16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Mládek vaří vejce na měkko

Jan Mládek si na sjezdu ČSSD nedal pozor na ústa a neopatrně prozradil, co si ve skutečnosti myslí. Pozdější omluvy a výmluvy již nedokážou vzít zpět slova jednou vyřčená. Pokud ministr stínové vlády označuje velkou část svých občanů za "parazity", je něco v nepořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 26.3.2013 19:42

Jak to vidí čtenář

Kohoutovu knihu jsem nečetl (a ani číst z časových důvodů nebudu). Nicméně mám tento názor na vaše sdělení:

1. Nemyslím si, že lze oddělovat politiku a ekonomiku. Politik Václav Havel nechal ekonomiku na ekonomovi Václavovi Klausovi a ve výsledku pak dostal morální devastaci národa spolu s málo konkurenceschopnou ekonomikou.

2. Možnost brzkého odvolání politiků by určitě ukáznila naprostou většinu politiků, takže by se vámi předvídaná politická nestabilita nekonala.

M. Kosejk 26.3.2013 18:02

Re: Mám podobný problém,

Z toho, co jsem zatím přečetl, bych řek,. že za přečtení stojí. Pan Kohout je originálně myslící člověk a některé jeho postřehy jsou zajímavé. Ale jak píšu - jak začně mluvit o ústavě-právních záležitostech, tak to už fakt děsivé.

J. Kanioková 26.3.2013 17:45

Mám podobný problém,

většina jeho argumentace v ekonomice je mi hodně blízká, jenže jeho propagace Franze na Hrad mě doslova šokovala. A Okamura, tak to je cosi podobného v bleděmodrém. Úsvit jsem nečetla, takže si to radši odpustím..

J. Ráž 26.3.2013 16:09

Re: Ekonom?

Mládek je politický idiot. ČSSD má v programu podporu zaměstnanosti a ten blbl chce dusit ty,kteří mají největší potenciál zaměstnávat nové lidi. Velké podniky ho nemají, protože jsou neohrabané a čekají na zotavení eurozóny a šetří zejména personální náklady, ti nabírat ještě dlouho nebudou, ale malí a střední podnikatelé získávají čím dál víc zakázek na východ od nás a Mládek je chce dusit dalšími odvody a byrokratickými pracovními předpisy. Sobotka o praktickém životě ví stejně tolik, jako moje kotě,tak si neuvědomuje dostatečně škodlivost jakobínů jako je Mládek, který zcela zaspal dobu.

J. Ráž 26.3.2013 15:57

Re: Ukažte

Např.Švédsko Přesně víte jak vypadá důchod po 30letech , po 40letech, po 50letech platby důchodového pojištění. Takže si můžete přesně spočítat, jak musíte investovat do privátních fondů,abyste mohl po 40letech práce koupit domek na Costa de golf v Jižním Španělsku a užívat si podzimu života. Kamarád,který emigroval v 68.roce, si nevybíral 40 let celou dovolenou, investoval 15% příjmů do privátních fondů a teď od svých šedesáti let hraje golf v teple jižního Španělska a žije ve svém domku u Málagy. Ti,kdo si nešetřili se také nemají špatně,ale na Španělsko to z jejich "státních" důchodů nevypadá.

M. Kosejk 26.3.2013 15:55

rozpaky z Kohouta.

S ryze ekonomickým uvažováním pana Kohouta se velmi dobře můžu ztotožnit. Včera se mi ovšem dostala do ruky jeho kniha Úsvit. A z toho, co jsem se v ní zatím dočetl, mi vstávají vlasy hrůzou. Ekonomické cítění jistě pan Kohout má, ale s politickým a sociálním odhadem je na štíru.

To, jak pojímá odvolatelnost politiků, je šílené. To by se tady neustále konaly nějaké kampaně za odvolání toho či onoho politika - tedy by se vytvořilo politické prostředí, kde nejde nic prosadit, protože se všichni zabývají kampaněmi a protikampaněmi.  A sociální prostředí by se vlivem negativních kampaní proti politickým osobnostem rychle mohlo překlopit do stavu, který by neměl daleko k občanské válce.

A pokud se ukáže jako pravda, že pan Kohout se holá politicky spolčit s tím populistickým šílencem Okamurou, co si dokáže protiřečit i v jednom samotném souvětí, tak na panem Kohoutem lámu hůl. 

J. Barto 26.3.2013 14:28

Ukažte

mi nějaký jiný stát na zapad od našich hranic, kde můžete klidně tři roky dopředu odejít do důchodu.

Ano ano, zemský ráj to na pohled.

Ročně se jedná o 30 000 předčasných důchodců.

V. Němec 26.3.2013 14:16

Ekonom?

Podle mne ekonom rovná se hospodář a tím Mládek a vlastně žádný levičák není

R. Gramblička 26.3.2013 12:45

Re: Pan Kohout,

ano, pochopil jsem, četl jsem ji také, mám ji doma a chápu že jeho představy znějí z pohledu dnešní reality jako utopie a ani sebemoudřejší člověk nedokáže dohlédnout všech důsledků, z toho vyplívajících, ty by ale bylo možné osvětlit v celospoločenské diskuzi. Každopádně, jeho myšlenkový základ je postaven na logice a zdravém úsudku. Kéž bych se dožil jeho uskutečnění

R. Langer 26.3.2013 12:18

Re: Živnostenští paraziti...

