4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lepší zítřky

Již od vzniku ekonomie v 18. století vznikaly pokusy vylepšit klasickou teorii Adama Smithe. Neviditelná ruka trhu, která nutí ekonomické činitele, aby dělali něco užitečného, dodnes mnohé neuspokojuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Fuld 4.4.2019 15:51

Re: Co nám to připomíná?

Nic nezastírám. Naopak v jiných vláknech se Vám to snažím vysvětlit. Vám ale zjevně stačí označit MMT nálepkou "komunistický nesmysl".

R. Fuld 4.4.2019 15:48

Re: Stara dobra menova reforma

Aha. Děkuji za odpověď. :-)

O. Uživatel 4.4.2019 15:46

Uživatel požádal o vymazání
R. Fuld 4.4.2019 15:45

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Ta teorie o vzniku a zániku peněz funguje. Právě teď si spousta lidí a firem půjčuje od bank peníze a tím dává vzniknout novým penězům. A právě teď spousty lidí a firem splácí bankám své dříve získané úvěry a tím dává zaniknou těmto penězům. Není na tom nic komunistického. Je to čirý kapitalismus.

"a budeme čekat že je vrátí... jenže proč by je vracel."

Zkuste nevrátit peníze, které jste si od někoho půjčil, abyste zjistil, proč byste je měl vrátit. :-)

R. Fuld 4.4.2019 15:40

Re: Co nám to připomíná?

Vidím, že Vy jste si to MMT taky vyložil po svém tak, jak se hodí Vašim názorům. :-)

R. Fuld 4.4.2019 15:38

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Jinak při peněžní směně vždy dochází k poskytování aktuálně existujících statků na(za) dluh(!). Je to právě dluh, co penězům dává kupní sílu. Je to dluh, který nutí dlužníka něco vyprodukovat a nabídnout to tomu, kdo aktuálně peníze má. Neboť právě dlužník potřebuje peníze získat na splacení svého dluhu, a to před jeho splatností.

Představa, že se účastníte peněžní směny a že tato není spojena s dluhem je nesprávná. Při placení penězi dochází vždy pouze ke změně v osobě věřitele (držitele peněz). Dluh s penězi spojený i konkrétní dlužník však i po dokončení dané peněžní transakce zde stále zůstává, a to dokud není dluh splacen bance. Každá koruna, kterou máte, někdo jiný dluží (bance). Představa, že nebudete směňovat své statky (práci) za dluh je naplnitelná pouze v případě přechodu na barterovou směnu, což je z hlediska praktického fungování koncept zcela nefunkční.

Poptávka po penězích bude vždy. Pouze ve velmi extrémních situacích toto neplatí.

R. Fuld 4.4.2019 15:35

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

A to si nemyslím. Pokud si někdo půjčuje peníze, tak proto, že je potřebuje nebo chce na nákup něčeho, co potřebuje nebo chce. Vůbec to nedělá proto, aby vědomě nahrazoval poptávku někoho, kdo své peníze neutratil (a uspořil). Čili v tomto rámci vše funguje na základě svobodného trhu.

Stát by zasahoval až v okamžiku, kdy je zřejmé, že tento přirozený způsob nahrazení výpadku uspořených peněz není dostatečný, tedy v okamžiku kdy by svobodný trh v podstatě "selhal".

Aby bylo jasno, bavíme se o MMT konceptu, nikoliv o tom, jak v současnosti fungují státy v reálu. Jakákoliv kritika konkrétních státních zásahů do fungování trhu tak může být vznesena, avšak nebude relevantní ve vztahu ke konceptu MMT. Nicméně ani já nejsem na 100% příznivcem všeho, co se dnes podřazuje pod MMT.

Například koncept státních investic, jako nástroje k oživení trhu mi nepřijde jako universálně platný a skvělý nápad.

O. Uživatel 4.4.2019 15:27

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 4.4.2019 15:20

Uživatel požádal o vymazání
K. Pavlik 4.4.2019 15:17

Re: Stara dobra menova reforma

Jeji kamaradi meli furu papirovych penez a nevedeli co s nima takze ji to pujcovali za lepsi kurz nez byl soucasny.

Dnes by tomu lepsi lide rikali prani penez (lepsi lide je vyraz ktery pouzivala moje babicka, ktera odmitala nazor strasne chytreho skolaka ze nase rodina jsou tez lepsi lide).

O. Uživatel 4.4.2019 15:08

Uživatel požádal o vymazání
R. Fuld 4.4.2019 13:57

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Pane Hašku, ty politické nekryté peníze jsou kryty reálnými statky, které někdo v minulosti vytvořil (nebo poskytl ve formě služby nebo práce) a peníze, které za to získal neutratil. Pokud někdo uspoří peníze, které získal za produkci daných statků, pak tyto peníze na trhu logicky chybí na straně poptávky. Takže jediným řešením je, že si namísto těchto chybějících peněz někdo peníze půjčí a utracením těchto peněz nahradí poptávku, kterou mohly představovat peníze uspořené. A tyto půjčené peníze jsou kryty zase statky, které musí v budoucnu dlužník vyprodukovat, aby splatil svůj dluh. Všechny ty "politické" peníze jsou kryty, jen Vy to nevidíte.

