5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lepší zítřky

Již od vzniku ekonomie v 18. století vznikaly pokusy vylepšit klasickou teorii Adama Smithe. Neviditelná ruka trhu, která nutí ekonomické činitele, aby dělali něco užitečného, dodnes mnohé neuspokojuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 4.4.2019 8:16

MMT je docela

dobrým zdůvodněním návratu k systému nevolnictví. Vládnoucí vrstva má své příjmy jisté, poddané je vždy možno obrat a skřípnout. Samozřejmě ve jménu "ušlechtilých a povýtce humanistických hodnot".

P. Rada 4.4.2019 8:11

Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Ekonomika lidí postádá neoblomná měřítka zejména od doby co bylo peněžnictví odtrženo od svého krytí např zlatem. Opakovaným kladným úvěrovým růstem narostla finanční bublina kterou malosotřebitel obvykle nevnímá ale makroekonoma asi poprávu znepokojuje její potenciální nestabilita. Nestabilita kterou neumí nikdo věcně podchytit už jen proto, že teorii nerůstu ba dokonce jakousi zápornou úrokovou sazbu si lidská ekonomika nedokáže v adekvátní míře připustit byt jen k diskusi. Následky ale i proto mohou být nedozírné.

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

S. Sidlichovsky 4.4.2019 8:10

Lepší zítřky ála Peron

Sladkou hudbu do uší těchto ekonomických dobrodruhů pouští - pro mě trochu překvapivě - i Warren Buffet: zesměšňoval ty, kteří "káží zkázu z důvodů vládních rozpočtových deficitů". Ostatně přidal se i Mario Draghi, který označil "peníze rozhazované z vrtulníku za zajímavý koncept". Prostor pro takovéto myšlenky otevírá fakt, že Centrální banky jsou více méně v případě recese bezbranné. QE ztrácelo svůj "půvab" s každým dalším kolem, úrokové míry jsou na historických minimech, někde i záporné.

IMF: hrubý veřejný dluh byl v roce 2006 61%, 107 % v roce 2018

Distancoval se částečně i velký obhájce deficitů "máte problém? půjčte si")- Paul Krugman: MMT stoupenci nepochopili, že dluhy mají tendenci se nabalovat jako "sněhové koule". Steen Jakobson, šéf ekonom Saxo Bank: "Monetární politika je mrtvá".

K. Pavlik 4.4.2019 0:56

Stara dobra menova reforma

Jiste ze to bude fungovat - stara dobra menova reforma nebo vymena 50 miliard nemeckych marek za jednu novou (mozna jsem to spletl ale nula sem nula tam).

Vse je v zasade okradani babicek (a tez pitomcu) a to funguje vzdy a vsude.

Ale jsou i vitezove - moje mama rikala o menove reforme: To bylo vyborne, dluhy skoncily, pujcila jsem si na vymenu penez.