29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jpepan 24.11.2005 10:44

Zásluhy

Za to dobré může ČSSD a za to špatné ODS. Paroubek se prý chystá hrát divadlo. Myslím že by bylo lepší, kdyby vtrhl do Big Brother nebo do Vyvalených. Po sexu s Kačkou nebo s Kajžas mu vyletí preference až ke kamarádům na Mars.
Ancap 22.11.2005 18:19

Co je to rakouská škola

Ještě nikdo z vás tady nepochopil podstatu autorova příspěvku, podstatu rakouské školy ekonomického myšlení, která se pomalu ale jistě dostává na vysoké školy, právě díky lidem jako je Josef Šíma nebo Mirek Zajíček a další. S těmi vašimi statistikami si běžte někam. Autor ve svém příspěvku vysvětluje, že výpočet nějakých makroekonomických veličin nemá smysl, protože se to ani spočítat nedá. Abyste to ale pochopili, musíte se seznámit s dílem F.A. Hayeka, L. Misese... To je ta pravá ekonomie. Společenská věda, která má společný základ s filosofií, právem a jinými společenskými vědami. Většina z vás podléhá tzv. konstruktivistickému klamu a myslí si, že ekonomie jsou integrály, derivace, matematické modelování... Zkuste www.libinst.cz
 
Jinak autor je první EDa, který mě svými názory nenaštval.
 
 
Stredocech 22.11.2005 18:50

Re: Co je to rakouská škola

Tak pozor, tento výpočet podle parity kupní síly má smysl a jeho vypovídací schopnost je větší, než porovnání HDP podle směnných kurzů. Samozřejmě, stanovovat podle toho kurz měny je pro změnu nesmysl.
Ono srovnávání ekonomik je vždy obtížné a dělat z toho nesmyslné (někdy úmyslně nesmyslné) závěry dokáže leckdo.
Jinak, my jsme soukromě za hlubokého komunismu počítali dvě čísla.
1) Kolik DM bych musel v BDR vydělat, abych měl v BDR na současnou životní úroveň v ČSSR.
2) Kolik Kčs bych musel v ČSSR vydělat, abych měl v ČSSR na současnou životní úroveň v BRD.
 
tutor 23.11.2005 18:51

Re: Co je to rakouská škola

  - výpočet makroekonimických veličin smysl má a realita naší doby dokazuje, že se bez nich nelze obejít. Je možné  diskutovat nad jejich vypovídací schopností, užitím, apod.  Ekonomie autorů, které uvádíte je pouze jedním z mnoha přístupů k tomu jak uchopit ekonomickou realitu a navíc přístupem který není konzistentní ani s ostatními myšlenkovými proudy liberalismu resp. libertarianismu.  Přestože byl tento přístup založen již před desítkami let do dnešního dne se nestal přesvědčívým resp. většinově užívaným nástrojem jak potvrzuje soudobá praxe... . Není chybou stát na těchto pozicích ale je neodůvodněné a primitivní příčítat užití jiných (a jak bylo i jinak naznačeno standardních) přístupů založených právě na makroekonomických veličinách  k nějakému pavědeckému počínání byť je použit stoupencem jiného názorového proudu-to je demagogie.
 
tutor 22.11.2005 17:36

- jak nás vidí Mise MMF.....

 - je s podivem s jakým zápalem a z jakých pozic probíhá diskuse nad článkem jehož úroveň by mohla definovat autora na úrovni nižší než je "kvalifikovaný laik" (doufám jenom, že je to pouze v zájmu srozumitelnosti a popularizace ideologicky zabarveného názoru  na dané téma ...).  Pro objektivizaci informací ohledně hospodářsko-politické situace CR všem účastníkům diskuse doporučuji nahlédnout do zprávy, která byla vypracována na základě návštěvy Mise MMF v CR ve dnech 9-11/1/2005 a zveřejněné zde:
Poznámka k metodě "komparace ekonomik podle parity kupní síly"- jedná se o standardizovanou metodikou používanou nejenom CIA  http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html  ale i řadou "k ekonomií blíže majících institucí" jako je např. OECD, apod. Vypovídací schopnost této metody (die Aussagefaehigkeit, the predicative ability) je pochopitelně limitovaná ale jedná se o respektovaný přístup vyučovaný v universitních kursech.
 
