2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak rozumět světu?

Na potvrzení existence Higgsova bosonu, nazývaného z legrace "Boží částice", se čekalo víc než půl století, nestačí jen tak honit (astronomicky) drahým urychlovačem subatomární protony třicetikilometrovým podzemním tunelem, nemluvě o výpočtech nepřímých důsledků srážky částic, vidět je nelze, a tak byla radost (4. 7. 2012) z potvrzení standardního modelu fyziky vědců veliká a světová media se radovala s nimi. Horší to bylo s vysvětlováním laické veřejnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brodský 18.7.2012 11:34

Jen na okraj, teorie velkého třesku

neimplikuje konečnost našeho vesmíru.

P. Brodský 18.7.2012 11:47

Re: Jen na okraj, teorie velkého třesku

A ještě je třeba dodat, že materie(eventelně hmota) není fyzikálně definovaný pojem. Tím je pouze hmotnost.Aby byli laikové ještě více zmateni, používají fyzikové z některých specialisací(např. z kvantové elektrodynamiky) matoucí terminologii. Říkají např.částicím s nulovou klidovou hmotností nehmotné částice, ačkoli tyto částice mají (neklidovou )hmotnost a to navíc neříká nic o hmotě(ve smyslu materie), která, jak již bylo řečeno není v moderní fyzice nijak definována.Takže není jasné, co si autor předtavuje pod pojmem nemateriální. Jak by např. odlišil materiálního poltergeista od nemateriálního poltergeista.

Z. Rychlý 18.7.2012 9:41

zatím jsme z celkové virtuální reality

vytvořili první stupínek. Virtuální demokracii.

R. Gramblička 18.7.2012 8:38

Tím, co píše,

kvarky, miony a další hmotné částice nemůžou být mimo gravitační pole, protože právě samotná hmota deformuje časoprostor a tím gravitaci vytváří - veškerá hmota se teda nachází uvnitř grav. pole.  To jen tak naokraj, jinak má autor pravdu, dnešní fyzika je dosti abstraktná a mimo jakýchkoli našich osobních zkušeností, proto je tak těžké ji vysvětlit a přiblížit laické veřejnosti

L. Písařík 18.7.2012 6:02

Pane Tomský,

četl jsem kdysi, že správná teorie je taková, která, podrobená útokům antiteorií, stále se vynořuje znovu a odolává. To se mi moc líbí. Vzpomeňte nedávný průšvih s neutriny, okamžitě se vynořilo mnoho teorií, že starý dobrý Einsteint to tehdy - skoro před 100 lety - zmastil. A vida, ukázalo se, že nezmastil. Sohlasím s vámi, že vesmír něco moc podivného, dokonce klasik Adams praví, že kdyby zmizel, objeviilo by se něco mnohem podivnějšího. Co mi však dělá vrásky, je, jestli ten náš svět dokážeme vůbec někdy pochopit. Obávám se, že hranice poznání existuje.

R. Gramblička 18.7.2012 8:45

Re: Pane Tomský,

A to je na tom to nejlepší. Nedosažitelnost hranic poznání nám zaručuje, že pořád bude co objevovat

J. Cervenka 18.7.2012 3:12

rozum

Alexandr Tomsky skvele poukazal na tragedii IQ homo sapiens. Skutecne, kam se jeden podiva tam vidi odklon od rozumu, od theorii prokazanych -- odklon k hypotesam nabozenskych nestatniku, intelektualu s komplexem nadrazenosti (smisenym paradoxne s komplexem inferiority - zvlast kdy jede o USA) atd atd. Pres to, ze je znamo, ze za poslednich 50 let se IQ zlepsil v prumeru o zhruba 20 points. Tomsky, raci dem na pivo. Jarda

J. Jurax 18.7.2012 22:17

Re: rozum

Pres to, ze je znamo, ze za poslednich 50 let se IQ zlepsil v prumeru o zhruba 20 points

No, nevím ... jak tak čítám diskuze na Psu a obecně na netu vůbec, spíš bych optimisticky řekl, že IQ se za tu dobu existneci netu nijak zvlášť nezhoršil.

Povšimněte si, rozvinuté lidstvo se čím dál tím víc dělí na mačkače knoflíků (těch je většina) a na menšinu těch, kdož vymýšlejí ty knoflíky a jejich funkce a rozumí tomu, jak to uvnitř funguje. Těch s dokonalostí a rozvojem techniky pořád ubývá. Degenerujeme - zato roste počet krasoduchů, gender odborníků a jiných podobných trubců - rozvinutá civilizace jim nedá zahynout, z jinými vyprodukovaných přebytků je uživí a oni jako typičtí mačkači knoflíků jen vymýšlejí hovadiny ...

Ze zkušenosti si dovoluji soudit, že víc než polovina populace rozvinutých států neví, jak funguje pístový spalovací motor s vnitřním spalováním, ač jej máme všichni v autě, a není schopna popsat rozdíl mezi motorem zážehovým a vznětovým. Že je schopna stlačit čudlík na dálkovém ovládání a čumět do bedny, aniž by měla nejmenší povědomí, jak to, že se ty obrázky hýbou a ještě to mluví. O principu netu ani nemluvě.

Ovšem musím říct, že teorii kolem Higgsova bosonu rozumím asi tak jako standardní jedinec utrpěvší humanitární vzdělání rozumí počtu integrálnímu. Totiž vůbec.

J. Sinnreich 18.7.2012 1:42

USA a zemni plyn

Tezba (natural gas fracking), zatim probiha vetsinou na soukromych pozemcich. Obamova administrace se snazi ze vsech sil (prostrednictvim EPA, Environmental Protection Agency), tento trend zarazit pomoci nejruznejsich regulaci. Souvisi to se soustavnym protezovanim t.zv. zelene energie, ktera ve svych dusledcich povede, podobne jako v Evrope, k ekonomicke sebevrazde.

J. Kanioková 18.7.2012 4:53

Souhlas, všechno to souvisí s odklonem od zdravého rozumu i od tržního systému..

Obama je neštěstí tak jako zelení fanatici..

P. Brodský 18.7.2012 11:32

Re: Souhlas, všechno to souvisí s odklonem od zdravého rozumu i od tržního systému..

Pro monokulturalisty z ODS neštěstím, pro multikultralisty štěstím.

P. Zeman 18.7.2012 12:52

Re: Souhlas, všechno to souvisí s odklonem od zdravého rozumu i od tržního systému..

Ano. To si multikulturalisté myslí :-). Pravda však bude jidne :-P

B. Rybák 20.7.2012 13:33

Re: Souhlas, všechno to souvisí s odklonem od zdravého rozumu i od tržního systému..

Vypočítavá podpora nezákonných imigrantů Obamovu amorálnost demaskovala v USA stejně jako vypočítavá podpora "muslimů" demaskovala multi-kulti v Evropě.

Nechtěl bych být multikulturalistou až se budou hledat a soudit pachatelé rozkladu, poklesu a pádu této civilizace.

P. Čížek 18.7.2012 0:24

Začátek o voze

a konec o koze.

J. Kanioková 18.7.2012 4:49

Nebude to spíš závada na přijímači?

K. Kužel 18.7.2012 5:33

Re: Nebude to spíš závada na přijímači?

K. Kužel 18.7.2012 5:35

Re: Nebude to spíš závada na přijímači?

Dobrá diagnostika! :-)

O. Uživatel 18.7.2012 7:30

Uživatel požádal o vymazání