5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Meteorologové z centrální banky

Můžete si myslet, že veškerá vnější kritika České národní banky je hloupá a nekvalifikovaná, neboť členové bankovní rady jsou přece ti nejlepší ekonomové v zemi. Kdo jiný by měl vědět, co dělat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 17.12.2013 15:58

Je samozřejmé, že prognózovat

vývoj ekonomiky nelze - tedy, s rozumnou nepřesností. To neumí vůbec nikdo na Světě širém, vzhledem ke spontánnímu řádu lidské interakce, jehož je reálná ekonomika výsledkem.

Mrzké, osobní, zištné, či hrdopyšské důvody u našich užitečných centrálních bankéřů nepředpokládám. Důvod musí být jiný.

Já to teda řeknu: (divím se, že ve veřejném diskursu tento možný pravý důvod nikdo ani nenaznačil a jsem zřejmě první)

Odmítli jsme stát se součástí bankovní unie EU a ručit třemi sty miliardami korun s neodvolatelností na výzvu tuto sumu do (tuším) šesti dnů převést.

Devalvací koruny jsme de facto už přes dvě sta miliard poskytli! A protože "intervence", neboli tisk falešných korun dále pokračuje - kurs už je 27, 50 - brzy dosáhneme limitu 300 mld a bude to splaceno - na rozdíl od ostatních definitivně a v předstihu.

V. Novák 17.12.2013 16:02

Ovšem aniž by to kdo uznal...

...

K. Pavlik 17.12.2013 16:21

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Vyvoj ekonomiky jde predvidat. Lide kteri to umi ale nepisi do novin, neklabosi v televizi, neprednasi na univerzitach  ale jsou placeni ve fondech apod.

L. Novák 17.12.2013 20:45

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Občas taky fondy, v nichž pracují, přivedou k bankrotu. :-D

B. Rybák 18.12.2013 16:53

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Ani Vy, pane Ševečku nejste prorokem. Do roka a do dne se ukáže.

B. Rybák 18.12.2013 17:21

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Doufám, že nám vyčíslíte, kolik to Vás stálo. Srovnávat peníze jež by nám byly Bruselem ukradené s penězi, které jsme jako všechny centrální banky tohoto světa vynaložili na ochranu své konkurenceschopnosti je velmi nefér. Kdyby jste žil jinde než u nás (např. v USA, Islandu, Irsku, Slovinsku, Řecku, Kypru, Portugalsku, Itálii, Španělsku, Lotyšsku, Estonsku, Litvě, Japonsku, Argentině, Maďarsku...) tak by jste centrální bankéře (a politiky) nejspíš postřílel.