Modrý pták 22.11.2005 9:27

racku,

já nikde netvrdím, že srovnání podle parity kupní síly je špatná věc, ale pro stanovení kurzu měny je to věc naprosto bezcenná. Kdyby se tak chovali a ten kurz podle toho stanovili, tak bylo druhý den mrtvých nejspíš 99 % českých firem. Za takovou cenu by se jejich zboží na západě nikdy neprodalo. Stačí když si představíte, co udělalo s podniky NDR srovnání marky východní se západní. V tom tkví to kouzlo, které si nedovedete představit. Při stanovení kurzu nízko by firmy nenakupovaly levně ani draho, protože by neměly za co nakupovat. To bylo zboží pro lidodemo. Takhle kupovaly technologie draho, alespoň něco prodaly a měly nějakou hotovost. Tu předtím neměly vůbec, že ano. Třeba ty šílené skladové zásoby, které měly původně vyvést za kurz USD/Kč 6,7 a najednou dostaly Kč 33.
Pokud jde o znehodnocené úspory, tak máte pravdu. Ale nepřišli o ně pouze důchodci, ale každý, kdo nějaké měl. Stejně tak, byly "znehodnoceny" dluhy, že ano. Každopádně na to měla největší vliv cenová deregulace. Když dnes někomu sdělíte, že máslo stálo od měnové reformy do roku 90 stejně, tak Vám nebude věřit. Zkrátka a dobře - každý výnos (změna společenského řádu), má svoje náklady. Ve srovnání s ostatními sovětskými satelity jsme dopadli báječně.
www racek 22.11.2005 12:03

Re: racku,

ptáku modrý, já byl jeden z těch, co do stanovení kursu tehdy kecali. a vše tohle se bralo v úvahu a mohu ti říci znovu, než že nic lepšího jak ten sachsův recept nikdo nenavrhnul. i když byly úvahy o přechodných obdobích, tak se to řešilo najednou. ono to tenkrát prostě jinak nešlo. ono se taky nebylo kde inspirovat, snad jen v polsku, měli jsme tam tenkrát debatu na jejich financích ...
já jen že tyhle přechodné mimořádné podmínky měly svá specifika. ale nikdo nevěděl, co s nimi.
vem si kupónovku. on to byl nakonec kolosální průser, ale kdo to tenkrát věděl, konečně, taky to nebyla novinka. dederónskej treuehand taky nic moc. takže bych to tomu třískovi, co za ním vlál ten plášť jak lítal po chodbách ani nevyčítal ...
já tenkrát nepřišel o nic. já žádné úspory neměl.
Modrý pták 22.11.2005 16:28

Re: Re: racku,

já s tím ale přece převelice souhlasím. Já se pouze chechtám nápadu stanovovat kurz dle parity kupní síly. Pokud jde o Sachse, tak jeho roli v celé záležitosti neznám, pouze vím, že kvůli stanovení kurzu onehdy V. K. poslal domů misi MMF, aby prošel ten "vekslácký" kurz.
Pokud jde o kupónovku, tak si o tom rozhodně nemyslím, že by to byl kolosální průser, tudíž panu Třískovi osobně nebudu nikdy tuhle standardní (v nevídaném měřítku realizovanou) akci vyčítat.
Na závěr si neodpustím jednu poznámečku - bez ohledu na dnešní nářky ze všech myslitelných stran jsem přesvědčen, že to Vámi zmiňované přechodné období bylo velmi dobře zvládnuto. A pokud jste se na tom zvládnutí podílel, tak Vám blahopřeji a máte můj nehynoucí obdiv.
Thyronx 22.11.2005 4:11

Hahahaha..

Tak jsem se dlouho nezasmal.. Kdyby vsechno v ekonomice bylo tak snadne jako tyhe pocty, tak by mohl byt ekonomem i Bohuslav Sobotka. Jenze ona to je opravdu tak trochu veda a tak se clovek odreaguje timhle clankem, zasmeje se zas po delsi dobe a "jede" se dal.Investuji na burze a vydelavam,ale ta makacka neni o stesti ale o obrovske kupe informaci ktere musim denne precist a udelat si v hlave trochu jasno. Dnes Vam nikdo nerekne co bude zitra natoz jaky HDP bude pristi rok. (Krom Paroubka a Sobotky ovsem). Ekonomika je az vzrusujici obor pro investory, podnikatele a je opravdu nekdy postavena i na hlavu. Logika je naprosto mimo hru. Cisla si nekdy jedou uplne po svem. Zdrazuji energie a burza leti treba nahoru. Nelogicke ale stava se.O kupni sile jednotlivych statu netreba diskutovat. Tam hraje roli podstatne vic veci, nez jen ceny a vydelky pracujicich.
www racek 22.11.2005 8:59

