27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak zlepšit český daňový systém

Co je na českém daňovém systému špatného a co by bylo zapotřebí změnit? Začněme z nezvyklé strany: co je na českých daních dobrého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 3.2.2017 14:25

Nezůstanou na lavičce

Už při eurovolbách překročili bariéru 5%, a že se to jen v málokterém kraji povedlo v posledních krajských volbách je dáno tím, že do komunálu lidé volí osobnosti, které už znají, a Svobodných je na komunální úrovni zatím málo. U parlamentních voleb přece jen hrají větší roli ideje. A taky se změnila situace. Po zavedení EET je zatím 40 tisíc naštvaných hospodských, za měsíc přibyde 250 tisíc naštvaných trhovců, včetně rodin to je síla, která můžo ovlivnit volby. A do podzimu možná i části zákazníků hospod a trhů docvakne, že jak se kradlo, krade se dál, jen oni musí navíc platit náklady EET, hospodský má daňovém přiznání pořád červená čísla, jen si koupil novější model Porsche.

V. Kotas 3.2.2017 4:28

Také příklad, o začátcích FÚ.

Stalo se na Kutnohorsku. Je to o kvalifikaci jeho zaměstnanců. Bylo rozhodnuto, že bude pobočka FÚ v určitém městě. Byl postaven objekt/barák ( nyní už 7let prázdný, nevyužívaný ). Když se začali hlásit zájemci z končících podniků v okolí, z ekonomických úseků, zjistili, že místa jsou již obsazena. Téměř všichni již přijatí, byli z kádrových oddělení podniku v okolí. Ředitelkou se stala bývalá poslankyně v okresním sněmu, komunistka. A zřejmě tak to fungovalo po celé republice.

V. Kotas 3.2.2017 4:32

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Nevím, jaká je dnes nutná kvalifikace, k přijetí na FÚ. Jen si myslím, že každý zájemce o místo na FÚ, by měl mít nějakou praxi ze soukromé firmy. A když ne, tak alespoň 1roční zkušební dobu.

V. Kotas 3.2.2017 4:34

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Daňový systém je nutné přebudovat = zjednodušit. I zavedení progresívní daně by rozhodně neškodilo ( běžné v mnoha zemích světa ).

V. Kotas 3.2.2017 4:37

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Jednoduché daně by znamenaly také méně cifršpiónů.

J. Brožek 3.2.2017 7:48

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Ad a) - progresivní daň z příjmů existuje již dnes.

ad b) - u čeho má být progresivní daň? Např. u DPH? Čím dražší výrobek, tím více daně? Nebo jak si to představujete? Třeba progresivní daně z majetku?

ad c) - pokud by se měla zvyšovat progrese u daní z příjmu - opravdu má být ten, kdo se snaží a pracuje a vydělává trestán dalšími daněmi? Nebo snad navrhujete oddělení příjmů ze závislé činnosti a všech ostatních - např. Babišových nedaněných stovky milionů z dividend či půjček apod.? A ty následně zdanit vyšší sazbou?

V. Kotas 3.2.2017 8:03

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Stačí se podívat po Evropě, jak který stát má určené daně. Jiná věc je, jak potom s těmi penězi zachází.

V. Mlich 3.2.2017 8:12

Progresivní sazba je základem bordelu

Když je něco jinde běžné, neznamená to, že je to dobré. Úplně nejspravedlivější daň by byla daň z hlavy: každý zaplatí jednu desetimiliontinu státního rozpočtu vem kde vem. To by se vůbec nemuselo vykazovat žádné účetnictví, paragony, faktury atd.

Proto se zavedl systém pevné sazby, kde ten, co víc vydělá, i víc platí. Ale to už vyžaduje prokázat, kdo kolik vydělal a dává prostor spekulacím s nepřiznáváním tržeb.

Progresivní sazba, kromě složitějšího výpočtu, dává další prostor k umělému dělení na menší subjekty a spekulacím kolem bodů lomu na grafu, a taky vyžaduje systém placení záloh a následného ročního vyúčtování, což je další papírování (a prostor ke spekulacím). A kdo peníze umí vydělat, ten si je dokáže i ochránit, v krajném případě přesunem do "daňového ráje".

