28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jsem stát a kdo je víc?

Že budou socialisté všech českých politických stran zvedat daně, asi nikoho nepřekvapí. Sociální demokraté o tom hovoří už roky a milionářská daň je jejich hlavním volebním tahákem, stejným, jako byla v roce 2006 blahé paměti Tlustá peněženka ODS. Jen

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 12.9.2013 23:48

Socialisti a komunisti jsou ekonomicky negramotní paraziti

a nemá smysl od nich očekávat jakékoli rozumné návrhy nebo řešení. Stačí se podívat na Vízka, starého komouše, co plácá za nesmysly. Dva roky senátorem za ČSSD a zásluhy o budování socialismu. Trafika. Parazit jako ze žurnálu. :-)

F. Vízek 12.9.2013 15:38

Jak už jsem kdesi napsal: Stát hubený, malý, štíhlý…

... Ano, takový stát je cílem mnohých bojovníků za - prý - SVOBODU  jedince. Střídavě o něm mluví jako o malém, hubeném, štíhlém...,  aby se neprovalilo, že chtějí stát SLABÝ, nicotný, k ničemu...   Svobodu jedince chápou jednoznačně - vše je dovoleno.

Bojovníci proti státu chtějí stát, který bude ignorovat realitu: kolem nás nežijí jenom lidé mladí, silní, zdraví, úspěšní, ale také staří, slabí, nemocní a invalidé, proto i neúspěšní.

Stát se podle nich nemá vměšovat, jeho úřady, policie, státní zástupci a soudy mají být nejspíš jen na ozdobu... Proti státu - rozuměj vlastnímu státu - je třeba hlavně bojovat, nejlépe nejen doma, ale  i za hranicemi. Pojem VLAST je nutno zcela odbourat.

A že se celý svět na všech obydlených kontinentech skládá už tisíce let ze států různých typů, je hloupá úchylka...  My, Češi, to musíme změnit: likvidací vlastního státu ukážeme ostatním cestu... ke svobodě.  ODS i TOP 09 to předvádějí teprve sedm let. Je potřeba jim pár let přidat... Aby bylo líp... Tečka.

P. Vaňura 12.9.2013 22:00

Mýlíte se, Klaus požadoval "malý ale silný stát."

Tedy stát, který by se do mnoha věcí nepletl, ale svá základní funkce, např. prosazování práva, plnil mnohem důrazněji, než dosud. Osobně jsem to viděl v televizi.

Socialismus je mimo jiné o uplácení voličů, "jen průměr je tolerován a podprůměr je žádoucí.".

Zkuste přenést švédský model sociálního státu do subsaharské Afriky a uvidíte, co se stane. Nelze považovat vysoce nadpůměrný výkon za průměrné peníze a to ani v případě, kdy na špičkovém výkonu jednotlivce závisí existence mnoha dalších lidí.

J. Kulheim 12.9.2013 13:25

Pane K. Luboši.

Budu volit ČSSD: Autor: K. Luboš Datum: 12.09.2013 11:2

"ČSSD slibuje, to je pravda. ....Budu-li tedy volit ODS, zcela jasně nedostanu vůbec nic. Když si ovšem Sportku nevsadíte, tak nemůžete vyhrát. Proto budu volit ČSSD. Naděje je přece lepší než nic!"

Vy budete volit ČSSD, protože vám tato strana něco dá. Nevím co by vám mohl pan Sobotka a jeho kumpáni, dát. Oni vám ze svého, zcela jistě, nedají vůbec nic. Vám nevadí, že dostanete něco z toho co ukradnou jiným. Vy somrák a sobec. Proto, aby jste se měl vy teď "dobře", tak vám nevadí, když dostanete kradené peníze nebo peníze vypůjčené, které budou splácet vaši vnuci.

Proč si peníze na svoje "mejdany" nevypůjčíte v bance? Raději budete volit stranu, která lidem nic nedává, jenom jim peníze bere.  Rozdává většinou svým bohatým kamarádům ve formě dotací, pobídek, grantů a p.

K. Luboš 12.9.2013 14:17

Re: Pane K. Luboši.

