28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Má představenstvo ČEZu správné smlouvy?

Nedávno proběhla v televizi CNN Prima News debata o odměnách osmičlenného představenstva energetické společnosti ČEZ, mezi které bylo rozděleno 135 milonů korun. Mnozí byli pobouřeni takovou výší odměn v době, kdy většina občanů se kvůli stoupajícím cenám energií dostává do potíží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Němec 11.6.2022 14:41

Kdyby byla generální manažerkou bába z pavlače, výsledky monopolu ČEZ by byly podobné, ale ta dobrá žena by se spokojila bóhatě s desetinou.

To je jako s bankovní radou. Jeden je pro pohyb úrokové sazby nahoru, druhý že dolů, třetí nechat. Ať to je v reálu nakonec přínosem nebo ztrátou v řádu desítek miliard, mnohamilionové odměny na účtech radních přistanou vždy.

Avotomtoje.

V. Zadák 11.6.2022 7:55

Někdo mne udal?

L. Beneš 10.6.2022 13:45

Pacta sunt servanda - smlouvy budiž plněny. Zda jsou ty smlouvy správné či nikoli, je vedlejší. Důsledky těch smluv jsou především nemravné. To bylo starostí v tom slavném listopadu o to, co je či není mrravné. To bylo řečí o parrtikulárních zájmech. Máte kapitalismus, holenkové, a to není - jak říkával jeden můj známý z Francie, když jsme se u nás znovuzavedením kapitalismu zabývali - to není děťátko s mléčným chrupem. V kapitalismu prostě jedni chudnou a druzí bohatnou. Z logiky věci vyplývá, že bohatí bohatnou na úkor těch chudých, kteří chudnou. Ti chudí se na bohatnutí těch bohatých musí složit. A v tom je skryta celá morálka toho příběhu.

J. Vintr 10.6.2022 12:39

Být špičkovým manažerem firmy s totálně monopolním postavením, která si může diktovat ceny jaké chce, není žádné umění. Chce to jen otrlost vůči osudům normálních lidí, které tato cenová politika existenčně likviduje.

L. Písařík 10.6.2022 12:05

Kdyby byli v Čez opravdoví odborníci, tak by neprodávali kWh na burzu za 0,30 Kč, ale dodali by ji tuzemskému spotřebiteli , třeba za 3 Kč a vydělali by na tom všichni. Musí se u nás vyrábět o cca 20% elektřiny víc proto, aby se prodávala na burzu za takovou zmršenou cenu? Tak ať je nevyrábějí a hned budou moci propagovat, jak vyčistili vzduch. Jak patrno, kriteria nastavená pro odměny "špičkových" manažerů jsou pro ně opravdu příznivá. Proto nic nedělají.

V. Kolman 11.6.2022 13:18

Nevím, zda je současná odměna manažerů přiměřená, či nikoli - nejsem odborník přes odměny a neznám smlouvu. Tolik úvodem.

Velmi mě ale hněte, že vyrábíme o 20% více el. energie, nežli sami potřebujeme, znečišťujeme Čechům vzduch a zbavujeme se zdrojů neobnovitelné energie (uhlí) a NAVÍC!! to vše ještě jednou platíme v nepřiměřeně vysoké ceně za elektrickou energii draze nakoupené na burze.

A to vše proto, že se Němci bojí atomové energie a odstavují si svoje vlastní funkční atomové elektrárny.

To mi nepřipadá rozumným konáním odborníků. Spíš za tím tuším politické zájmy, nebo peníze, nejpíš ale obojí.

J. Sedláček 10.6.2022 10:52

Skopeček na Hrad!

L. Beneš 10.6.2022 13:49

Ten? Proboha, jenom to ne! Když ho slyším o kšeftování s předraženou elektrikou za plyn dodávaný z Ruska přes Německo a tam předražený, otvírá se mi kudla v kapse.

J. John 10.6.2022 7:21

Nejsou drahé energie jen politiky vylepšená metoda podvodů s LTO

v 90. letech a projektu „solárních baronů“?

Německé firmy kupují levně plyn na základě dlouhodobých smluv s „Mordorem“.

ČR dlouhodobou smlouvu zrušila. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat.

Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala.

Česká vláda odmítla koupit podzemní zásobníky, které nyní prodává RWE. Ty jsou klíčové pro možnost levnějšího nákupu plynu a tím snížení ceny. Ale kapři si nevypustí rybník....

V. Novak 10.6.2022 8:40

Dlouhodobou smlouvu nezrušila ČR, ale RWE. Za to vláda nemůže. Ani tehdejší.

