27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Apea 19.7.2008 9:59

Bachorka?

Bachorkou je v prvé řadě popis ekonomické kondice 1. republiky. Koruna samozřejmě padat může, ale nemusí - smutný fakt, který autor přehlíží je, že o, zda se tak stane, nezávisí na stavu české ekonomiky.  Ta by při své velikosti spekulativnímu útoku neodolala, ani kdyby byla  ve stavu, ve kterém měla být podle autora za Engliše.

Severin 19.7.2008 9:44

Re: Tohle neni kec, to muže být reálný scénář

To je velmi reálný scénář. Jeden z fíglů spekulantů je ten, že oni koruny nakupují za "virtuelní" eura, dolary či libry tím, že si značnou část  korun vypůjčí. Tak to provedli na příklad v případě Švédska v roce 1992. Než se švédská centrální banka vzchopila a zvýšila úrokovou sazbu na 500%(sic!), tak už měli velkospekulanti povypůjčováno a svoje výdělky dávno v suchu a zůstali jenom amatéři malospekulanti (kteří část výdělku těch šíbrů nakonec zaplatí tím, že se do věci vloží příliš pozdě), no a pak se čekalo na první "zakašlání" švédské ekonomiky a po něm švédská koruna padala jako kámen. V ČR to "zakašlání" může například způsobit potíž atomontoven, prodávat vozy kvůli velké ceně pohonných hmot, ale rizik je i víc. Ekonomická historie nám ukazuje, že každá nadhodnocená měna nakonec  musí spadnout, je jenom otázka  kdy, jak ten pád bude hluboký. Jestliže už je lacinější  nakupovat  mnoho druhů zboží v Rakousku či Německu ba dokonce i v USA, zatímco výkonnost ekonomiky ČR je podstatně menší než výkonnost tamních ekonomik, je jasné, že koruna je nadhodnocená.

-moff- 19.7.2008 9:24

Re: To mi vysvětlete

Fígl je v tom, že ten spekulant musí ty koruny zpětně prodat těsně před okamžikem, aby svůj zisk maximalizoval. Pokud ten okamžik propásne, pak mu, jak píšete, skutečně zbydou jen draze nakoupené koruny a oči pro pláč.

ČNB si eura samozřejmě kupovat může (ostatně tzv. intervence "proti koruně" na devizovém trhu je právě nákup EUR a prodej CZK), má to ale jeden háček - tím, že se vám dostane víc korun do oběhu, vám roste inflace, a to si ČNB vzhledem k inflačnímu cíli nemůže dovolit...

-moff- 19.7.2008 9:07

Re: Re: To mi vysvětlete

Tak celkem to tak vypadá, že to poslední prudké posilování koruny je bublina, která dříve nebo později splaskne... "spekulanti" holt dneska nakupují koruny v naději, že kurz do budoucna ještě poroste a oni ty koruny mohli zpátky co nejvýhodněji prodat, no a až se k prodeji rozhodnou "všichni spekulanti", tak holt koruna spadne, ale rozhodně není třeba se obávat, že by to bylo až někam k 31 korunám za euro, kterými tu straší autor. Ekonomii měnového kurzu a mezinárodní obchod jsem nějakou dobu studovala a můžu vám říct, že mě posilování koruny nechává chladnou ;-)

Jerry 19.7.2008 9:06

Re: To mi vysvětlete

Kristepane - nemate zakladni povedomi o financnich trzich. Spekulant uz ma nakoupen. Koruny, ne Eura, ale KORUNY! Kurz se stale zene vzhuru, jak kupuji i ostatni speulanti a strhavaji sebou dalsi a dalsi. A pak vsichni sedi na spousti a cekaji, az se trend otoci a koruna zacne padat. A ze se otoci, na to vemte jed. Zalezi jen kdy a jak hluboko bude padat. A pak staci, aby nekomu v pittu na burze zaskocila zvykacka, ostatni se leknou, ze uz je  to tady a zacnou korunu prodavat. A srthnou ostatni, protoze vsichni budou chtit uchovat sve zizky. A pojede to u kopecka.

