6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
nesocan 17.2.2006 0:11

věřte ODS a Klausovi

až se dostaví Temelín a začne produkovat elektriku bude lacinější!!!!!!
v roce 2000 budou platy 20000 ale neřekl kdo je bude mít
dnes je rok 2006 a většina pracujcích je má ,ale za dva měsíce
Petr Vaňura 13.2.2006 17:09

Pokud stát povolí vývoz elektřiny nad skutečný nadbytek výroby

nad spotřebou, náš občan na tzv. volnou tvorbu cen nezbytně doplatí, protože zákazníci ze zemí s 4 násobnými platy ho snadno přeplatí.
Za VŠECHNO
 
od 13.2.2006 17:22

Re: Pokud stát povolí vývoz elektřiny nad skutečný nadbytek výroby

To je jasné, teprve až ceny u nás dosáhnou cen v Německu (bez ohledu na naše platy), tak se teprve ustálí a budou je jen sledovat.
jeník 13.2.2006 19:12

Re: Re: Pokud stát povolí vývoz elektřiny nad skutečný nadbytek výroby

A proč by se ceny měly ustálit, když nefunguje konkurence, ale kartel - viz banky u nás a v Německu a Rakousku ....
Vládík 13.2.2006 23:25

Re: Pokud stát povolí vývoz elektřiny nad skutečný nadbytek výroby

Nebrečte. Brečet jste měli, když se stal Grégr ministrem. Toto je výsledek jím prosazeného zpětného sloučení (téměř všech) distribučních společností s výrobcem (ČEZ). Nefandím žádné straně, ale toto je důsledek jednoho ekonomického experimentu ČSSD. Prosím berte tu poznámku jako věcnou, nikoliv politickou. A uvědomte si, že tady šlo "jen" o peníze. S Rathem (a tedy i Paroubkem) jse o zdraví a o život.
nesocan 17.2.2006 0:12

Re: Pokud stát povolí vývoz elektřiny nad skutečný nadbytek výroby

vodu taky nevyvážíme a kolik stojí
jogín 13.2.2006 16:25

Je to trochu složitější,

energie je v nejlepším případě oligopol, čili předražená je všude. U nás je to komplikováno podhodnocenou korunou (proto taky stoupá), takže jsme biti podruhé. A navíc platí ještě maličkost- velké země mají obchod se zahraničím jen pár procent, tak na jejich vnitřní ceny je menší tlak.  USA dokonce opakuje cykly nalákáme investory vysokým úrokem a oškubeme ho devalvací. Protože je dolar hlavní měnou, prochází to.
Pamětník I. 13.2.2006 16:09

Všechny úvahy špatně

Snadno distributovatelné, zejména životně nezbytné, zboží musí mít volnou cenu odpovídající ceně a zisku producentů v distribučně dostupném okolí nebo musí fungovat účinná regulace silou znásilňující tržní cenu. Toto vše platí zejména v prostředí s volným přístupem zahraničních investorů jako je teď u nás. Cena peněz, elektřiny, plynu, vody a likvidace odpadu se proto přibližuje evropské ceně nejrychleji a veškeré řečičky o užitku liberalizace pro zákazníky budou u nás ještě nějakou dobu planým chlácholením. Přeci si mezinárodní i naši majitelé a manažeři nenechají u nás produkovat svými investicemi a cenou své práce zisk a platy menší než v Německu nebo Rakousku. Naopak, chtějí srovnat náklady na investice jejich rychlejší návratností  viz banky,telekomunikace,pojišťovny a vodárny. Proč by měl vyrábět ČEZ pro Česko levnou elektřinu, když ji může vyvézt dráž. A proč by ji Němci nekupovali, když mohou šetřit své uhlí i životní prostředí na náš úkor. Tohle všechno je normální a nezadržitelné a vůbec to nekritizuji, ale kritizuji, že hlavní zásadou naší  energetické politiky není zákaz vývozu elektrické energie nad reciprocitu pro vyrovnávání odběrových špiček mezi okolními státy. Produkce uhelné elektřiny v našem státě je okrádáním našich potomků o chemickou surovinu a krajinu. Musíme si toho při posuzování naší současné či očekávané životní úrovně být vědomi už jen kvůli svému "čistému" svědomí. Nejsem žádný ekologista, ale 35 let dělám v energetickém výzkumu.
Pamětník I. 13.2.2006 16:18

