6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 16.8.2011 20:25

Zřejmě se jedná

o pěknou šlamastyku sociálně-byrokratického-právistického státu.

Nevím, že by kapitalistický (Smith) občanský stát někdy byl v tak hluboké bezradnosti, jako současný krátkodobý experiment sociálního (pro lid) státu. EU v tom vede.

K. Krbálek 16.8.2011 15:56

jsou i další bludy

že peníze jsou bohatství

že zisk je nejúžasnější vynález lidstva

že bohatí lidé jsou ti, co maximalizují zisk

že ekonomika založená na maximalizaci zisku je věčná

stále víc je zřejmé, že ekonomika založená na maximalizaci zisku spěje do záhuby, protože se zároveň maximalizují ztráty na druhé straně systému. A ten systém je mnohem rozsáhlejší, než si definovali ekonomové, jedná se o celou společnost, o přírodu, o planetu, kde všude se hromadí ztráty, které někteří lidé proměnili ve svůj soukromý zisk. Veškeré ty státní dluhy jsou na soukromých kontech, na nich je taky zpeněžena naše zdevastovaná krajina, znečištěná voda a špinavý vzduch, naše zdraví a mezilidské vztahy, život rodin a dětí - to všechno je ve ztrátě, kterou vyprodukoval tzv.kapitalismus. Je čas to změnit a dát naší ekonomice jiný cíl než je maximalizace zisku pro vyvolené, co třeba maximalizace bohatství pro všechny? Když za bohatství také považujeme čisté vody, čistý vzduch a čisté vztahy...

M. Vondráček 16.8.2011 19:28

Re: jsou i další bludy

To už jsem někde četl. Ten autor se tuším jmenoval Marx ....

Š. Hašek 16.8.2011 20:29

Re: jsou i další bludy

Pan Krbálek neměl nikdy svoji vkladní knížku a hospodaři za něj jeho manželka.

F. Matousek 17.8.2011 10:42

Re: jsou i další bludy

nac se panu Krbálkovi vysmívat ? Az za místo  " Veskeré státní dluhy jsou na soukromých kontech....."  lze s ním souhlasit.

Lidé si pletou zivotní kvalitu s zivotním standardem. Kapitalismus není rozhodne zádný ideální systém a je veskrze nespravedlivý.  Ale lepsí systém bohuzel zatím jeste nikdo nevymyslel. Vsechny jiné systémy byly a jsou  jeste mnohem horsí !!

J. Kanioková 16.8.2011 15:35

Naprosto skvělý článek a výčet hlavních chyb a iracionalismů

Já taky nechápu, proč kapitalismus zní někomu negativně. Je to název ekon. tržního systému, který preferuje přirozený řád interakcí od dávna, když lidi potřebovali jíst,  vychovat další genraci a hlavně přežít. Směna produkce vedla k usnadnění, později k obchodu i k vývoji věd. To je přirozený průběh ve společnosti a trh JE přirozený hospodářský systém. Podstatou kap. je trh bez přívlastků a než se nezačal křivit různými preferenčními prvky, byl rovnovážný.

Sociální inženýři před koncem 2. tisíciletí do něj začali vnášet prvky, které rovnováhu narušily. První sociální programy měly své opodstatnění, tehdy byla společnost historickým vývojem dost rozdělená, takže to bylo ku prospěchu. Jenže jako všechno, co je umělé, převrací se do absurdna a starý hodnotový žebříček dostává na frak. 

Výhody pro některé skupiny jsou iracionální a přinášejí pnutí ve společnosti. Zvýhodňování některých uměle vnešených privilegií zatěžuje ekonomický systém, který se stává nerovnovážný. A právě v to se změnil původní tržní systém v socialistický, levicový. Za nerovnováhu přichází "trest". Kdysi to byly války, dnes téměř mystická víra, že někdo za nás něco vyřeší, že my sami pro to nic nemusíme... Zapomnělo se na skromnost, tak žádáme po státu stále více. A stát, aby nás uplatil, si na to půjčuje.  A my si na to zřizujeme odbory a stát je nepřítel, který se musí dojit. A tak se původní smysl tržní ekonomiky przní čím dál víc. A nejen ekonomiky, I smysl racionálního soužití, vychovávání dalších generací, čím dál víc spoléhajících na stát a hlavně na to, že někdo jiný něco musí, jen oni ne. Většina tomu podlehla, i někteří politici a tak je ekonomika ve stavu, v jakém je... dluhy, dluhy, dluhy... a pseudohumanismus, multikulti problémy, politická korektnost a sociální pnutí. A školství i hodnota rodiny v rozvratu.. Na VŠ musí děcka doučovat zákl. učivo a frackové rabují..

