5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Mládek vaří vejce na měkko

Jan Mládek si na sjezdu ČSSD nedal pozor na ústa a neopatrně prozradil, co si ve skutečnosti myslí. Pozdější omluvy a výmluvy již nedokážou vzít zpět slova jednou vyřčená. Pokud ministr stínové vlády označuje velkou část svých občanů za "parazity", je něco v nepořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 26.3.2013 8:57

Re: Pan Kohout,

nemyslím si, že jeho úvahy o novém systému jsou fantasmagorie. Patrně jste je nečetl. Kromě toho, NERVáci jsou tam povětšinou ke srandě králikům, pač politici z jejich návrhů vybírají jen to co se jim hodí do krámu anebo je odmítnou celé (dovedu si představit frustraci Kohouta a jeho kolegů - z toho pramení jeho iniciativa ÚSVIT) 

J. Schwarz 26.3.2013 8:54

Re: Živnostenští paraziti...

parazit,pane, není ten co platí menší daně než "může" - to by byli parazity všichni. Možná kromě vás, který dozajista platíte vyšší daně než můžete. Parazitem je ten, kdo si bere víc než dává a to většinou proti vůli toho, co dává. Proč, ksakru, nepřipustíte možnost různých plateb a různých čerpání? Každý nemusí toužit být "sociálně zajištěn" společností, které nevěří, spoluobčany kdykoliv připravenými k podrazu a se stále nataženou rukou.

I. Schlägel 26.3.2013 8:47

Re: Pan Kohout,

Obávám se, že odtržení odměny od výkonu nastalo zejména u našich špatně placených politiků a následně v mnoha oborech státní sféry.

J. Schwarz 26.3.2013 8:47

nejhorší jsou

"pachatelé Dobra". Všechny "výdobytky"  které mi stát údajně skýtá bych s radostí vyměnil za stav, kdy se stát na mne vykašle a nechá mne napokoji. Rád bych volil politika který mi slíbí, že se bude starat o sebe a možná si i mírně přikrádat, na mne se ale vykašle a bude vyžadovat, řekněme, 10% výpalného z mých příjmů za to že mne nechá žít v zemi ve které jsem se narodil a ve které on "vládne".

I. Schlägel 26.3.2013 8:44

Re: Živnostenští paraziti...

V tom případě jste tady špatně a zkuste se seberealizovat na sjezdu sociální demokracie, tam není o faktické poznámky bez nezdravé ideologie nouze.

V. Linhart 26.3.2013 8:26

Re: Živnostenští paraziti...

Souhlasím s vámi, že s indoktrinovanými debatéry se těžko diskutuje, když se místo věcných připomínek začne šavlovat ideologickými frázemi a poučkami.

A. Hrbek 26.3.2013 8:23

Pan Kohout,

který jako NERVák má "zásluhu" na současném stavu opustil své fantasmagorie o nové ústavě a vrhl se na populární téma.

Vztah "řemeslník" a "firemní zaměstnanec" je velmi složitý a současní vládní neumětelové se v něm utápějí. Objektivní skutečností je, že rozumná koncentrace určitých činností vede ke zvýšení produktivity práce, tedy rozhodujícího ekonomického ukazatele. A některé činnosti bez určité koncentrace nelze prakticky provádět. To poznali již koncem středověku, kdy začaly vznikat první manufaktury.Odtud rozvoj tovární výroby až do současných gigantů, k čemuž nesporně prospělo i zlevnění dopravy. V řadě oborů dospěla situace tak daleko, že je lacinější si koupit nový výrobek, než opravovat porouchaný.

Obecnou otázkou je tento vztah v současné době a v České republice. Rozhodně není skutečně normální stav, že z 5 mil. pracujících je 1 mil. živnostníků. Opustíme-li bláboly, že jeden živnostník živí dva až tři zaměstnance (to by živnostníci zaměstnávali dva až tři milióny pracujících) je třeba se podívat na tvrdou skutečnost, že hodnota přidaná zpracováním je u živnostníků podstatně menší než u firem. Dále je pak skutečnost, že více než polovina "živnostníků" jsou současně skutečnými zaměstnanci nebo důchodci. A že trh práce je tak deformovaný, že nastalo odtržení odměny od výkonu.

Jedinou cestou je návrat ekonomického prostředí směrem k skutečně tržnímu. Parafiskál zaměstnavatele by měl být převeden do mzdy zaměstnance aby mzda byla nákladem práce. Tzv. "pojištění" by mělo být důsledně odděleno od státního rozpočtu a mělo by být nasmlouváno individuálně. Konečně "živnostníci" by měli být považováni za firmy a mělo by být zcela na vlastníkovi firmy jaké pojištění si uzavře. V obou případech by daň z příjmů měla být stanovena jednotně v rozmezí 20 až 25%. A bylo by věcí finančních úřadů kontrolovat, zda vykazované náklady byly vynaloženy oprávněně.

Podmínkou úspěchu je zredukovat státní náklady zhruba na polovinu. Propouštění se nebát - každý se měl pojistit!

V. Linhart 26.3.2013 8:20

Re: Živnostenští paraziti...