Taky máte ten pocit, že Linhart je nějaký vysloužilý "profesor" z VUMLu? Jeho názory a rétorika by tomu silně odpovídaly. Ale kdyby mu za zadkem stály LM, to bychom se zřejmě nestačili divit... ;-)

M. Sedláček 26.3.2013 12:14

Re: Živnostenští paraziti...

Taková blbost. Počítám, že jste nikdy nepracoval a žádné daně nikdy neplatil.

M. Pivoda 26.3.2013 12:13

Co je to parazitování?

Představte si, že jako podnikatel zprostředkujete v zahraničí velký byznys pro českou firmu. Ministr Kuba si vás okamžitě povolá na své ministerstvo a požádá vás o vysvětlení, jak jste si mohl dovolit něco tak velkého provést bez informování ministerských úředníků. Pak se k vám přišourá jeden úředník a sdělí vám, že vaší povinností je dát polovinu vaší zákonně vydělané provize na financování ODS.

Toto je parazitování na podnikatelích.

R. Langer 26.3.2013 12:11

Re: Živnostenští paraziti...

Arogantní sobci jsou jedině komouši jako vy, kteří chtějí ty schopnější okrádat o výsledky jejich práce. V tom je jádro pudla. Moc hezky po komoušku argumentujete. A když by se to náhodou někomu nelíbilo, tak byste to zavřel a okradl, nebo rovnou zabil, pokud by se nechtěl dělit. Takhle hezky si to komouši jako vy představují, jak ukáží těm parazitům, kteří od komoušů nic nechtějí, jenom aby jim dali pokoj. Je to hnusná zlodějská a vraždící chátra, tihle komouši! Lidi by na to neměli zapomínat! :-P

M. Sedláček 26.3.2013 12:08

Re: nejhorší jsou

Souhlas! Jen jsem pro max. 5% výpalneho a to zakotveného v ústavě.

M. Šejna 26.3.2013 12:08

živnostník parazit

v souvislosti s Mládkovým výrokem si vzpomínám na výrok mé známé, co mi dělá účetnictví a daňové přiznání. Když jsem jí předával podklady pro přiznání daně z příjmu, tak se smíchem mi řekla, že budu asi dalším, kdo bude mít nulovou daň. Měla pravdu. Každopádně těch příznání pro drobné živnostníky dělala v tu dobu hned několik. A když mi přiznání předávala, tak mi řekla, že netuší, z čeho ten stát žije, když my živnostníci neplatíme skoro žádné daně.

R. Langer 26.3.2013 12:07

Re: Živnostenští paraziti...

Jasně, a ty kopáče budete živit vy ze svého ano? Když je to tedy podle vás "lepší". :-P

R. Langer 26.3.2013 12:05

Re: Živnostenští paraziti...

Jo, ale co jsou ty "řádné daně", o tom byste chtěl rozhodovat hlavně vy, soudruhu, že? Je do vás vidět jak do hubené kozy, pane, a jediný kdo tady na hony smrdí komunismem jste hlavně vy sám! :-P

A. Hrbek 26.3.2013 11:56

Re: Pan Kohout,

Vážený pane Gramblička,

mluvím o návrhu pana Kohouta jak změnit Ústavu české republiky, kterou publikoval v knize Úsvit. Četl jsem ji a velmi podrobně.

S. Ševeček 26.3.2013 11:51

Re: Co hýbe ekonomikou dlouhodobě?

On každý, zaměstnanec nebo živnostník, nabízí na trhu práce svoji pracovní sílu (schopnost atd - chcete-li). Zkrátka sebe.

Mělo by být otázkou svobodné volby subjektů na obou stranách tohoto "kontraktu", co si zvolí.

M. Pivoda 26.3.2013 11:42

Co hýbe ekonomikou dlouhodobě?

Kohout: "Pokud zaměstnanecký poměr bude pro zaměstnavatele i zaměstnance výhodný, nebude důvodu, aby švarcsystém vůbec existoval."

V mém předmětu "Inovace" museli MBA studenti napsat opačnou esej, tj. co by se asi v ekonomice douhodobě stalo, pokud by v soukromém sektoru vůbec neexistovali zaměstnanci, ale pouze osoby samostatně výdělečně činné. Zaměstnanci by existovali pouze ve státním sektoru. Švarcsystém by tedy byl povinný (už po ukončení školy absolventem) a nikoliv nezákonný.

Nemohu zde v komentáři vysvětlit všechny okolnosti a dopady. Důvodem k přemýšlení o tématu oné eseje byla a stále zůstávají tato fakta: 1. radikální inovace se realizují nejlépe přes nově vzniké firmy (nikoliv ve stávajících velkých firmách) 2. Česko i Evropa jako celek, má jen polovinu podnikatelů/inovátorů na tisíc osob oproti ekonomice americké. Evropané nejsou ochotni podstoupit riziko. Říká se, že Evropané jsou ti lidé, kteří neemigrovali do USA.

