18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cb 25.8.2009 11:16

Re: názor z Francie - a co války ?

Zas nekdo nezna historii, protoze se ji ucil jen na VUMLu

krize 1929 25.8.2009 11:11

Re: názor z Francie - a co války ?

V Evropě se krize nejdříve projevila v Německu a Rakousku, které byly závislé na americkém kapitálu. Došlo ke zhroucení velkého množství německých i rakouských bank.

Krize se postupně projevovala i v řadě dalších evropských zemí, například ve Velké Británii došlo k devalvaci libry. Začaly se hroutit i ostatní měnové systémy, navázané na libru, marku nebo americký dolar. Na Francii dolehla krize až koncem roku 1931 především díky tomu, že nebyla tolik závislá na anglosaských trzích.

Prudce stoupala nezaměstnanost, v roce 1932 bylo např. v Německu sedm milionů lidí bez práce, nezaměstnanost činila 30 procent. Ve Velké Británii byla nezaměstnanost nejvyšší též v roce 1932 (22 procent) a v Rakousku se v roce 1933 vyšplhala až k 29 procentům.

Krize se pochopitelně projevila i v zemědělství, kde prudce poklesly ceny zemědělských produktů, též v zahraničním obchodě, kde bujel boj o nová odbytiště. Bylo nutné uzavřít velké množství mezinárodních kartelových dohod.

Vzhledem k tomu, že došlo ke zhroucení hospodářství velké většiny zemí, kromě Sovětského svazu, panoval mezi lidmi názor, že kapitalismus je u konce, že krizi přivodil demokratický systém. Tento názor se velmi hodil fašistům, kteří se postupně dostávali k moci a slibovali nastolení nových pořádků. Lze konstatovat, že velká hospodářská krize je považována za jednu z hlavních příčin 2. světové války.

cb 25.8.2009 11:11

Re: Víra hory přenáší / reálný kapitalismus ?

Vratte se k televizi.

těchňik 25.8.2009 10:46

názor z Francie - žabožroutské socialistické kecy, kecy a nic než kecy!

Běžte se vycpat s těmi závistivě-třídně nenávistnými pindy! Větší daňové oholení 0,01% zaměstnanců vůbec nic nevyřeší. To si může myslet akorát totální dement a pitomec. Za vším je jen a jen závist! Naopak po zvednutí daní to postihne nejvíce ty chudší, protože to potažmo zvýší nezaměstnanost! Když někdo podnikatelům zvedne daně, tak jak pak mají pořizovat ne/hmotný majetek, který pořizují v podstatě ze zdaněných peněz!? Na to pak nebude, a proto bude potřeba někoho propustit. Kdo zajišťuje lidem práci? Stát? Nebo ji zajistí socan Škormaňonec? Prdlačky! Tyto rizika nesou na svých bedrech podnikatelé. Tak je vy závistivci nechejte dýchat, anebo si to podnikání zkuste sami, co to obnáší. Většina z vás by dojela po pár týdnech.

VH 5/09(přev.) 25.8.2009 10:18

Re: Dekuji za realitu!!! příčiny krize v Americe ?

Z několika zdrojů ke mně dolehlo upozornění na pozoruhodný rozhovor známého amerického publicisty Billa Moyerse s profesorem ekonomie a práva na Universitě v Missouri, Williamem K. Blackem.

Ten je expertem na bankovní podvody velkého rozsahu a účastnil se objasňování tzv. “savings and loans krize” z 80. a 90. let.

televizní divák 25.8.2009 10:14

Re: Víra hory přenáší / reálný kapitalismus ?

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.Lidé ohrožení chudobou : ČR 6%, Německo 11%, USA 18%.

Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy .Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární společnost (viz Evropská sociální charta)a vychází z reálné ekonomické situace. bohatší jsou přesto mnohdy zvýhodňováni.

PS      Jan Pavel II.(bývalý papež): kapitalimus je zlo, zvýhodňuje malou část lidí a odírá ten zbytek.

cb 25.8.2009 10:10

Re: Pro odpurce JE

To patrilo vedle.

Le Monde 2009 25.8.2009 10:10

Re: K článku - spotřebitelský kolaps / názor z Francie

Tváří v tvář krizi je nutné se začít dělit.

Ústřední příčinou ekonomické krize je vzestup nerovnosti, především způsob, jakým bohatí přicházejí k bohatství. Ztratili svědomí. Jak ukázal ekonom Camille Landais, ve Francii stouply mezi rokem 1998 a 2006 mzdy těch nejlépe placených, kteří tvoří 0,01 procenra firemních zaměstnanců, o celých 69 procent.

To znamená každý měsíc nárust o 2800 eur! Ti nejbohatší navíc ještě žádají úlevy od státu ve formě snížených daní, a to pod pohrůžkou, že dochází k "odlivu mozků" do zahraničí, což žádná studie nikdy nepotvrdila. Je nemožné reagovat na ekonomickou krizi bez úsilí o národní solidaritu.

PS     spotřebitelský kolaps-důsledek rozevírání nůžek mezi b. a ch.

cb 25.8.2009 10:09

Pro odpurce JE

doporucuji tohle. Bez toho se dneska neobejde zadna slusna rakouska domacnost.

Minutus 25.8.2009 9:58

Re: Víra hory přenáší

Přesně tak. Ale ne jediným. Ta obava byla vyvolána hypotéční krizí a krachem několika bank. Vzniklá obava pozitivní zpětnou vazbou způsobila kaskádu krachů dalších bank atd. Přeneslo se to do průmyslu a dále do světa přes toxické úvěry. Ve zdravé ekonomice by se to ovšem nestalo.

cb 25.8.2009 9:39

Re: Dekuji za realitu!!! příčiny krize v Americe ?

