31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Mrija - sen a realita

Do Prahy zavítalo největší letadlo na světě: Antonov An-225 Mrija. Ukrajinský stroj však nepřiletěl jen tak na přehlídku, ale zcela pracovně – kvůli přepravě generátoru, vážícího okolo sto dvaceti tun, z Prahy pro jednu australskou hliníkárnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Mrázek 12.5.2016 8:52

Re: Jakápak záhada?

Bože to je blábol....

J. Jurax 11.5.2016 19:02

Re: Šťastný let pane Hoblík.

Opravdu soudíte, že posádka Mriji je věčně opilá nebo jen celkem pošetile žvaníte?

J. Jurax 11.5.2016 19:00

Re: Tak, je to tak, soudruzi udělali jeden kousek, jak

No, Galaxy je zhruba na úrovni Ruslana, jehož bylo podle Wiki vyrobeno 56 kusů. Ruslan unese víc jak Galaxy, zato je pomalejší. Dolety jsou srovnatelné.

Mrija je o kategorii výš - unese v trupu dvojnásobek co Galaxy nebo Ruslan; vně trupu unese 200 tun (původně vozil vně trupu raketoplán Buran).

A podobně velká transportní letadla jako Galaxy USAF nemá. C-17 Globemaster III má únosnost cca poloviční Galaxy (odpovídající únosnosti Il-76), C-130 Hercules cca čtvrtinovou. C-141 Starlifter je již vyřazen. Transportní verze B-747 USAF nevyužívá; užívá tři B-747 upravená jako velitelská stanoviště.

M. Valenta 11.5.2016 15:12

Šťastný let pane Hoblík.

Lepší na oslu než na ruském "plnokrevníku" s běžně opilou posádkou k zemi.

J. Fridrich 11.5.2016 14:44

Tak, je to tak, soudruzi udělali jeden kousek, jak

Tak, je to tak, soudruzi udělali jeden kousek, jak před druhou světovou válkou Hughes. Spojené státy mají C 5A Galaxy 131 kousků ( kromě mnoha jiných, podobných velkých dopravních letadel ) - standartně nasazených v armádě i na jakoukoliv jejich pomoc po celém světě od roku 1970 - a je jen o kousek menší...

V. Novák 11.5.2016 12:09

Re: my jsme si kdysi taky volili bolševika...

Kdysi jsme byli součástí státu, který nám nevyhovoval - tak jsme využili jeho oalabení válkou a oddělili se. Dokonce bez referenda a bez účasti většiny legálně zvolených představitelů.

Vaše blbosti komentovat nebudu, nestojí mi za to. Ani vy.

V. Novák 11.5.2016 12:05

Re: Jakápak záhada?

K žádnému "anektování" nedošlo - Krymané se legálně rozhodli, že nechtějí být nadále s Ukrajinou (a věděli proč) a požádali Rusko o připojení. Kdyby toho nebylo, dopadli by jako DLR a LLR, o Oděse nemluvě.

V. Kříž 11.5.2016 11:49

my jsme si kdysi taky volili bolševika...

... a části z nás to nevyhovovalo. tak vznikl český "majdan" a díky bohu, že vznikl. nemám ilusi o Ukrajincích a stavu jejich demokracie, ale se strany Ruska to byla podobná agrese, jako u nás před lety. když čtu Vaše příspěvky, vy jste na tom Donbase bránil Rusy nejmíň se samopalem. vytáhněte už konečně ze skříně rudou vlajku, naleštěte hvězdu srp a kladivo a zaveďte Donbas i u nás.

R. Langer 11.5.2016 11:08

Re: Jakápak záhada?

Jasně, takže k "legálnímu anektování" Krymu Rusko vlastně donutili Američané, protože se chudáci báli. Tak určitě... :-D

J. Vydra 11.5.2016 10:36

Jakápak záhada?

Američané na Ukrajině vyprovokovali protesty, pak násilí a nakonec puč (zejména V. Nulandová). A v tomto okamžiku začali realizovat svoji vojenskou a zpravodajskou účast na Krymu. K anektování Krymu prostřednictvím zcela legálního referenda byli Rusové v podstatě donuceni v zájmu zachování své bezpečnosti. Měl byste se proto více zajímat o posloupnost souvisejících událostí.

V. Novák 11.5.2016 10:34

Re: Ukrajina si "zkomplikovala" obchodní a jiné

Ani za Janukovyče nebylo všechno v pořádku - a rozhodně jsem nikdy nic takového netvrdil.

Krymané se snažili o samostatnost nebo připojení k Rusku od rozdělení SSSR. Tehdy je Kravčuk opil rohlíkem - příslibem široké autonomie s vlastním prezidentem a právem na sebeurčení včetně odtržení. Načež začal - a následující prezidenti a vlády (prozápadní i proruské, bez rozdílu) v tom pokračovali - v ořezávání krymské autonomie. Protože ale vše šlo salámovou metodou, zachovali se Krymané jako ona pověstná žába v hrnci na plotně. Volili si své politiky (prezidenta už ne - toho jim kyjevští salámově zatrhli) a v celoukrajinských volbách menší zlo - tedy Stranu regionů a Janukovyče.

Až druhý Majdan a naci(onali)stický převrat v Kyjevě je postrčil. Majdanci a pravoasektorníci v Oděse už přitopili moc prudce a žába vyskočila.

