30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Když se dva perou

Na papíře je vše jasné. Kombinovaná velikost ekonomik Evropské unie, USA a Velké Británie je 26krát vyšší než velikost ekonomiky Ruské federace, vyjádřeno hrubým domácím produktem v běžných cenách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 31.1.2022 10:32

Víte, co říká jistý pan Diviš mě vůbec nezajímá, on si prostě jede na své vlně a každý, kdo v Rusovi nevidí válečnou nestvůru je pro něj ruský špion. On se totiž nezamýšlí nad tím, proč zrovna značná část naší generace, která má své zkušenosti se sovětskou agresi (tedy i ukrajinskou), dnes zrovna konfliktu s Ruskem nefandí.

P. Diviš 31.1.2022 13:59

Když nezajímá, tak proč odpovídáte?

Konfliktu s Ruskem nefandí skoro nikdo. Jen nevím, jaký to má vliv na to, aby Rusko konflikty nevyvolávalo.

Ale "válečná nestvůra", to by mne nenapadlo. :-P

J. Fridrich 31.1.2022 9:23

Velmi dobré zhodnocení síly a výkonosti Západu a Ruska.

V. Petr 31.1.2022 15:35

Především si od "ekonomické síly západu" odečtěte veškeré služby. A zůstane tak třetina a ještě kdoví jestli. Rusko vyrábí skoro tolik oceli, jako celá EU a Čína několikanásobek tohoto množství!

J. Fridrich 31.1.2022 17:42

Komouš ? Ti měli množství oceli jak měřítko úrovně zemí.. V padesátkách. Zatvrdl jste v nich...

R. Langer 31.1.2022 19:54

Hm, to ovšem tvrdíte jenom do doby, než tu ocel začnete potřebovat, bruselouši. Pak vám teče do bot, soudruzi. ;-D

P. Pepax 31.1.2022 9:14

Ukrajina hraje v současnosti v Evropě velmi hloupou roli a nedokáže se z této role nijak vymanit.

J. Nevrkla 31.1.2022 9:04

Nakonec jsem rád, že si zadlužený západ nemůže dovolit ozbrojený konflikt, připomíná nebezpečnou chcipajici a kopající kobylu.

V. Roubal 31.1.2022 8:19

Možná by se našel někdo, kdo by dokázal panu autorovi šetrně vysvětlit, že v případě Ukrajiny jsou ekonomické stránky věci v nejlepším případě druhořadé. Tady se totiž jedná o revizi výsledků studené války, což je téma nepoměrně silnější.

P. Čech 31.1.2022 8:50

Nejen studené války, ale i horké, druhé světové války, po níž a před níž SSSR daroval Ukrajině většinu jejich současných území.

V. Roubal 31.1.2022 8:52

Hele a nebylo to obráceně? Většinu území ruské federace totiž věnovala Ukrajina!

P. Čech 31.1.2022 9:10

Přčtěte si na Wikipedii "dějiny Ukrajiny" a uvidíte, jak to ve sutečnosti bylo. Sice se tam stále hovoří o nějaké Ukrajině, která však ve skutečnosti nikdy neexistovala. Vždy to bylo něco jiného. Kozácký chanát, Osmanská říše, Kijevská Rus, Polskolitevské knížectví a pod.

P. Diviš 31.1.2022 9:59

Nedaroval Ukrajině, nýbrž zchramstl pro sebe (včetně té Ukrajiny).

P. Čech 31.1.2022 13:29

Zchramstl? Ukrajina měla i jako součást SSSR vlastní zastoupení v OSN.

P. Hák 31.1.2022 6:43

Fascinuje mne, kolik lidí tak přesně ví, co si myslí Putin. O jiných politicích to vědí taky?

Jinak do ukrajinské krize bylo Rusko vtlačeno. Těžko bylo jejich cílem mít na hranicích znepřátelenou padesátimilionovou zemi... Možná by bylo dobré na to při psaní článku pamatovat. Z čínského vlivu Rusové nadšeni nejsou ani trochu, ale druhá varianta je kapitulace do rukou těch, kdo se je pokusili v minulosti vyhladit. Jasně, teď by to asi udělat nechtěli, ale pokud Rusové čtou třeba česká média, jistí si tím být nemohou.

Západ mohl mít sílící Rusko za spojence, ale strašně nechtěl. A zašlapat tak velký národ natrvalo do země, jak bylo asi plánováno, je obtížné.

