28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Macháčkův boj

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MANAGER 27.11.2008 16:46

Re: Re: Re: Re: Vlk se nažere a koza zůstane celá

Je to vše zkrátka o HOOVNĚ!!(Y);-€

karel 7.6.2007 14:53

mACHÁČKŮV BOJ

Co říká,a nebo s čím bojuje pan Macháček,je mi jedno.Tohoto pána jsem si již v minulosti všíml jako účelového lháře.Jeho názory jsou pro mne bezvýznamné a vůbec není důležité zda má,nebo nema pravdu.

Kanuk 6.6.2007 20:16

Re: Penze, co to je???

Pár poznámek.

1) Průběžné financování důchodu je system, který mohl fungovat v rozvíjející se společnosti, se stoupajícím počtem obyvatel (přibližně). Nemůže fungovat ve společnosti vymírající.

2) Nemám k disposici statistiky, ale domnívám se, že "drastické snížení porodnosti" nebylo způsobeno zrušením záporné daně, ale kombinací dvou jevů, jednak pozvolna klesající porodnosti a jednak dozněním "baby boomu" (vzrůst porodnosti) který následoval po WW2 ve všech státech zúčastněných na válce. Nevím, jak to bylo ve státech neválčících. Tito "baby boomři" udělají nápor na důchodový system v době nepříliš vzdálené. Ovšem, ODS chystaná reforma financí asi na této situaci nic nezmění, protože jedním z jejích bodů je, že valorizace důchodů zůstane zachována. Na jejich snížení nemůže ODS pomýšlet, protože by v tu ránu přišla o podstatný počet voličů. Zmíněný nápor by bylo možné poněkud oddálit stanovením vyšší věkové hranice pro odchod do důchodu, čímž by se m.j. snížil počet lidí, kteří se důchodového věku dožijí. 

Kanuk 6.6.2007 19:35

Re: Re: Re: Re: Vlk se nažere a koza zůstane celá

Ad 1) Částečně uznávám, že jsem nedostatečně informovaný o tom, od koho si čičmunďák v Praze může koupit elektřinu. Ocenil bych, kdybyste uvedl alternativní dodavatele. Já v ČR byl naposled před rokem. Částečně ovšem mlžíte, a poněkud se snažíte udělat ze mne vola většího, než jsem ve skutečnosti, což já mám velmi nerad. Já jsem mlčky předpokládal, že elektřina se nakupuje přes dráty s elektroměrem a ne u hokynáře.

Ad 2) Možná, že naše stanoviska poněkud konvergují. Mně nevadí, že manažeři ČEZu mají šestimístné platy, mohou vydělat na prodeji akcií a pod. Lidé, kteří mávají miliardami si takový plat zaslouží. Ale vadí mi, že "strana a vláda" nejen, že může (do určité míry) kontrolovat cenu elektřiny, ale také rozhodovat o tom KDO je připuštěn ke korytu. Je mnoho povolaných, ale málo vyvolených, nebo tak nějak se to říká, že ano. Trochu jiným směrem, myslím, že směrnice EU nějak říkají, že nesmí být rozdíl mezi cenami "pro domácí" a "pro cizince". Ale jak známo, kdo chce, ten může. Směrnice nesměrnice. Už staří Římané znali pravidlo, že zákony nejsou proto, aby se dodržovaly, ale aby se obcházely. Samozřejmě, ne porušovaly.

Sherry 6.6.2007 18:01

Penze, co to je???

To jsem nepochopil. Na pensi neprodělali/neprodělají jen ti, kteří ji stihli/stihnou užít dostatečně během prvních 60 - 70 let po měnové reformě 1953, která zavedla průběžné financování. Že to nemůže ekonomicky fungovat se ví už od 80. let, kdy se zrušily záporné daně na kojenecké zboží a drasticky se snížila porodnost. Průběžný důchodový systém nemůže přežit dardu, až odejdou do důchodu lidé narození v 70. letech (pokud se důchodový systém vůbec této radostné události dožije a nesloží se dřív).

Sherry 6.6.2007 17:50

Re: Re: Re: Vlk se nažere a koza zůstane celá

ad 1) Nikdo si nikdy nebude moct koupit cokoli od kohokoli, protože obchodní transakce vyžaduje kromě strany poptávající také stranu nabízející. Jistě nebudete tvrdit, že trh s výpočetní technikou není svobodný, přesto si nemohu koupit nový monitor v sousedově restauraci. Trh s elektřinou JE svobodný, nemusím kupovat elektřinu od e-onu jako do nedávna a mohu si vybírat, ale jen z těch dodavatelů, kteří jsou ochotni mi elektřinu prodávat (takže mám na výběr ze 3 či 4 dodavatelů, mezi nimiž je pochopitelně e-on a ČEZ, stejně jako mohu vybírat ze 3 či 4 mobilních operátorů). Sousedova restaurace mi elektřinu neprodá stejně jako ten monitor.

