18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdo umí, musí pracovat

Sociálnědemokratická Asociace krajů doporučila vládě, aby povolala k odstraňování škod po povodních nezaměstnané, tak jak jí to umožňuje zákon. Je to jistě dobrý nápad v situaci, kdy je rekordní nezaměstnanost a teď bude třeba každé ruky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Blažek 6.6.2013 16:49

Jen jestli ....

.... autor článku neúpatřil náhodou k té velké množině novinářů, kteří po převratu pořád křičeli, že vysokoškoláků máme málo.

K. Podroužková 6.6.2013 15:13

NE!

Za nedostatek řemeslníků že nesou díl viny vlády a strany? Dovolím si nesouhlasit. Každý musí mít právo vystudovat ten obor, který chce a ne aby vláda (a strana) určovala, kolik lidí půjde na techniku, na zedníka nebo na doktora!!! To už tady bylo a nemám dojem, že by to bylo bývalo s řemeslníky za totáče lepší: V pracovní době chodili ti pilnější na melouchy, ti línější od dopoledne dřepěli v hospodě. Dnes jich většina pracuje stejně mizerně jako dřív, za práci se nechávají přeplácet a menší zakázky neberou vůbec. Na tom by nic nezměnilo jakékoli "moudré" rozhodnutí vlád ani stran. Pokud se lidem vyplatí žít ze sociálních dávek, není to tím, že by vystudovali pochybný obor, ale tím, že sociální dávky jsou příliš štědré. Každý má možnost naučit se co chce, nebo to, co mu zajistí slušný příjem, v optimálním případě to, co má rád a zač je slušně placen. Rozhodování lidí se dá ovlivňovat i jinak, než nařízením vlád.

M. Konupčík 6.6.2013 16:11

takze navrhujete zrusit ministerstvo skolstvi?

tak je to první krůček, ale já můžu jen souhlasit :)

J. Blažek 6.6.2013 16:56

Re: NE!

Nevím kolik je Vám let, ale mně bude brzo 70 a Vaše slova o tom zlém totáči nemohu potvrdit. Aspoň tam kde já žiji, tak v pracovní době řemeslníci na melouchy nechodili. A že by v současnosti někdo zedníky, tesaře a podobné stavební profese přeplácel - tak to taky není pravda. To si čeští podnikavci ve stavebnictví raději načerno seženou Ukrajince, jen aby nemuseli slušně zaplatit. Nebo provozují švarcsystém, aby alespoň stát ošidili na daních a ty "umělé" živnostníky na dávkách v nemoci a na budoucích důchodech.

Jsem toho názoru, že stát by měl mít nejen právo, ale dokonce povinnost regulovat množství  různých zbytných vysokoškolských studovaných profesí, vždyť na ně dává nemalé peníze. A přijati ke studiu na VŠ by měli být ti nejlepší, kteří na to prostě mají mozky.

K. Podroužková 6.6.2013 18:46

Re: NE!

Je mi o deset míň než Vám, takže mám už hodně nalítáno. Vzhledem k tomu vím, co píšu. Firmy si najímají Ukrajince ale ne proto, abyste Vy měl zakázku levnější ale proto, aby víc vydělaly.  Je mi úplně jedno, jaké pracovníky najmou na práci, chci jen za slušné peníze dobrý výsledek, a to se téměř nikdy nedaří. Navíc každá firma během průměrné nebo podprůměrné práce něco dalšího zničí. Stát prostřednictvím zákonů má dohlížet na to, aby byl každý (včetně politiků) za svou práci zodpovědný, aby ji vykonával odborně na výši a za stanovených podmínek. Nemá strkat nos do toho, kolik bude zedníků nebo právníků, to mu nepřísluší. Především proto, že sebevětší počet zedníků nezaručí kvalitní, rychlou a levnou práci pro zákazníka stejně jako mraky právníků nezajistí právní prostředí ve státě.

J. Jurax 6.6.2013 21:12

Re: NE!

že stát by měl mít nejen právo, ale dokonce povinnost regulovat množství  různých zbytných vysokoškolských studovaných profesí, vždyť na ně dává nemalé peníze.

Ano. Kdo platí, poroučí. Ale lepší by bylo školné - a kdo by chtěl studovat environmentální etiku nebo něco podobného, jistě by si spočítal, jestli se mu peníz investovaný do studia bude rentovat a jestli se vystudovaným oborem uživí na úrovni, kterou si představuje.

