2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krach Crystalexu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ahmad Žalud 29.9.2008 12:10

Je to smutné

Firmy s tradicí,založeny v 19 století,přečkaly Rakouskou monarchii,První světovou válku,První republiku,včetně světové ekonomické krize,Fungovaly za Hitlera,přežili 40 let totality,ale mladý zdravý dravý ambiciozní rychlebohatý novodobý český kapitalismus a zlatokopecké české pseudopodnkatele či podnikavce nerozdýchají.:-P

mt 29.9.2008 11:42

Re: znám dobře Nový Bor

R^ ANO !!! Máte pravdu.

Pedrák 29.9.2008 11:36

Re: Zoufalí zákazníci

Jo. Přesně. Moje žena belhá po obchodech a hledá co by jí bylo na nohu. Po pravdě řečeno, potřebovala by 38 a půl, což se nevyrábí, jenomže se nemůže spolehnout ani na to, že ta bota skutečně odpovídá 38, nebo 39.

Minutus 29.9.2008 11:34

Jen inteligent kalibru autora

se tomu může dětinsky radovat. Kdybyste raději napsal něco inteligentního o Wall streetu.

Ad. 29.9.2008 10:56

Sklo, boty, textil....

  zdá se, že stavu ekonomiky ani nepomáhá kurz koruny. Které továrny vlastně ještě prosperují a reprezentují ČR? Proč jde všechno od deseti k pěti? Zkusili jste zajít do restaurace a slušně se najíst? Proč vám naservírují vše v polotovarech a pomalu z prášku. Češi nemají ani dobrou kuchyni. Procházka zlatou Prahou, kde narazíte na beranice, podivné  s k l o, o kterém se tu píše, je obrázkem všeho toho "vzestupu" a přitom vše se zdálo tak nadějné? Kdo za to může!?

Z 29.9.2008 10:31

Re: takzvaná

Obávám se, že jste posledních dvacet let asi málo sledoval dění v naší ekonomice. Až na nějaké světlé výjimky (např.MB) mi to podezřívání připadá naprosto oprávněné.

Sýček 29.9.2008 10:09

No neštěstím, jak se to vezme,

v případě přímého prodeje by většina skláren skončila již v polovině devadesátých let. Nebyl o ně zájem. A to ještě odpůrci nezapočítávají, že při hromadném prodeji státního majetku by cena podniků významě klesla.

Kolombo 29.9.2008 9:35

takzvaná

"česká cesta" privatizace byla neštěstím, ale její výsledek je spravedlivým třestem za hamounství čecháčků, co bolševikovi velkoryse sametově odpustili ale zbytek světa podezřívali, že je chce o všechno okrást.

ok 29.9.2008 9:29

znám dobře Nový Bor

znám dobře Nový Bor - a můžu říct jedoiné - současná sklářská výroba vůbec nenavazauje na nápaditou a kvalitní výrobu ze "starých časů", kdy Nový Bor byl bohaté patricijské město. 

Nový Bor byl bohatý proto, že vyráběl vysoce kvalitní sklo s vynikajícím designem, malosériové, špičkové sklo.

Dnešní lokální výrobci sice také "dělají sklo", ale je to sklo nevkusné ubohé, zajímavé tak pro nějaké hejly, kteří o českém skle četli v průvodci pro turisty. To ubohé sklo vidíme ve všech těch podezřelých obchodech v centru Prahy.

Českého skla se prostě zmocnili kriminálníci s vidinou rychlého bezpracného zisku, zapoměli ale, že za bohatstvím severočeských měst byla kvalitní práce, dobrý vkus, vzdělání, prvotřídní technologie - zkrátka chytří lidé. Když se kvalitních firem zmocní kriminálníci (nejdřív komunisté, v devadesátých letech pak různí synové a synovci komunistů, případně ještě nižší společenské vrstvy), dopadne to vždycky stejně - kvalitní lidé odejdou a dojde k úpadku firmy.

Xury 29.9.2008 9:04

Re: Zoufalí zákazníci

Otázka zní, zda je těch "zoufale hledajících" dost na to aby udrželi výrobu. Osobně si myslím, že asi ne.

Xury 29.9.2008 9:02

Re: Bartoni, co to kecáte o rodinném stříbře?

Pokud si dobře vzpomínám, tak za Stehlíka Kladeňáci demonstrovali před úřadem vlády. Pokud jde o Zetor, tak ho KLauzovy vlády dvakrát oddlužovaly (potřetí pak ještě Zeman). Mimochodem u Zetoru byl hlavní problém v tom, že v něm (stejně jako u řady jiných českých výrobních podniků) vládla představa, že kdyby je neokrádali obchodníci, že by si žily jak prase v žitě. Takže zrušily smlouvy s obchodními organizacemi a dojely na to.

Xury 29.9.2008 8:57

Re: Po dlouhé omáčce konečně podstata věci.

Celá levice řvala, jak jeden muž proti výprodeji "rodinného stříbra" do zahraničí.

vladimír ondys 29.9.2008 8:47

Nebát se krást

ale je škoda, že ten náš státní socialismus si nikdo vzít nechce, ti naši pestrobarevní papaláši nahoře vědí moc dobře proč!Rv;-PR^

http://ondys.wordpress.com

dvd 29.9.2008 8:02

Musíte lépe poslouchat

viz třebas http://oesterreich.orf.at/tirol/stories/265341/

Realista 29.9.2008 7:49

Po dlouhé omáčce konečně podstata věci.

Svůj díl viny na tomto stavu má i privatizace do „českých rukou“ v rámci „ochrany rodinného stříbra“, která zakonzervovala nevhodnou strukturu výrobků a nereagovala dostatečně na světové trendy. - Zkus Klause milá Lízo, milá Lízo , milá Lízo.....  :-/

Frank 29.9.2008 7:46

Bartoni, co to kecáte o rodinném stříbře?

Váš modrý guru Dyba přece řekl, že nezná tento pojem. A v těchto dobách se právě rozkrádalo /chcete-li privatizovalo /nejvíce. Sám Dyba šéfoval fondu majetku bývalé SSM. Hádejte, jak to dopadlo? A tak by se dalo pokračovat přes Poldi Kladno, Zetor Brno, Tatru Kopřivnici....Tento stav jednoznačně zavinila ODS a sama se podílela na rozkradení majetku. Ale to modré straky a jejich nohsledi neradi slyší.

Veselý 29.9.2008 7:11

Zoufalí zákazníci

hledají boty. Proč? Protože ty levné boty jim nesedí. Ševci ví, že Češi mají jiný typ nohy než například Italové. Jen obchodníci to neví. Na trhu je spousta, i levných bot. Ale lidé zoufale hledají boty, které jim padnou.

Mejla 29.9.2008 3:56

Výrobci obuvi - sakra, Novesta v konkursu, a to dělají takové pěkné boty.

.

Ten David 29.9.2008 3:36

Re: RE: Podobně jako Crystalex je na tom i výroba bižuterie na Jablonecku

Zdravim pratele na Jablonecku a sdeluji ze David - autor prispevku vyse - nejsem ja, je to shoda jmen. Zasveceni vedi, ostatnim se omlouvam.

David 29.9.2008 1:22

RE: Podobně jako Crystalex je na tom i výroba bižuterie na Jablonecku

A Swarovski má nějaké problémy? Neslyšel jsem .....

Všechno to je to neumětelech, co ty firmy řídí. Přeci jen v 90-tých letech mít kamarády na FNM a v bance není zdaleka to hlavní, co je zapotřebí k řízení firmy.