Ten Black je tvuj strycek, ze o nem vsude pises?

cb 25.8.2009 9:37

Re: Víra hory přenáší

Obava o existenci je duvodem "krize".

A je to 25.8.2009 9:35

K článku

dobrý článek k zamyšlení.Minulý týden 1.zpráva o ohromném propadu průmyslu a HDP.Druhý den všichni píší jak se odrážíme ode dna.Tomu nemůže uvěřit ani moje 90.letá teta.Co nás jako z toho dna má vytáhnout- krachující firmy,na podzim milionová armáda nezaměstnaných-nekoupěschopných,též neschopných splácet své hypotéky,kredit karty apod.banky teprve  začnou mít finanční problémy právě generované těmito toxickými úvěry. Tato krize není otázkou 1 roku.V Klaus se mohutně zmýlil,že za týden je po všem.Tato krize je z mohutného půjčování nemajetným lidem,kteří díky ztrátě zaměstnání budou ještě nemajetnější.Srovnání s krizí ze 30.let celkem sedí-jenže ta skončila až po 10.letech a to mohutným zbrojením! Takže tak v roce 2018 si napíšeme jak jsme z toho venku.

Minutus 25.8.2009 9:16

Víra hory přenáší

a v ekonomice to platí dvojnásob. Pokud začnou Amíci utrácet, jejich ekonomika půjde nepochybně nahoru. A s ní i ta světová. Totéž platí třeba i o Němcích. Víra v dobrou perspektivu nastolí konjunkturu, obava o existenci naopak prohloubí krizi.

VH 5/09 25.8.2009 9:08

Re: Dekuji za realitu!!! příčiny krize v Americe ?

Stručně řečeno, W.K.Black říká, že současná krize je důsledkem obřího systematického podvodu, do kterého byli zapleteni špičkoví manažeři amerických finančních institucí, manažeři institucí, které je měly kontrolovat (včetně renomovaných auditorských firem), i politici (demokraté i republikáni), kteří záměrně zlikvidovali většinu regulačních a kontrolních mechanismů, které by mohly podvodné jednánání včas odhalit a zastavit.

Říká, že účastníci tohoto kolosálního podvodu dobře věděli, že organizují “pyramidu”, která musí zkrachovat a že prodávají “zkažené zboží”.

Dobře věděli, že to nakonec povede ke krachu institucí, které řídili, ale bylo jim to jedno, protože na té pyramidové hře sami enormně vydělali.

realisté 25.8.2009 9:05

Re: Ach ti ekonomove....

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

lukas 25.8.2009 9:01

Dekuji za realitu!!!

konecne clanek v cestine, ktery se  nesnazi namluvit ctenari, ze uz krize pomalu ale naprosto jiste konci.

k te magicke 10% nezamestnanosti - mnoho statu uz je prez (Vegas 13.1%, Calif 11.9%, New York 9.6%) - problem s oficialnimi US cisly je, ze mezi nezamestnane nepocitaji osoby ktere uz dobraly podporu nezamestnanosti, ani osoby, ktere nepracuji a nejsou registrovani pro podporu v nezamest.

P.S.: omlouvam se za chybejici diakritiku, ale mistni zaostale pocitace tuto nasi vymozenost neznaji. :(

M. Zima 25.8.2009 7:18

Konečně článek,

který fakta neignoruje. I když jasné slovo jak k příčinám, tak k řešení chybí, s těmi idioty, kteří se v ČT a jiných médiích s neffovskou erudicí pravidelně odrážejí ode dna, se to už nedalo vydržet.

Engels 25.8.2009 0:55

Ach ti ekonomove....

Po precteni tohoto clanku vime skoro to same, co jsme vedeli pred tim, tedy skoro nic. Neexistuje ekonomicka veda, jsou to jen dohady a zvaneni. Dobrym predstavitelem ekonomicky odborneho mysleni jest kuprikladu Vaclav Klaus, ktery produkuje nekdy libive, jindy nelibive blaboly.

Prapricinou nynejsi financni krize je predevsim rozpad kultury a hodnotoveho systemu v tzv zapadnim svete. Hladovost po penezich se nezastavi pred nicim a tak v Americe, ale nejen tam, zadluzuje se, kdo jen muze. Zadluzuji se jednotlivci, korporace i vlady. Vime vsak co prichazi po hodech.....

Reseni je velmi snadne. Kde jsou dluznici tam musi byt i veritele. Staci jedna mensi revoluce, ktera vynese do cela noveho Adolfa ci  Vladimira Iljice a zacne se to resit pevnou rukou. Verejne popravy veritelu prilakaji obrovske davy, na takovou podivanou se vyplati zvednout zadek i od televizoru. A vybirane vstupne ozivi statni kasu. Po nekolika takovych skvelych zabavnich akcich zbytek veritelu zmeni stanovisko. Vsichni budou prekotne tvrdit, ze vlastne ty penize vubec nepotrebuji a ze je s radosti venuji na oltar vlasti. Nu a problem zadluzenosti bude vyresen!!!!!!!!!

Vyroba sibenic, rakvi, tribun atd atd roztoci hospodarska kola a vvresi problem nezamestnanosti.

JAK JE TO SNADNE, KDYZ CLOVEK NENI EKONOMICKY ODBORNIK!!!!