16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Miloš „Evita“ Zeman a jeho fond

Nastupující prezident Miloš Zeman založil fond, do kterého bude odkládat třetinu platu, a očekává, že se k němu připojí další lidé s vysokými příjmy a přispějí tak na splácení státního dluhu. Hezké gesto hodné prezidenta, který je zodpovědný a ví dobře, že jeho Češi, kteří mu tak dobře rozumějí, nemají státní dluh rádi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Ležatka 18.2.2013 17:03

„Kolem šedesáti procent obyvatelstva dostává od státu více, než kolik mu odvádí na daních, což je jistý problém"

Z článku vyplývá, že pan Páral vidí problém v tom vysokém procentu. Ale skutečný problém vidím v tom, že se to většina z těchto dotovaných nikdy nedozví, neboť daňovědotační systém je záměrně složitý. Mnozí z nich by prozřeli, kdyby získali přehled o svém přínosu pro celek. Například pomocí LIMITNÍ DANĚ Z PŘÍJMU (LDP). Část z nich by se po této neradostné informaci snažila svou pozici na příjmovém žebříčku vylepšit, a i kdyby se jí to nedařilo, tak by aspoň přestala nadávat na „zlý“ stát. Více na http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/

Z. Švrček 18.2.2013 11:16

Když Bůh chtěl potrestat lidi

dopustil zmatení jazyků. Dnes platí totéž, přes dominanci angličtiny si nerozumíme. Potíž je ve zmatení pojmů a důsledek je tentýž. Jak fungovat ve společnosti, kde nic nenalézáme na svém místě? Odpověď nám dávají naše evropské elity : "věřte nám, my to pro vás zařídíme, nemusíte nic chápat, věřte a vaše víra v nás vás uzdraví". Zase mesiášové, zase proroci víry pravé, evropské...

M. Vojtíšek 18.2.2013 0:39

Není to fond pana Zemana,

ale pana Kalouska. Pojistná matematika prochází vývojem stejně jako celá společnost. Muži už tolik neválčí a stejně tak, jejich práce nepřináší rizika tak jako v minulosti. Mění se zaběhnutý fakt a stejně jako žena může kupodivu volit a stejně tak šéfovat. TO jestli podpora žen v  managementech přinese potřebnou změnu přístupu k vedení businessu a vidění toho co vede a nevede k udržitelné prosperitě ukáže čas. Poslední ekonomický experiment vedený muži skončil krizovou situací kdy světový finanční systém stál před kolapsem a plody mužského vedení nám pokřivují úsměv ještě 6 let po tom co iluze nikdy nekončící spotřeby vyprchala. Žena geneticky vybavená pro udržení vlastních potomků naživu, může určitě přinýst chybějící úhel pohledu na aktuální problémy.

Pokud se autor bojí o svojí pozici ve společnosti, či práci, měl by se zeptat sám sebe, jestli je takovým přínosem jakým by chtěl být.

R. Langer 18.2.2013 14:09

Re: Není to fond pana Zemana,

Jestli si myslíte, že současná ekonomika potřebuje "jiný pohled", tak se mýlíte. Ona totiž potřebuje hlavně zkušené a poctivé ekonomy, a to bez ohledu na pohlaví... :-/

J. Vyhnalík 18.2.2013 14:50

Re: Není to fond pana Zemana,

Pojistná matematika staví na exaktních číslech, typu úmrtnostních tabulek. Přes to, že muži tolik neválčí, pořád umírají v průměru o několik let dříve než ženy.

Ten zákon je naprostý nesmysl a jako takový zvyšuje společenské náklady a tedy snižuje konkurenceschopnost ekonomiky. Důsledkem je pak vyšší nezaměstnanost a celkově špatná ekonomická situace, nejen v ČR, ale v celé EU, což spolu samozřejmě úzce souvisí.

B. Rybák 19.2.2013 0:58

Re: Není to fond pana Zemana,

Pojistná matematika má veškerý vývoj v podstatě dávno za sebou. Novinkou je to, že se v EU-pojišťovnictví už nesmí obecně používat. Jediným obdobným příkladem ve světových dějinách je kybernetika, kterou "tábor míru" zakázal, přesto že se opírala především o matematickou teorii informací, protože ji ohodnotil jako buržoazní pavědu. Krátce na to nevyhnutelně skončil v propadlišti dějin.

V propadlišti moderních dějin nevyhnutelně skončí každý, kdo svévolně zdeformuje svobodnou soutěž v jakékoli oblasti života společnosti, a také ten, kdo bude bránit vědeckému pokroku tak jako EU (zákaz GMO, moderních technologií v dobývání surovin, ...). EU se k němu rychle přibližuje. Žádný čas na hokus-pokusy už nemá.