23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krach Crystalexu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MR 29.9.2008 15:31

Re: Sklo, boty, textil....

Spousta lidí přemýšlí ještě v kategoriích, že určité typy výrobků někoho reprezentují na věčné časy. Bohužel, nebo bohudík, není tomu tak. Existuje proces celosvětové dělby práce a třeba ten, kdo umí dělá boty a ten kdo neumí dělat boty (nebo by je dělal draze) dělá zase něco jiného leckdy sofistikovanějšího třeba vymýšlí software atd. Není Vám divné, že ačkoliv zmizely různé druhy práce, řemesel - lidé nejsou nezaměstnaní?  A co jde od deseti k pěti? Co dříve udělalo deset lidí dnes udělá pět , to je špatně?    

Kolombo 29.9.2008 9:35

takzvaná

"česká cesta" privatizace byla neštěstím, ale její výsledek je spravedlivým třestem za hamounství čecháčků, co bolševikovi velkoryse sametově odpustili ale zbytek světa podezřívali, že je chce o všechno okrást.

Sýček 29.9.2008 10:09

No neštěstím, jak se to vezme,

v případě přímého prodeje by většina skláren skončila již v polovině devadesátých let. Nebyl o ně zájem. A to ještě odpůrci nezapočítávají, že při hromadném prodeji státního majetku by cena podniků významě klesla.

Z 29.9.2008 10:31

Re: takzvaná

Obávám se, že jste posledních dvacet let asi málo sledoval dění v naší ekonomice. Až na nějaké světlé výjimky (např.MB) mi to podezřívání připadá naprosto oprávněné.

ok 29.9.2008 9:29

znám dobře Nový Bor

znám dobře Nový Bor - a můžu říct jedoiné - současná sklářská výroba vůbec nenavazauje na nápaditou a kvalitní výrobu ze "starých časů", kdy Nový Bor byl bohaté patricijské město. 

Nový Bor byl bohatý proto, že vyráběl vysoce kvalitní sklo s vynikajícím designem, malosériové, špičkové sklo.

Dnešní lokální výrobci sice také "dělají sklo", ale je to sklo nevkusné ubohé, zajímavé tak pro nějaké hejly, kteří o českém skle četli v průvodci pro turisty. To ubohé sklo vidíme ve všech těch podezřelých obchodech v centru Prahy.

Českého skla se prostě zmocnili kriminálníci s vidinou rychlého bezpracného zisku, zapoměli ale, že za bohatstvím severočeských měst byla kvalitní práce, dobrý vkus, vzdělání, prvotřídní technologie - zkrátka chytří lidé. Když se kvalitních firem zmocní kriminálníci (nejdřív komunisté, v devadesátých letech pak různí synové a synovci komunistů, případně ještě nižší společenské vrstvy), dopadne to vždycky stejně - kvalitní lidé odejdou a dojde k úpadku firmy.

mt 29.9.2008 11:42

Re: znám dobře Nový Bor

R^ ANO !!! Máte pravdu.

Kanuk 29.9.2008 22:46

Re: znám dobře Nový Bor

To by souhlasilo s tím, co jsem napsal později (22:08)

vladimír ondys 29.9.2008 8:47

Nebát se krást

ale je škoda, že ten náš státní socialismus si nikdo vzít nechce, ti naši pestrobarevní papaláši nahoře vědí moc dobře proč!Rv;-PR^

http://ondys.wordpress.com

Realista 29.9.2008 7:49

Po dlouhé omáčce konečně podstata věci.

Svůj díl viny na tomto stavu má i privatizace do „českých rukou“ v rámci „ochrany rodinného stříbra“, která zakonzervovala nevhodnou strukturu výrobků a nereagovala dostatečně na světové trendy. - Zkus Klause milá Lízo, milá Lízo , milá Lízo.....  :-/

Xury 29.9.2008 8:57

Re: Po dlouhé omáčce konečně podstata věci.