Re: Hahahaha..

he he he ... to víš, příteli, někteří to vědí a jsou úspěšní. někteří holt ne a pak se vymlouvají ... jako ty. konec konců ... co jiného jim zbývá.
někdy se podívej do problematiky státních rozpočtů a cedulových bank .. oni pracují právě s tímhle a většinou se až překvapivě trefují ...
G. Pašek 21.11.2005 20:59

Na řešení knih účetníků byly pogromy a světové války . . . .

Knihy vyletí oknem na hranici a začne se od Adama a Evy s prázdnejma účetnickejma knihama . . . . .
I král Karek IV se tak zahojil . . . .
AeroKarel 21.11.2005 18:59

A ty reakce,

Novák, Šejna, etc, no nádhera
AeroKarel 21.11.2005 18:54

Ptejte se,

( my se ptáme, kdy přijde čas na skutečnou hospodářskou reformu, která se nebude opírat o marxistické ekonomy, ale o velké ekonomy posledního desetiletí, jakými jsou například prof. Robert Holman nebo doc. Josef Šíma. A ten čas přijde. Doufejme, že brzy. )
A kromě ptaní se snažte sebrat voliče komoušům, socdem a lidovcům, o melounech nehovoře, a těch posledních cca 12 osob US.
Ať máte alespoň 15% a můžete to s ODS  prosadit. Jinak nebo s jinými těžko.
Stredocech 21.11.2005 18:08

"Trh r. 1976"

Podnik si mohl vybrat dve kalkulacky za STEJNOU cenu.
1) kapesní HP 65, programovatelná 100 kroků, všechny funkce, kapesní.
2) bulharská "Elka," pouze sečítání, odčítání, násobení dělění, odmocňování, velká jako psací stroj. Silně poruchová, posléze neopravitelná.
JENŽE na HP-65 se musely sehnat dolary.
Takže je jasné, proč stál dolar na té volné burze počátkem r. 1990  těch 107 Kč.
 
Karel 21.11.2005 17:51

V. Komárek byl mimo, ale s těmi "velkými" ekonomy neplýtvat.

V. Komárek byl a je mimo realitu, ale s těmi "velkými" ekonomy radši neplýtvat. Was heist Holman und Šíma? -za hranicemi Velké Prahy? V ekonomii vy posledních deseitiletích za Čechy skoroval jenom Klaus (ani ne Ota Šik) a ani do budoucna žádného skutečného ducha není vidět.
Zdar.
Mysch 21.11.2005 19:29

jo on klaus prednasel

dlouha leta na jedne z nejuznavanejsich  HSG St. Gallen.
Minutus 21.11.2005 17:15

kurz koruny

Jinak je ovšem kurz koruny nastaven správně )rozuměj výhodně pro nás). Potíž je v tom, že o tom dávno nikdo nediskutuje - ono podhodnocení je totiž pro nás výhodné, zahraničnímu obchdu se daří, naše pracovní síla je tím pádem levná atd. Se zavedením eura bych počkal co nejdéle. Nevím, co objevného chtěl "rakouský ekonom" říci. Asi to, že v blahobytné západní evropě už nemají co na práci a tak se zabývají ptákovinami. Snad ne všichni ekonomové v Rakousku.
Minutus 21.11.2005 17:09

Mám levice s Paroubkem až po krk

Ale proč je propoha na pravici tolik ideologů a blbů, co si myslí, že jsou ekonomové? Takhle ty volby nevyhrajeme pánové... Na to nám neskočí ani Franta Sádlo z Dolní Lhoty. Je jasné, že koruna je podhodnocená, od rohlíku počínaje a tím domem konče. To si nevymyšlím. Kamarád, co vyrůstal v Kanadě a po 20 letech jako dospělý se vrátil do čech říká: V přepořtu vydělám o dost méně, ale zatímco v Americe jsem měl dluhy, tady ještě ušetřím. Přeberte si to jak chcete. HDP v dolarech se dobře nafukuje, když vyrobený rohlík stojí dolar a ne 10 centů jako u nás. To pak musíme vyrobit 10 rohlíků, aby HDP vzrostlo o dolar. atd.
Stredocech 21.11.2005 17:22

