19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kde je ten růst

Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká. Úsilí vlády podpořit ekonomický růst tudíž nebude snadné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 9.5.2012 17:27

Bože, kýž jsem souhrnem lidí

a mám informace, jak investovt co nejlépe pro vlastní peněženku !

J. Ryba 9.5.2012 14:57

něco málo z liberální ekonomie

deficity růst HDP nezvyšují, pouze se vlivem deficitu mění jednotlivé kapitoly HDP. V krátkém období (použije se Mundell Flemingův model) – v režimu volně pohyblivého kurzu má zvýšení vládních výdajů za následek vytěsnění čistého vývozu o stejnou částku – vytěsnění je úplné. Export je kapitola HDP.

V dlouhém období – dojde také k vytěsnění čistého vývozu v každém případě, i v případě režimu stabilního měnového kurzu. K zobrazení vytěsňovacího efektu se použije model zapůjčitelných fondů.

tedy závěr – v malé otevřené ekonomice v dlouhém období vyvolá zvýšení vládních výdajů (nebo snížení daní) stejně velké snížení čistého vývozu zboží a služeb. A to bez ohledu na to, má-li země volně pohyblivý nebo stabilní měnový kurz. schodek veřejných rozpočtů sám o sobě nemá vliv na výši agregátní poptávky. Tu by mohl zvýšit jedině, kdyby jej centrální banka monetizovala, to by pak byla zvýšena ne růstem rozpočtového schodku, ale zvýšením peněžní zásoby. Schodky mají vliv na STRUKTURU AP....ne na velikost. A čistý dovoz kapitálu má za následek stejně velký dovoz zboží a služeb - čili snižování čistého exportu - tedy snižování kapitoly HDP

J. Ryba 9.5.2012 14:59

Re: něco málo z liberální ekonomie

http://ekonomika-otazky.studentske.cz/2008/07/93-deficit-sttnho-rozpotu-vytsovac.html

B. Rybák 10.5.2012 21:05

Re: něco málo z liberální ekonomie

V tomto odkazu se podle mne správně hovoří o vytěsňování soukromých výdajů, výdaji vládními a ne o vytěsňování čistého vývozu (co by se asi stalo při zvyšování vládních výdajů s čistým vývozem v hypotetickém státě, který s nikým neobchoduje?)

M. Kosejk 9.5.2012 13:33

byrokracie

Jediné možné funkční prorůstové opatření, kterého se můžeme chopit, je snižování byrokratické zátěže podnikatelů. Podpora spotřeby nikam nevede - a jen deformuje trh. A pracovní místa v soukromé sféře stát nevytovoří . Založit si firmu sice není nic moc těžkého, ale když už ji máte, tak člověk má dojem, že úřednictvo je tady od toho, aby mu házelo klacky pod nohy. A pokud člověk chce distribuovat třeba potravinářské výrobky, tak se stát k němu chová, jako kdyby tam vyráběl plutónium.

J. Kanioková 9.5.2012 22:55

Souhlas..

A. Bocek 9.5.2012 12:35

Byrokracie je zhoubou Evropy .

A nikde na obzoru strana , která by měla ve štítě snižování jejího počtu a omezování jejího vlivu.

S. Ševeček 9.5.2012 8:56

Dotace nebrat, "úspory" nebrat

... nebo se z toho zblázníte.

R. Kujínek 9.5.2012 8:55

Úředník leckdy býval lepší než neviditelná ruka trhu.

Stačí se podívat na Lázně Kyselka.Starej pan Mattoni to vybudoval, za komunistů to fungovalo, pak přijde soukromý vlastník a za dvacet let je po lázních.

J. Šimek 9.5.2012 8:18

Autor se mýlí.

"...se tlačí ceny prací a izolačních materiálů vzhůru". Tak takhe to v praxi fakt nefunguje. Leda za kmotrů v pozadí ...

V. Němec 9.5.2012 8:31

Re: Autor se mýlí.

Obávám se, že to není autor, kdo se mýlí. Ono to tak v praxi fakt funguje.  

I. Schlägel 9.5.2012 8:34

Re: Autor se mýlí.

Pokud něco zadotujete, o významnou část této dotace naroste i konečná cena pro spotřebitele. Program zelená úsporám je dostatečnou zkušeností. Občan si vyřídil dotaci a firma ji zahrnula do své kalkulace a zvýšila si zisk. Takhle to funguje. A víte proč? Protože neexistuje žádný přirozený důvod k tomu, aby se systém choval jinak.

J. Šimek 9.5.2012 12:28

Re: Autor se mýlí.

Tak to máte dost blbou zkušenost. My si vybírali z více nabídek a o navýšení ceny o dotaci menůže být ani řeči, nebo dokonce o navýšení ceny materiálu z důvodu nedostatku, to je nějaká sranda, že ?

J. Šimek 9.5.2012 12:31

Re: Autor se mýlí.

Pro pana Schlägela - popisujete vliv kmotrů v pozadí. Kde jste zateplení objednával a z kolika nabídek jste vybíral, že jste jim pak skočil na špek ?

M. Kosejk 9.5.2012 13:37

Re: Autor se mýlí.

To nemá nic společného s komotrama, to je realita racionálního rozhodování firem, které vědí, že část ceny bude hradit někdo jiný než objednatel. Podívejte se na historii programu Zelená úsporám - všechno z tohoto programu bylo tak drahé, že se lidem mnohdy vyplatilo se vykašlat na dotace - a zaplatit si levnější firmu mimo dotační program.

J. Šimek 9.5.2012 15:00

Re: Autor se mýlí.

Zateplovali jsem panelák s dotací, vybírali jsme z několika nabídek a zvolili tu nejlevnější se stejnou kvalitou garancí (mimochodem firmy musely mít certifikaci). Kde pořád berete to zobecňování, že podnikatelé nebo zadavatelé jsou buď cvoci nebo vyčůránci ?

J. Balcar 9.5.2012 20:22

Re: Autor se mýlí.

Certifikaci na lepení polystyrenu? Vrtání děr a naklepávání hmoždinek? Nebo na natahování lepidla a síťky? Na omítku? Pane, certifikace z nich udělala kartel a vy si prostě nemůžete vybrat někoho mimo. Zaručeně by byl levnější...

Z. Ležatka 9.5.2012 8:01

Snížit byrokracii a zpružnit trh práce?

Samozřejmě. Ale jak, když žádná z Vlád až do dneška to neuměla nebo nechtěla? Pokud nějaká z nových stran přijde s jednoduchým řešením, z otázky v nadpisu se může stát věta oznamovací v čase minulém. A inspiraci může hledat zde.

L. Písařík 9.5.2012 7:33

Růst nebude

Taky by se mi líbil růst, ale obávám se, že bude velký úspěch, jestli se podaří zastavit pokles. Takový Sobotka by měl z plna hrdla děkovat vládě, že udělá tu nepříjemnou práci, než by zbyla na ně. Nevrtal bych do vlády, neštěkal v parlamentu, když na zvrácení situace nemám. Už teď jdeme stále dolů, až přijde socialistická vláda, teprve to nabere správný švunk na řeckou cestu.