5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jezte česky! Nebo bude zle

Ministr zemědělství Jiří Milek oprašuje myšlenku na minimální podíl českých potravin na pultech velkých obchodních řetězců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 24.3.2018 20:05

Re: Také k zamyšlení...

S tím nelze než souhlasit.

Vycházím z definice od A.Smitha z té jeho strašně dlouhé bichle O původu... Zpěváci a jiné profese nepřinášející bohatství národa, jsou ty krásné věci patřící k blahobytu, který si mohou dovolit jen bohaté státy. To bohatství sice nepřináší, ale je nesmírně důležité.

A otevřel bych jinou tématiku, kde je sporné tvrzení. Před cca 25 lety mě navštívil bratranec akademický malíř, který žil od 1948 v USA a měl docela i komerční úspěch. Dostali jsme se do debaty, jak co nejrychleji a nejlépe pozvednout úroveň města, na níž jsem se jako porevoluční komunální politik podílel. Zatímco já jsem zdůrazňoval technikálie, on strkal dopředu estetiku. Tu jsem já tehdy viděl na zadních místech (ne přímo tam!!). Jeho tvrzení, že když budou občané v hezkém estetickém prostředí, budou sami zvelebování požadovat, jsem moc nevěřil, ale postupem doby jsem uznal, že měl hodně pravdy. Máme začít od centra (náměstí) pospravovat fasády , lavičky, květiny, dlažba, pak přecházet v kruzích do okolních uliček. Ono to fungovalo. Pravda je někde uprostřed, zvelebování je jako stůl o mnoha nohách, a když ho chcete pozvednout, musíte nakonec pozvednout všechny nohy. Ale ta estetika hraje významnou roli, mnohdy podceňovanou.

Taky už vyrážím za zábavou :-)

J. Schwarz 23.3.2018 11:07

Re: Docela dobře chápu negativní

Jenom jestli si ten "zbohatnuvší soused" nedoveze kde co "z tramtárie" a vám nabídne tak možnost umýt mu halu obloženou italským mramorem, popřípadě očistit boty z argentinské hověziny.

Z. Rychlý 23.3.2018 18:52

Re: Docela dobře chápu negativní

I to je možné. Ale běžnou regionální ekonomiku tvoří lidé, kteří se vzájemným obchodem a službami podporují a tvoří místní komunitu. Když si všechno koupí z tramtárie, protože je to laciné, pak bude mít místní komunita problém. Já měl na mysli , že dáte vydělat blízkému sousedovi. Jestli z toho zbohatne, no tak zbohatne, je-li to košer, já bych mu i zatleskal. Může se z něj také stát zbohatlický k*k*t s pozlacenými klikami, ale alespoň z něj nebude proletář.

V. Kotas 23.3.2018 5:57

Na to, abychom byli patrioti místních potravin, jako

jsou Rakušané, Němci, musí dostat prostor prodej ze dvora, regionální prodejci ( družstvo JEDNOTA bylo zlikvidováno, zřejmě záměrně ), jako je to u těch sousedů. A musí se se zapojit při propagaci tohoto i média, především ta naše ČT. A když budou mít obchodní řetězce takovou konkurenci, samy se přizpůsobí.

Š. Hašek 23.3.2018 7:55

Re: Na to, abychom byli patrioti místních potravin, jako

Asi tak.

J. Schwarz 23.3.2018 11:11

Re: Na to, abychom byli patrioti místních potravin, jako

To podepisuju. My tady vyrábíme předpisy šité na míru silným zahraničním kapitálovým skupinám a přitom se tváříme, že je to v zájmu "ochrany spotřebitele". Hygienické a veterinární předpisy se stále zpřísňují, aniž by si někdo dal tu námahu a vyčíslil, k jaké že to "újmě" v důsledku nedostatečnosti původní legislativy docházelo.

J. Jurax 24.3.2018 0:37

Re: Na to, abychom byli patrioti místních potravin, jako

"A když budou mít obchodní řetězce takovou konkurenci, samy se přizpůsobí."

No, možná. Ale spíš zalobují u našich zákonodárců, aby se jim nešahalo na zisky a aby se to té konkurenci znechutilo. A zákonodárci a jejich rodné strany dobře vědí, odkud víc pokape.