Zvláštní způsob progrese se používá teď: daňové slevy a zvýhodnění. Křivka se neláme, ale její náběh je plynulý v oblasti nejnižších příjmových skupin. Zlom zavádí akorát nesmyslný institut minimální mzdy vyřazující z ekonomiky ty, co tolik nedokážou nebo nechtějí vydělat. Bohužel opet vyžaduje roční vyůčtování. Tento problém by vyřešilo zavedení základního příjmu, na nějž by plynule navázala tzv. negativní daň dle konceptu Svobodných.

Nutno ovšem připomenout, že jako daň se vnímá i sociální, důchodové, nemocenské, zdravotní a úrazové pojištění, a tyto mají dnes nelogicky zápornou progresi se všemi nevýhodami, co lomená čára přináší. Navíc máme tzv. solidární daň. A úplně nejhorší je, že každá z těchto daní má jiný vymeřovací základ a navíc se naprosto nesmyslně rozdělují mezi zaměstnavatele a zmestnance (protože na všechno musí vydělat zaměstanec) . Vykročení správným směrem bylo Kalouskovo "jednotné výběrčí místo", které bohužel Babiš smetl ze stolu, i když teď začíná chápat, o co tam šlo.

J. Strakoš 3.2.2017 11:35

Re: Progresivní sazba je základem bordelu

Přesunout výběr na jedno místo, sjednotit základ pro výpočet - souhlasím, že to je přesně ten směr, který by vybírání mělo mít.

Stejně tak by každý poplatník měl mít svůj unikátní "účet" např. pro sociálku - pokud jsem to dobře pochopil, dodnes tomu tak není, takže stát může/mohl požadovat potvrzení, že druhý z rodičů neuplatňuje daňové zvýhodnění na potomka.

J. Prečuch 3.2.2017 21:26

Re: Progresivní sazba je základem bordelu

Opravdu je lidské snažení v jakémkoliv oboru hodno platu mzdy, který nepostačuje na důstojný život. Neboť minimální mzda je jediný nástroj který vyjadřuje to že jakékoliv lidské snažení má člověku umožňovat, aby žil a nikoliv živořil. Co ale člověk s mzdou na úrovni dvojnásobku minimální mzdy nikdy nepochopí. Sytý hladovému nevěří.

V. Mlich 3.2.2017 22:27

Minimální mzda

Uvěřil jste, že to číslo jsou nějaké peníze, které člověk musí dostat. Ale je to jen hranice, kolik musí umět vydělat, aby mu bylo dovoleno živit se oficiálně. Nikdo nemá morální povinnost starat se o to, aby někdo jiný, zdravý a práceschopný, žil důstojně.

V našem systému, kdy se stát snaží oškubat lidi co nejvíc, aby bylo co rozkrádat, se zvedání této hranice používá k tomu, aby byly co nejvyšší odvody pojistného právě v té nejchudší příjmové skupině.

J. Schwarz 3.2.2017 9:02

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Co stát nabízí těm s vyššími příjmy za vyšší daně? Zatím jen větší buzeraci. Že je něco běžné v mnoha zemích světa ještě neznamená že je to dobré a následováníhodné.

M. Prokop 3.2.2017 10:38

Re: Také příklad, o začátcích FÚ.

Zavedení progresivní daně je socanská zlodějna a škodí velice.

P. Skřivan 3.2.2017 1:32

Dva příklady:

Odvolání Finanční úřad i na stupidní věc vyřídí klidně za šest měsíců. Malý háček je v tom, že platební výměry fungují jako předběžné opatření, tj. nejdříve plať, pak si stěžuj.

Výborná věc je také komunikace s Finančním úřadem: pošleš i jen jednoduchý dotaz a možná po třiceti dnech dostaneš odpověď.

Prostě úřad, jak má být. Ty komunistické byly často rychlejší a příjemnější.