http://www.porodnice.cz/zivot-je-boj-eskymaku-i-africe

J. Kanioková 16.8.2011 15:50

A jestli se někomu zdá, že přeháním, tak zhuštěný překlad z tisku

Jedenáctiletý kluk z Aachen v Německu zavolal na policii, stěžujíc si, že ho matka nutí pracovat. „Musím pracovat celý den, nemám ani chvili volný čas“, řekl v rozhovoru policistovi. Ten se pak snažil od něj dozvědět, co si představuje pod pojmem - nucená práce. Kluk ujišťoval, že to dokonale ví z vlastní zkušenosti, že je nucen uklízet celý dům i s terasou.

Policista pak rozmlouval s matkou, která sdělila, že si syn celé dny hraje na počítači a odmítá po sobě uklízet. Neustále jí vyhrožuje policií a teď to splnil, když po něm chtěla, aby uklidil papíry, které měl v pokojíčku rozházené po podlaze

A komentář odtamtud - Kdysi rodiče mohli vzdorovitému děcku dát třeba i páskem přes zadek a dohnat ho k práci či učeni. Dnes se kvůli totálnímu zblbnutí společnosti zakazuje použít fyzické prostředky k přinucení děcka.  Zblblí psychologové nás přesvědčují, že se nemá kritizovat, natož trestat děcka a ty si pak klidně vyhrožují rodičům třeba i telefonem na policii !  Rodiče, kteří tomuto trendu podlehnou, jsou pak bezradní vůči potomkovi a s hrůzou hledí do budoucnosti.  Kam to přivedla lidská blbost !

A ještě k dluhům  -  západní civilizace už od dávnějších časů věří v soustavný pokrok a tak i v přesvědčení, že je bezpečné brát půjčky i na zítřky, protože ty budou díky vědě vždycky bohatší něž dnešek, a tudíž dnešní dluhy nějak vyřeší.

A teď to vypadá, že je v úzkých, že to tak nemusí být, protože stálé půjčování  do jisté míry vytunelovalo už i zítřek a nezbývá, než škrty

J. Blažek 16.8.2011 13:23

Příliš jednostranný článek

Ani zmínka o tom, že kmotři tyjí miliardy z nadhodnocených státních zakázek.

Ani zmínka o korupci.

Ani zmínka o progresivní dani z příjmů, která je běžná v celém civilizoivaném vyspělém světě!

Z. Rychlý 16.8.2011 15:06

Re: Příliš jednostranný článek

Pane Blažku, a proč by tam tyhle zmínky měly být ? To už byste mohl ronou chtít zmínku také o cizoložství, o vraždění - prostě celé desatero.

Dáváte zjevně volnému trhu vinu za vznik zlodějiny, korupce a bůhví ještě čeho. To je hloupost, volný trh se morálkou nezabývá - k tomu existují zákony, které mají zajistit, aby zloději a korupčníci z tržního prostředí (a nejen z něho) zmizeli.

Vy se mylně domníváte, že zrušením volného trhu tyto nešvary odstraníte. Ha, ha, zasmáli se zbrojnoši. Tyhle lidské vlastnosti existovaly a existovat budou, dokud existuje společnost zvaná lidstvo volný trh sem, nebo tam. Problém je totiž v morálce a dodržování zákonů nikoli v existenci volného trhu, který pěstování morálky v popisu práce nemá a nikdy neměl.

Volný trh má jistě chyby, které popsal již Adam Smith - např. snaha o monopolizaci a preferování krátkodobých zisků. Jenže jestli toto je známo již skoro 300 let, snad by se s těmito chybami dalo něco udělat (např. antimonopolní úřad).

Ale očekávat, že se morálka zvedne zrušením volného trhu je hovadina. Co jen korupce, papalášů, zlodějiny a nadržování bylo v plánovaném hospodářství - já si to ještě dobře pamatuji.

Š. Hašek 16.8.2011 20:42

Re: Příliš jednostranný článek

Pan Blažek v osobním životě sichr umiťuje své vydělané peníze zcela tržně a jen tržně a jen s vidinou osobního užitku v mezích etiky. Možná i mimo.

