20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koho inflace posílí, koho oslabí

Tak jste si mysleli, že už by těch řečí o inflaci mohlo být dost? Že už vám to leze na nervy? Tak si zvykejte. Tohle je jen začátek. Sranda teprve začne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 21.7.2022 21:18

S autorkou souhlasim, bohuzel za vse muzou vlady a jejich tisknuti lacinych penez, nizke urokove sazby, uplaceni volicu a rizeni ekonomiky urednikem a ne trhem a zakazniky.

Ale treba ji zminovane zlato spadlo od zacatku valky o 20%, k 15% inflaci. Takze? Pomohlo by schovat se do zlata? Ne.

Padaji i dluhopisy, ktere driv fungovaly jako protivaha akcii.

I samotne penize vam v matraci i na uctu sezere inflace.

Evropska centralni banka chysta dalsi uvolnovani politiky a vykupovani dluhu jizni evropy.

Pred socialistickymi napady a jejich dusledky se neschova nikdo. neni jak, neni kam. O to uz se postarali.

V. Petr 21.7.2022 21:32

Unsere letzte Hoffnung...

Už to tady jednou bylo.

J. Řezníček 21.7.2022 17:10

Spolutvůrci inflace jsou vrcholní politici ve spojení s centrálními bankéři. Legrace je , že se tváří, že proti inflaci bojují. Asi jako žháři, kteří se v poslední chvíli přidali k hasičům. Na tom dění se přiživují obchodníci a výrobci, kteří ze zásob nakoupených za staré ceny prodávají za ceny inflační. Někdo by to eufemicky nazval " tržní chování". Jsou pak i další vlivy, jak je v článku uvedeno.

Politikům i centrálním bankéřům inflace vyhovuje i proto, že působí jako druh zdanění. Jen si musí dát pozor, aby nenaštvali lidi, to by pak nebyli zvoleni, nebo dokonce lidi vyšli do ulic . Velký problém se rýsuje na př. s bydlením vč. plateb za elektřinu, teplo, plyn. Zatím se nemluví o vodě, jejíž cena od převratu stoupla skoro 100 x.

V. Čermák 21.7.2022 19:19

Když Akcionáři Frantíci potřebují Peníze, Zdraží v ČR Voda...;-DRv

P. Diviš 21.7.2022 21:14

Neměl jste jim tu distribuci prodávat, Svědku ...

E. Hlinovský 21.7.2022 16:55

Inflace posílí zadlužené státy (západ EU) tím, že jejich dluhy budou inflací odepsány a oslabí málo zadlužené státy (bývalé komunistické země v EU) za předpokladu, že země jako Itálie atd. nebudou platit dál úroky, zatímco ti zodpovětní bambulové z východu např. Slováci budou. ECB to nespíš nějak tak vymyslí, hlavně žádné tržní hospodářství, to překáží v rozletu vizí společné šťastné budoucnosti plné slunečnic. EU se blíží do propadliště dějin, mílovými kroky.

J. Ptáček 21.7.2022 16:01

Autorka správně říká, že řečí o růstu inflace by mohlo být dost. Měla by se toho striktně držet. Co takhle dát na vědomí nám, neználkům, co dělat proti jejímu dalšímu růstu. Řekněme počínaje dneškem nebo aspoň zítřkem. Nemyslím kdo a jak ji zavinil, ale co proti dalšímu růstu dělat. Pěkně bod po bodu a ne jen tak všeobecné plácání.

L. Novák 21.7.2022 16:50

Co dělat proti růstu inflace? V rukou to má (dlouhodobě) vláda ČR a ČNB. Takže vy teď musíte vytrpět to, co vlády (nejenom po roce 2008) natropily společně s ČNB. Dělat s tím nemůžete nic. Množství "natištěných" peněz v oběhu ovlivnit /snížit nedokážete...

