15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kalousek se kaje

Vláda schválila balík úsporných opatření a pokračuje tak v konsolidaci veřejných rozpočtů. Premiér Nečas je přesvědčen, že včasné řešení může být sice bolestivé, ale v důsledku zajistí dostatek prostředků pro ty skutečně potřebné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.4.2012 21:03

Spravedlnost

B. Rybák 19.4.2012 21:21

Re: Spravedlnost?

Možná, že by bylo spravedlivé, aby si pan Sobotka vypil až do dna pohár hořkosti, kterou nám se svou partou způsobil prudkým zadlužením země vzniklém při ekonomickém (byť velmi problematickém) růstu a dokonce za současného "výprodeje" našich hospodářských "klenotů" (šancí).

Jaká by to byla ale spravedlnost pro nás, které by prodal do trvalého bruselského Euro-vazalství.

P.S. Nebylo by lepší ho spolu se exguvernérem Tošovským, Pilipem, Špidlou, Paroubkem ... postavit před soud pro velezradu?

P. Skřivan 19.4.2012 0:02

Pan Páral a jeho politicky konformní články:

Jak ubohé ... .

Kalousek, že by začal šetřit ? ... a kdepak ? :-))) Pokud jsem si všiml, tak do strojku nalil další peníze, a to jak známo podněcuje akorát jedinou věc: větší utrácení.

Vono totiž, pokud by chtěl šetřit, tak by musel začít propouštět, a toho jsem si opravdu zatím nevšiml. :-)))

K. Dvořák 18.4.2012 13:15

Realna cisla

Kdyz autor vola po realnych cislech, tak tady nejaka jsou: Zeman zdedil statni dluh 190 mld. Kc, Sobotka v roce 2002 cca 400 mld., Kalousek na zacatku roku 2007 800 mld. A za par tydnu dosahne statni dluh hodnoty 1600 mld. Kc.

V Sobotkove pripade zminovane mimoradne prijmy statniho rozpoctu diky mimoradnemu rustu HDP se tykaji i Kalouska (rust HDP v roce 2006 - 6,8%; 2007 - 6,1%). Kalousek mel k dispozici i dalsi mimoradne prijmy (rozpusteni rozpoctovych rezerv ministerstev, prodej podilu v CEZu). Oba dva museli resit i mimoradne vydaje, Sobotka "vycisteni" CKA, Kalousek krizi v roce 2009.

Myslim, ze zaver, ze oba brasi hospodari(li) zhruba stejne mizerne, je celkem na miste. Jiste, jsou tu rozdily, kazdy si kupuje jinou volicskou skupinu, ale to je asi tak vse ...

P. Pruner 18.4.2012 13:10

jednostranný pohled

Autor to vidí správně, ale jednostranně.

> Kolega přede mnou zmiňuje skutečné reformy restrukturalizací státní správy.

> Ještě po volbách se sliboval účinný boj s korupcí. Je ten jen takový stínový boj, aby si vláda náhodou někoho nerozhněvala. Máme nejdražší dálnice, mobilní volání, platby za mýtné brány atd.

>důležité číslo cituji z glos MUDrMacka - 40miliard bylo odpuštěno na daních, clech, poplatcích a odvodech v letech 2006-11.Teď se to za ty chudáky musí vzít bohatým babčám důchodkyním a podstatně jim snížit valorizaci důchodů.

K. Luboš 18.4.2012 12:11

Naprosto souhlasím!

Jasně, rozpočet se narovnat musí. Z jakých zdrojů by se pak financovaly např. třikrát předražené dálnice anebo desetkrát předražené tramvajové tratě. Z jakých zdrojů nám chcete zaplatit všechny ty vícepráce? Je samozřejmé, že státní rozpočet se musí konsolidovat, aby bylo vůbec v téhle zemi co rozkrádat.

