření pseudorozdílů) se bude prosazovat ůměrně růstu nákladů na vývoj vyspělých, avšak stále spotřebitelských technologií.

spotřebitel 22.12.2008 11:23

Re: Nebylo by dobré si to nechat vysvětlit od ekonoma ?

Souhlas.Spousta věcí se vyrábí v jedné továrně pro více firem pouze s jiným obalem či samolepkou distributora.Přitom jde o ty samé shity...

Tomáš 22.12.2008 23:43

Re: Nebylo by dobré si to nechat vysvětlit od ekonoma ?

Přesně to jsem chtěl napsat.

Brzo budou na světě jen 3 selosvětové automobilové koncerny a jen značky a tvary kaslí budou různé, ale střeva budou stejná.

Stejně markantní je to ve výrobě traktorů - traktory sleduju a  je to děs. Už jsou jen asi 6  koncernů . Třeba Deutz-Fahr-Lamborghini-Hurlimann  - jen různá barva plastů - jinak vše stejné a to tento koncern pozřel za 30 let prostřednictvím těch 4 firem nejméně dalších 40 podniků.

Tak fakt nechápu o čem to pam Fištějn píše.

Tomáš 22.12.2008 23:49

Re: Nebylo by dobré si to nechat vysvětlit od ekonoma ?

A už soudruh Hitler  před válkou udělal totalitní unifikaci ve světě traktorů.

V říši bylo  podle nácků příliš rozmanitých značek a tak náckové  nařídil v tak zvaném Shell plánu, že všechny traktory od 20 do 25 HP v říši  musí mít povině jedině motor Deutz typ F2 M414 A BASTA !!! To postihlo za protektorátu i naší firmu Svoboda a  museela přestat dělat své typické jednoválce a povině dělali traktor SVOBODA D22.

Takže omezení sortimentu - to jsme tu už měli

ok 22.12.2008 9:37

hednismus

Autor chtěl nejspíš nevědomě říct, že nadbytečná hedonická spotřeba se dá velmi snadno redukovat. To ale není příčina této krize. Je to jen vlastnost této krize - ostatně právě proto tato krize chudé země nepostihne tak výrazně - země s rozumnou spotřebou mohou tuto spotřebu omezit jen velmi málo - obyvatelstvo nemá kam ustoupit - pomřelo by hlady nebo - tady ve střední Evropě - by po omezení spotřeby umrzlo.

ranbow 22.12.2008 5:39

Šmarja co toje

Napřed jsem se podíval na kalendář, ne ještě nezačínají bujaré oslavy Nového roku, kde by podobné výroky o řízení (naší) ekonomiky vyvolaly salvy smíchu. Ale pak jsem se podíval na hodinky - je to teprve pár desítek hodin co Paroubek zlomil vaz zdravotní reformě a naší armádě, a určitě se chystá i na ekonomiku. Takže, jen pár postřehů, dřív než se citace z tohoto objeví v návrzích zákonů :

- maloobchodní ceny jsou skutečně několikanásobně vyšší než jsou ceny výrobní -což nemá nic společného s tím zda jsou vyrobeny konfekčně či na zakázku. Chápu že by to byl prima argument pro zavedení daně z luxusu. Ve skutečnosti tomu může být i naopak - nádherné šaty, které Vám spíchne sousedka z donesené látky mohou vyjít na ještě menší zlomek výše maloobchodní ceny - pokud odečteme (nezaplacené)DPH, všechno co by platila ta sousedka jako živnostník (daně z činnosti,zdravotní a sociání pojištění), vysokou cenu za značku, srovnání ceny na úroveň EU, atd atd

- nevšiml jsem si že by tam kde prodávají 50 typů jogurtů byly nižší ceny než tam kde prodávají 2-3 - sám mám opačné zkušenosti, když srovnám supermarket a sámošku za rohem. Měl bych spíše dojem ( a průměrně ekonomicky vzdělaní čtenáři my to jistě potvrdí), že konkurence více výrobků stejného typu vede (obvykle) ke snížení cen.

- že ostatně na posilování těchto "muk volby" stojí nejen veškerá reklama, ale rovněž i další odvětvé touto reklamou (zcela či z podstatné části)financované - komerční rádio a televize, tisk, i internet

spotřebitel 22.12.2008 11:28

Re: Šmarja co toje

maloobchodní ceny jsou tvořeny cenou výrobní (většinou nízkou či přiměřenou),přirážkou jednoho či více distributorů v řádu desítek až stovek procent a marží maloobchodu v řádu desítek,ale i stovek procent.Pak můžete dostat slevu...:-D.Normálně se u většiny věcí cena ztrojnásobí.

tam 22.12.2008 3:14

Pěkná úvaha

A když ještě někdo zařídí, aby se co do druhů a značek redukovanou výrobou, distribucí, reklamou a též konzumací jogurtů uživilo více lidí, než je tomu za dnešních technologických podmínek a zákaznických choutek, pak by to mohlo být nadějné řešení...

FP 1 ČSR 22.12.2008 17:09

Re: Pěkná úvaha - a co burza ?

" Vezměme jen burzu, tuto Carmen našeho hospodářského života, které není žádný zákon dán. Před jejími zlými účinky, jež nemohou býti popírány, stojíme až dosud jako hlupáci a čekáme pokorně na nejbližší zlý kousek, který nám provede."      FERDINAND PEROUTKA

A ještě:         " Jedna z Marxových povídek se stává skutečností".