Pohoršujete se nad přijímáním „kradených penězích“, dříve se by se řeklo „špinavých“. No dobře, dejme tomu. Ale jak je to se špinavými penězi nám již v 90. letech přece pěkně vysvětlil pan Václav Klaus.Ten je nedokázal odlišit od těch „čistých“. A jaké je poučení: když „kradené - špinavé peníze“ nevadí tomuto apoštolovi tradičních pravicových hodnot a kapitalismu, tomuto zastánci neoliberálních ekonomických teorií, tak proč by měly vadit mně? Stovka jako stovka. Špinavými penězi jsou nejenom švýcarské banky našlapány až po střechu. A mají snad kvůli tomu bankéři špatné spaní? No nemají! Prý jsem sobec. Dobrá, ale sobectví je základním principem kapitalismu. Řeknete snad o nějakém bankéři anebo průmyslníkovi, že je sobec! Ne, on je samozřejmě „tvrdý obchodník“. Proč si peníze na své „mejdany“ nepůjčím v bance? Jednoduchá odpověď: nepotřebuji to, mám jich dost. A co bude s mými vnuky, které nemám, tak to fakt neřeším.

J. Kulheim 12.9.2013 16:35

Re: Pane K. Luboši.

Píši o kradených penězích, protože jsou vybírány na BERNÍM úřadě a říká se jim také daně. Lidem je berou, lidé ty peníze dobrovolně nedávají. Pan Sobotka a Filip ze svého někomu nic nedají. Rozdají pouze část peněz, které někomu seBEROU. Na tom je nejhorší, že je mnohdy seberou těm chudobnějším a dají bohatým ve formě  různých dotací, grantů, pobídek, atd.

Pokud  chceme diskutovat o "špinavých a čistých" penězích, tak bychom si museli takové peníze nějak definovat. V.K. řekl, že nedovede od sebe odlišit špinavé a čisté peníze. Pokud to dovedete, tak předložte nějakou definici. Rozlišit takové peníze by měli zejména orgány činné v trestním řízení.

Kapitalismus je ekonomický systém nikoliv politický. Vyznačuje se tím, že cena zboží, práce, materiálu je určována na "trhu". Základní pravicovou hodnotou je svoboda jednotlivce. Pravicově smýšlející člověk nechce být závislý na státu, ale chce přebrat odpovědnost za sebe a svou osobu na sebe. Nechce, aby mu život řídili s politbyra nebo z ministerstva. Nechce, aby "dirigistický stát" mu do všeho mluvil a řešil za něho věci, které si může vyřešit sám.

Socialismus zbavuje člověka svobody, zodpovědnosti a individuálních ctností. Zvyšuje závislost na státu a v dlouhodobém horizontu prohlubuje chudobu jak jednotlivce, tak společnosti. Zničilo se povědomí o přirozené lidské solidaritě a lidé se stali celoživotním rukojmím socialistického pokrytectví. Úspěch se pomalu měří tím, jak moc je kdo šikovný a dokáže, vysávat z eráru.  Na krátkou chvíli sice může účinkovat. Jako drogy - chvíle extáze, bezstarostnost, pak přichází absťák a pád na tvrdou zem.

J. Vintr 13.9.2013 12:28

Re: Pane K. Luboši.

Je hloupá naivita, když lidé věří, že stát může brát jen bohatým a rozdávat chudým. Kdykoliv stát něco sebere, zaplatí to nakonec ti chudí. Když stát zvedne daně pekaři, budou lidé kupovat dražší rohlíky, když stát zdaní "kapitalistu", poznají to jeho zaměstananci na platech, nebo přijdou o práci. To, že stát bere lidem peníze, vždycky poškozuje ekonomiku a společnost tím chudne nebo nebohatne tolik, kolik by mohla, kdyby si o svých penězích rozhodovali ti, kteří si je vydělali podle tržních principů.

P. Vaňura 12.9.2013 22:03

Když ale budete pravidelně sázet Sporku, téměř

určitě do ní nacpete mnohem více peněz, než se Vám vrátí ve výhrách. Proto nesázím! A nahraďte Sportku hracím automatem a jsme KDE?

L. Písařík 12.9.2013 11:57

Kdy to bude?

Dr. Bárta, egyptolog, zastává názor, že starověké státy porazily mandatorní výdaje a růst počtu úředníků. Neblížíme se k tomu?

M. Růžička 12.9.2013 11:46

Zvedání daní.

To je řevu nad tím,že ten,kdo bere statisícové neb milionové platy má platit vyšší daň jeho plat jistě není tak vysoký pouze na základě jeho práce,ale je placen z prodeje nějaké práce a na té se podílí 90% těch mizerně placených.Tak,že od statisíc více by daň měla být přiměřená.

Ono je snažší pro toho,kdo bere vysoký plat kupovat zboží za vyšší DPH,platit si nějaké extra výhody ve zdravotnictví,než pro toho,komu zmíněný dá plat 15.000 hrubého.