Pokud by tato možnost nahrazení uspořených peněz penězi novými neexistovala, nacházeli bychom se v nepříjemné situaci, kdy by na trhu chyběla potřebná poptávka, což by vedlo automaticky ke krizi.

R. Fuld 4.4.2019 13:46

Re: Co nám to připomíná?

To je tím, že tomu nerozumíte. Lidem, kteří chápou MMT to jako perpetuum mobile nepřipadá. Ono to s perpetuem mobile nemá nic společného.

R. Fuld 4.4.2019 13:44

Re: Stara dobra menova reforma

Tomu vítězství Vaší matky fakt nerozumím. Mohl byste poodkrýt princip, jakým se Vaše matka stala vítězem prostřednictvím půjčky na výměnu peněz v rámci dané měnové reformy? :-)

R. Fuld 4.4.2019 13:36

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

V podstatě máte pravdu. Pokud někdo vydělá více peněz, než utratí, pak mohou tyto neutracené peníze na straně poptávky chybět a buď budou nahrazeny novými penězi, které si někdo půjčí od banky. Jinými slovy růst úspor vede buď k růstu zadlužení těch, kteří žádné úspory nemají nebo k poklesu poptávky a tedy ke krizi.

Správně tedy poukazujete i na to, že pokud lidé začnou šetřit na to, aby se připravili na krizi, pak tím mohou onu krizi tou svojí přípravou vyvolat.

Jediné v čem se mýlíte je to, že peníze, které někdo vloží do banky jako úspory, jsou půjčeny někomu jinému. Funguje to tak, že peníze vložené do banky jako úspory, tam zůstávají. Banky vždy půjčují nově vytvářené peníze, které zase zanikají v okamžiku, kdy dlužník bance svůj dluh splatí.

R. Dubravský 4.4.2019 13:22

Co nám to připomíná?

Mně perpetuum mobile.

M. Pivoda 4.4.2019 12:22

Ekonomická teorie je nefunkční (is broken)

Kohout píše: "... Proč vlastně klasická teorie nestačí? Kde jsou její slabiny? Proč je třeba stále vymýšlet něco nového? Protože klasická teorie v zásadě neobsahuje teorii peněz. ..." Hm. Existují i závažnější témata než peníze.

Předmět Ekonomie je v podstatě tématem o nedostatku (čehokoliv). Jenže exponenciálním tempem se vyvíjející technologie by mohly přivést v dohledné době (do roku cca 2045) svět do stavu hojnosti. A právě proto, iniciátoři budoucích radikálních změn tvrdí, že současná ekonomická teorie je nefunkční (is broken).

A abychom se k těm budoucím "světlým zítřkům" mohli propracovat, bude zřejmě třeba vyhubit stávající ekonomy. Toto totiž naznačuje lidská historie. Ke změnám paradigmatu v daném oboru dochází až s úmrtím stávavajících představitelů toho směru. Dokud nevymřou držitelé moci (incumbents), nelze provést hlubší změnu. Modlete se za včasná umrtí.

J. Kraus 4.4.2019 11:14

pohledem elektrikáře:

Základem všeho je tvorba materiálních hodnot, tedy předmětů nutných k životu a potravin. Služby jsou nadstavba, kultura nadstavba nadstavby. Ale třeba v Británii tvoří služby prý už 80% HDP. Přitom něco ze zbytku západního průmyslu funguje tak, že na anonymní výrobky z východoasijských zemí se v Evropě nalepí logo příslušné věhlasné firmy, nebo, pokud jde o větší celky, jsou v Evropě sestaveny z dovezených komponentů, certifikovány a prodávány se ziskem mnoha set procent. Stačí výpadek jediného komponentu a výroba je paralysována - viz třeba stíhačky ME 262 v pětačtyřicátém. Východní Asie, která už většinu z toho umí i sama zkonstruovat, vyprojektovat a přitom vylepšit, si nechá platit oněmi inflačními penězi, kupuje dluhopisy, zdroje surovin, všude vyvíjí silný expansní tlak. Jak ještě dlouho? Je logické se domnívat, že směřuje k odpoutání se od Západu, i vzhledem k omezenému množství surovin na Zemi. Být čínským šéfem, odstřižení bych ve vhodný okamžik provedl naráz. Zatím tomu brání vojenská síla USA.

Š. Hašek 4.4.2019 10:51

Re: emise peněz a dluhu

Zajímavé počtení, pane Koláři.

Domnívám se, že je možno ztratit důvěru v měnu, pokud ji nemohu svobodně použít.