Re: Všechny úvahy špatně

PS: Nezmiňoval jsem ropné produkty, ale ty se už samoregulují podle světových cen.
Luboš z venkova 13.2.2006 15:52

Každá vláda

má zájem na tom, aby energie byly co nejdražší. Jde o to, že každý občan, každá domácnost, i ta babička v důchodu, která šetří každou korunu, elektřinu mít musí, a stát má jisté DPH. Stát na svoji stále větší byrokratickou potřebu potřebuje více peněz, které z nás prostě nějak získat musí. DPH z elektřiny, plynu atd. je ta nejjistější cesta. A bude to ještě mnohem a mnohem horší. Už teď na vytápění rodinného domu padnou zhruba 3 měsíční platy.
fojt23 13.2.2006 15:19

A těště se, až přijde zelená ekologická daň

ta zvýší ceny odhadem asi cca o 5 - 7%  s malým přihlédnutím ke kvalitě spotřebovávané energie. Se divím, že se takovéto blbosti někdo soudný nepostaví . Už si dělám zásoby PET lahví s vyjetým olejem - palivem budoucnosti nepostihovaným žádnou daní (než na to stát nepřijde :-))).
Vlali 13.2.2006 13:10

Chceme regulaci nechceme regulaci

Autor nepřímo říká, zdražení je vyšší než deklarované a může za to vláda. Krucipísek copak je regulace málo? Spíše víc než je ekonomicky zdrávo. Ovšem pustíte-li do kurníku lišku nějaká slepice to odskáče. Monopol je hrůza a ČEZ už dávno měl být obrán o své monopolní prostředí to je to co byste měl vyčítat vládě a ne že neregulovala. Jestli nebude taky chyba, že ČEZ a výhodné členství v orgánech bylo součástí opoziční smlouvy (tehdá ještě nebyl zákaz brát ze všech stran) a páni politici upřednosili vlastní příjmy nad potřeby ČR a občanů rukou nerozdílnou ( ČSSODS).
jsemmaly 13.2.2006 13:58

Re: Chceme regulaci nechceme regulaci

Asi Vám uniká, že některé věci či služby, potřebné k našemu životu,potřebujeme nutně a bez některých se docela dobře obejdeme. Třeba nového mercedesa nemusím mít každý pátý rok, číli, může stát milionů kolik jen za něj budou chtít. Jídlo nebo oblečení je k mému životu nezbytně nutné. Mohu si koupit oblečení předražené ze značkových obchodů, nebo levné od vietnamců (mám od nich např. zimní bundu, nosím ji čtvrtý rok ,je to již na ní znát ,ale hřeje). Podobně je to s potravinami.Aspoň s některými.Třeba vepřové maso mohu koupit v masně, nebo u zemědělce a samozřejmě to poznám na ceně. U hovězího je již problém z důvodu nafouknuté a přehnané aféry s BSE - nutná veterinární kontrola, která je téměř zbytečná a hlavně drahá.
Elektřinu řadím k věcem nutným pro náš život. Jinak mi zbývá se buď bez ní obejít, nebo si pořídit starý velocipéd k němu přimontovat agregát a šlapat a šlapat a šlapat až bude svítit žárovka nade vraty a vrnět lednička.Co asi si vyberete Vy? Já nemám vůbec žádnou možnost si zvýšit plat, třeba tak jak to dělají poslanci.
Vlali 13.2.2006 14:10

Re: Re: Chceme regulaci nechceme regulaci

To s tím platem by se mi také líbilo. Píši zde o tom, že vyvážená el. energie je levnější než ta co kupujeme. Kdyby bylo možno (jako např. v USA) koupit energii od toho, kdo ji prodává pro mou spotřebu nejlevněji (máme různé spotřebiče a tudíž i spotřebu) a ne od monopolního dodavatele jenž kromě elektráren vlastní i rozvodovou síť a bez ní nelze elektřinu dopravit pak bychom volili (jako mobilního operátora) to co nám vyhovuje a trh by zajistil přijatelnou cenu a prodejci přijatelnou míru zisku. V monopolním prostředí je míra zisku obrovská a člověk s tím nic nenadělá protože je monopol to je to co mi vadí.
Jojin 13.2.2006 17:40