J. Lukavsky 31.1.2022 7:51

"A zašlapat tak velký národ natrvalo do země, jak bylo asi plánováno, je obtížné." Ideální období k tomu zašlapání bylo, když se SSSR rozpadal. To jistě USA i NATO dobře věděly-A protože to neudělaly tak nějak nevěřím, že by to měly v plánu. Není to drobet naopak? Rusko si hraje na světovou supervelmoc, ale "herci vědí, že diváci vědí a diváci vědí, že herci také vědí... že Otello tu Desdemonu neškrtí doopravdy". Ale "není radno výše pšoukat, než kam může zadel koukat". J.L. end

P. Čech 31.1.2022 8:41

Velmoc = velká moc. Rusko si hraje na světovou velmoc stejně jako i USA, Německo či Francie a Čína. Je však nutno si uvědomit, že velká moc je jen tak velká, jak to ostatní dovolí. A tady je ten zakopaný pes. Kdyby se všechny státy chovaly rozumně, svobodně a suverénně, necpaly se dobrovolně do sfér zájmů těch t.zv. velmocí, žádná velmoc by neexistovala. Ať se to někomu líbí či nelíbí, konfrontační politika těch "velmocí" nikam do žádných rozumných konců nevede. Problém Ukrajiny pramení z úplně jiných míst. Konkrétně odtud, že celá oblast kolem Donbasu jí byla "darována" po válce Stalinem. Se vším všudy, tedy i s obyvatelstvem ruského původu, mluvícím a chovajícím se rusky. Tito lidé mají ruskou národnost a mnozí i státní příslušnost. Vůbec celá Ukrajina je prapodivně stvořený stát z Kijevské Rusi, PolskoLitevského knížectví a československé t.zv. Podkarpatské ukrajiny, která před rokem 1918 patřila Maďarsku. Ti, kdo tento stát stvořili se dnes potýkají s důsledky tohoto činu. Řešit je však válkou nikam nevede, pouze ke zkáze na obou stranách. Nějaké západní kecy o anektování Krymu Ruskem jsou také k ničemu. Krym byl Ukrajině také darován a to Chruščovem i s obyvatelstvem, kterého se také nikdo na nic neptal. Před tím žádné Ukrajině nepatřil. Atd, atd.

O. M. 31.1.2022 9:35

A předtím ten Krym nepatřil ani Rusku, takže Chruščov daroval z cizího (a to darování je taky OOO).

A o vysídlování původního obyvatelstva z území Ukrajiny a dosídlování Risy jste taky nejspíš neslyšel a nečetl.

V. Wagenknecht 31.1.2022 9:58

Ty rakety s jadernými hlavicemi tam byly i v době rozpadu SSSR. Proto se Západ neodvážil Rusy zašlapat.

P. Diviš 31.1.2022 10:07

Máte pravdu, ale hledáte logiku u těch, kterým vládne ideologie.

P. Hák 31.1.2022 15:03

Pane Diviši, pan Lukavský psal mně, takže Váš příspěvek byl o mně. Takže zkuste projednou být chlap a napsat, jakou ideologii podle Vás vyznávám.

P. Hák 31.1.2022 14:54

Pane Lukavský, k tomu zašlapání: Ne že by se o to Západ nepokusil. Nebýt jaderných zbraní, Rusko by sousedé roztrhali na kusy, a nebýt toho, že Jelcin záhy nebyl schopen vykonávat úřad, bylo by všechno rozebráno ekonomicky.

Jinak k Vaší poslední větě: Ono stačí se podívat, jakou averzi a pohrdání si nedokážete odpustit prakticky v žádném příspěvku. Takových jako Vy je na Západě spousta. Fakt Vám někdo může věřit dobré úmysly?

V. Církva 31.1.2022 8:31

Tak jistěže Západ Rusko do lecčehos tlačil svou nabubřelostí největšího hlídače demokracie v Gruzii i jinde, plány radaru v brdech. Útokem NATO na Srbsko i uznáním Kosova. Tím začala vzájemná nedůvěra.

Nicméně Krym zabral Putin a separatisty nejen na východě ukrajiny Rusko podporuje. Rusko nebylo do ničeho vtlačeno, Ukrajinci nemuseli být nepřátelskou zemí Rusku, jen méně vazalskou.