Stát by nanejvýš mohl potřebné - zpravidla technické a přírodovědné - obory vybavit stipendii. A nesporným nemajetným talentům - osvědčeným náročnými přijímacími zkouškami - skýtat stipendia také.

M. Stuchlik 6.6.2013 23:29

Re: NE!

už je mi jasné proč tu poroučí StBáci a komunisti hrající si na kapitalisty. Jako jediní mají peníze.

J. Jurax 7.6.2013 13:15

Re: NE!

To, že Vám tohle jasné ještě neznamená, že se nemýlíte.

P. Lenc 6.6.2013 9:37

O tom,

co vychází za "vysokoškolsky vzdělané" bylo napsáno dost.Včetně včerejších článků a reakcí na ně.Ale máte naprostou pravdu.

L. Krajicek 6.6.2013 2:12

S tou prací nezaměstnaných pozor!

Sice nevím, zda to bylo prohlášeno pouze v souvislosti s indoevropany, nebo zda to bylo myšleno obecně. Také nevím, zda se jedná o nález Ústavního soudu, nebo to byla soukromá myšlenka. Nicméně předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se nechal slyšet, že nikdo není povinen pracovat. To je demokracie.

Každý z nás je povinen živit ty, kteří již třetí (nebo čtvrtou?) generaci nepracují. I to je demokracie.

E. Vašátko 6.6.2013 6:03

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

A jak jste na to přišel ? Se stejnou logikou přece platí, že nikdo není povinen ty, co nechtějí pracovat, živit. Tady bych se držel osvědčeného, byť komunistického hesla:"Kdo nepracuje, ať nejí."

Z. Málek 6.6.2013 8:00

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Můžete mi prosím poskytnout návod jak zařídit, aby se z mých daní, které odvádím státu, nevyplácely sociální dávky těm, kteří nechtějí pracovat? Děkuji.

K. Frauknecht 6.6.2013 9:46

Hele, hele

nejste Vy náhodou nějakej hnusnej asociál? Jak k tomu ty chytří a hrdí občané, kteří se nechtějí nechávat vykořisťovat různými nenažranci a příživníky, přijdou?

J. Blažek 6.6.2013 17:00

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

A jak dokážete rozklišit kdo nechce pracovat od toho, kdo by rád pracoval, ale práci prostě nesežene. Jsou snad v okresech Karviná, Jeseník, Most či Znojmo větší lenoši než například v okrese Praha východ?

J. Jurax 6.6.2013 21:18

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Nejde-li práce ke mně, musím já za ní - třeba do okresu Praha východ ...

Ale povodně toho zdevastovaly tolik, že by kolem Ústí nad Labem třeba a leckde jinde nemusel nějakou dobu být jediný nezaměstnaný ... respektive nepracující příjemce dávek ... nebo se mýlím?

M. Stuchlik 6.6.2013 23:31

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Zkuste se přestěhovat ze Znojma kde prodáte byt za půl mega do Prahy, kde za stejný byt zaplatíte 2M.

J. Jurax 7.6.2013 13:24

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Řeč nebyla o stěhování, nýbrž o odchodu za prací. Můžete například bydlet ve skrovném podnájmu -  vyřešte si to ale sám, nikdo není povinen to řešit za Vás.

Taky nemusíte jít přímo do Prahy - ze Znojma je blíž do Brna.

R. Langer 6.6.2013 8:27

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Ne, tak to bohužel nefunguje...

Z. Švrček 6.6.2013 11:21

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Pan Rychetský specielně by měl jako moudrý otec ústavosoudce dbát více na osvětu a vždy, když mluví o právech, měl by také zmínit povinnosti. Ty jsou totiž v té vzpomínané demokracii s právy vždy neodmyslitelně spjaty a demokracie, která s poskytnutím práv netrvá na plnění oněch povinností, dříve, nebo i později dalko nedokráčí. Takže má-li někdo právo nepracovat (a může) není kdokoliv druhý povinen jej živit. To si tak nějak musí zařídit onen nepracující sám. Nyní tohoto lpění na právech bez povinností nejvíce zneužívají hnědočeši, ale je to příjemné a tak se to rozrůstá. Stáváme se tak jak společnost velmi zranitelnými. 