Re: Chceme regulaci nechceme regulaci

S tím hrabáním pod sebe jsi objevil ameriku.
jsemmaly 13.2.2006 12:51

A zase nám zdraží elektřinu

Už nám zase zdraží elektřinu.
Trochu výlet do minulosti.Před rokem 1990 stávala elektrika 21haléřů za kwh denní a 14 haléřů za kwh noční sazba. Byly i vyšší sazby, např. 1,05 Kčs za kwh, většinou chaty a pod. Velká většina rozvodných sítí a zařízení byla zrekonstruována nebo postavena před rokem 1990. Tato  zařízení a sítě se dala do soukromých rukou a to takovým způsobem, že na jedněch drátech, které vám vedou do domu se umožnilo přiživovat více příživníkům. Zatím jich je 6, ale prý se uvažuje o jejich zvýšení.Tím se samořejmě zvýší také počet majitelů,ředitelů,manažerů a v kancelářích sedících byrokratů, kteří budou chtít a také mít  pěkné platy.Někteří i několika násobně vyšší než je průměrný plat.( jeden ze způsobů, jak ČSSD nebo ODS  může dosáhnout vyšších průměrných platů).K tomu je třeba připočítat náklady na  prostory ve kterých budou sidlit. Tyto zvýšené náklady nepokryjí úsporami ve vlastních řadách, ale zdražováním dodávek el.energije.
Vzpomínám si,jak někdo z ČEZu, asi to byl generální ředitel, před nějaký m časem obhajoval      dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.Kromě jiných důvodů pro dokončení dostavby také uvedl, že prodávat el. energiji na západ se jim vyplácí,protože dostávají 900,- Kč za Mwh a také dodal, že ještě při ceně 600,- Kč za Mwh je to pro ČEZ ješte výhodná cena. Když si to převedete na ceny za 1 kwh hned uvidíte proč ty dodavatele nazývám příživníky.Polityky, kteří jim toto umožňují nemohu nazvat jinak než darebáky. A to jsem zvolil ten nejslušnější výraz.
jogín 13.2.2006 9:22

Vůbec neberete v úvahu,

že stát neumí řídit podniky na rozdíl od majitele. Třeba banky, podívejte se, kolik zkrachovalo soukromých bank a jaká je důvěryhodnost Státní banky. Za rozdíl mezi teoretizováním ekonomů a skutečností může maličkost, která se v teoriích vynechává. Podniká se pro zisk a ne pro zákazníka. Když je možné nadělat dluhy, peníze přesunout a okrást věřilele, udělá to každý podnikatel. Totéž platí o cenách- pokud je možné zákazníka oškubat, dojde k tomu. Ano, často je nutné kvůli zisku mít spokojeného zákazníka. Není to ovšem pravidlo, spíš vzácný případ.
Byg 13.2.2006 12:15

Re: Vůbec neberete v úvahu,

Kvůli zisku je třeba mít spokojeného zákazníka. Pokud tomu tak není, je trh nějakým způsobem deformován. U nás je trh deformován tak, že se o kapitalismu nedá prakticky hovořit. Z toho plyne spousta našich problémů a roste nedůvěra ve volný trh. Ten funguje, ale musí být volný, ale současně mít pravidla a tato vymáhat (např. nekrást, nepodvádět...). U nás není žádná vůle něco takového zařídit. Náš systém bych nazval spíše "socializmus s maskou kapitalizmu".
R 13.2.2006 7:53

Je více sazeb.

U sazby pro akumulační spotřebiče nebo akumulační topení vychází zdražení cca 10 - 12 %. U sazby pro přímotopy nebo tepelná čerpadla je to skutečně oněch 30 - 40 % .Ostatní sazby jsou mezi tím.  Je třeba prostudovat všechny sazby.
Jinak by mě zajímalo, kolik z toho zdražení činí platby za  výkup ekologické zelené elektřiny.
loula 13.2.2006 7:28

Vážený autore,

uvádíte výpočet pro jednu konkrétní sazbu za konkrétního rozložení spotřeby. Vůbec o vašem výpočtu nepochybuji, ale bylo by dobré uvést alespoň orientační výpočty i pro jiné sazby. Věřím, že dospějete k podobným výpočtům, převyšujícím deklarované zdražení 10%.
Tady by mě zajímalo jediné, hovořilo se, že liberalizace trhu s energií přinese užitek spotřebitelům. A ptám se, jaký. Lepší kvalita dodávek to být nemůže, dodávky zatím byly bezproblémové. Možná že dostaneme nějaký časopis na křídovém papíru.
A to čeká malospotřebitele liberalizace trhu s plynem, takže se máme na co těšit.
 