Pravda je že v novinářských dogmatech je těžko najít kdo způsobil rozvrat metu ukrajinským a ruským obyvatelstvem Ukrajiny. Šlo o lidovou nechuť ruských obyvatel souhlasit s Majdanem, nebo to tlačil Putin, nebo byli Ukrajinci nejen proti janukovičovi a Putinovi ale i proti ukrajinským Rusům?

Odpověď na tyto otázky by pomohlo najít jak hlavního viníka, tak řešení.

P. Čech 31.1.2022 8:48

"Separatisty na východě Ukrajiny"???

Ti "separatisté" nikdy žádnými Ukrajinci nebyli. byli to vždy Rusové, žijící původně na území Kijevské Rusi v době, kdy ještě žádná Ukrajina neexistovala. V podstatě je to stejné jako to bylo se Slováky v Československu a nebo s Němci v Sudetech. V podstatě jde o to, že pokud budou státy tvořeny na národním a národnostním principu, kdy národnost je tím určujícím, nikdy to k ničemu smysluplnému nepovede. Státy je nutno tvořit na principu občanském tak, jako je to snad jen ve Švýcarsku, kde tamní politický systém efektivně funguje již více než 200 let. Tak dlouho efektivně nefunguje žádný jiný systém na světě.

P. Hák 31.1.2022 15:13

Pane Církvo, patrně došlo k nedorozumění. Já si ruskou politiku neidealizuju. Je to velmoc a jako velmoc se chová.

Nicméně bych se zeptal, kdy podle Vás nastal první moment nesouladu mezi Západem a Ruskem. Tedy míněno v postsovětské éře.

S posledními dvěma odstavci souhlasím, nicméně právě Vámi zmíněná dogmata zřejmě nesdílejí jen novináři, ale i politici a (byť pomalu se zmenšující) část obyvatelstva.

P. Hák 31.1.2022 15:17

(Všiml jsem si, že jste už něco naznačil, ale zajímá mne, který moment berete jako klíčový pro zhoršení vztahů Rusko-Západ a proč.)

Co se týká Ukrajiny, podle mne se podařilo západním zemím vmanévrovat ji do roztržky s východním sousedem. V momentě, kdy se začalo uvažovat o základně US Navy v Sevastopolu už situace neměla dobré řešení. (Z toho mimochodem vidíte, že obsazení Krymu za dobré řešení nepovažuji. Nicméně z hlediska Ruska zřejmě nebylo jiné cesty. Zda oprávněně či ne, netuším, a zřejmě ani nikdo jiný tady, tedy nikdo soudný.)

K. Kužel 31.1.2022 8:40

R^

P. Diviš 31.1.2022 10:06

Jo, vtlačeno. Putinem, k zakrytí vnitřních problémů.

Znepřátelenou zemi? Pak je otázka, proč si ji Rusko a Putin znepřátelili.

Tím vyhladověním máte na mysli bolševíky a Stalinem vyvolaný hladomor?

Západ mohl mít sílící Rusko za spojence, ale Rusko strašně nechtělo. Neumí to.

P. Hák 31.1.2022 15:07

Pane Diviši, do Majdanu žádné viditelné nepřátelství mezi Ukrajinou a Ruskem vidět nebylo.

Zbytek je Vaše klasika - za všechno může Rusko a když se kdekoli ve světě něco podělá, tak proto, že "to tam rozvrtali Rusáci". Tím nemá smysl se zabývat.

Z. Koutecký 31.1.2022 2:42

Jenže Západ má problém. Německo, které vždy ochotně vyráželo na válečnou stezku, teď nějak nejeví moc nadšení pro nový Drang nach Osten. Británie má sice dvakrát tak velkou ekonomiku než Rusko, ale momentálně si neumí poradit ani s likvidací hald ilegálních skládek odpadů a má, stejně jako Francie, dost vlastních starostí se svými muslimskými hosty. O Severním Irsku ani nemluvě. USA nemají ve zvyku začínat si něco se silnými soupeři, leda vyhlašováním sankcí nebo vyhrůžkami ve stylu Obamova "we've got to have the strongest military in the world, and we occasionally have to twist the arms of countries that wouldn't do what we need them to do". A NATO bez vojska USA si může honit triko akorát tak někde v Mali. Čína zbrojí stejným tempem jako staví dálnice a těžko by se asi přidala na naši stranu. Tak by snad bylo lépe zatím nedráždit hada nohou v pantofli, i když je pozlacená.