Celá levice řvala, jak jeden muž proti výprodeji "rodinného stříbra" do zahraničí.

Frank 29.9.2008 7:46

Bartoni, co to kecáte o rodinném stříbře?

Váš modrý guru Dyba přece řekl, že nezná tento pojem. A v těchto dobách se právě rozkrádalo /chcete-li privatizovalo /nejvíce. Sám Dyba šéfoval fondu majetku bývalé SSM. Hádejte, jak to dopadlo? A tak by se dalo pokračovat přes Poldi Kladno, Zetor Brno, Tatru Kopřivnici....Tento stav jednoznačně zavinila ODS a sama se podílela na rozkradení majetku. Ale to modré straky a jejich nohsledi neradi slyší.

Xury 29.9.2008 9:02

Re: Bartoni, co to kecáte o rodinném stříbře?

Pokud si dobře vzpomínám, tak za Stehlíka Kladeňáci demonstrovali před úřadem vlády. Pokud jde o Zetor, tak ho KLauzovy vlády dvakrát oddlužovaly (potřetí pak ještě Zeman). Mimochodem u Zetoru byl hlavní problém v tom, že v něm (stejně jako u řady jiných českých výrobních podniků) vládla představa, že kdyby je neokrádali obchodníci, že by si žily jak prase v žitě. Takže zrušily smlouvy s obchodními organizacemi a dojely na to.

Veselý 29.9.2008 7:11

Zoufalí zákazníci

hledají boty. Proč? Protože ty levné boty jim nesedí. Ševci ví, že Češi mají jiný typ nohy než například Italové. Jen obchodníci to neví. Na trhu je spousta, i levných bot. Ale lidé zoufale hledají boty, které jim padnou.

Xury 29.9.2008 9:04

Re: Zoufalí zákazníci

Otázka zní, zda je těch "zoufale hledajících" dost na to aby udrželi výrobu. Osobně si myslím, že asi ne.

Pedrák 29.9.2008 11:36

Re: Zoufalí zákazníci

Jo. Přesně. Moje žena belhá po obchodech a hledá co by jí bylo na nohu. Po pravdě řečeno, potřebovala by 38 a půl, což se nevyrábí, jenomže se nemůže spolehnout ani na to, že ta bota skutečně odpovídá 38, nebo 39.

portwyn 29.9.2008 16:21

Re: Zoufalí zákazníci

Nejen boty - jde třeba i o rifle.

Onehdy jsem byl asi v pěti značkových krámech (pro chlapa docela oběť, ne? ;-D), odhodlán dát za slušné rifle dva tisíce korun. Nabízeli(y) mi furt dokola jen takové ty do půl zadku. Na moji poznámku že třináct mi už bylo vždycky odpověděli něco jako "ale takhle se to teď nosí". Nakonec jsem si koupil neznačkové v obchoďáku za 500. Neviditelná ruka utřela o litr a půl.

Stejnou zkušenost má 3/4 mých známých.

Mejla 29.9.2008 3:56

Výrobci obuvi - sakra, Novesta v konkursu, a to dělají takové pěkné boty.

.

David 29.9.2008 1:22

RE: Podobně jako Crystalex je na tom i výroba bižuterie na Jablonecku

A Swarovski má nějaké problémy? Neslyšel jsem .....

Všechno to je to neumětelech, co ty firmy řídí. Přeci jen v 90-tých letech mít kamarády na FNM a v bance není zdaleka to hlavní, co je zapotřebí k řízení firmy.

Ten David 29.9.2008 3:36

Re: RE: Podobně jako Crystalex je na tom i výroba bižuterie na Jablonecku

Zdravim pratele na Jablonecku a sdeluji ze David - autor prispevku vyse - nejsem ja, je to shoda jmen. Zasveceni vedi, ostatnim se omlouvam.

dvd 29.9.2008 8:02

Musíte lépe poslouchat

viz třebas http://oesterreich.orf.at/tirol/stories/265341/