Re: Mám levice s Paroubkem až po krk

Takže znovu, prodejte mi Euro za 10 Kč a beru každé množství. Zkuste si přepočíst naše mzdy a ceny na některý ze zaostalých států, tam je zase "nadhodnocena" naše koruna.
Mimochodem, Soudek, který zprivatizoval jakousi strojírenskou firmu v bývalém NDR dojel na to, že mu nikdo nechtěl za "východní" zboží platit "západní" ceny, i když kvalita byla stejná.
Když bude za stejnou cenu vedle sebe podobná co do parametrů škodovka a mercedes, co si koupíte?
Toto není otázka pravice a levice, tak to prostě je. Státními zásahy deformovaný trh je sice také možný, má ale nám dobře známé nedostatky.
 
Mysch 21.11.2005 17:52

vsak on taky

wartburg za 30 000 DM po sjednoceni byl neprodejny. DB 190 byl levnejsi.
ale vykladejte tohle ekonomum.
Securitas 21.11.2005 19:12

Re: Mám levice s Paroubkem až po krk

Blbečku, měna je také pouhou komoditou na trhu a podléhá zákonu poptávky a nabídky. Nejexistuje žádná spravedlivá cena eura, koruny nebo dolary. Spravedlivý je pouze trh.
www racek 22.11.2005 8:56

Re: Re: Mám levice s Paroubkem až po krk

blbečku na druhou, tady se baví dospělí o trhu přechodné fáze... tam funguje něco ouplně jinýho než učebnice ... ty lze napsat až po činu, víš? dneska buď chytrej...
Stredocech - pamětník 21.11.2005 16:52

M.Šejno a Racku

černý kurz marky opravdu vystoupal v říjnu 1989 až na 26 Kč/DM z 24 Kč/DM začátkem téhož roku. Mimochodem, rakouské banky nabízely koncem r. 1988 za 100 Kč jen 28 šilinků, bylo to i ve vídeňských novinách vedle 7 šilinků za 1 DM. Podniky měly ve stejné době marku za 6 Kč, valuty byly ale NA PŘÍDĚL a velmi těžko dostupné, pamatuji to. Mimochodem, aby mohly mít podniky marku za 6 Kč, kupovali ji spotřebitelé v některém zboží (elektronika) dokonce za více než 30 Kčs, proto se také vyplatilo kupovat bony od veksláků a koupit to v Tuzexu.
Když začátkem r. 1990 povolili volný prodej valut mezi podniky, byla počáteční cena dolaru na valutové burze dokonce 107 Kč/dolar.
On ten Komárek opravdu chtěl tu marku za 3,50 Kč a pamatuji se, jak si z toho jeho odpůrci dělali srandu, “když vám tu marku za tuto cenu někdo prodá, prosím.”
Parita kupní síly je sice velmi důležitá makroekonomická veličina, neplatí ovšem pro zahraniční obchod, tam rozhoduje poměr cen vyměňovaného zboží, zjednodušeně řečeno, to je ta teorie mezního užitku.
www racek 22.11.2005 8:51

Re: M.Šejno a Racku

středočechu, jo když já ale tvrdil,  že nikdo tenkrát nic lepšího nevymyslel, než podle vekslákjů... sám jsem se na tom podílel.
nákup valut bylo možné udělat už v roce 88 ... existovaly tzv. majetkové účty ... ona ta směnitelnost běžela v podstatě od doby devizových normativů...
www racek 21.11.2005 16:10

jo jo, dneska ti mladí lidé znají ekonomiku kolosálně ...

modrý ptáku, doporučuji se podívat na stránku http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html tam se země srovnávají podle parity kupní síly... a o tom mluvil komárek. takže bych mu to ani nevyčítel... že se drží CIA.
ještě dnes je to velmi zajímavé srovnání... 
osobně jsem se svého času dostal dop sporu s jistým ježkem ... páč taky tvrdil, že by koruna měla být 7 za marku ... pak změnil názor, he he he...
no, jak příčetné firmy tohle využili k nákupu technologie, to mi povídej ... to totiž byl právě argument ježka, aby se mohlo nakupovat levně ... a ne naopak. ostatně si nějak nedovedu představit  tvou teorii ..
vekslácký kurs měl za následek cenový diferenciál ... stejně jako po pár letech úrokový diferenciál ... obě vedlo k odčerpání zdrojů ekonomiky ven v řádu snad několika stovek  miliard ... ale to je všeobecně známo. no každý důchodce ti řekne, jak přišel za pár měsíců o polovinu úspor, že ...
no, já jen konstatuju, vono to tenkrát jinak než podle toho sachse a pak polska blahé paměti udělat  asi nešlo ... ale ztráty byly hrozné. nikdo ale nic lepšího tenkrát v tý rychlosti nevymyslel...
článek svědčí o velice malé erudovanosti autora. ale je ještě mladý a může to zkusit znovu.
já taky psal znovu. neb poprvé mě to zmizelo!!!!
 