J. Pernica 18.4.2012 9:39

Ono škrtat jde

Včera byl článek, že stát má 480 000 státních zaměstnanců. (v tom nejsou učitelé, ale jen opravdu státní úředníci). Pokud bychom vzali, že náklady na jednoho takového jsou 40 000/měsíc, tak propuštěním 240 000 státních zaměstnanců stát ušetří za rok 120 miliard korun (kdybychom těmto úředníkům vypláceli sociální dávky 10 000/měsíc), tak je to pořád úspora 86,4 miliardy Kč/rok. Spolu se zrušením těchto míst ve státní správě by bylo dobré zrušit také příslušné byrokratické nařízení a zákony, kterými se tito lidé živili.

Dále pak zrušit příspěvky různým neziskovým organizacím a sportovním spolkům - zábavu nechť si každý platí sám, dále různé "vědecké" instituce. Podle seznamu takovýchto institucí (ze stránek SSO) by roční úspora znamenala cca 90 miliard korun.

Takže jen takto od boku máme cca 180 miliard korun. Ale to by bylo pro státní správu příliš bolestivé a pro politiky nepopulární, takže to asi neprojde. Oni až nebudou zvoleni potřebují právě ony trafiky, které navrhuji zrušit.

T. Pansky 18.4.2012 0:37

Autor ma naprostou pravdu, ale nikdo to nechce slyset. Zvlaste ne ...

... socialiste. To je naprosto destruktivni politicka sila, ktera seka dluhy, ktere potom plati jini. Jak je mozne, ze v Cechach je tak silna levice? Odpoved hledejme v dobe, kdy se v Cechach provadela divoka privatizace. Rozdal se statni majetek v naprosto nefunkcnim ekonomicko-pravnim prostredi. Vetsina naroda se stali malymi investory, jenze pravice si o ne, jako o sve volice, nepecovala. Ceska pseudo-pravice se starala o zisky nekolika vyvolenych a nahnala nasilim vetsinu lidi do levicoveho naruci. Ceska pravice je v plenkach, ale neni o ni zajem. top06252top@live.com

F. Pavlis 18.4.2012 7:54

Re: Autor ma naprostou pravdu, ale nikdo to nechce slyset. Zvlaste ne ...

Víte, pane Panský, ona si na tom nefunkčním prostředí devadesátých let nahrabala ztnačně i levice. Stačí poohlédnout se po minulosti šefů velkých i malých podniků. Mnozí z nich vlastnili knížku výrazné barvy a účelu.  Změnila se jen výše "příjmů" za socilalismu a " kapitalismu"  v sociálním státě. Lid obecný na tom neparticipoval zdaleka tak výrazně a tak se zlobí. Zkušenost s levicí mu vyvanula a tak si ji bude muset zopakovat. Ostatně, Bohuš je vskutku jak vystřižený ze žurnálu - až na ta rovnátka - a retuše z módních časopisů přenesl i do politiky. Kdo má jen trochu funkční paměť, ví jak to za něho chodilo na MF. Současná vláda skýtá velice tristní obraz. je však vládou z volených stran. Ta příští bude možná jednobarevnější, ale není třeba zvláštní inteligence k tomu, aby se člověk netěšil...Konečně dojde na ty opasky a jejich menší počet dírek.  Bohuše se to týkat nebude a jeho případné vládní patry také ne... Na to lze vzít jed... Budou zase jen jiné vtipy a jiné protesty...

T. Pansky 18.4.2012 16:06

Re: Autor ma naprostou pravdu, ale nikdo to nechce slyset. Zvlaste ne ...

To mate naprostou pravdu. Ceska levice je neaprosto pro stat destruktivni sila - nema zajem udelat nic pro budoucnost statu a jejich obcanu (az na male nahodne vyjimky). Prave proto bylo a je treba ji postavit solidni konzervativni pravici. Prave tady se obavam, ze tato sance byla promarnena vytvorenim klausovy liberalni preudo-pravice, ktera vetsinu lidi presvedcila, ze trzni ekonomika je zlo, kde vsichni mohou krast a neexistuje pravo.