Domnívám se, že je možno ztratit důvěru ve stát, který si přivlastní/snaží se - si přivlastnit veškeré "ekonomické vztahy". Samozřejmě, že výměnu králíka za vajíčka - to se nepovedlo nikomu. A snahy byly.

Naprostý souhlas tedy s tím, "že se jim to nepovede". Zkráceno.

M. Kolář 4.4.2019 10:36

emise peněz a dluhu

Je sice pravda, že obligatorní a peněžní dluh státu jsou do jisté míry vzájemné substituty. Ovšem základní vztahy mezi rychlostí obrátky celkového dluhu, bez ohledu, zda jeho složky zkoumáme odděleně či ne, nabídkou dluhu/peněz, poptávkou po nich, důvěrou v měnu a kredit, a to celé ve vazbě na potenciál dané pospolitosti v dané době, se nikdy nezmění. Nikdy nedojde ke zneplatnění základních ekonomických vztahů v klasickém pojetí. Tyto vztahy mají spíše funkci blízkou zákonům přírodním. Všechny teorie, které směřují ke zrušení principu individuální důvěry v měnu, kredit , potažmo v celý stát v širším smyslu, jsou odsouzeny k neúspěchu ..

J. Kavalír 4.4.2019 10:32

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Kdo má volné peníze, měl by být "pokutován", protože tyto peníze získal tím, že dodal na trh nějaké zboží či službu a měl by si tedy, pokud možno co nejdříve, opatřit jiné pro sebe potřebné zboží či službu, aby se ekonomika udržela v pohybu. Pokud peníze uloží v bance, musí být někomu zapůjčeny, aby se znovu dostaly do oběhu.

Mám pocit, že se nám v poslední době snaží vsugerovat, že se neodvratně blíží nová ekonomická krize. Lidé začnou spořit "na horší časy", omezí nákupy, nižší poptávka vyvolá omezení výroby a krize skutečně přijde.

P. Lenc 4.4.2019 10:02

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Vidím to pane Hašku i já a manželka naprosto stejně. Také hospodaříme v mezích příjmu, tak jako to dělala babička a rodičové.Holt jsme proti těm "mlaďochům" zpátečníci nechápající "moderní svět".Jenom nevím, jak se tito "pokrokáři" vyrovnají s tou ránou, která musí zákonitě přijít.

P. Lenc 4.4.2019 9:56

Re: MMT je docela

Ano, každé padnutí na hubu je pro tyto "vzdělance" nepochopitelným šokem, vždyť teorie říkala něco jiného.Podle té se padnout na hubo přece nedá.A to padnutí dřív nebo později samozřejmně přijde.A bohužel to i díky takovým "expertům" odskáčem i my.

J. Schwarz 4.4.2019 9:20

Re: MMT je docela

Jo jo, tihle "mlaďoši s tituly" si totiž naivně představují, že jim v "nové době" zůstanou Facebook, Twitter, Instagram, sójové latté, pohodlná kancelář i bicykl za osmdesát tisíc. To bude údivu, až zjistí že z toho nebude nic, ale móóóžná budou mít to štěstí a budou orat ruchadlem bří Veverků taženém vyhublou kravkou...

K. Janyška 4.4.2019 8:59

Zoufale chybí všem vzdělání kompozitivní teorií,

zejména teorií spontánního řádu lidského světa. Zoufale... Dzp.

Š. Hašek 4.4.2019 8:58

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Pane Prokope,

já si naopak myslím, že na teorii věčného růstu (bez poklesů, problémů). Na teorii růstu, podepřenou nesmyslným "čerpáním" nekrytých, politických peněz, nachytáte jenom moderní novoblbce. Mě ne. Já nejsem novoblbec. Nerůst je nešťasně zvolený termín. Hodnotím totiž "velice kladně i 0%, pokud všechno jede jako loni". Ale nejsem politik, ale jsme s manželkou "domácí hospodáři".

Velmi zkráceno, bude tam i slovíčkaření (z mojí strany).

Š. Hašek 4.4.2019 8:50

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Pan Rada "mírně vykolejil". Peníze nejsou klima, ani kůrovec.

Š. Hašek 4.4.2019 8:49

Re: MMT je docela

Přesně,

závěrem by mohlo být zrušení hotovosti a blokace obchodu s drahými kovy pro poddané.

Znám mlaďoše s tituly, kteří se už těší.

M. Prokop 4.4.2019 8:48

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Teorie nerůstu znamená, že se zítra budete mít v nejlepším případě stejně, spíš hůře než dnes. Na to nalákáte jen blázny.

J. Schwarz 4.4.2019 8:20

Re: Lepší zítřky jsou o emotivitě - nikoli o realitě.

Co znamená "záporná úroková sazba" když ne to, že kdo má volné peníze je pokutován, kdo si půjčí, byť i na nesmysl ten bude odměněn? Takový systém by vedl k omezení ekonomické aktivity, takže se nedivím že právě panu Radovi by se to líbilo. Jak asi "skromně" a ekologicky žije on?