Modrý pták 21.11.2005 14:40

Mirku Šejno,

to stanovení kurzu koruny podle návodu V. Komárka byla hloupost podle úplně všech pravidel. Metodicky to je v pořádku (jako ostatně téměř všechny jeho nápady :-)))), ale s realitou to nemělo vůbec nic společného. On totiž pan Komárek má (jako každý socialista) potíž s pochopením faktu, že na trhu se nekupuje zboží podle účetní hodnoty, ale podle rozhodnutí zákazníka. Ten vždy poměřuje mezní užitek, což je ekonomická kategorie, co je socialistovi věc neznámá. Socialista rozhoduje byrokraticky a tudíž nemá k dispozici ekonomickou kalkulaci.
Pokud jde o kurzy měn, které jste uvedl, tak na valutových aukcích, kde si podniky kupovaly peníze (poslední byla 12. 11. 1990) se kurzy pohybovaly v úplně jiných kurzech (v řádech stovek procent od Vašeho údaje). Vámi uvedený kurz by odpovídal počátku 80. let. Správný kurz DM uvedl huhu. Pokud se V. K. něco naprosto mimořádně povedlo, tak to bylo stanovení kurzu Kč do "vekslácké" úrovně. Tam vydržel 7 let a byl jedním z nejúžasnějších transformačních polštářů. Příčetné firmy toho využily k investování (nákupu technologií), ostatní toho využily ke spotřebě (navyšování mezd).
mak 21.11.2005 13:29

.

me ne odesel jsem pryc
chetgar 21.11.2005 10:53

růst HDP a socanské pojetí ekonomiky

Paroubek se chlubí, že ekonomika nám roste tempy o něco (tak 0,5%) rychlejšími než v době Klausových vlád, prý máme dokonce historicky nejvyšší růst. Problém je jen v tom, že srovnává dobu, kdy byl rozpočtový schodek do 1% HDP a růst 4,5% s dobou, kdy je rozpočtový schodek 3,5% HDP a růst necelých 5%. Vzhledem k postupu konstrukce ukazatele HDP=C+I+G+NX, kde G je vládní spotřeba (do níž ten schodek vstupuje), nám tedy vyjde úžasný růst okolo 1%, pokud by socany trefil šlak a přestali by zemi zadlužovat. 1% zvládne i Severní Korea za hladomoru a nenadělá okolo toho tolik keců.
karel 21.11.2005 11:35

Re: růst HDP a socanské pojetí ekonomiky

Neměli bychom zapomínat, o jak vypovídající veličinu (HDP) jde. Kdopak nám tu to slavné HDP táhne? Přece pár největších firem a bank. Ty jak známo daně neplatí vůbec, nebo minimální. Zisk odchází neposkvrněn do zahraničí. Jak růst HDP ovlivňuje vzrůstající DPH za vlády ČSSD je taky zřejmé. Ještě si opravdu někdo může myslet, že HDP=životní úroveň ? S růstem reálné mzdy, která má v této souvislosti vypovídající hodnotu, to moc slavné není. Spíš přímo naopak.
chetgar 21.11.2005 17:48

Re: Re: růst HDP a socanské pojetí ekonomiky

zrovna banky se na HDP moc nepodílejí. HDP se počítá buď jako konečná spotřeba (mrkněte do výkazů naší neohrožené trojky ČS, KB a ČSOB na administrativní výdaje - moc to nebude) anebo suma důchodů našich občanů a vlády. Takže HDP má dost velký vliv na životní úroveň, dokonce bych řekl, že jeho reálná dynamika velmi významně koreluje s dynamikou životní úrovně - tedy aspoň té, kterou umíme vyjádřit penězi.