6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Je bitcoin podvod století?

Základní poučka říká: Kočky nesnáší vodu. I vědoma si této poučky, koupu se tuhle v hromadě pěny. A v další vteřině se o mě pokouší infarkt, neb se ozve hlasité plesk, pak žbluňk, pak ještě jednou plesk, a vzápětí na okraji vany stojí bílá koule a poulí na mě oči.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.9.2013 19:01

Nejspíš je to symptom těžké nemoci

Tou nemocí je nedůvěra občanů v oficiální měny. Jinak by nemohli uvěřit BC za něž nikdo nenese odpovědnost a především nikdo nemůže vědět, jestli jejich "vynálezci" dodrží pravidla a ve vhodném okamžiku jimi nezaplaví trh a neprodají je dřív než se jejich hodnota zhroutí a pak nezmizí v kyberprostoru.

J. Kuka 2.9.2013 18:28

No podvod ....

Bitcoin klidne byt podvod muze , ale urcite ne stoleti , vzhledem k obemu financi maximalne tak par mesicu :D .

Kazdopadne z matematickeho a programatorskeho hlediska to "podvod" evidentne neni .

J. Kuka 2.9.2013 18:35

Re: No podvod ....

btw : Podle meho je v dnesni dobe BC spise komodita nez mena . A chava se podle toho .

P. Běhounek 2.9.2013 19:53

Re: No podvod ....

velmi přesné

V. Mlich 2.9.2013 17:19

Je inflační zlato?

Existuje nějaká banka, která půjčuje zlato? Že si tam třeba Babiš uloží cihlu, a já bych si ji pak půjčil, půl roku s ní machroval (nebo si ji uložil k jiné bance a machroval s certifikátem) a pak ji vrátil i s úrokama? Nebo taky nevrátil :-) Pokud ano, tak je i zlato inflační a z tohoto pohledu je BTC stejné jako zlato.

Ještě k těm zárukám: Ruští zbohatlíci důvěřovali EURu a uložili si majetek na Kypru...

M. Vojtíšek 2.9.2013 14:18

Vlastně je to úplně

jedno, pokud je někdo kdo akceptuje BTC jako transport hodnoty. Asi je to plno lidem po chuti, když není využívána žádná konkrétní 3 strana obchodu. Úvahy o půjčování neexistujících BTC je taky mimo. Pokud by někdo půjčoval BTC, tak by je musel fyzicky vlastnit. Z principu BTC není možné půjčit něco co neexistuje. To omezené výsledné množství je taky vcelku dobrý tah.

M. Prokš 2.9.2013 12:45

Bitcoin - momentální hype?

Podle mě, laika je bitcoin prostě jen "mladá měna s techno-bla-bla čáry máry". Ale ve své podstatě jako ostatní peníze má hodnotu důvěry. Když/dokud jsou a budou lidé kteří této měně věří a obchodují s ní, tak měnou je a bude. i kdyby jen pro ty dva první nebo poslední co jim věří. A pokud budou významnou a jakš takš stabilní měnou, nabalí se kolem nich celý finanční průmysl jako kolem jakékoli jiné používané měny.

Otázkou je, co s bitcoinem udělá až se na to zaměří státy a budou požadovat např. uvést bitcoiny v daňovém přiznání, vést je v účetnictví, odvádět DPH, spotřební daně, daň ze zisku. Bitcoin je "cizí měna" z pohledu státu a obchodování s ním jsou platby v cizí měně. Pokud tato měna naroste na významu, naroste objem obchodování s nimi, naroste na významu i tlak států na to je zohlednit v daňové rovině a vzroste snaha o sledování obchodování s nimi z pozice států. Pak se ukáže na kolik jsou bitcoiny anonymní, nesledovatelné a na kolik jsou naopak sledovatelné a jejich vlastníci zaplatí daně "i s chlupama".

Podle mě to teprve bude pro mnohé prozření a konec naivních představ o anonymitě internetu a necenzuře...

P. Běhounek 2.9.2013 11:59

PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

To jsou lidé opravdu tak negramotní, že dávají prostor tak špatným ekonomům?

