3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Je Andrej Babiš agent Smith?

Vypráví se v jistých (nejmenovaných) kruzích poslanecké sněmovny následující „zaručeně“ pravdivá historka: Nemohli se jednoho dne hoši ve vládě dohodnout, čí návrh zákona odhlasují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 23.5.2016 12:27

Houžnáku

Na amortizaci zapomněla paní Boublíková, nikoli já. A narozdíl od vás to uznala. Jen vy tady machrujete, aniž byste si pořádně přečetl, o čem píšu já, a o čem ona.

P. Švejnoch 23.5.2016 12:32

Re: paní Boublíková

... zatímco autobus (trolejbus, tramvaj whatsoever) nám nadělil Ježíšek, že pane Šejno? Tedy ve Vašem případě nejspíš Evropská Unie...

Takže autobus MHD je vlastně úúúplně satarmo, že? :-o

M. Šejna 23.5.2016 12:35

pane Švejnochu

zdá se, že jste vůůůbec nepochopil, co paní Boublíkové sděluji.

A zdá se, že to pochopila jen ona,

zatímco pánové Švejnoch a Houžnák si seděj na vedení.

P. Švejnoch 23.5.2016 13:01

Re: pane Švejnochu

Ano, to se Vám opravdu jen zdá.

Vycházíte ze dvou chybných premis. Jednak z té, že MHD je výdělečná (nebo má alespoň nulovou bilanci), a druhak z té, že auto není nutností.

Obě tyto premisy jsou chybné. Jednak proto, že MHD je dotovaná, tedy všichni (včetně mě, který jsem MHD nejel už asi 15 let) si ten autobus kupujeme. A druhak proto, že jsou zkrátka momenty, kdy Vám MHD není nic platná (nejede tam, kam potřebujete, nejede tehdy, kdy potřebujete), takže mít k dispozici osobní auto je v dnešní době nezbytností.

Takže paní Boublíková či já jsme v situaci, kdy máme vlastní autobus MHD (protože se nás nikdo neptal, zda ho potřebujeme a hlavně chceme), a máme k dispozici (vlastní) OA (protože je to dnes nevyhnutelné).

Za této konstelace je pravda na straně paní Boublíkové, a provoz OA je nepochybně výhodnější (a občas možná skutečně ekonomičtější) - a Vy zase jen plkáte, abyste obhájil nějaký ten "socialistický" výdobytek. :-)

M. Šejna 23.5.2016 14:25

opravdu si, pane Švejnochu, sedíte na vedení

paní Boublíková napsala, že jí autobobil výjde levněji, než cesta MHD. Zapomněla ale do nákladů na osobní automobil započítat pořizovací náklady, což ona uznala a tím jsme se bez problémů shodli, že provoz automobilu je sice dražší o pořicovací náklady, ale že i tak je výhodnější mít vlastní vůz.

Pak nastoupili trollové z povolání jménem Švejnoch a Houžňák a probourávali se do mé diskuze s paní Boublíkovou oteřenými dveřmi.

Takže si plnejte a trollujste dál, vy socialistický výdobytku.

J. Jurax 24.5.2016 4:11

Re: paní Boublíková

No a přesto když si to spočítám, tak mi auto se započtením všech nákladů vyjde při obsazení jednou osobou levnější než veřejná doprava jen na specifických trasách, při obsazení dvěma osobami už ale srovnatelné až levnější celkem často a třemi osobami prakticky všude. Kalkuluju ale taky se zbytkovou cenou vozu a autem najezdím do výměny nejmíň 200 000, spíš víc, takže by mi ta cena na kilometr vyšla by voko tak na 4 Kč ... :-)

Ono je nutno zvážit úsporu času (nejsem ale pražák a nejezdím ucpanými velkými městy, pokud nutně nemusím) - ne odevšad se všude dostanete přímým spojem a ještě tehdy, když potřebujete a vůbec ne všude se veřejnou dopravou vůbec dostanete, časovou flexibilitu (ne všude jezdí MHD co 10 minut, o vlacích a autobusech ani nemluvě), taky občas jest transportovat zavazadla a předměty, co veřejnou dopravou transportovat nejdou. Nebo máte zlomenou nohu :-) ... A taxík je už zcela nekonkurenčně drahý.

A Váš příklad s chalupou - vlakem druhou třídou je 100 km 143 Kč.

Takže na chalupu ve čtyřech je to 572 Kč, pokud ovšem vlak jede až na zápraží chalupy. Pokud ne, taxík cenu na těch 700 hravě dorovná (ono ani místní autobus nepojede až na zápraží, pokud tam vůbec jezdí a když ano, kolikrát denně a zda rozumně navazuje na vlak); je ovšem zdravé chodit pěšky, že, pokud můžete, zvláště se zavazadly. Jsou-li děti malé, sice ušetříte za jízdné, ale zase se v závěrečné fázi pronesou. Ovšem podle mé kalkulace je cena jízdy autem 400 až 500 Kč - a to už vlak prohraje. Pravda, dálkové autobusy jsou levnější než železní dráha.

Ale když jedete vlakem toliko 30 km, vyjede Vás cesta na 50 Kč, ve čtyřech pak na 200 Kč - opět pokud vlak jede až na zápraží chalupy, jinak viz výše - kdežto autem podle Vaší kalkulace 210 Kč, podle mé jen 120 až 150 Kč.