Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Je bitcoin podvod století?

Základní poučka říká: Kočky nesnáší vodu. I vědoma si této poučky, koupu se tuhle v hromadě pěny. A v další vteřině se o mě pokouší infarkt, neb se ozve hlasité plesk, pak žbluňk, pak ještě jednou plesk, a vzápětí na okraji vany stojí bílá koule a poulí na mě oči.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BR

B. Rybák

3. 9. 2013 19:01
Nejspíš je to symptom těžké nemoci

Tou nemocí je nedůvěra občanů v oficiální měny. Jinak by nemohli uvěřit BC za něž nikdo nenese odpovědnost a především nikdo nemůže vědět, jestli jejich "vynálezci" dodrží pravidla a ve vhodném okamžiku jimi nezaplaví trh a neprodají je dřív než se jejich hodnota zhroutí a pak nezmizí v kyberprostoru.

0 0
možnosti
JK

J. Kuka

2. 9. 2013 18:28
No podvod ....

Bitcoin klidne byt podvod muze , ale urcite ne stoleti , vzhledem k obemu financi maximalne tak par mesicu :D .

Kazdopadne z matematickeho a programatorskeho hlediska to "podvod" evidentne neni .

0 0
možnosti
JK

J. Kuka

2. 9. 2013 18:35
Re: No podvod ....

btw : Podle meho je v dnesni dobe BC spise komodita nez mena . A chava se podle toho .

0 0
možnosti
VM

V. Mlich

2. 9. 2013 17:19
Je inflační zlato?

Existuje nějaká banka, která půjčuje zlato? Že si tam třeba Babiš uloží cihlu, a já bych si ji pak půjčil, půl roku s ní machroval (nebo si ji uložil k jiné bance a machroval s certifikátem) a pak ji vrátil i s úrokama? Nebo taky nevrátil :-) Pokud ano, tak je i zlato inflační a z tohoto pohledu je BTC stejné jako zlato.

Ještě k těm zárukám: Ruští zbohatlíci důvěřovali EURu a uložili si majetek na Kypru...

0 0
možnosti
MV

M. Vojtíšek

2. 9. 2013 14:18
Vlastně je to úplně

jedno, pokud je někdo kdo akceptuje BTC jako transport hodnoty. Asi je to plno lidem po chuti, když není využívána žádná konkrétní 3 strana obchodu. Úvahy o půjčování neexistujících BTC je taky mimo. Pokud by někdo půjčoval BTC, tak by je musel fyzicky vlastnit. Z principu BTC není možné půjčit něco co neexistuje. To omezené výsledné množství je taky vcelku dobrý tah.

0 0
možnosti
MP

M. Prokš

2. 9. 2013 12:45
Bitcoin - momentální hype?

Podle mě, laika je bitcoin prostě jen "mladá měna s techno-bla-bla čáry máry". Ale ve své podstatě jako ostatní peníze má hodnotu důvěry. Když/dokud jsou a budou lidé kteří této měně věří a obchodují s ní, tak měnou je a bude. i kdyby jen pro ty dva první nebo poslední co jim věří. A pokud budou významnou a jakš takš stabilní měnou, nabalí se kolem nich celý finanční průmysl jako kolem jakékoli jiné používané měny.

Otázkou je, co s bitcoinem udělá až se na to zaměří státy a budou požadovat např. uvést bitcoiny v daňovém přiznání, vést je v účetnictví, odvádět DPH, spotřební daně, daň ze zisku. Bitcoin je "cizí měna" z pohledu státu a obchodování s ním jsou platby v cizí měně. Pokud tato měna naroste na významu, naroste objem obchodování s nimi, naroste na významu i tlak států na to je zohlednit v daňové rovině a vzroste snaha o sledování obchodování s nimi z pozice států. Pak se ukáže na kolik jsou bitcoiny anonymní, nesledovatelné a na kolik jsou naopak sledovatelné a jejich vlastníci zaplatí daně "i s chlupama".

Podle mě to teprve bude pro mnohé prozření a konec naivních představ o anonymitě internetu a necenzuře...

0 0
možnosti
PB

P. Běhounek

2. 9. 2013 11:59
PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

To jsou lidé opravdu tak negramotní, že dávají prostor tak špatným ekonomům?

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10315089302-tah-damou/211411058160045-tah-damou/

0 0
možnosti
PJ

P. Joch

2. 9. 2013 13:27
Re: PROČ MÁ TATO FANATIČKA TOLIK PROSTORU?

Pane Běhounek, mohl by jste mi dát Váš příklad dobrého ekonoma? Jaká je Vaše gramotnost v této oblasti? Rád bych věděl jaké díla klasiků jste četl a jakou ekonomickou školu upřednostňujete?

0 0
možnosti
MS

M. Starý

2. 9. 2013 9:08
Aby to nebyly druhé kampeličky

To, že mnozí Češi (podle článku) o něj mají zájem ve mě budí strach, co se stane, když projet krachne a oni o své investice (třeba) příjdou. Nebude se opakovat situace s kampeličkami, kdy stát odškodňoval "poškozené", protože je nedostatečně ochraňoval před jejich vlastní hloupostí ?

0 0
možnosti
ZK

Z. Kulhánková

2. 9. 2013 9:04
... jako holubička.

Co takhle nějaký domácí porod?

0 0
možnosti
JR

J. Ryba

2. 9. 2013 6:46
popravdě, jak ukazuje graf vývoje "kurzu bitcoinu", letadlo to skutečně připomíná

jít hodnoty cca 700 USD na 4.600 a pak pád na 1.250, to mohu jít veškeré úvahy o inflaci stranou. Je evidentní, že vrtkavá hodnota bitcoinu je dána ochotou nových cestujících nastoupit si do letadla. Na tom se pak dá "slušně" vydělávat - do doby, opadne zájem cestujících a než začne letadlo padat

0 0
možnosti
JK

J. Kuka

2. 9. 2013 18:32
Re: popravdě, jak ukazuje graf vývoje "kurzu bitcoinu", letadlo to skutečně připomíná

Ty vase cisla mate asi ponekud spatne . Pokud chcete neco komentovat , tak si alespon zjistete ty realna . Je to jednoduche .

0 0
možnosti
KK

K. Kužel

2. 9. 2013 6:16
Háček vidím v tom,

že bitcoin je založen na důvěře. Když pošlu obchodníkovi platbu předem a nedostanu zboží, těžko to budu právně vymáhat. Naopak, když obchodník pošle zboží a bitcoiny nedorazí, může se jít klouzat.

Když začnou bitcoiny někomu skutečně vadit, zanese do systému nedůvěru. Tím by se to asi dalo úspěšně nabourat.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz