10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koronakrize je jeden velký omyl

Svět se vykloubil z pantů. Politici se tváří, že natisknutím peněz lze vytvořit bohatství. Že braním peněz schopným a rozdáváním neschopným lze docílit spravedlnost. Že placením lidí za to, že nepracují, lze vytvořit hodnotu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 23.10.2020 15:22

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 23.10.2020 15:47

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 23.10.2020 15:02

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 23.10.2020 10:31

Nevím, nějak mě to neštymuje. Já má takovou představu. Peníze, které natisknou na politickou objednávku, má hodnotu odpovídající ceně papíru + cena práce dělníka, který obsluhuje tiskárnu. Do oběhu se dostávají peníze, které nejsou podložené hodnotami, které je ochotný někdo koupit. Pokud je v oběhu víc peněz, než je současná hodnota zboží, tak obchodníci zboží o které je zvýšená poptávka, zdraží. Tím se stává méně dostupné pro nejchudší vrstvy obyvatelstva. Nastává tlak na zvyšování mezd a tím na zvyšování cen zboží. Fakticky na to všechno zaplatí drobný střádal, který si našetřil pár korun na stáří a nemusel přemýšlet jestli si může koupit o rohlík víc.

J. Stehlik 23.10.2020 10:53

Máte tam jednu základní chybu . A to je konkurence a převis nabídky . Pokuď existuje konkurence , tak obchodník nemuže zdražit , protože ostatní by šli nakupovat za jiným co nezdraží a bude tak prodávat víc a bude mít větší podíl na trhu.

Třeba klasicky reality u nás. To je nastaveno jako vzácné zboží . Nízké daně z realit zpusobují že nikdo nechce prodávat i když je to ladem . Naopak obce nemají zájem na nové výstavbě (nemají z toho peníze) . Tím že jsou financovány z počtu lidí , tak mají zájem naopak nacpat co nejvíc lidí na co nejmenší plochu , aby měli co nejnižší náklady na udržbu . Výsledkem je u nás šílené spekulační ceny nesouvisející s cenou výstavby. Naopak američané jdou cestopu převisu nabídky . Obce jsou financovány z daní z nemovitostí . Lidi tedy se zbavují toho co nepotřebují - vrací to na trh. Obce naopak mohou buď zvednout procentuální sazbu , aby měli větší příjem (politická sebevražda) , a nebo naopak vytvoří stavební parcely a budou je prodávat za hubičku (budoucí příjem z nových nemovitostí).

Za další na konci odstavce , máte že více peněz zvyšuje ceny . A to je to co chtějí centrální banky (rust 2%) . Pokud to zboží zdraží , tak zvednou uroky a stahují peníze z oběhu což zase sníží inflaci. Proto vždy bankéři centrálních bank tvrdí že se snaží být v nějakém inflačním pásmu a podle toho nastavují podmínky.

J. Kulheim 23.10.2020 11:23

Pohybujme se u zboží, které lidé s průměrnými příjmy nakupují. Ty cena realit zase až tolik nezajímá. Oni Ti si rychle všimnou, že peníze které jim stačily na měsíc, nestačí na tři týdny. Nezajímá je ani průměrná inflace. Oni mají úplně jiný nákupní koš. Nevšiml jsem si, že by např. cena zeleniny a ovoce, nějak podstatně lišila. Ti, kteří budou mít, díky zásahu ekonomů, vysoké příjmy je jim to jedno.

Díky zásahům státu zjistí, že nemá cenu šetřit na horší časy. Sto korun , které si ušetří ve čtyřiceti letech má kupní cenu možná 1 Kč. Když nebudou šetřit, tak pokud zůstanou sami, kdo se o ně postará. Stát to neumí.

J. Nevrkla 23.10.2020 11:15

V Německu začátkem 30. let vyhazovali marky z oken, neměly cenu ani toho papíru. Stejně v některých afrických zemích, ve Venezuele. Dříve či později se to musí projevit i tady, perpetum mobile neexistuje. Jednou peníze na našich účtech budeme smenovat za hodně málo. Spousta firem, do kterých i ti Američané investuji, bude krachovat. Tam to zchudnuti bude alespoň odůvodněne.

J. Kulheim 23.10.2020 12:15

Když k nám přišli, bylo za 100 Kč 30 bilionů říšských marek.

R. Langer 23.10.2020 12:19

To jsou pěkné nesmysly... ;-D

J. Stehlik 23.10.2020 8:38

Paní zapomíná , že žijeme v konkurenci . A pokuď američané tisknou , tak mají konkurenční výhodu oproti zemím které nikoliv . Jejich podniky mají tudíž likviditu , mohou vyvážet , vyrábět pod hodnotou a likvidovat konkurenci , která takto postupovat nemuže .

Proč američané mohou tisknout peníze ? Prostože jsou největší ekonomika světa . Evropa má dvojnásob obyvatel a stejně je slabší . Duvod je jasný , trestání spotřeby , regulace , mizerná vymahatelnost práva , neduvěra ve finanční trhy atd. Tudíž problém není tisk peněz , to jen špička ledovce problému

J. Bruner 23.10.2020 8:45

jeden z prohresku predlistopadoveho hospodarstvi bylo, ze mel vyrovnany rozpocet a rozvoj byl financovan jen z omezenych zdroju a v soutezi s kapitalizmem volnych (i kdyz nekrytych) zdroju nemohl uspet. Otazka co je lepsi se jiz nezodpovi nebot zivot na vysoke noze dostal prednost

P. Vychodil 23.10.2020 9:07

a chováte se taky tak správně kapitalisticky ? žíjete jako rodina na dluh ? , nebo jste v rodině zastáncem předlistopadového hospodářství...

J. Kulheim 23.10.2020 10:46

R^. Když chce někdo žít nad poměry ať si jde vypůjčit peníze do banky. Proti tomu nemám nic.

J. Jurax 23.10.2020 12:13

Inu, v malém na dluh žíti nelze. Exekutor Vám to zatrhne jen to fikne.

Ovšem ve velkém, na úrovni států i vyšší - EU - je to běžný, hojně užívaný způsob cesty do pekel. Zatím netrestaný, neboť jde o politikum a politikové nesou jen politickou, tedy žádnou odpovědnost. A vše, co činí, činí pro blaho lidu (a hlavně své, jsou přece taky lidi).

O. Uživatel 23.10.2020 11:25

Uživatel požádal o vymazání
M. Boháček 23.10.2020 8:25

Existujú pozorovania, že ani 200 dňový lockdown nezaberá. Ešte by sa asi malo pritvrdiť. Svet sa zbláznil.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zazivaji-200-dni-trvajici-lockdown-nejvice-trpi-psychika-125642#dop_ab_variant=0&dop_req_id=Ght7P0WcYZg-202010230554&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

V. Kolman 23.10.2020 8:24

Klasický příklad "salámové" metody.

Při zavedení "bankocetlí" (tuším někdy za Bismarka) byly "bankocetle" kryty zlatem!

Za mého mládí (další uříznuté kolečko salámu) byly peníze kryty zlatem a OSTATNÍMI AKTIVY BANKY ČESKOSLOVENSKÉ.

Potom se nenápadně, aniž by se co řeklo, z bankocetlí i tato slůvka vytratila.

A bankéři sní o době, kdy budou fyzicky zrušeny i papírové bankocetle a bude se platit pouze virtuálními penězi - nulami a jedničkami v počítačích.

Kruh se pomalu uzavírá. Jak to souvisí s "koronáčem", toť otázka.

V. Kolman 23.10.2020 8:13

Záporný "úrok" lze chápat jako poplatek za bezpečné(?) uložení peněz, které momentálně nepotřebujeme. Jinak je výhodnější mít peníze uložené doma ve "štrózoku". Neztrácejí (kromě inflace!!!) svojí hodnotu a jsou okamžitě kdykoli k dispozici. Bohužel i zlodějům.

V. Humble 23.10.2020 8:04

To je důsledek systemu který je na hlavu od začátku. Od momentu kdy se zavedlo ze penize nemusí být kryte hodnotou ale imaginární představou jsme v háji hraje se jen o čas než se cely systém zhroutí. Ono totiž kdyby nebylo jednoduché natisknout si penize nemohli be se platit valky, volební sliby a další ptákoviny. Lidi by politiky vycházeli z oken pokud by jim vzali fyzicky cast vydelku na nějaký jejich výborný nápad. Takhle se to schová do inflace a ze zdražení se obviní vývoj ekonomiky.

J. Vyskočil 23.10.2020 7:57

100 mrtvých denně, 200-300 denně bude asi příští týden. To je omyl? Tohle tu bude možná i měsíc.

Jestli je něco omyl, tak strategie západních zemí, kterou zvolili. Hlavně nepoškodit ekonomiku (= nesnížit zisky velkým akcionářům), koukat maximálně kvartál dopředu. Takže tu máme polovičatá opatřrní co přichízejí pozdě. Z čehož je a bude vleklá krize a hromady zbytečných mrtvol.

Místo aby se udělala razantní karanténa na začátku když je to slabé a tím dostat vir ze společnosti. Pak hlídat hranice (testovat na nic, ne je zavřít) a když to přesto někdo z venku zavleče, tak to se už dá otrasovat, otestovat a lokální ohniska zničit.

Chybou ekonomů je že si vyřvali, že tohle opatření vlády na západu nedělaly. Tvrdili, že se bude jednat o ekonomický armagedon míst toho aby to podporovali.

Dnes už existují státy, které zvolili cestu vytlačení viru z populace, žádnou druhou vlnu nemají a dnes ekonomicky rostou a vrátili si jakž takž k normálnímu životu.

V. Humble 23.10.2020 8:25

Problém prave je že opravdu musíte zohlednit ekonomiku.Chcete mít zbankrotovany stat a populaci a pandemii k tomu?Česko melo úspěšnou karanténu při první vlně vratili jsme se jakz takz k normálu a podívejte jak to vypadá teď. 100 fungovat bude pouze přísný dlouhodoby lockdown a následná dlouhodobá totální izolace hranic a to si nemůžeme dovolit a nikdo to nechce. Pri přísných pravidlech se zmensi počet nakažených který ale zase vystřelí jakmile se pravidla uvolní a půjdete z lockdownu do lockdownu.Řeknu to jednoduše při pandemii muzou lidi zemřít, při ekonomickém kolapsu s pandemii budou vsichni lidi trpět a komu zemre ještě více lidi a to pravděpodobně někde na ulici bez střechy nad hlavou. Chtěl bych bych vidět ty státy ktere vytlačili vir.Posledne jsem slyšel ze se to zhorsuje všude na svete..

J. Vyskočil 23.10.2020 8:31

Přísný lockdown měsíc až (zkušenosti ze světa) dokáže virus z populace vytlačit. K tomu jsem měli blízko v květnu, ale nedotáhli jsem to.

Ztráty co budou nyní jsou vyšší než to o co bychom přišli v květnu, kdyby se jestě pár týdnů sedělo doma. (a to co je a bude by pak přijít nemuselo)

P. Vychodil 23.10.2020 9:02

To jste ovšem hodně podcenil

když se podíváme na naše vzorné centrum eurosoudruhů, Brusel/Belgie, tak my ve špičce budeme mít 400 obětí za den

no, kdybychom šli švédskou cestou, tak maximum je 120/den, italskou cestou to máme 150,

a to nepočítám "vedlejší oběti" při drastických opatřeních-omezeních, které se odhadují až na 30%...

takže, že kdybychom šli švédskou cestou, máme cca 6000 obětí, a jelikož omezení byla mírná, spíše doporučení, žádné vedlejší oběti, ekonomika celkem v pohodě

my máme drastická opatření na jaře, teď na podzim, vypadá to, že obětí, když to půjde dobře, bude jako ve Švédsku, ale k tomu si připočteme dalších 2000 obětí (collateral damage), ale toto číslo všichni ti dobroserové, co přesně ví, jak nás ochránit, nikdy nepřiznají a do žádné statistiky se nedostane, o ekonomice ani nemluvím...

běžte za svojí, relativně zdravou, babičkou, a řekněte jí, my tě musíme chránit, tak tě zavřeme na půl roku, nikoho neuvidíš...

nakonec se stejně ukáže, že nedělat nic (míněno nedělat taková šílená opatření) je nejlepší řešení a nejlevnější...

J. Vyskočil 23.10.2020 10:50

V Itálii jsou čísla zkreslená tím, že většina obětí byla z relativně malé oblasti na severu Itálie. Tam to dokázalo v regionu o milionu obyvatel zvýšit počet mrtvých za měsíc bez ohledu na příčinu smrti na 5 násobek.

Scénař vytlačení viru z populace úspěšně zvládli v Jižní Koreii, Číně, Austrálii, Vietnamu, Novém Zélandu ...

P. Vychodil 23.10.2020 11:03

samozřejmě, když půjdeme na vyšší úroveň detailu, tak najdeme větší rozdíly

Tak, podle vás, kolik bude u nás obětí na covid po této vlně ? Data první vlny z mnoha zemí Evropy už jsou k dispozici

J. Kubík 23.10.2020 7:45

Koronavirus není žádný omyl, ale realita. Až Šichtářové zemře někdo z rodiny .....? Rozdává královské rady na všechny strany stejně jako ředitel zeměkoule proruský Klaus

Odpovědnost nesou všichni. Opozice , někteří novináři i někteří lékaři, zkrátka všichni kdo se veřejně vyslovovali proti opatřením. Ale i ti kdo neudělali nic.Pokud jde o vládu tak ta měla tvrdá data už dávno a vůbec nechápu proč někdo z těch co ta data pro vládu připravovali je nezveřejnil. Když se včera lidé nahrnuli do obchodních center bylo mi jasné, že velká část české populace ještě nic nepochopila. V Německu vláda postupovala racionálně podle informací z Kochova ústavu. Merklová neříkala každý den něco jiného. Takže selhali bůhví už pokolikáté české politické elity jako celek, ale hlavní politickou odpovědnost nese Babiš, protože si zvykl na to rozhodovat o všem sám a s nikým se o ničem neradit. Ukázali se zde meze možností řízení státu jako firmy.

J. Svoboda 23.10.2020 6:56

Euro nemáme a hrajeme si na vlastním písečku s inflací 3+% a kladnou úrokovou sazbou.

Ta paní se nudí, tak ve prospěch 3kolory zobecní i nezobecnitelné.

Pěkný den.

J. Fráňa 23.10.2020 7:13

Kdyby jste se někdy trochu nudil, tak si občas něco přečtěte. Třeba, že Česká národní banka je součástí ESCB od roku 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie. ESCB je Evropský systém centrálních bank z čehož plyne, že Češi nemají žádný vlastní píseček. Hezký den.

J. Svoboda 23.10.2020 7:18

Nemáme Euro, máme kladnou úrokovou sazbu, ESBC na to nemá vliv a autorka zobecňuje nezobecnitelné. Nic z toho jste nevyvrátil.

Pěkný den.

J. Fráňa 23.10.2020 7:50

Tak ještě jednou, když ECB sníží úrokovou sazbu ovlivní kurz eura. Všiml jste si, že české firmy vyváží do EU a současně z EU dovážíme. A teď hádejte, ovlivní to hodnotu koruny? A ještě k ESCB.Základními úkoly ESCB podle Smlouvy jsou: vymezovat a provádět měnovou politiku Unie, provádět devizové operace v souladu s ustanoveními Smlouvy, držet a spravovat oficiální devizové rezervy členských států, podporovat plynulé fungování platebních systémů. Ještě pořád myslíte, že ESCB nemá vliv?