Jako volič (lid) ale chce, aby pokud možno vše od ostatních/hlavně bohatších dostal chytrý stát a netržně/odborně/sociálně "hospodařil".

Typická nekonzistentní osobnost levicového až komunistického voliče. Pravidla hry se mění rychlostí světla dle místa/času/osob.

P. Fiala 16.8.2011 13:09

Úvahy zaobalené do integrovaných pojmů

Myšlení se nám stává myšlením pojmovým: kapitalismus, kapitál, obchod, peníze, krize, trh, politika, . . . Přemýšlení a vyjadřování s použitím takových pojmů je, dle mne,  velmi podivné (nikdy za těmito pojmy "neuvidíme" co vlastně obsahují, co autor sděluje, s čím pojem souvisí a jak se to projevuje, jak se pojmy vyvíjejí v průběhu doby v různých kulturách,  na různých historických stupních společenského vývoje.

Nezapomínejme na množinu konkrétních lidi žijících a "zjevujících" se průběhu lidských dějin s myšlením vědeckým a to v různých oborech filosofie, vesmíru, fyziky, chemie, biologie, psychologie (stále mnoho lidí neví, jak jim MOZEK funguje), atd., atp.

Nezapomínejme na konkrétní množinu lidí s technickými či technologickými dovenostmi = pokračovatelé vědeckých objevů.

Nezapomínejme na množinu podnikatelů-byzysmenů, kteří dokáží výtvory obou předchozích skupin lidí uvést v "život", dnes s globálním účinkem pro všechny ostatní. 

Tito konkrétní lidé, kteří žili a žijí a snad se budou rodit nadále, určují jak se bude lidská společnost utvářet.

Z. Rychlý 16.8.2011 14:41

Re: Úvahy zaobalené do integrovaných pojmů

Kristepane !!

J. Láníček 16.8.2011 8:54

Když se na ten bodový výčet (výhod) podívám,

musím si nutně položit otázku, k čemu je potom ten kapitalismus, neboli volný trh, vlastně dobrý ? Vždyť ten by byl dobrý akorát na papíře nebo v laboratorních podmínkách, v praktickém životě se mu ne a ne dařit. A to prý lepší už bylo, akorát si toho mnozí nestačili všimnout, natož si to vychutnat. Zkrátka těch nepříjemných mezí je na dobrý vkus nějak příliš. Protože se to i tak hrstce nejbohatších a nejmocnějších tohoto světa rentuje, budeme dokola poslouchat halekání volnotržních trubadúrů, že je to pořád to nejlepší co kdy člověk vymyslel a ničeho lepšího již docíliti nelze. Takže nás potěš pánbůh, to lepší na nás  čeká už jen v království nebeském (když budeme hodní a budeme moc poslouchat) !  

K. Janyška 16.8.2011 8:58

Re: Když se na ten bodový výčet (výhod) podívám,

Jaroušku, ničemu nerozumíte ! Trh je vlastností lidského světa a má spontánní evoluční povahu... Dzp.

J. Slanina 16.8.2011 9:46

Re: Když se na ten bodový výčet (výhod) podívám,

Dobrá zpráva. Vzhledem k tomu, že landys se snaží "trhnout" to nejlepší v co možná nejkratší době, možná že se dočkáme v co nejbližším termínu jeho srdečných pozdravů z onoho "království nebeského". Halelujááá.

J. Láníček 16.8.2011 11:18

Re: Když se na ten bodový výčet (výhod) podívám,

Jojo Slanino, byl tady jeden takový, co na kdekoho vyřvával ať chcípnou - už je na pravdě boží, ti druzí tady v pohodě setrvávají dál. A z tohoto světa sešel ten přejícník dost neveselým způsobem. Ať také tak nedopadnete !

Z. Rychlý 16.8.2011 14:44

Re: Když se na ten bodový výčet (výhod) podívám,

Pane Láníčku, mnoho slov - to umíte. Umíte ale taky napsat něco jiného než, že ti ostatní jsou blbci ? Fakt na víc nemáte ?

K. Janyška 16.8.2011 8:21

Kapitalismus je jediným možným obsahem lidských myslí, lidských životů a lidského světa, jako celku. Vůbec nechápu, kde se může vzít takový drzoun, který nachází odvahu kritizovat lidský svět, tedy kapitalismus.. Dzp.