Jak se bránit inflaci? V běžném spotřebitelském chování si "utáhnout opasek" a využít drahotu v obchodech ke zhubnutí. ;-D Minimalizovat nákupy jen na to nejnutnější, bez čeho nemůžete žít. Neutrácet víc, než před rychlým růstem cen v obchodech. Počkat, až lidem dojdou zásoby peněz a přestanou bezhlavými nákupy podporovat drahotu v obchodech. Být ve střehu, občas se dá leccos nakoupit i levněji, než před vlnou zdražování.

Co s penězi v bance? Co nutně nebudete potřebovat, uložit na úročené účty. A zachovat opatrnost, některé banky vás mohou pořádně oškubat, pokud si řádně nepřečtete, za jakých podmínek ukládáte...

Investovat? Tady si netroufám cokoliv radit. Kdo tušil, kam směřuje makroekonomický vývoj ČR a EU, už dávno investoval do nemovitostí nebo do věcí trvalé hodnoty, kde jim nehrozí pokles ceny, ale naopak růst kompenzující inflaci. Koupit byt a pronajímat jej, nebo pronajmout nevyužívanou místnost v bytě či rod. domku a získat tak příjem navíc, můžete kdykoliv. Pokud nemáte problém s kupeckými počty. ;-)

R. Jahoda 21.7.2022 21:36

Ale autorka to říká dlouhodobě, pouze to není v tomto článku, přečtěte si její jiný článek. Tento je o příčinách.

Ale pokud chcete, tak to zopakuji - zrušit dotace, zeštíhlit stát.

D. Procházka 22.7.2022 8:04

Odstranit příčiny, které zmiňuje, v pořadí důležitosti, které uvádí. Najděte si to tam. My neználci bez rozhodovací pravomoci s tím ovšem těžko něco uděláme.

L. Novák 21.7.2022 16:00

Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu po dlouhých jedenácti letech. Překvapivě sáhla rovnou po zvýšení o půl procentního bodu. Trh přitom spíše předpokládal o polovinu nižší nárůst, i když ani 50 bazických bodů nevylučoval. Evropská centrální banka tak následuje svůj americký protějšek i řadu dalších národních centrálních bank, které se snaží pomocí vyšších sazeb tlumit inflaci.

21. července 2022

;-D https://www.lidovky.cz/byznys/evropska-centralni-banka-ecb-urok-zvyseni-urokova-sazby.A220721_144645_ln_ekonomika_rkj

V. Církva 21.7.2022 13:12

Tak myslet sám na sebe.... O tom to není. Konzervativec může věřit v Boha, pomáhat druhým, ale respektovat jiné a nevnucuje jim svůj jediný způsob života.

V ostatním není co dodat. Paní Šivhtařová je ekonom libertián, tak má v tom co na začátku napsala z většiny pravdu.

P. Molík 21.7.2022 12:50

Markéta Šichtařová provádí dobré rozbory, analyzuje, přemýšlí a přitom ctí zákony logiky, ale i tak jako by měla myšlení trochu zploštělé a oproštěné od dalších důležitých komponent, třeba z oblasti psychologie (empatie, sociální inteligence atd.) nebo z oblasti přehršle sociálních otázek. Brilantní ekonomičtí analytici jako by se mohli etablovat jen v bankovních kruzích a tam, kde je evidentní naprostá absence sociálního cítění, kde je evidentní absence vnímání reality v různých společenských vrstvách, tedy i mezi lidmi na sociálním dně. Všichni nemohou být bankéři a ekonomové, někdo je musí živit svoji poctivou prací. Čím je společnost vyspělejší, tím víc se na ni nabalují různí více či méně sofistikovaní parazité. Například lovci mamutů určitě nepotřebovali ekonomické poradce. Takže domnělá společenská vyspělost je nejen mnohotvárná a více či méně pochopitelná, ale i ambivalentní při pokládání kardinální otázky, zda lidstvu už více škodí než prospívá. Paní Markéta to má dobře sesunýrované v rámci jednoho vědního oboru (ekonomie, která se navíc proměňuje jako měňavka podle požadavků vlivných názorových skupin), ale realita kolem nás nám jasně napovídá, že už nestačí jen suché ekonomické zaříkávačky nebo pravidla logiky, že v naší společnosti panují daleko složitější vztahy, které navíc byly a jsou podmiňovány morálkou, onou zatracenou morálkou, která je dost často na obtíž a jenž je ovšem soustavně ohýbána podle potřeb výše uvedených parazitů. Teorie v podání Markéty je zajímavá, ale životní praxe není tak suchopárná jako ekonomické teorie paní Markéty Šichtařové.