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10315089302-tah-damou/211411058160045-tah-damou/

P. Joch 2.9.2013 13:27

Re: PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

Pane Běhounek, mohl by jste mi dát Váš příklad dobrého ekonoma? Jaká je Vaše gramotnost v této oblasti? Rád bych věděl jaké díla klasiků jste četl a jakou ekonomickou školu upřednostňujete?

P. Běhounek 2.9.2013 18:04

Re: PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

V ČR například Šíma nebo Sedláček (i když jeho kniha EDZ je něco příšerného). Četl jsem od každého velkého ekonoma aspoň jednu knihu, přečetl jsem i část "Bohatství národů". Jsem zastáncem principu Laissez faire. Z ekonomických škol asi Rakouskou školu. Ale nemám rád a netrpím na fankluby čehokoliv a kohokoliv. Jsem absolvent PHF VŠE.

B. Rybák 3.9.2013 18:52

Re: PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

Za Váš odkaz na televizní debatu jsem Vám vděčný. Bylo velmi poučné poslouchat (EU-hujerské) žvanění pana Sedláčka (on nepochopil, že Euro je politický, navzdory ekonomickým zákonům prosazený projekt, protože jinak by nemohl tvrdit, že v EU ekonomie předběhla politiku). Nedokázal se argumentačně postavit dokonce ani hystericky levičácké paní Švihlíkové (proč bychom my měli platit dluhy německých a francouzských bank) a už vůbec nic nevyvrátil paní Šichtařové (žádné dluhy se nevyřeší jejich přesouváním, EU-pravidla nemají smysl, protože silné státy je kdykoliv poruší, jsou jenom bičem na malé a slabé)...

Paní redaktorka trochu Sedláčkovi podlézala, ale fanatičkou bych ji proto nenazýval!!!

P. Běhounek 3.9.2013 19:21

Re: PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

Podle mne se pan Sedláček nesnižil na úroveň dvou hysterek a jeho argumenty byly argumenty člověka, který o problému něco ví v širším kontextu. To že neodpověděl na tupý populismus Švihlíkové mu slouží ke cit, taková úroveň diskuse nikam nevede. Šichtařové odpověděl velmi precizně. Více v diskusi k pořadu.

M. Starý 2.9.2013 9:08

Aby to nebyly druhé kampeličky

To, že mnozí Češi (podle článku) o něj mají zájem ve mě budí strach, co se stane, když projet krachne a oni o své investice (třeba) příjdou. Nebude se opakovat situace s kampeličkami, kdy stát odškodňoval "poškozené", protože je nedostatečně ochraňoval před jejich vlastní hloupostí ?

Z. Kulhánková 2.9.2013 9:04

... jako holubička.

Co takhle nějaký domácí porod?

J. Ryba 2.9.2013 6:46

popravdě, jak ukazuje graf vývoje "kurzu bitcoinu", letadlo to skutečně připomíná

jít hodnoty cca 700 USD na 4.600 a pak pád na 1.250, to mohu jít veškeré úvahy o inflaci stranou. Je evidentní, že vrtkavá hodnota bitcoinu je dána ochotou nových cestujících nastoupit si do letadla. Na tom se pak dá "slušně" vydělávat - do doby, opadne zájem cestujících a než začne letadlo padat

J. Kuka 2.9.2013 18:32

Re: popravdě, jak ukazuje graf vývoje "kurzu bitcoinu", letadlo to skutečně připomíná

Ty vase cisla mate asi ponekud spatne . Pokud chcete neco komentovat , tak si alespon zjistete ty realna . Je to jednoduche .

K. Kužel 2.9.2013 6:16

Háček vidím v tom,

že bitcoin je založen na důvěře. Když pošlu obchodníkovi platbu předem a nedostanu zboží, těžko to budu právně vymáhat. Naopak, když obchodník pošle zboží a bitcoiny nedorazí, může se jít klouzat.

Když začnou bitcoiny někomu skutečně vadit, zanese do systému nedůvěru. Tím by se to asi dalo úspěšně nabourat.

L. Novák 2.9.2013 2:26

Bitcoin je neprůhledná jednotka.

Až někdo popíše algoritmus, jak je tato jednotka emitována, jaké je množství v oběhu a jakým mechanizmem nabývá směnnou hodnotu, můžeme o ní diskutovat.