Podle vás je tedy v pořádku, že část produktivní vrstvy obyvatelstva platí pravidelně daně a druzí ať už z neschopnosti státu daně vybírat nebo z vámi výše citovaných ideologických důvodů mají od státu na totéž pardon... Nevidím rozdíl mezi nemakačenky pobírajícími sociální dávky a podnikateli záměrně se vyhýbajícími řádnému placení daní, protože obě tyto skupiny tyjí z daní mých. Takový podnikatel je stejný vyžírka jako ten nepřizpůsobivý. Dětmi a otopem se ohání obě tyto party.

I. Schlägel 26.3.2013 8:17

Re: Živnostenští paraziti...

S uvědomělým člověkem, kterému místo relevantních informací či osobních zkušeností stačí marketing v podobě dobře dávkované ideologie, nemá cenu diskutovat.

O. Malstoka 26.3.2013 7:47

Re: Živnostenští paraziti...

Nevím čím se živíte, ale podle vašeho textu o živnostnících víte jen to co vám nakukalo RP. Měli bychom si vážit každého řemeslníka, který se živí svýma rukama, po státu nic nechce, a když nemá práci, naskuhrá a musí se uskrovnit. Nebere žádné sociální dávky, kterými by zaplatil nájemné, otop a třeba i nutné potřeby svých dětí.

E. Vašátko 26.3.2013 7:41

Re: Živnostenští paraziti...

Docela jste mě rozesmál. Podle Vaší definice je tedy parazitem (zní to tvrdě, ale čistě pragmaticky máte pravdu) každý nezaměstnaný, každý důchodce, každý invalida a pochopitelně všichni ostatní, protože nikdo neplatí daně ve výši, jaké by mohl, ale pouze ve výši, jaké musí. Leda, že Vy bysta platil státu ještě něco nadto. Ať žijou přírodní myslitelé.

A. Bocek 26.3.2013 7:39

Stát není nic jiného, než suma našich daní !

Pokud stát nevystačí s tím co vybere měl by se omezit a zredukovat. Spousta agend jde zredukovat, hodně jich lze úplně vypustit, něktré lze privatizovat. Vznikla nám skupina úžerníků, kteří sami sebe přesvědčili o své důležitosti, výjmečnosti a nepostradatelnosti.

V. Linhart 26.3.2013 7:09

Živnostenští paraziti...

Za parazita obecně můžeme považovat člověka, který daně neplatí a nebo platí daně výrazně nižší, než může. Z tohoto pohledu je značná část živnostníků doopravdy parazity... Když nejsem schopen platit daně ve výši daní průměrného kopáče, mám se na to jako živnostenská příživa vykašlat a jít kopat ty výkopy... Pro stát to bude větším přínosem, když už není schopen ty daně vybrat. Mládek jenom pojmenoval obecný problém a označil velkou část voličů ODS a TOP09. Proto ten řev potrefených...

K. Kužel 26.3.2013 6:59

Re: Jsem negativní deviant?

No, to je otázka zapeklitá. Aby nakonec někdo neřekl, že takto fungující člověk je PŘÍŽIVNOSTNÍK!

M. Trhlík 26.3.2013 6:48

Re: Jenomže česká levice má svoji nepřekročitelnou dogmatiku

Pane Stuchlíku, oni si je pěstují všichni, jen některým to nejde.Jsem jenom zvědav, jak skončí akce daňové úniky a jaké se z toho vyvodí důsledky.Nebo se bude mlčet, jako v desítkách podobných zlodějen? Stačí jen pořád omílaná Neumannová se svým MS v lyžování,paní Parkanová,pan Vondra a další "trafikanti". To se rozvinul jen řev proti Rathovi a ten možná také vyšumí.To nějaký "ukecaný" Mládek, je zase jen dobrým důvodem k vyvolávání dalších výmluv.

Ž. Halabudová 26.3.2013 6:36

Re: Jsem negativní deviant?

Odpovím ti otázkou. Hádej, bez koho se lidi snáz obejdou. Bez tebe, nebo bez uklízečky?

J. Kunes 26.3.2013 4:54

tleskam

Pane Kohoute po precteni mnoha clanku ''pravicovych'' komentatoru na tema proc zvyhodnovat zivnostniky a argumenty typu ''kazdy si to muze zkusit'' me Vas clanek velmi potesil. Naprosto shouhlasim, ze je treba, aby stat vyrazne mene vstupoval do vztahu mezi lidmi a nechal na trhu, aby nasel jejich optimalni formu. Rizka, ktera nese podnikatel, ma ocenit trh cenou jeho produktu a ne stat danovou ulevou. Mzdy, dovolene, odstupne at si dohodnou odbory se zamestnavatelem a neurcuje je stat zakonem. Srovnani zdadeni zamestnancu a OSVC (zrusenim odvodu zamestnavatele a pripadnym upravenim/zvysenim dane z prijmu) by jiste nevadilo ani zastancum zivnostniku-zamestnavatelu, protoze pro zamestnavatele by mohlo byt neutralni nebo dokonce vyhodne.

P. Pavlovský 26.3.2013 2:21

Jsem negativní deviant?

Po valnou část svého života jsem se zcela nebo částečně živil jako publicista na volné noze. Tak i dnes.

Jsem živnostník nebo zaměstnanec?

M. Stuchlik 26.3.2013 1:24

Jenomže česká levice má svoji nepřekročitelnou dogmatiku

To není dogmatika ale pragmatika. Socani si systematicky pěstují nové voliče.