5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koruna na hraní

Je dobré trochu zacvičit s korunou? Vedení České národní banky se k tomu přiklání čím dál více a zcela vážně plánuje devizové intervence proti české měně. Zdá se být jen otázkou velmi krátkého času, kdy centrální banka vstoupí na trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 17.10.2013 9:40

Český

hmotný export směřuje do značné míry do zemí EU a € (80%), polovina hospodářství v Česku patří cizím vlastníkům, kterým "na nějaké té koruně nezáleží", kteří tady vyrábějí jenom to, co potřebují na svůj /mnohdy celosvětový/ trh a ke kompletaci svých produktů a moderují si ceny jak potřebují. Stejně tak si diktují ceny dodávek /často charakteru kooperace/ od nezávislých českých firem (které tady dosud existují - !) a kterým nezbude, než se podvolit. Proto se v reálné ekonomice kurs koruny nemůže výrazně kladně projevit. Zato ceny pro českého konečného spotřebitele mohou pěkně povyskočit. Jde i o jídlo, vážení kupující, nejenom o varhany! A navíc, se vzrůstem cen klesne zřejmě i tempo spoření, aniž dojde ke zvýšení spotřeby a k toužebnému oživení výroby a zaměstnanosti ... že by banky měly těch úspor už jako slámy v podestýlce? (když si nikdo nepůjčuje ani při záporném úroku?), k čemu jim asi ty prachy jsou, ne?

Čertovo kopýtko je v mezinárodním "obchodě" finančního sektoru - ano, "české" banky; to bude zřejmě ten hlavní důvod intervenčních úvah.

S. Ševeček 17.10.2013 10:01

Re: Český

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=21263

B. Rybák 17.10.2013 16:17

Re: Český

Souhlasím s Vámi. Nenapadlo mě, že tímto naprosto zásadním a zcela opomíjeným tématem se zabývá pan profesor Zelený. Díky za odkaz.

J. Kanioková 17.10.2013 18:41

Brrr... vůbec to není radostné čtení, je to výborný článek...

ten "outsourcing" vůbec není žádná sranda. Docela jsem zvědavá, co znamená současný vyhazov našich 4 managorů ze "Škodovky".

Že by to byl až tak fér systém, to si vůbec nemyslím už od časů, kdy se Technické služby, kde jsem pracovala, restrukturalizovaly a docela nefér způsobem válcovaly místní firmičky.  Jelikož jsme předtím byli příspěvková firma, počítačový systém jsme měli docela skvělý, nešetřilo se. I ostatní technická vybavenost už tehdy nebyla k zahození, nehledě na absolutní znalost místního prostředí a znalost každoročních prací a tudíž budoucích zakázek. No a když začal systém konkurzů, tak naše firma už jako a.s., tam šla se skvělými podklady, perfektně vypracovanými, spočítanými. Podílely se na tom nejlepší hlavy firmy a týden jsme na tom bičovali.  Tudíž u konkurzu neměl nikdo jiný nejmenší šanci. Vyhráli jsme to.... a pak už se jednotlivé práce jen zadávaly těm malinkým firmičkám, za pakatel.  Když jsem viděla vybavení a techniku těch firmiček, bylo mi jich líto. Brali to, neměli jinou alternativu. Ale nikdy neměly šanci na větší příjmy a tudíž vylepšení jejich vybavení.  A TS byly vysmáté. Týden běsnění nad podklady ke konkuzu, a pak už jen pohodička. A pohodlné solidní zisky, protože strojový park, který už jen jako důchodce potkávám, je komplet obnovený, nejmodernější..