16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Klausova politika k Rusku je státnicky prozíravá

Diverzifikace hospodářských rizik - to je přesně to, co chybí současné zahraniční politice. Příklon jen k jedné straně nám nikdy v historii nepřinesl úspěch. Důkazem budiž jak východní blok, tak EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 10.12.2011 9:06

Re: Houby prozíravá

Je to trochu zjednodušené - ale souhlas.

V. Heidlerová 10.12.2011 9:05

Re: výborně střízlivě popsáno, vnímám to stejně.

Pan president jedná čistě utilitárně a pouze ekonomicky. Věc má i druhou stránku - historickou zkušenost, která velí - Rusku nedůvěřovat! Politika Ruska směřuje k obnovení imperia včetně satelitů, proto není dobré příliš se k tomuto mohutnému dubisku přichylovat.

To bychom museli být potom vděční Hitlerovi, že zajistil práci českým lidem v Reichu, no pěkně děkuju.

Považujte mne za paranoika, který má výhradu k presidentovu postoji vůči Rusku. Ale kšeft je kšeft.

T. Kočí 10.12.2011 8:43

Klausova politika k Rusku je státnicky

Souhlas.

M. Trhlík 10.12.2011 6:35

Klausova politika k Rusku

Nepochybně zajímavý článek.Jenom nejsem až tak přesvědčený,že Klaus stejně  jako Havel neudělal nějaké chyby.Jenže jeho manévrování,je tak brilantní,že vše obrátí ve svůj prospěch.Někdy už nabývám dojmu,že z Klause dělá část politiků i jeho příznivců modlu,která je nedotknutelná.Možná použiji trochu nestandartní  výraz,ale už je z toho cítit tak trochu kult osobnosti.Už jsem v jednom příspěvku napsal,proč najednou obrat v obchodování s Ruskem? Nebo Nečas neuspěl na "námluvách" s prezidentem Obamou? I z reakcí na podepsání obchodních smluv s Ruskem je patrné,že názory budou hodně rozdílné.Politické strany i občané,něco chápou,ale také nechápou.Jisté  je,že bylo dobře se poohlédnout po nějakých obchodech,tak byla zvolena tato varianta,protože jak se zdá,už nám toho mnoho nezbývá.Možná je škoda,že se Klaus nezúčastňoval i zasedání EU.Tam mu asi vadilo to,že s EU nesouhlasí a těžko by hledal spojence,jak kdysi našel v polském prezidentovi.Jenom je škoda,že řada ekonomů,rozebírá tyto situace v diskusích a aktivně to nějak pokulhává.Tak mi to trochu připomíná onu větu:Myslete si co chcete,já si udělám to co chci já.Já také nesnáším věčné vychvalování o státnické moudrosti,když na druhé straně jsou opačné názory.Kdyby tento obchod s Ruskem nezařizoval Klaus,bylo by možná i víc rozdílných názorů.Jenže na kdyby se nehraje,tak musíme čekat jak tzo dopadne.Možná se po čase dočkáme zase toho,že k tomu byl prezident donucen,jako k podepsání LS.

J. Kombercová 10.12.2011 4:55

Re: Podle sebe soudím tebe..

"Klaus myslí ekonomicky i ve spánku"... paní Kanioková, když musíš, tak musíš. :)

J. Kanioková 10.12.2011 1:50

výborně střízlivě popsáno, vnímám to stejně.

I jako ateista uznávám kladný vliv víry na určité morální aspekty života. Rovněž tak, i když Rusi ve mně budí většinou okamžité negace, jako ekonom tělem i duší jsem vděčná Klausovi, že určitě nemalým dílem přispěl k zakázkám, které nám ekonomicky jistě pomohou. Nechápu lidi, kteří mají někdy až paranoické invektivy ke Klausovu postoji k Rusku. Často mám chuť jim odseknout, že čistému vše čisté, jen se obávám, že by to mnozí ani nepochopili. Nebo - podle sebe soudím tebe.. Nesnáším podezíravé pokrytce.. že EU dopadne velmi špatně, což už dávno chápalo dost lidí, tihle nechápou ještě dnes... ale že Klaus jedná ve prospěch Rusů na úkor vlastního národa, to oni vědí naprosto jistě a rozhodně už daleko dopředu a nedají se zviklat..

Kéž by jiní prezidenti takto ekonomicky, pragmaticky využívali svých mezinárodních vztahů, jako Klaus. Jistě je to pro nás prospěšnější, než kdyby dělal - ty, ty, ty na Medvěděva za nějaký ruskoruský problém..

Jistě jsou tací, co upřednostňují to druhé před prvním.. těm bych ale doporučila, aby nejdřív zkusili zajistit práci alespoň jednomu člověku a pak ať teprve kritizují..

J. Kanioková 10.12.2011 1:19

Podle sebe soudím tebe..

M. Stuchlik 10.12.2011 0:16

Houby prozíravá

pouze análněalpinistická.