Nejedná se o žádný socialismus i na západě v civilizovaném světě platí vysoce příjmový vyšší daně.

K. Luboš 12.9.2013 11:54

Re: Zvedání daní.

Budu velmi pravicový: Dejme tomu, že se někomu nelíbí zdanění jeho stotisícových anebo miliónových platů. Kdo toho člověka ale nutí k tomu, aby takové platy měl? Přijímat takové platy je přece jeho svobodná volba. Tak ať si se zaměstnavatelem dohodne na minimálním mzdě a nebude platit skoro nic. Anebo ať podnikatel zlevní své výrobky anebo služby tak, že nebude mít skoro žádný čistý příjem No a pak taky nebude muset platit skoro nic. Jeho svobodná volba!

P. Pokorný 12.9.2013 12:44

Re: Zvedání daní.

Jasně, máme stejné žaludky tak dáme každému plat 5000 a je to. A daně budou stejné a nebudou problémy. Lenin vstal z hrobu.... Vy jste určitě ředitel automobilky. Chytrost na to máte, tak není problém. Nebo to nezvládnete? Tak jim to jděte ukrást. Tak to u bolševiků chodí!

R. Langer 12.9.2013 12:48

Re: Zvedání daní.

Jo jo, tak už to tady soudruhu kdysi bylo, všichni společně měli dobrovolně dohromady ho*no, mnozí z nás si to ještě pamatují. Takže to nám neříkáte soudruhu žádnou novinku o tom, jak si to představujete. Jenom s tou dobrovolností si to pamatujete špatně. :-P

K. Luboš 12.9.2013 11:21

Budu volit ČSSD

ČSSD slibuje, to je pravda. A zda své sliby splní? Samozřejmě existuje malá, ale opravdu malá možnost, že ano. Konkurence však neslibuje už vůbec nic. Např. ODS vůbec nezajímám, protože nejsem mladý, nechci podnikat a dům už mám. Budu-li tedy volit ODS, zcela jasně nedostanu vůbec nic. Když si ovšem Sportku nevsadíte, tak nemůžete vyhrát. Proto budu volit ČSSD. Naděje je přece lepší než nic!

K. Luboš 12.9.2013 11:33

Re: Budu volit ČSSD

Jo a teď např. program TOP09: Chtějí sloučit dvě ministerstva, což je mně úplně šumafuk. Chtějí přímou volbu starostu, což je mně taky úplně šumafuk. Chtějí majetková přiznání. která jsou podle všech pravičáků naprosto neúčinná. Takže to je mně úplně šumafuk. No a pak je tam už jen ten „duch ústavy“ a nepřijímat euro. Euro se stejně nepřijme a a s celým „duchem ústavy“ mohou jít... No víte kam? Ale třeba se ještě polepší, ale zatím zlatej Sobotka! Jo a taky mě dost vyděsily ty „úspory“! Mám totiž strach, že chtějí zase uspořit právě na mně!

R. Langer 12.9.2013 11:43

Re: Budu volit ČSSD

A proč jako pořád chcete volit ty debily, co tady všichni volí posledních 20 let? Jakou od nich jako čekáte změnu? Vždyť vám pořád všichni z nich do očí říkají, že vám budou zvedat daně, zvyšovat byrokracii a propagovat multikulti, ale vás to evidentně nezajímá. No tak to se potom nedivte. Zvolil jste si to sám.

Jestli ovšem pouze čekáte na to, kdo vám slíbí nejvíc, tak to volte rovnou komunisty, tam to máte jisté...

M. Růžička 12.9.2013 11:50

Re: Budu volit ČSSD

No a ti co budou volit jak minule např. VV to také nevyhrají.Slibují všichni a po volbě skutek utek.A nebude nikdy lépe.Klaus tvrdil,že si národ utáhne opasky a za x let zde bude ráj na zemi a nyní po další vládě ODS-TOP-9 se opasky utahují již dalších 7 let.

P. Pokorný 12.9.2013 12:48

Re: Budu volit ČSSD

Tuto kravinu samozřejmě Klaus neřekl, to se zrodilo někde u dementů. Ale stačí porovnat rok 1990 a státy Evropy vůči nám a dnes? Kde je Itálie, Řecko, francie, Belgie, další už mě nebaví. Srovnejte si nezaměstnanost, dluhy apod. a pak zase něco napište. Čest práci. Ona totiž byla světová krize a ještě je a ODS to skutečně Americe a Evropě schválně neudělala...