L. Novák 21.7.2022 12:55

Nejsem si jist, co jste tím vlastně chtěl říct. Protože inflaci, její příčiny i dopady popsala autorka ve stručnosti správně.

F. Kusák 21.7.2022 14:28

Já jsem tomu rozuměl tak, že je rozdíl mezi ekonomií a ekonomikou. Ekonomie je v podstatě humanitní věda, která se zabývá ekonomickými vztahy ve společnosti (zejména tvorby kapitálu, hmotného i nehmotného) a snaží se je kvantifikovat. Proto musí mít mnohem širší a hlubší pohled na věc. Co je ekonomie je jasné. Takže s tím souhlasím a proto některé makroekonomy považuji za fachidioty. Ale to jsme my technici také. Takže se nikoho nechci dotknout.

L. Novák 21.7.2022 14:50

Ekonomie? Řada ekonomických principů funguje v živé přírodě obecně. Člověk je jen zvláštní případ, který došel ve vývoji nejdál. Třeba taková etologie mi připadne jako obor poměrně blízký.

Ekonomika je reálné prostředí, které ekonomie popisuje a zkoumá. Ekonomie je věda, pokud používá vědecké metody práce.

Ne každý, kdo se označuje za ekonoma, ekonomem skutečně je. Podobně ne každý, kdo se označuje za ekologa, je skutečným ekologem. Ekologie je taky věda, pokud používá vědecké metody.

Dnes je bohužel většina těch, co jsou běžně v médiích z novinářské blbosti označováni jako ekologové, spíš společenství podvodníků tíhnoucích k náboženství a slovo ekologie je pro ně jenom krycím make-upem na nějakou už dříve v historii provařenou politickou komunitu se svými více či méně skrývanými cíli.

S ekonomy je to podobné. Někdy člověk žasne, kdo se to vydává (nebo je označován) za ekonoma. Často jsou to jenom partajní ;-O žvanilové, kteří používají několik pojmů z ekonomie, ale jejich skutečný smysl jim uniká... :-P Dobře je to vidět třeba při diskusích v médiích týkajících se inflace a zdražování.

F. Kusák 21.7.2022 20:44

Myslím, že nejsme ve sporu. Souhlas.

H. Rob 21.7.2022 11:23

Brusel vše využívá k utužování svého centralismu. Např. válka na Ukrajině a zákaz veta členských států v otázkách zahraniční politiky. Nepochopitelné politické prosazování určitých technologií nakonec povede k proměně hospodářského nátlaku v nátlak politický. Až budou všichni po krk v elektromobilitě, pak monopolní výrobce klíčových komponent má v ruce neomezenou politickou moc, abych dal příklad.

L. Novák 21.7.2022 12:51

Stačí si vybrat nějakou vlastnost zařízení, kterou úředníci EK označí za "nedostateřnou, neekologickou, nebezpečnou..." atd. a nařídí nesmyslně přísný limit pro danou vlastnost. Tím má všechny výrobce v hrsti a může je zlikvidovat, jako už předvedli např. se žárovkami a jejich nesmyslnými zákazy, nebo aktuálně s emisemi CO2 u spalovacích motorů, kde je na spalování a produkci CO2 založen jejich princip funkce. Tím prakticky zlikvidovali automobilový průmysl a nahradili jej násilím prosazovnou elektrode(mo)bilitou, za naprosto zbytečného promarnění astronomicky velkých finančních částek bez hmatatelného užitku.