ehad 13.2.2006 8:21

Taky mam pocit,

ze ta "ceska" liberalizace se tak nejak vzdy (za vsech vlad) tak nejak shoduje s prostym zdrazenim. Ale asi jsem malo liberalni.
Mirek Šejna 13.2.2006 8:28

Re: Taky mam pocit,

První vlaštovkou byla liberalizace povinného ručení v polovině 90.let. Tehdy se zrušil monopol České pojišťovny. Dnes si můžete svobodně vybrat. A máte jistotu, že svobodně zaplatíte 4x víc než před 10 lety přesto, že cena automobilů a náhradních dílů je prakticky pořád stejná.
ehad 13.2.2006 8:49

Moc dobre si to pamatuju.

Vsude se psalo, ze po zruseni monopolu zacne fungovat konkurence a ze cena bude nizsi. Nebyla. Jiz druhy rok se platilo daleko vic. Na druhou stranu kdyby CP zustal monopol - kdo vi jak by to dopadlo.
jsemmaly 13.2.2006 11:28

Re: Re: Taky mam pocit,

Já již žiji trochu déle než 10 let a nevím, kde jste byl Vy v době před rokem 1990. Tehdy jste si koupil auto za asi desetinu dnešní ceny a platilo se povinné ručení 144,-Kčs pouze jedné pojišťovně. Dnes se platí ne desetkrát více, ale dvacetkrát více a to nesmíte mít auto o větším obsahu motoru.Pak platíte ještě více. A tak si říkám není-li to tím, že čím víc pojišťoven, tím víc jejich ředitelů, manažerů a dalších byrokratů, kteří chtějí mít a taky jistě mají velmi slušné platy.Nebo si umíte představit ředitele a manažery s platem, který je na průměru platů v této republice nebo dokonce nižším?Protože musím platit povinné ručení,bez toho nesmím na silnici,pokládám takovýto postup státu a pojišťoven za zákonem schválené okrádání.Na ty platy a další režiji (ne jedna, ale mnoho dalších honesně vybavených budov, kde se provádí stejná činnost, to podle toho kolik pojišťoven v daném místě tuto službu poskytuje), si totiž vybere zvýšením platby tohoto pojištění.
paolo 19.2.2006 20:51

Re: Re: Re: Taky mam pocit,

Vy si skutecne myslite,ze pred rokem 90 jste si koupil za desetinu dnesni ceny AUTO ? Opravdu to bylo AUTO ?
Ladislav N. 13.2.2006 12:50

Re: cena automobilů a náhradních dílů je prakticky pořád stejná...

Probuďte se, pane Šejno, ceny jsou vyšší - a hlavně jsou vyšší škody placené z pojistného. Seberte těm pár procentům řidičů, co působí většinu škod, řidičák nebo jim zdesateronásobte pojistné - a uvidíte tu změnu! A nezapomeňte odečíst taky pojistné podvody. Pojištování aut (povinné ručení) regulované státem (zákonem) je socialismus v praxi.
Mirek Šejna 13.2.2006 16:28

Ladislave

Honda civic v roce 1992: 600 tisíc. To samé auto v roce 1996: 499 tisíc. Dnes stojí nový moderní model Hondy civic ve stejné kubatuře 495 tisíc. V roce 1992 bylo povinné ručení na civicasi 6x levnější než dnes.
ehad 13.2.2006 18:30

Ladislave, ne ze bych se chtel primo zastavat pana kriminalniho zivla Sejny,

ale nemely by si tohle hlidat prave pojistovny? Pro to se ta konkurence prece zavadela?!
stredocech 13.2.2006 17:05

Pane Šejno, pozor. Za komunistů bylo povinné ručení 144 Kč ročně ALE

nepokrývalo zdaleka všechny případy, kdy jste mohl být odsouzen k náhradě, zejména ne LÉČENÍ A INVALIDITU. Ty jste si pojistit NEMOHL, ani kdybyste chtěl.
 
PBJ 22.2.2006 3:10

nehádejte se

udělejte si pánové jednoduchý propočet - kolik je u nás motorových voyidel, znásobte to průměrným povinným ručením a odčtěte od toho vzplacené roční náhradz pojišťoven. Až toto provedete bude zírat jak velký je rozdíl ve prospěch pojišťoven.