R. Langer 12.9.2013 12:56

Re: Budu volit ČSSD

... a tím nemyslím zrovna u Babiše.

R. Langer 12.9.2013 12:57

Re: Budu volit ČSSD

Sakra, to patří pod můj příspěvek dole!

R. Langer 12.9.2013 12:56

Re: Budu volit ČSSD

Řeči, politika a skutky VV a TOP09 byly a jsou naprosto stejné, jako od zbytku toho ansámblu, ty já vůbec za nic nového nepočítám. Zkuste to raději jinde.

J. Kratochvíl 12.9.2013 14:36

Re: Budu volit ČSSD

Komunisty volit nebudu, ale ČSSD ti mně zatím nezklamali a ža zklamou i ti tak jdu volit komunisty !!!!

J. Kratochvíl 12.9.2013 10:54

Budu volit ČSSD,

protože alespoň slibuje, že se bude snažit vybudovat fungující stát se svými demokratickými institucemi, které jsou základem blahobytné a spravedlivé demokratické společnosti. Pravičáci zde přes 20let stát pouze likvidovali a zeslabovali a to mají také v programu.

R. Langer 12.9.2013 11:23

Re: Budu volit ČSSD,

Cože? Jací zase pravičáci? Soudruhu, uvědomte si, že vy jste v té vládě všichni levičáci, jeden jako druhý. Už celých 20 let. Ale jestli věříte na kouzla a zázraky, volte klidně ČSSD. Ti ultralevičáci vám náš stát určitě posílí. Stejně jak to celých těch 20 let v praxi předvádějí. :-P

J. Schwarz 12.9.2013 14:17

Re: Budu volit ČSSD,

nebyla tu mimochodem 8 let u vesla levice a další léta tu byly vlády opírající se o většinu jednoho poslance, které vlastně dělaly taky levicovou politiku. A co je vlastně špatného na "pravicové" zásadě, aby člověk který se tak rozhodne mohl žít podle svého a na svoje riziko? Ostatní se přece mohou vyžívat v kolektivech, jenom bez něho! Co je špatného na tom, když mne nebaví "hrát si s druhými fotbálek" a budu si raděj vykládat pasiáns? Všichni kolektivisti a levičáci humanistickým žvástem zastírají svou netoleranci a agresivitu. Proč na streně jedné hlásají "multikulti", na druhé že na určitém území může být jen jeden "pán" - "Lid" - co rozhoduje o bytí a nebytí všeho? To nemohou na určitém území koexistovat různí lidé a různé životní styly? Podle pravičáků ano, podle levičáků ne! Tak kdo je potom "tolerantnější"?

J. Kratochvíl 12.9.2013 14:48

Re: Budu volit ČSSD,

 "A co je vlastně špatného na "pravicové" zásadě, aby člověk který se tak rozhodne mohl žít podle svého a na svoje riziko?"

Na pravicových vládách a jejích podporovatelích mně nevadí to, že  si dělají co chtějí jak chtějí, ale ať to dělají za svoje peníze a ne aby tady rozkrádali veřejné finance, tj. i mé finance, a když se na to upozorní, aby se mu nadávalo.

J. Kratochvíl 12.9.2013 10:49

Pane autore,

nechte na hlavě a nekrmte nás hloupějma pravičáckejma poučkama ohledně daní, které se ukázaly za 23let jako nesmyslné, což si uvědomuje většina voličů.   ODS a TPka zvedala daně, které se hlavně dotýkaly nižších vrstev obyvatel. ČSSD chce konečně zvýšit daně kapitálu a ziskům, které odtud odcházejí do zahraničí, což je logické a správné. Když porovnáme stav hospodářství v roce 1998 a 2013 s stavem roce 2006 po vládnutí ČSSD, je to jasně pro ČSSD, ať se vám to líbí nebo ne. I s vašimi teoriemi běžte někam většina vám již nevěří. 

R. Houška 12.9.2013 7:37

"Provoz státní komerční banky má smysl pouze jako

kšeft pro kamarády", a o to tu taky hlavně běží. Po létech, kdy ČSSD sbírala pouze drobky od stolu páně Kalouska, i když v miliardových částkách, se soudruzi z Lidového domu rozhodli - konec chudoby!!!

J. Vlk 12.9.2013 11:00

Re: "Provoz státní komerční banky má smysl pouze jako

Ona už si je KSČM v koalici pohlídá !  :-) :-) :-)