4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Steiner 12.12.2005 21:10

Bankovní upíři

V EU se za převody v EU také nic neplatí, třeba z Německa do Holandska ani cent. Banky žijí z toho, že mohou naše peníze, které u nich parkujeme použít na kšefty. Jenom v ČR je situace ještě za rokem 1998. Až budeme mít také Euro, tak ti upíři vyschnou!
jan 12.12.2005 16:54

poplatky

Poplatek za prevod  € na studentske konto U CSOB nyni stoji 150 CZK.
jasan 11.12.2005 18:44

no to bude skvele

maly test inteligence - bude to taky levnejsi?  nebo jen EUrosjednocene?
dp 10.12.2005 21:05

proc ten budouci cas?

Nejak nechapu, tohle uz prece asi rok funguje - v ramci eurozony pro prevody v eurech. Evropske antimonopolni komisi (nebo jak se to presne jmenuje) trvalo asi 20 let, nez to dokazala prosadit. Predpokladam, ze pro CR to zacne fungovat vice mene automaticky v okamziku prechodu na euro - pletu se a je to slozitejsi nebo dokonce uplne jinak? 2JJ: dost zalezi na tom jestli je ceska banka primym korespondentem te NL, nebo to jde jeste pres nekoho dalsiho. Jinak soucet poplatku byva obvykle nejnizsi pri deleni nakladu "SHR" (odesilatel naklady jeho banky, prijemce vsechny ostatni).
JJ 10.12.2005 19:25

Re: Re: Revoluce

A co když si německá (v praxi tedy spíše italská či francouzská) banka řekne o dvacet korun za zúčtování té příchozí platby? To pak má ta česká zasponsorovat tu desetikorunu ze svého jen aby to stálo stejně jako tuzemský poplatek? Když už, tak bych byl pro to, aby se poplatky účtovaly tak, aby byla vidět jejich struktura - tj. kdo si vzal kolik. Mimochodem - když posílám peníze z NL do CZ, tak holandská banka si z tisíce Euro nestrhne nic při normálním převodu a 4.50 Euro při expresním. Na český účet mi ale dorazí tak o 30-40 Euro méně.
jezevec 10.12.2005 17:40

Re: Revoluce

Ale ale ale.
Nejde přece o to, aby všechny banky měly stejné poplatky - ale o to, že číslo českého účtu zadané do počítače má stejný náklad na položku, jako číslo německého účtu zadané do téhož počítače - a není proto důvod, aby identická transakce u jedné banky stála deset korun do česka a pětikilo o kilometr dál do německa. Ono i tech deset korun je dosti. Nehledě na to, že v zemích na západ od Aše jsou tyto poplatky obvykle zdarma v rámci režie účtu.
milan007 10.12.2005 13:36

regulace

Vzhledem k tomu, že jste student , patrně už nebudete znát pojem SPK (Státní Plánovací Komise). Hezky a spravedlivě všechno včetně bankovních poplatků sjednotila a zregulovala. Zanikla v roce 1989 a Vám se podobná myšlenka zdá po 15-ti letech geniální ??
JJ 10.12.2005 1:52

Revoluce

no revoluce je to možná, ale totální kravina zcela jistě. Aniž bych chtěl obhajovat zlodějské poplatky českých bank, tak náklady bank jsou prostě různé a to dokonce i v rámci jednoho státu. Jakékoli sjednocování sazeb by tedy nutně znamenalo, že jedni budou dotovat druhé. V NL se o tomhle trochu diskutovalo před pár lety, kdy EU přišla s geniálním nápadem, že systém místních platebních karet (PIN-pas) by měl přijímat i platební karty z jiných států EU a to za stejných podmínek jako karty místní - tj. v podstatě zdarma (ten systém je tak dobře udělaný, že transakční náklady jsou malé a s výjimkou opravdu malých částek zákazník neplatí žádné poplatky). To sice zní hezky. Jenže to znamená, že zahraničnímu zákazníkovi není možno naúčtovat ani poplatek, který si naúčtuje jeho vlastní banka a doplatí na to provozovatel systému. Ten pochopitelně není charitou, takže nakonec to dopadne tak, že kvůli pitomé Unii budou místní muset platit i za něco, co dosud zpoplatněno nebylo.