E. Sevrát 6.6.2013 11:44

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Máte pravdu pokud se to týká notorických nemakačenků a různých asociálů.Ovšem zcela jiná je situace u člověka,který celý život řádně pracoval,odváděl sociální pojištění atd.Od toho si právě to pojištění platil,aby v případě že se mu taková nepříjemnost - ne jeho vinou stane tak aby byl zajištěn.Proto se tomu říká pojištění a nikde není ani slovo o tom,že by v tom měla být nějáká spoluúčast tj.veřejné práce.Je zcela proti logice a slušným mravům nutit tedy např.vzdělaného člověka,který byl propuštěn před důchodem,aby někde zametal či uklízel po povodních.Řešením by tedy bylo zrušit sociální pojištění,jinak je to celé levičácký nesmysl.

V. Novák 6.6.2013 12:10

Podpora v nezaměstnanosti je pojistné plnění.

Přiznává se jen za určitých okolností, jen při dostatečné délce placení pojistného, její výše je omezena (a s časem klesá) a její výplata je omezena i časově. Podmiňovat výplatu podpory nasazením na nucené práce, jak to prosadil Krysák, je pojistný podvod ze strany pojistitele - tedy státu. Ústavní soud mu to správně hodil na hlavu.

Jiná věc jsou sociální dávky pro dlouhodobě nezaměstnané.

E. Sevrát 6.6.2013 12:17

Re: Podpora v nezaměstnanosti je pojistné plnění.

OK,je to přesně tak.

J. Jurax 6.6.2013 21:34

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Dávky v nezaměstnanosti ze sociálního pojištění jsou maximálně 11 měsíců. Budiž. Ale pak už nastupují socdávky - a zde je požadavek na nějaké veřejně prospěšné práce plně na místě.

Je zcela proti logice a slušným mravům nutit tedy např.vzdělaného člověka,který byl propuštěn před důchodem,aby někde zametal či uklízel po povodních.

Hm - a kde je předěl, kdy se vzdělanec oddělí od nevzdělance? Maturita? Akademický titul? Stačí bakalář nebo musí být magistr? Tedy řekněme byvší nástrojař vyučenec uklízet ulice může, ale pokud si udělal obor s maturitou, už ne? Nebo tihle oba můžou, ale doktor filosofie nebo inženýr ekonom už ne? Ale když už nebéřou podporu v nezaměstnanosti z pojištění, ale chtějí dávky v hmotné nouzi (a mají na ně nárok, jsouce nemajetní), tak jsou si rovni nez ohledu na vzdělání ... nebo nepovažujete za prohřešek proti slušným mravům, když někdo může veřejně pracovat, ale nepracuje, ale dávek se pochopitelně nevzdá?

V. Novák 6.6.2013 12:04

Rychetský má samozřejmě pravdu - pracovní povinnost byla zrušena

jako totalitní mezi prvními změnami při odsocializovávání ještě československého práva. Takže žádná soukromá myšlenka, ani nález Ústavního soudu - ale jeden z pilířů porevolučního demokratického práva.

Ovšem povinnost živit nepracujícího jste si domyslel sám.

J. Schwarz 6.6.2013 15:26

Re: Rychetský má samozřejmě pravdu - pracovní povinnost byla zrušena

Tu povinnost si nikdo nemusí domýšlet - ta je neoddiskutovalelným faktem. Z daní jsou vypláceny "sociální dávky" pro lidi, kteří nepracovali, nepracují, nechtějí pracovat - každé práci se vyhnou nejlépe pomocí lékařského vysvědčení. A žádný felčar jim nenapíše jako diagnózu chronickou lenost. furt se tu pletou dvě věci - pojištění v nezaměstnanosti a sociální dávky. Na pojištění v nezaměstnanosti si každý platí, sociální dávka je milodar, na který má podle vládnoucích  levičáků obdarovaný "nezadatelné právo". Nemůžete neobdarovat. To by přišel drab a v zastoupení "potřebného"  by vás ztloukl a ještě rád byste cvakal.

M. Konupčík 6.6.2013 16:13

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Listina práv osob EU jasně deklaruje, že nikdo nesmí být k práci nucen.

J. Jurax 6.6.2013 21:39

Re: S tou prací nezaměstnaných pozor!

Nesporně.

Ovšem taky nikoho výslovně nenutí, aby živil někoho, kdo nechce pracovat, ač není mentálně, fyzicky či věkově handicapován natolik, že není práce schopen. K tomu nutí až stát, vynucující solidaritu i s parazity.