Co je na tom k nepochopení?

P. Götze 11.5.2016 10:23

Re: Ukrajina si "zkomplikovala" obchodní a jiné

Zajimavy je, proc si to referendyum na Krymu nezrealuizovali za Janukovyce, v dobe, kdy bylo dle vas vsechno v poradku. Mohli zcela transparentne a bezpecne udelat referendum, Ukrajina a jeji statni predstavitele by s tim nemeli problem, Krym by se svobodne rozhodnul. Kdyz je to tak proste. Tuhle zahadu jeste nikdo nikde nevysvetlil.

M. Hoblík 11.5.2016 9:45

Autor článku je příkladem,

jak si osel našel důvody k pomlouvání dostihového plnokrevníka. Na Rusa si vždycky něco najdeme?

V. Novák 11.5.2016 9:31

Krymané si o sobě rozhodli sami - a pro vás je to loupež.

O směřování státu se obvykle rozhoduje ve volbách. Ve volbách si Ukrajinci zvolili Stranu regionů a Janukovyče. Jenže části to nevyhovovalo, tak vítězství (už podruhé) majdanem ukradli. Když se okradení - tedy východ a jih Ukrajiny, v podstatě původní UkrSSR a bývalá Novorossija, bez částí připojených Stalinem - přihlásili, že aspoň o svých regionlních záležitostech chtějí rozhodovat sami, poslali na ně kyjevští pravosektornické mordýře a rváče.

V Oděse jim to vyšlo, Donbas se ubránil. To je ovšem podle vás vpád na Ukrajinu.

Takže zřejmě - opět podle vás - má Ukrajina právo rozhodnout o sobě, ovšem pokud se rozhodne tak, jak jí bylo nalajnováno - tedy proti Rusku.

V. Heidlerová 11.5.2016 8:29

Re: Marná sláva,

Není tak docela jisté, zda tímtéž směrem nepokračuje a nepochoduje i Svatá máťuška Rus. Jakékoli spojení s tímto imperialistickým státem přináší národům jen problémy a hlavně ztrátu svobody, stávají se guberniemi. Jako my před r. 1989. Je to Rusko, které vyvolalo zločinné úsilí oslabit Ukrajinu - je to samostatný stát, ať se rozhodne, kam chce směřovat. Loupež Krymu v mírové době, porušení všech dohod a smluv bez předchozího jednání a diplomatického úsilí, vojenský vpád na ukraj. území povýšilo Rusko na agresora 1. stupně typu hitlerovského Německa. Rusko si ještě nesrovnalo vztahy ke své zločinecké historii a už píše novou kapitolu.

V. Kopta 11.5.2016 8:17

Re: Marná sláva,

problém je že se sami ukrajinci nemohou shodnout co je ta vlastní cesta

V. Novák 11.5.2016 7:46

Re: Kijevci

Jedná se jedině o bezvízovém styku pro turisty. Tedy pracovní povolení - o což Ukrajinci skutečně stojí - bude i nadále vázáno na pracovní víza. Ukrajinec bez něj, pokud překročí povolenou dobu pobytu (což mohou být měsíc až tři) nebo bude lapen při práci, bude deportován i nadále.

A kolik Ukrajinců asi bude mít na turistiku v EU?

V. Novák 11.5.2016 7:41

Ukrajina si "zkomplikovala" obchodní a jiné

vztahy s Ruskem sama. Konkrétně spolupráci Antonova zatrhl osobně Porošenko. A to měsíc po úspěšném ukončení zkoušek! Rusko následně odvolalo objednávku na 60 An-178 a prostředky přesměrovalo na přestavbu domácích letadel. Upravený iljušin už prochází letové zkoušky, takže tady je už cesta uzavřená. Nejspíš definitivně.

Bylo by samozřejmě správné, kdyby EU Ukrajině nahradila Rusko ekonomicky, když tak stála o asociační dohodu, jež vztahy s Ruskem nutně oslabila - jenže stejně samozřejmě se k tomu EU nemá a nikdy neměla. Konkurenta si nikdo pěstovat nebude. EU stála o Ukrajinu jako o nohu ve dveřích do EvrAzES a když jí Ukrajina přestala být, ztratila o ni zájem. Ostatně není o co se zajímat. Ukrajina nemá co EU nabídnout.

A přestaňte už konečně s tím nesmyslem, že je Ukrajina ve válce s Ruskem. Kdyby k tomu došlo, vydržela by Ukrajina možná týden. Ukrajina je ve válce se svými vlastními občany - a vyvolali ji kyjevští majdanští pučisté.

S. Ševeček 11.5.2016 7:29

Kijevci

si to svým banderovlastenectvím evidentně dost pos ali. Na všech stranách ... kdy asi dostanou bezvízový styk se svým protektorem, bruselskou "Evropou"?

J. Lancik 11.5.2016 7:23

Re: Marná sláva,

Ja bych rekl, ze spis si musi Rusko urovnat vztahy s Ukrajinou. Odvolat zelene muzicky a nechat jit Ukrajinu svou cestou.

P. Fišer 11.5.2016 6:37

Marná sláva,

dokud si Ukrajina nesrovná své vztahy s Ruskem,bude pokračovat do řiti.