P. Molík 21.7.2022 13:01

Zrodila se a dál se rozvíjí diktatura všech diktatur = bruselská diktatura, kterou nemohl v otázkách zrůdných dopadů předvídat žádný slušný člověk, tedy ani George Orwel, který ovšem měl velmi silná tušení. Bruselský systém jakoby způsoboval ochrnutí základních rozpoznávacích schopností.

M. Šejna 21.7.2022 11:22

Tak už nám sem dorazil Staronový Šebesta Prokop Diviš, tedy místní expert na Burešovu drahotu. ;-D

Proto nám nechápavým tenhle expert brzy vysvětlí rozdíl mezi zdražováním a inflací.

;-D;-D;-D

L. Novák 21.7.2022 12:23

Politruk ;-O ekonomie socialismu Šejna nám vysvětlí, jak je to doopravdy... ;-D

A taky proč za komunistické totality při centrálním plánování a státních maloobchodních cenách nebylo nic "k sehnání"...

M. Šejna 21.7.2022 15:32

Polyblb Ladislav Novák opět prudí. K tématu inflace nemá co řící, tak aspoň příšel zasmradit.

V. Čermák 21.7.2022 19:22

V Šaškecu ho dali dohromady skotskými střiky, tak se vrátil jako Nové koště, a zatímdobře mete...;-D

J. Zákola 21.7.2022 9:51

Víte co je komické? Celá EU lká nad zavřeným Nord Streamem 1, který se údajně opravuje. Ale že stojí úplně nový, natlakovaný, a zkolaudovaný Nord Stream 2, a který by se mohl okamžitě spustit, o tom nikdo nemluví. Kde jsou ti "nezávislí investigativní " novináři, kterým neunikne ani prd. Zkrátka "Strýček z Washingtonu" řekl Nord Stream 2 NEBUDE!!! Tak nebude, ikdyby v celé EU nastala DOBA LEDOVÁ. ;-€

M. Valenta 21.7.2022 10:06

Kdybyste soudruzi nedělali lumpárny, tak mohl se mohlo čile dál obchodovat.

P. Diviš 21.7.2022 10:12

Komické je, že nechápete, že plyn neproudí z Putinova rozhodnutí. NS II není potřeba, produkt doby, kdy zelení šílenci chtěli zvýšit spotřebu plynu, aby mohli zálohovat občasné zdroje, po odstavení uhlí a jádra.

M. Šejna 21.7.2022 11:16

No jistě ;-D;-D;-D

NS2 není potřeba, protože plynu je dost, NS1 nepotřebuje žádnou servisní udržbu, a plynu proudí do EU tolik, že to denně vidíme na cenách. ;-D;-D;-D

M. Šejna 21.7.2022 12:03

Staronový Prokop Divič Šebesta zapomněl, proč se stavěl NS2. :-P

Ale možná považuje Ukrajinu za občasný zdroj. Nakonec proti NS2 nikdy zelení šílenci neprotestovali. Protestovala Ukrajina a Polsko.

Takže NS2 byla pojistka, kdyby náhodou zas chtěla Ukrajina si hrát na ten "občasný zdroj", zdroj méně předvídatelný, než vítr a sluneční svit. :-P

L. Novák 21.7.2022 12:33

Zelený demagogu Šejno, už zase sprostě lžeš?

"... Nakonec proti NS2 nikdy zelení šílenci neprotestovali."

Fakt ne? A to jsi jen tak plácnul ze zeleného přesvědčení, a nebo se to snažíš okecat lhaním jako obvykle?

https://denikn.cz/732163/rusko-nas-vydira-rikaji-nemecti-zeleni-plynovod-nord-stream-2-do-provozu-uvest-nechteji/