26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdo potřebuje ruský plyn

V souvislosti s ukrajinskou politickou a ekonomickou krizí se také logicky vynořuje téma ruského plynu a evropské závislosti na jeho dodávkách. Operuje se tu se spotřebovaným množstvím, uvádějí se procenta ruského plynu, které spotřebovává ta která evropská země, a výsledkem zpravidla je konstatování výrazné ekonomické závislosti Evropy na ruských zdrojích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 2.5.2014 9:16

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Pane Nováku několik FV panelů jsem na střechu skutečně dal - zálohuji tím výpadky, přímo tím osvětluji... a chválím si tuto investici.

S větrníkem jsem naopak pohořel zejména pro reklamní podvod ze strany dodavatele.

Důkladným zateplením a využíváním teplovodního soláru se ale nyní dům dříve hltající kubíky pevného paliva stal prakticky "pasivní" a to považuji za cestu vpřed.

Jak jste na tom se závislostí na okolí Vy? Máte na víc jak na rejpání?

J. Jurax 2.5.2014 23:36

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

A jistě jste již odpojen ze sítě :-)

M. Josífko 2.5.2014 10:03

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Váš odkaz je plný lží a demagogií - u jádra považujete půjčku za subvenci a u fotovoltaiky subvence zatajujete. Zisk z emisních povolenek považujete za subvenci. Mícháte relativní náklady (kč na KWh) s celkovými náklady do oboru včetně výzkumu a strategie.

Jinak cena elektřiny z Dukovan 550kč/MWh, Temelín 730kč/MWh a fotovoltaika s max subvencí 14000kč/MWh, dnešní fotovoltaika kolem 4500kč/MWh

V. Halašta 2.5.2014 10:39

Ano, názorná propaganda!!!!

Po prostudování tabulky 1. jsem neměl sílu dále pokračovat. To snad nemůžou myslet vážně.

(komu se to nechce ani otvírat - "nějak" vyčíslí podporu jednotlivých druhů el.energie na kWh aby pak všechny sečetli a porovnali s podporou OZE)

P. Rada 2.5.2014 12:25

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Pane M.S. jak jsou kalkulovány ceny které uvádíte?

Bez toho, že takovéto podstatné aspekty neuvedete, se právě může jednat o Vámi zmíněnou demagogii nebo dokonce lež. Lež v tom případě, že znáte pravdu a tu záměrně skrýváte.

 Tak proto prosím o odkazy ze kterých čerpáte.

J. Vyhnalík 2.5.2014 14:20

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Já jsem dospěl k mírně odlišným cenám, když jsem porovnával výkupní ceny.

JE včetně připojovacích nákladů: Dukovany 650 Kč/MWh, Temelín 1010 Kč/MWh. FVE podle data uvedení do povozu mají zaručeny po 20 let výkupní ceny od 16 200 Kč/MWh po 6500 Kč/MWh.

A nejde o žádnou českou specialitu, náš zákon včetně konstrukce ceny opsal Bursík od Němců a od nich ho opsaly i další země.

J. Vyhnalík 2.5.2014 14:08

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Nemáte tam ještě nějakou studii o prospěšnosti kouření, třeba od Philip Morris?

J. Jurax 3.5.2014 0:05

Re: Základní omyl nebo názorná propaganda?

Ano, PM by byli v tomto punktu odborníci na slovo vzatí :-)

J. Jurax 3.5.2014 0:02

K Vašemu odkazu

No, ono studie vydaná German Wind Energy Association neboli Spolkovým svazem pro větrnou energii (Bundesverband WindEnergie e.V a zadavatel studie je Greenpeace Energy eG a Bundesverband WindEnergie e.V. – BWE) stěží vyzní ve prospěch jádra, že ano ... až stejně, tedy v neprospěch jádra, vyzní studie Spolkového svazu pro atomovou energii (je-li jaký), pak bude teprve o čem diskutovat.

A v neposlední řadě se studie týka SRN - nakolik by měla platit i pro ČR zde není uvedeno.

A hlavně jsem v nákladech na fofrníky a fotopanely nikde nenalezl reflexi skutečnosti, že za každým kilowatem z těchto zdrojů musí být někde klasický - uhlí, plyn, jádro - zdroj v pohotovostním režimu (ekonomicky i technicky nevýhodném) pro případ že nefouká či nesvítí - to kvůli stabilitě sítě.

A na druhé straně nejsou započteny náklady na přepravu velkých dávek energie - když u Baltu fouká a z politického rozhodnutí se musí všechna takto vyrobená energie vykoupit - jak stavba vedení (ještě se s ní nezačalo a přebytky destabilizují energetické soustavy okolních států), tak skutečnost, že tyto nevyužitelné přebytky se prodávají i za zápornou cenu, což německé spotřebitele jistě těší.

Ale možná to tam je a já to přehlédl :-) :-)