3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Když dojde palivo

Zná to asi každý ekonom: otázky typu „kdy už to konečně praskne“, případně méně radikální „kdy bude další krize“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.5.2015 12:45

Dobrá rada je teď opravdu drahá

Protože deficitní rozpočty západních států a tedy i nárůst jejich zadlužení nebyly krátkodobým důsledkem nějaké katastrofy způsobené přírodou nebo válkou, byly od samého počátku projevem sociálně patologickým, projevem jejich neschopnosti reformovat svůj nákladný (parazitický) sociální systém, díky němuž ztrácejí konkurenceschopnost na světových trzích a přicházejí proto i o příliv bohatství z donedávna hospodářsky ovládaných zemí (např. Afriky) a musí dávat stále větší prostředky na obsluhu svého dluhu!

Neudržitelnost této politiky způsobila ztrátu důvěry podnikatelů v budoucnost (neochotu investovat) a otřásla i náladou spotřebitelů. Tím vznikla situace v níž ekonomika přestává reagovat jak na investiční pobídky vládní (příliv peněz), tak na dílčí úlevy daňové. Reformy, které by svým rozsahem odstranily "blbou" podnikatelskou náladu nejsou na obzoru. Na obzoru ale není ani rychlý pád, stále ještě bohatého, vědecky a technologicky vyspělého západu. Ono to opravdu brzo "nepraskne"! Ty zlaté časy demokratického kapitalizmu se ale už nevrátí!

K. Vyšata 8.5.2015 11:59

Když dám na jednu kupu všechny argumenty

autora, mrazí mě na zádech. Neřešitelné problémy ve vývoji vždy akcelerují nositele rychlých řešení, nemusí to být zrovna hrdinové ve stejnokroji chodící v předklonu zatížení množstvím medajlí za "hrdinské činy", to jsou jen figurky na špagátcích kterými kroutí vojenskoprůmyslový moloch, řešení potřebují nenažraní boháči kterým zpomalující ekonomiky ohrožují zisky.

K. Janyška 8.5.2015 11:38

A ani slovo a spontánním charakteru finančního světa. To je

skandální... Dzp.

F. Kusák 8.5.2015 11:14

Opět skvěle vyjádřený názor,

jednoduše a jasně řečeno. Samozřejmě, že současný stav navozuje řadu problémů a otázek. Snad i v souvislosti s výročím II. SV a následného společenského a v této souvislosti i ekonomického vývoje v Evropě, potažmo ve světě. Zajímal by mě názor pana Kohouta.

Děkuji

V. Vaclavik 8.5.2015 10:10

Kazdy

kdo tomuhle rika kapitalismus je intelektualni chudak.

V. Vaclavik 8.5.2015 10:11

Re: Kazdy

anebo zly clovek, anebo oboji, tedy zly intelektualni chudak. Autor je oboji.

M. Rastislav 8.5.2015 9:48

Několik poznámek i dotazů

Ekonomika poroste pomaleji, ale ty dopady na život našich potomků budou mnohem tvrdší.

Státy se zadlužují, ale státy mají řadu fondů (např. penzijní), které z 90 procent vykupují státní dluhopisy a v těchto fondech zbydou pro naše potomky místo uložených peněz bezcenné papírky.

V Česku roste ekonomika a mělo by mít aspoň vyrovnanější rozpočet, ale Sobotkovi se zdá, že rozpočtový deficit 70 mld. Kč je zbytečně malý a chce ho zvětšit, protože je třeba přidat tomu a tomu, pochopitelně na dluh resp. větší zadlužení.

Řecko se nejrychleji zadlužovalo, ale dnes nepřistoupilo na požadavky ECB tj. redukci nepřiměřeně velkých důchodů a ochranářských podmínek zaměstnanosti. Bude přístup EU k Řecku vzorem pro ostatní dlužníky nebo bude muset odejít z eurozóny?

J. Berger 8.5.2015 16:14

Re: Několik poznámek i dotazů

Hospodaření je jen jedno, domácnost nebo stát. Dluhy se musí platit (i když si Paroubek myslel něco jiného). Dluh na osobu je teď asi 156300 Kč. Mít to osobně, tak se z toho asi zblázním. Mít to v rozpočtu – mezi politiky klídek a klidně odhlasují další deficit (i když ročně úroků – tedy jak se politiš korektně říká „na obsluhu dluhu“ platíme cca 40-50 miliard – co by se za to mohlo udělat). Ono to nejde z jejich, zatímco můj osobní dluh jde z mého (viz Zákony prof. Parkinsona). Klaus (jak ho poslední dobou nemusím) chtěl uzákonit vyrovnaný rozpočet. Zeman (slyším ho jako dnes) řekl v TV: deficitní rozpočet není žádné neštěstí  (to je ten rozdíl mezi pravicí a levicí, kamarádka v USA mi v r. 1990 řekla „co republikáni ušetřej, demokrati rozházej“). Jistě, když si půjčím na něco, co mi pak bude vydělávat. Ale ne, když jede růst ekonomiky +7% a dluh roste o 100 miliard ročně (to je, prosím, pokud si to někdo neuvědomuje, 100000milionů…). Prostě dávkami uplácíme voliče. Vždycky mne fascinuje, když politik řekne: tady jsme ušetřili, můžeme to dát na… ale nikdy na snížení dluhu.

Jestliže je CELÁ Evropa (i s Amerikou) zadlužená , tak potěš pámbu. A potěš pámbu i další generace  (vzhledem k současné politice EU, nejen fiskální)…

K. Pavlik 8.5.2015 16:49

Re: Několik poznámek i dotazů

Uzakonit vyrovnany rozpocet je nejjednodussi vec na svete. To se dela ledaskde - ze se to nedodrzuje je jina vec. Skoda ze to Klause nenapadlo kdyz byl u koryta.

B. Rybák 9.5.2015 10:47

Re: Několik poznámek i dotazů

http://ivanbednar.blog.idnes.cz/c/235892/Vzpominky-na-budoucnost.html

K. Pavlik 9.5.2015 15:34

Re: Několik poznámek i dotazů

To byly zacatky Klausovi politicke kariery (odkaz je na tuto dobu). Kazdy byl jednou mlady - po rozkradeni kde ceho kde kym semto zmenilo.Klaus mohl byt oslavovan jako taticek Masaryk - to ze prodal amnestii za par zlataku zmenilo hru.