ad 2) Myslím si, že mluvíme (téměř) o tomtéž. ČEZ je kontrolován státem, který může zajistit, aby ČEZ prodal do Česka s menším ziskem než do zahraničí s větším ziskem. Žádný jiný vlastník by ale tohle nedělal, pro něj je zisk nejdůležitějším kritériem. Z tohohle pohledu je pozitivní, že stát má rozhodující majoritu. Na druhou stranu každá firma potřebuje management, který ji nepovede zu grunt. Jste na omylu, jestli si myslíte, že se manager schopný podílet se na řízení takovéto firmy spokojí s obvyklým platem státního zaměstnance. Tady zase funguje jiný, pracovní trh, na kterém ČEZ (potažmo stát) poptává a chce-li poptávat úspěšně, musí adekvátně zaplatit. Chtěl jsem tím říct jen to, že ty takzvaně "nemravné" příjmy managementu ČEZu (ať jsou to podíly na zisku, výnosy z prodeje akcií, nebo šestimístné platy - na formě nezáleží) jsou rozumnou cenou za to, že stát má vliv na ceny elektřiny. Jen pro některé skupiny spoluobčanů, kteří nedokážou vidět dál než na svůj záhumenek, to není lehce pochopitelné.

Kanuk 6.6.2007 17:21

Re: Re: Vlk se nažere a koza zůstane celá

ad 1) O liberalisovaném trhu s energií budete moci vykládat, až si čičmunďák v Praze bude moci vybrat jestli chce kupovat elektřinu od ČEZu nebo od někoho jiného (jako já si mohu vybrat, jestli chci platit meziměstské hovory Telusu nebo nějakému vejžírkovi). Třeba zelenou z Rakouska. Že elektřina ČEZu je (zatím) nejlevnější je otázka jiná. Nepochybuji o tom, že vzdor regulacím EU vedení ČEZu by umělo nastavit sazby za elektřinu tak, aby těch 35 GKc zaplatili čeští spotřebitelé.

ad 2) Mám dojem, že vy mluvíte o voze, zatím co já mluvil o koze. Tedy o tom, že manažeři ČEZu mají možnost dost vydělat na prodeji svých akcií. O vazbě mezi vedením ČEZu a ODS nejsem informován, ale asi nebudu daleko od pravdy když budu předpokládat, že je dost těsná.

JT 6.6.2007 16:52

Re: Re: pan barton jako vzdy nic nepochopil

Měl bych jeden dotaz. Na bursu se chodí, aby firma nebo její vlastníci získai kapitál. Jaýpak kapitál získaly firmu zařazené do kuponové privatisace? Žádný, nebo skoro žádný..Šikovní lidé jako je MF na tom něco vydělali, ale ve srovnání s tím, kolik může prodělat na pensi, to možná nebyl tak výnosný obchod.

www racek 6.6.2007 14:57

ostatně každý ekonom si myslí, že na sanaci rozpočtu je třeba

prodávat majetek ... nebo se mýlím?

MF 6.6.2007 14:24

Re: pan barton jako vzdy nic nepochopil

Nevím co má kdo proti kuponové privatizaci. Já jsem si vybíral sám, včetně ČEZu, všechno mi připadalo docela transparentní, mimo jednoho podniku, kde jsem neodhadl vývoj jsem na všech dost vydělal. Kdo to věnoval fondům, může si stěžovat jen sám na sebe. Tam už to transparentní nebylo a ani nemohlo být.

leo 6.6.2007 12:27

Macháček

Honza Macháčku byl šťoura i na VŠE, nezměnil se a alespoň něčeho dosáhl při tomto netransparentním prodeji ,který vymyslel  Kalousek , který to před volbama zadlužil8-o 

VladaPing 6.6.2007 10:29

Re: Vývar bude mít velká oka. POZOR !!!

Když se to s tím omastkem přežene, nebude pak na talíři mít vývar velká oka, ale zůstane tam pouze a jenom jedno oko !!!

Xury 6.6.2007 10:17

Re: Zajímavé důsledky

Osobně si myslím, že by stát nejvíc doběhl své kritiky, kdyby ČEZ skoupil 5-6% svých akcií na trhu. O toto množství by pak snížil své zákldní jmění - tím by vzrostla cena akcíí na trzích. Následně by stát odprodal obdobné množství na burze za vyšší cenu než dnes a se zachováním svého současného podílu a hlavně bez povinnosti nabízet odkup.

Dan 6.6.2007 9:54

Perpetuum mobile

Takže takový malý ekonomický Perpetuum mobile

pulec 6.6.2007 9:13

Re: Zajímavé důsledky

omluva "nabídnout"  - je to hrozný pohled na to ý

pulec 6.6.2007 9:11

Zajímavé důsledky

Zajímavý dúsledek opětovného zvýšení podílu státu přes 2/3 je popsán v dnešní iDNES

- stát bude muset povinně nabýdnout odkup akciíí ostatních akcionářů za cca 200 mild. Kč

http://ekonomika.idnes.cz/privatizace-cez-se-muze-zvrtnout-v-zestatneni-fln-/ekoakcie.asp?c=A070605_205216_ekoakcie_zra