J. Chládek 16.8.2011 6:54

Zeměžluč

Něco tak primitivního, vzhledem ke složitosti dnešního světa a světové globální ekonomiky, jsem ještě pane autore nečetl. Stejně tak u nás je situace poněkud složitější, než aby se dala popsat několika připitomělými mantrami, které neustále opakují pravicoví zloději v TV zvláště, když drtivá většina dluhu vznikla při privatizaci a za klimatu Klausova bankovního socialismu. Hlavně bych neplýtval s obviňováním těch dole, nejvíc peněz se rozkradlo a vyplýtvalo na nejvyšší úrovni.

I. Schlägel 16.8.2011 7:38

Re: Zeměžluč

Víte pane Chládku, v tom je ten problém, za Klausova bankovního socialismu nemohli existovat pravicoví zloději. Za socialismu kradou socialističtí/komunističtí zloději, jedno z jaké strany. Po sametové "revoluci" tady jiní, než socialisticko-komunističtí zloději nebyli jaksi k dispozici. Neboť komunistický režim jaksi nedokázal za cca 50 let nic pravicového vygenerovat. Tudíž ani zloděje. Není-liž pravda. A jinak se dá říci, že na řadu složitostí dnešního světa a globální ekonomiky platí i docela jednoduchá pravidla, jenom se jich držet. Pěkný den.

P. Brodský 16.8.2011 10:28

Východoevropská "pravice" je výrobkem bolševismu

Postupně stále více nenáviděný bolševický režim svým glorifikováním slova levice a proklínáním pravice prosadil pravý opak  Z levice se stalo sprosté slovo a každý idiot chce být považován za pravicového.

P. Brodský 16.8.2011 10:43

Re: Východoevropská "pravice" je výrobkem bolševismu

Takže komunistzický režim generoval téměř výhradně samou pravici.

B. Volarik 16.8.2011 1:14

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

Ne tak rychle. Tady v Americe bezne pouzivame nazev "Capitalism" pro nas hospodarsky system. Aspon my, konservativci, nepovazujeme slovo "kapiatismus" za nic hanebneho, naopak, povazujeme to slovo za presny nazev nasi hospodarske soustavy a razime heslo: Legitimize Capitalism!

T. Valek 16.8.2011 3:02

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

Aha, takze ten "vas" kapitalismus je nasypani $trilions do krachujicich bank, zvyseni stropu dluhu a deficitniho rozpoctu, rozkradeni penzijnich fondu, rozpoutani valek bez priciny, nebo duvodu, viz Irak, Libye, Guatemala, Nicaragua.......kus troubo. Ten "vas" kapitalismus" popira samotny paradigm kapitalismu a jeho podstatu.

B. Volarik 16.8.2011 6:57

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

Vážený pane Válek, to právě není kapitalismus, to je levičácká politika soudruha Barackpálinky Hussejnoviče Obamenka.

T. Valek 16.8.2011 16:34

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

Ne, ze by me na Obamovi zalezelo, ale podle Vas to byl on, kdo rozpoutal ty valky, staveni koncentraku, muceni domorodcu v okupovanych zemich.......? Zacal s TARP(Trablet asset banks) rozdavat $bil  nejbohatsim (danove ulevy bilionarum) o kterych prave vcera sam A. Buffet prohlasil, ze by oni co nejbohatsi

mely mit taxy vyssi a pod. Cili, kdyz to dela republikan tak je to O.K. Kdyz to dela cernoch tak je to levicactvi.

T. Valek 16.8.2011 17:32

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

New York Times

Buffet(treti nejbohatsi muz planety) zjistuje, ze jeho dane v posledni dekade recorne spadly. Plati min dani, nez jeho sekretarka (prepocteno prumerem, aka mirou zdaneni).

Buffett observes that his own personal taxes as a percent of his income have plummeted in the past decade, to all-time lows. He observes, as he has before, that he pays a much lower tax rate than his secretary

F. Matousek 17.8.2011 11:25

Re: kapitalismus, tenhle propagandistický a marxleninský výraz neoznačuje žádnou postihnutelnou skutečnost (kapitál), je to ideologická nálepka

Mr. Volarik,

jestli si celé vase USA brzy koupí cínstí komunisti, bude to presne ve stylu a podle metodiky vámi razeným heslem: Legitimize Capitalism !

Tak uz se zacnete modlit, aby se tak nestalo!