1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Je krize propaganda či realita?

Učinila jsem důležitý objev. V každé situaci, v každý okamžik, je možno stejnou věc nazírat z různých úhlů. A je to jen otázkou osobního rozhodnutí, za který konec život popadneme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kadeřábek 25.11.2013 17:17

Sice souhlasím s autorkou, že ekonomické zprávy

ovlivńují ochotu nebo neochotu utrácet, ale nelze očekávat, že nákupní boom po roce 89 se bude někdy opakovat. Kdo má funkční pračku nebude kupovat dvě. Kdo si pořídil domek nebude stavět tři. Prostě trh se vyčerpal a poptávku solventní zákazníci nebudou zvyšovat jen proto, že si to ČNB dala za cíl.

D. Polanský 25.11.2013 14:59

Z čeho víte, že ekonomika není na tom až tak dobře?

Že více toho nežereme,  nechlastáme, více nejezdíme auty, nestavíme více dálnic, nekupujeme 10 + kk + 4WC, nedáváme si radit od tzv. odborníků? A k čemu to? Ví to někdo?

J. Kadeřábek 25.11.2013 17:10

Re: Z čeho víte, že ekonomika není na tom až tak dobře?

Nejlépe se to pozná na vývoji nezaměstnanosti, bankrotech firem a ve výročních zprávách těch co přežili. Když přijedu do nejmenované obce na Znojemsku, kde ze 75 obyvatel je 5 (slovy pět) aktivně pracujících jímá mě lehká nevolnost.

L. Novák 26.11.2013 0:05

Re: Z čeho víte, že ekonomika není na tom až tak dobře?

Jsou i komunity, kde na sociálních dávkách od státu žije už několik generací... a ty následující tenhle způsob života podědí.

L. Severa 25.11.2013 13:28

Poznámka.

Pokud se nemýlím tak vláda odborníků, na základě uvadených kladných výsledků, sestavila rozpočet na příští rok s předpokladem již vyššího nárůstu.

P. Čech 25.11.2013 12:26

Zse je to jinak.

Paní Šichtařová má naprostou pravdu. Špatný a nikam nevedoucí je celý ekonomický systém.Systém, založený na neustálém růstu HDP. Ono totiž nic na světě nemůže neustále růst, ať je to výroba, spotřeba export, import, ba ani počet obyvatel. Systém založený na neustálém růstu čehokoliv vede časem ke krachu. Stav, který je nazýván krizí je nepatrným náznakem onoho krachu.  Nástroje, pomocí nichž jsou tyto krize zažehnávány (všelijaké intervence bank, tištění ničím nekrytých peněz) vede k zadlužování obyvatel, obcí a států, výsledkem čehož nemůže být nic jiného než strmý pád do absolutní nicoty, zániku civilizace, ne-li zániku Země jako planety. Systém a banky roztáčejí inflační spirálu za vydatné pomoci politiků a novinářů. Nejzadluženějším státem na světě jsou USA, stále dávané politiky a novináři ostatním státům za vzor. Americká FED zadlužuje stát a jeho obyvatele, tiskne ničím nepodložené dolary a žene celý stát ke krachu a do záhuby.Ostatní státy je většinou následují. Ano, je krize ovšem nikoliv krize ekonomická, ikdyž nakonec to také, ale hlavně krize morální. A o tom to celé je.  https://www.investicni-zlato.eu/video---the-biggest-scam

P. Kersch 25.11.2013 9:58

skřivánek

Je to všechno správné a duchaplné konstatování, až na toho skřivánka. Skřivan polní nikdy na větev nesedá, natož aby tam ještě zpíval. Ani v krizi.

A. Bocek 25.11.2013 8:16

Mírná krize nebo mírné oživení,

aneb šmrdolení kolem nuly je jen statistickou odchylkou stagnace. Lidé se nemají v průměru ani lépe a ani hůře. Přesouvají jen své obchodní aktivity směrem k šedé ekonomice. Práce pro známé bez dokladu . účtu či faktury.

J. Kanioková 25.11.2013 3:28

Naprostý souhlas,

""Kdybychom se bývali před třemi měsíci dozvěděli, že "mírná krize trvá", a nyní bychom si opět vyslechli, že "mírná krize stále trvá", nikdo by se moc nevzrušoval. Jenomže v realitě jsme před čtvrt rokem zhola nesmyslně slavili, abychom dnes propadli do deprese, že "situace se zase prudce zhoršila".""

Nevím, jestli tak naši činí sami od sebe, nebo to mají "doporučeno" z Bruselu..

Neexistuje žádné riziko: Schäuble prohlásil, Euro-krize skončila - http://jdem.cz/88zf2.. (Jo, jo... poručíme větru, dešti)

Evropa se během krize nezměnila. Chaos EU paralyzuje kontinent. - http://jdem.cz/88se6

J. Kanioková 25.11.2013 4:08

Schäuble je největší žába na prameni..

z 18.listopadu 2011 - MR. SCHÄUBLE řekl, že německá vláda navrhne na summitu evropských lídrů v Bruselu dne 9.prosince, změny Smlouvy tak, abychom přiblížili Evropu k centralizované fiskální vládě. Konečným cílem, řekl pan Schäuble, je politická unie s Evropským prezidentem voleným přímo lidem.

"Co budeme dělat teď s fiskální unií, to jsem popisoval zde, to je krátkodobý krok pro měnu," řekl Schäuble. "V širším kontextu, samozřejmě potřebujeme politickou unii."

"Tam je omezené přechodné období, kdy budeme muset zvládnout nervozitu na trzích," řekl Schäuble. "Pokud bude jasné, že do konce roku 2012 nebo do poloviny roku 2013, že máme všechny ingredience pro nové posílení a prohloubení politických struktur, myslím, že to bude fungovat."

On nevidí zmatek jako překážku, ale NUTNOST. "Můžeme politickou unii dosáhnout pouze tehdy, pokud máme krizi," řekl Schäuble.

Schäuble - Vidět v krizi poslední a nejlepší šanci, jak sjednotit Evropu - http://jdem.cz/88zh2 .. on jde za svým snem naprosto nekompromisně, třeba i proti všem !