Sherry 6.6.2007 8:50

Re: Vlk se nažere a koza zůstane celá

Tady to dneska odborníkama jen kypí. ;-P

ad 1) Máme liberalizovaný trh s elektrickou energií, cenu určuje poptávka a nabídka. Nabídka klesá a bude klesat (díky vládní účasti rudozelených melounů se nebudou do konce volebního období řešit žádné nové zdroje elektřiny, ale zastarávání stávajících zdrojů nikdo nezastaví), poptávka roste a bude růst. Němci a Rakušáci budou schopni vždy nabídnout za elektřinu vyšší cenu než Češi. Nějakých 35 giga do fondu dopravy na ceně jedné GWh nepoznáte.

ad 2) O odkupu vlastních akcií a jejich stažení z trhu rozhoduje valná hromada, nikoli manageři ČEZu. Ačkoli to managerům vyhovuje, je to IMHO rozumná cena za to, že 2/3 téhle firmy vlastní stát, který tak může jakš takš držet nízké (ale nikoli ztrátové!) ceny elektřiny. Kdyby byl ČEZ v čistě soukromých rukou, to byste koukal, jak by se hlad po elektřině ve střední Evropě promítl do cen pro české domácnosti. A zákazníkem kohokoliv, tedy i ČEZu, je ten, kdo je ochoten platit nejvyšší cenu, nikoli ten, kdo dokáže nejhlasitěji úpět nad zprávami o nehoráznosti managerských odměn.

JT 6.6.2007 8:41

Transparentnost, volný trh a jiné pověry.

Malý příklad z dnešního kapitálismusu v Holandsku.

Tie plaats onderhands 1,75 miljoen aandelen

Maandag 14 Mei 2007, 17:57

Amsterdam (Betten Beursmedia News) Software Tie Holding heeft bij een "professionele investeerder" 1,75 miljoen nieuwe aandelen geplaatst tegen een prijs van EUR 0,30 per stuk. Dat schrijft Tie maandag in een persbericht atd.

Tie umístila neveřejně  (nebo také "pod rukou") 1,75 milionu akcií.Softwarová firma Tie Holding umístila 1,75 milionu nových akcií u "profesionálního investora" za cenu euro 0,30 za kus. A dále zkráceně: tato transakce posílí "cash" posici  společnosti Tie o půl milionu euro. ( Proto tam také přesídlil sídlo své společnosti nejúspěšnější český podnikatel a také pan Lauder odtud zaútočil s úspěchem na český stát)

Jan 6.6.2007 8:02

Pro modreho bolsevika, jako je Barton,

je zrejme naprosto nepochopitelne, ze si nejaky novinar muze dovolit kritizovat "moudra" rozhodnuti strany a vlady. U lidi, jako je Barton, se v tridnim vnimani sveta nic nezmenilo - jen jejich srdicko dnes bije pro modre komunisty, stejne jako kdysi, pred 18 a vice lety, pro rude.

Analyzator 6.6.2007 7:44

Re: Re: pan barton jako vzdy nic nepochopil

V ocich pana Bartone se totiz deli svet na dve poloviny, na kamose a rude svine.

Mortimer 6.6.2007 7:32

Užitečný pitomec

Pan Bartoň, jako obvykle, předvádí svoji intelektuální nezatíženost v plné nahotě. 

Kdyby se naše čacká vláda rozhodla, že bude natírat chodníky nazeleno, dočkáme se od Bartoně článku oslavující moudré rozhodnutí, které přinese úlevu našim očím.

Olina 6.6.2007 7:13

Re: pan barton jako vzdy nic nepochopil

Pan Bartň nám nepíše proto, aby vysvětloval. Pn Bartň píše proto, aby podporoval. A kdo to nepochopí je bolševik

Kanuk 6.6.2007 6:59

Vlk se nažere a koza zůstane celá

Jestli je to tak, jak p. Bartoň píše, tak to je goumácké řešení. Že by p. Kalousek zaúřadoval? Spíš některý z chytrých hochů v ČEZu. Jsou dva body, které si zaslouží pozornost.

1) Těch 35 mld někde musí vyplavat. Jejich převedení do poplatků za elektřinu je nenápadnější, než zvýšení daní.

2) Jak p. Bartoš píše, výsledkem bude zvýšení hodnoty akcií ČEZu. A jak známo, managoři ČEZu mohou vydělávat na rozdílu cen akcií mezi dobou, kdy oni nastoupili do funkce a dobou, kdy svoje akcie prodají (nebo tak nějak podobně). Takže se zdá, že managoři při této transakci nepřijdou zkrátka. Vývar bude mít velká oka.

Martin 6.6.2007 0:45

pan barton jako vzdy nic nepochopil

haji naprosto nehajitelhnou pozici

kritika privatizace vychazi hlavne z predchozich hesel ods. ti slibovali naprostou transparentnost celeho obchodu, vzdy predchozi vlady kritizovali za nejasne manipulace, vzdy chvalili cisty prodej pres kapitalovy trh a najednou se jim otevrenost naprosto stiti

tohle pane bartoni vysvetlete