A podzemní zásobníky? Nezní mantra, kterou se naše společnost řídí už přes 30 let "Stát je nejhorší vlastník!"?

J. John 10.6.2022 9:10

I dle vašeho textu vše hraje Němcům k maximalizaci zisku.

Ta mantra je chybná. Viz voda a Veolia v Praze. Násobně dražší než kdyby si stát/města zachovaly klíčové firmy s monopolním postavením. I v případě, že by radní a politici nějaké drobečky odnesli...

F. Brnušák 10.6.2022 18:14

Ono by spis bylo lepsi kdyby dodavatelu vody bylo vice nez jeden a to by se stalo samo po zmene zakonu. To same plati pro elektriku atd.

L. Beneš 10.6.2022 13:51

Kdy konečně zprivatizují ten Budvar, jak to pořád propagoval Kalousek? Copak má stát vařit pivo?

L. Písařík 10.6.2022 15:01

Proč? Nechutná vám, nebo chcete Budvar koupit, když na to máte? Budvar jede, prodává a přináší státu zisk - to je přece ideální - stačí dobře zaplatit sládka.

L. Žaloudek 10.6.2022 12:49

Je zajímavé zauvažovat, proč RWE zásobníky prodává a proč o ně není příliš zájem. Tak např. jestli opravdu plyn "zrušíme", k čemu by nám byly zásobníky za miliardy?

J. John 10.6.2022 13:29

Plyn nezruší. Nejde jen o miliony lidí, kteří s ním vytápí, ale o průmysl, špičkovou elektřinu,...

Zásobníky snižují zimní cenu plynu, plní se v létě, když je levnější. Může jít o změnu portfolia, jako prodali Innogy.

Nebo může přijít politické rozhodnutí, že se uskladněný plyn bude smět prodávat jen v daném státě. Dnes mohou plyn z českých zásobníků prodat třeba do Německa, takže energetická bezpečnost = 0.

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786642

F. Navrátil 10.6.2022 7:06

Nejdříve je třeba stanovit, co je vlastně cílem činnosti polostátního podniku ČEZ. Zda je to zisk nebo výroba levné elektrické energie pro českého zákazníka. A zajistit funkčnost dozorčí rady, která by měla být osobně zodpovědná za to, aby management nepokračoval v devastaci firmy prostřednictvím balkánských tunelů.

L. Žaloudek 10.6.2022 12:55

To je přímo kolosálně sdílený omyl. ČEZ není polostátní podnik. Je to úplně normální akciová společnost, kótovaná na burze. Ano, stát vlastní necelých 70% akcií, a díky tomu prakticky ovládá dozorčí radu. Účelem firmy ale je produkovat zisk a tomu dozorčí rada nemůže bránit, to je totiž trestné!

Stát by mohl zbylých 30% akcií vykoupit - vytěsnit minoritní akcionáře a odejít z burzy. To by ale stálo kolem 300 miliard korun (kdo by to vlastně zaplatil?) a chvíli by to trvalo. Navíc není jisté, co by se pak stalo.

Co kdyby potom třeba ČEZ zkrachoval, řízen neschopnými úředníky, kteří by se starali jen o své platy a o to, abychom měli levnou elektřinu?

L. Žaloudek 10.6.2022 13:00

Zapomněl jsem pro neznalé podotknout, že dozorčí rada firmu neřídí, na to je správní rada.

F. Brnušák 10.6.2022 18:20

Na teto situaci je blbe to, ze CEZ ma monopol zaruceny zakonem. Takze situace asi jako vlk v kurniku plnych slepic a ten kurnik je zamceny takze se tam nidko jiny nez vlk nedostane

J. Novák 10.6.2022 6:23

Vláda fialové bídy ožebračuje prostřednictvím jí dominantně vlastněným ČEZ své občany. Jak jinak nazvat stav, kdy 1kWh vyrábí za 30 haléřů, ale prodává ji za 12? Současnou vládu považuji za největšího energošmejda a lichváře.

P. Manda 10.6.2022 8:47

Co s tím má společného současná vláda? pokud nechápete nebo nemůžete chápat, pište, ale do Mateřídoušky. Pro mentálně stejně naladěné čtenáře.

P. Pepax 10.6.2022 9:10

Současná vláda s tím má hodně společného s chápaním máte problém pouze vy.

P. Manda 10.6.2022 10:10

Lžete. Smlouvy jsou několik let staré. podepisovala je Schilerová. odměny jsou za rok 2021. Pepku

G. Onion 10.6.2022 19:29

Lžete vy a ještě k tomu hloupě odklánite, diskuse byla o cenách EE a nikoliv o odměnach pro osm parazitů.