Jerry 19.7.2008 9:00

Tohle neni kec, to muže být reálný scénář

Přeseně tohle udělal G. Soróz a jeho skupina, těsně před tím, když se poprvé zavádělu Euro - vydlal balík na německé marce. A totéž provedl potom s anglickou librou! Dostal jí na kolena a doted se nesmí v anglii ukázat :-) Mechanismus této spekulace  je popsán v jeho knize (vyšla i česky). Já bych se moc nedivil, kdyby to někdo zkoušel opakovat.

Helena 19.7.2008 8:42

Re: To mi vysvětlete

Docela jistě, stejně jako já. Kdybychom všichni viděli do burzovních spekulací, nebyly by to žádné spekulace. Mně ta silná koruna nepřipadá pravděpodobná, není důvod aby posilovala (na rozdíl třeba od forintu, ten je nízko) a stejně posiluje. Docela jistě je to umělé, ale proč, jak to skončí a kdo je za tím...?:-/

Houmr 19.7.2008 8:16

Ještě jeden žblept

Za krále Holce byla za groš ovce.

huhu 19.7.2008 7:44

slátanina

taková ta "lidová" , což vlastně autor v článku odsuzuje - zjevně jen u jiných

Helena 19.7.2008 7:37

Re: 31,48?

Ach jo, taky tak! Mám obchod, kde je proti loňsku pro turisty draho, a tržby jou výrazně nižší. Ovšem ruština se nese stále hlasitěji, ale s těmi se já míjím vkusem.

Osel 19.7.2008 7:35

To jo

Pán je zcela evidenntně osel, ale můj příbuzný to není!

Martin Vičar 19.7.2008 6:48

To mi vysvětlete

Řekněme, že opravdu spekulanti nakupují CZK a tím ženou její cenu vzhůru. K čemu jim to je? Pokud by výsledkem byl skokový propad na 32 CZK/EUR, zbydou jim draze nakoupené koruny, za něž koupí méně EUR, než kolik zaplatili.

A ČNB, kdyby nyní nakupovala EUR a poté prodávala, tak na tom slušně >- vydělá...

Nebo něčemu nerozumím?

janci 19.7.2008 3:13

Re: 31,48?

Jsem na tom stejne, nu coz, pockame.... Nic jineho nam stejne nezbyva.

rolandszewczyk 19.7.2008 3:01

Re: šlechta zde získala majetek robotou a vyvlastněním po bílé hoře

hm,takže tzv.česká šlechta získala před Bílou Horou majetek jen v potu tváře a to vlastní,tedá podle Vás a Jiráska?imho,císař majetek nezabavil,anobrž zkonfiskoval popřípadě zpokutoval,a to za zradu,tady se přímo nabízí analogie ze sudetskými němci po WW2,ostatně,většinu majetku emigrantské šlechty se stejně prodalo v dražbách,ty dražby,jak známo vedli češi,jak je vedli je otázka jiná

zdeněk 19.7.2008 1:56

šlechta zde získala majetek robotou a vyvlastněním po bílé hoře

neměla žádné morální krédo jak se nám někdo snaží namluvit. V roce 1918 ještě byly čerstvé vzpomínky na doby kdy vládla šlechta(robota skončila v roce 1848) a navíc jsme byly vítězové.

Proč nebojujete proti vyvlastnění majetku KSČ po roce 1989? V podstatě je to to samé. rozdíl je že od bílé hory uplynulo 300 let a od vítězného února jen 41 . rozdíl je pouze v letech. Nikoli v podstatě že ten majetek by nakradený či uloupený.

Jinak byste si mohl přečíst co psala moravská šlechta Josefu II když zrušil nevolnictví a zavedl náboženskou svobodu. Rozhodně to nebylo nic osvíceného a na své poddané se dívala jako na majetek bez práv.

rolandszewczyk 19.7.2008 1:36

.

se divím,že někdo připomněl tu masarykovu zlodějnu vůči šlechtě!

-moff- 19.7.2008 0:45

31,48?

No nevím jak komu, ale mně by se zrovna kurz 31,5 CZK/EUR docela hodil. Vzhledem k tomu, že pracuju pro jednu americkou firmu a můj plat se odvíjí od dolaru, potažmo eura, tak bych si výrazně přilepšila. :-D