Nejsem si jist, zda si ekonomové, jak Mládek tak Kohout, tyto souvislosti uvědomují.

M. Martin 26.3.2013 11:33

Re: Živnostenští paraziti...

Pane Linhart vy uznáváte jenom vaše argumenty.Argumenty ostatních jenom přizpůsobujete argumentům svým.Z toho plyne že jste jenom zakuklený komouš a taky trochu vůl.

J. Vyhnalík 26.3.2013 11:24

Re: Živnostenští paraziti...

Vy máte firmu, která marně hledá kopáče? Myslíte si, že takových firem je hodně? Souhlasím s tím, že je lepší dělat něco, než nedělat nic.

Ten článek je ovšem o tom, že kopáče zaměstnává stále méně firem. Naopak tyto firmy s kopáči uzavírají smlouvy jako s OSVČ a dělají z těchto kopáčů "živnostníky". Netýká se to jenom kopáčů, nebo třeba kadeřnic, kosmetiček, ale dnes jako OSVČ pracuje kdekdo i třeba IT odborníci, redaktoři, analytici atd. a to i v případech, že jim jejich "odběratel" odebírá 100 % jejich produkce, zajišťuje jim technické vybavení, pracoviště atd.

Pokud stát zpřísní kontroly a postihy, vybere sice o něco více na pokutách, ale zároveň velká část těchto OSVČ skončí na Úřadech práce, protože si je jejich "odběratelé" nemohou dovolit zaměstnat.

Z ekonomického pohledu je to nelogické plýtvání. Náklady na papírování a vyúčtování pro všechny ty OSVČ by výrazně poklesly, kdyby byli zaměstnaní a místo obíhání úřadů a vyplňování papírů, by mohli dělat to, co umějí nejlépe. Ovšem pouze za předpokladu, že náklady zaměstnavatele nebudou výrazně překračovat náklady "odběratele práce od OSVČ".

J. Vyhnalík 26.3.2013 11:07

Re: Jenomže česká levice má svoji nepřekročitelnou dogmatiku

Jenže to pěstování je silně asymetrické. Ze zaměstnance, nebo podnikatele je snadné udělat příjemce dávek. Opačně to jde pouze obtížně, zvlášť pokud si lidé na život na podpoře zvyknou, nebo ho dokonce okoukají v rodině.

V. Linhart 26.3.2013 10:43

Re: Živnostenští paraziti...

Ano, máte pravdu. Živnostníci se starají jen osebe a svojí rodinu a to není málo. Ale na ostatní s.rou. V tom je jádro pudla. Arogantní sobci to jsou. Moc hezky argumentujete...

K. Filek 26.3.2013 9:45

Re: Živnostenští paraziti...

Je vidět,že jste komoušský bývalý papalaš.Kopáč vám asi neopraví vodovod a jiné,ale musí kopat.Živnostník se musí starat o sebe a rodinu a to není málo.Od státu celkem nic moc nepotřebuje tak proč by měl platit nějaké mimořádné daně.Paraziti jsou Mládek a takovi jako vy.

S. Ševeček 26.3.2013 9:22

Re: Pan Kohout,

Neodešel Kohout náhodou z toho nerva?

S. Ševeček 26.3.2013 9:21

Re: Pan Kohout,

Ano. Jste však na vkus této společnosti příliš "vydřidušský" ;-)

(na druhé straně, pane Hrbku, Kohoutův článek není tak špatný pro osvětu a poučení té nadpoloviční třetiny obyvatelstva - Hubálkova konstanta a Ševečkovo rozšíření pro českou gubernii)

S. Ševeček 26.3.2013 9:16

Re: Jsem negativní deviant?

Pěkné, pane Kuželi !!!

V. Linhart 26.3.2013 9:08

Re: Živnostenští paraziti...

Co to je sociálně zajištěn? O tom přeci nebyla řeč. Jde o to, že i takový neplatič daní užívá služeb státního aparátu, který já dotuju ze svých daní. I jeho potomci chodí do škol, dotovanými mými daněmi. Opakuji, když nemá na daně, ať jde dělat kopáče a nestojí u úřadu s nataženou rukou na daňové úlevy, příživa.

V. Linhart 26.3.2013 9:00

Re: Živnostenští paraziti...

Co je ideologie a politická fráze je na dlouhou debatu. Většinou se tupci všech barev a politického vyznání uchylují k frázím a ideologickým schématům podle svých preferencí. Většina diskutujících na "Psu" je jedné politické krve a tak se navzájem masírují, jak jsou dobří, chytří a progresívní. Stejně jako na jiných fórech mají stejně nadutě jasno vyznavači jiných hodnot. Jen mi řekněte, co je ideologického na tom, když říkám, že řádné daně by měl platit každý, kdo je schopen pracovat... Vy jste komunista? To je tady většina debatérů, přinejmenším bývalých.