Zatím to vypadá jako podvod chytráků, kteří se snaží ostatní přesvědčit, že za to nicovaté digitální cosi lze směnit něco jiného, jako by se jednalo o peníze. Krajní opatrnost je namístě.

J. Ryba 2.9.2013 6:48

je fakt, že i prodej pozemků na Měsíci je průhlednější

K. Kužel 2.9.2013 13:24

Re: je fakt, že i prodej pozemků na Měsíci je průhlednější

Aspoň těch na přivrácené straně :-)

P. Bárta 2.9.2013 10:48

Re: Bitcoin je neprůhledná jednotka.

A zkusil jste si o tom vůbec něco najít? Třeba na https://en.bitcoin.it/wiki/Protocol_specification je ten protokol popsaný docela slušně...

V. Vaclavik 2.9.2013 2:18

Proc projektovat

"že v roce 2040 bude v oběhu 21 milionů bitcoinů"?

Jestlize ma byt bitcoin neinflacni, pak pokud by hodnota bitcoin jednotky vzrostla natolik, ze by se stala nepraktickou pro bezne pouziti, pak by se ustavil zlomkovy bitcoin, pod nejakym jinym jmenem. Podobne jako kdyby Koruna byla pevnou menou, tak by se casem kvuli zhodnoceni zacaly pouzivat padesati halere a dvaceti halere a nakonec i jednotniky a slo by to i dale na mensi casti, pokud by to prakticnost pouzivani meny vyzadovala.

Priznam se, ze bitcoinum nerozumim. To co se o vsude pise nechava plno veci kolem bitcoinu nevyslovenych. Nezajima me ani tak bezpecnost co se toho kodovani tyka, ale predevsim ''velke ideje'' za tou menou, tak rikajic. Je ovsem mozne, za tam zadne nejsou, ze jde ciste o neinflacni prostredek obchodovani, jenze me tam vubec neseni ten cil narustu tech jednotek. Jestlize je duvodem, aby bylo dost penez pro kazdeho ucastnika, jak by vice a vice lidi zacalo tu menu pouzivat, pak nevidim, proc by se to nemelo resit tim zavadenim zlomkove hodnoty bitcoinu. Jednoduse tomu nerozumim.

V. Vaclavik 2.9.2013 2:39

Re: Proc projektovat

Hodnotu dnesnim papirovym penezum dava jednak edikt spolecnosti, ze Koruna je legalni, tedy zakonne platidlo a za druhe zbozi, ktere ta Koruna realne koupi. To druhe je klicovy faktor pro kazdou menu. I za casu zlate meny, pozdeji poukazek na zlato, to zlato bylo tim zbozim - cili kdo sel na trh se zlatymi mincemi v kapse, ten v podstate delal barterovy obchod, zbozi za zbozi. V pripade poukazek na zlato vydanych nejakou bankou musela byt duvera v tu banku, ze bude ty poukazky honorovat. Bitcoins ovsem zadnou realnou hodnotu samy o sobe nemaji, a neni za nimi nic, aspon ja o nicem nevim.

Ohledne bitcoins nevim o zadne zaruce, legalite, a v posledku ani nevim, co bitcoin realne koupi - protoze jeste neni patricne v uzivani a jen maloco se za nej da poridit. Pokud se bitcoin rozsiri a prestane se vladam libit, protoze se jim bude plest do jejich narodne ekonomickeho pasaliku, pak muzou bitcoin ucinit nelegalnim platidlem a minimalne to poskodi hodnotu bitcoins, aspon na uzemi toho ktereho statu. Drzitele bitcoins budou v podstate neco jako dnes drzitele tzv spinavych penez, potrebujici vyprani, nez budou moci byt pouzity..

R. Szewczyk 2.9.2013 0:24

hm

paní Markétko,onen bitcoin nemůže být nikdy měnou,nikdy nemůže být penízem,anobrž a pouze platidlem,platidlem je i česká koruna,jako je i měnou v Česku,ovšem není ona koruna ani penízem,pokud ovšem nevznikla nová definice,když ta stará,že emitent peněz vždy vyplatí nějakou hodnotu za onen peníz,již asi neplatí nikde,jinak postulováno,že maj vnitřní hodnotu,bicoiny,ojrá čí kačky tam nepatří,takže článeček je poněkud zavádějící

K. Frauknecht 2.9.2013 8:38

Jo :-)