23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jak nás vidí OECD

roste, vzhledem k Německu ale chudne Generální tajemník OECD Angelo Gurría prezentoval v Praze hodnocení české ekonomiky. Na konferenci v Lichtenštejnském paláci zněla převážně chvála: vždyť od roku 1995, kdy Česko vstoupilo do Organizace ekonomicky vyspělých zemí, jeho ekonomická výkonnost obdivuhodně vzrostla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Macků 15.6.2016 9:26

Výkon ekonomiky.

Hlavní problém nízké efektivnosti je 40 let komunismu, který zpřetrhal hlavně obchodní vazby se světem, prožral kapitál, který v této zemi byl a zničil lidský kapitál. Po revoluci začala celá generace podnikat, nikdo to neuměl, protože za komunismu bylo podnikání zločin, všichni se učili. Došlo k poměrně úspěšné privatizaci, u malých firem ani tak problém nebyl, s těmi si majitelé poradili, na velké nebyl kapitál, takže se různě rozdali, jednak v kuponové privatizaci, ale i různým obcím a část se "úspěšně" prodala cizím firmám, část se samozřejmě rozkradla a nebo promrhala (kolika firmám byly odpuštěny miliardové ztráty, které vznikly třeba výplatou zaměstnancům, kteří nepracovali). Ono je to i o vztahu k majetku, lehce nabyl, lehce pozbyl. Důležité je to slovo prodala, nejedná se jen o Škodu, ale i obecní zastupitelstva se "výhodně" zbavila svých podílů ve vodárnách, teplárnách a podobně tím, že je prodala do ciziny, celé obory jsou dnes majetkem cizinců. Kamenolomy, cementárny, pískovny, výroba stavebních hmot, železárny. Důsledek je ten, že ty největší podniky jsou majetkem cizinců a ti pokud dosahují zisk, tak ho vyvádějí k sobě domů, zde platí jen vysoké odvody z nízkých mezd v místě a čase obvyklých. My nyní se "divíme", jak stovky miliard odcházejí do ciziny, ale tak je to přece v pořádku, my jsme jim přece své firmy prodali.

O. Zuckerová 15.6.2016 11:43

Re: Výkon ekonomiky.

Spíš darovali nebo prodali za symbolické ceny pomocí "bílých koňů" pohotově zmobilizovaných komunistickou odstupující věrchuškou, která se s nimi pak šábla o astronomické odstupné. Je důkazem šílené indolence tohoto systému, že osoby které takto zašantročily národní majetek nebyly ALESPOŇ poslány na léta do kriminálů, když už se nedokázalo hned po získání "svobody" trochu prozíravě předejít jejich kriminálním činům.

L. Novák 15.6.2016 18:03

Re: Výkon ekonomiky.

Měla jste si nějakou firmu sama koupit a ukázat nám, jak se má podnikat. Ale to vy zase nééé, že? :-P

J. Kratochvíl 15.6.2016 12:30

Váš argument je trapný,

vymlouvat se po čtvrt století neustále na komunisty. Výsledek dnešní naší ekonomické situace je výsledek rozhodování našich nekomunistických ekonomů. I dnes by se to dalo zlepšit kurzem koruny k euru. Rašín za první republiky korunu revalvoval o 50% a výsledkem byla ekonomika na 10. místě na světě. Samozřejmě to mělo i svá negativa.

L. Novák 15.6.2016 18:05

Re: Váš argument je trapný,

Jasně, třeba takový Babiš je podle vás "nekomunistický" podnikatel a ministr financi "nekomunistické" vlády, že? :-P

F. Svoboda 15.6.2016 13:48

Re: Výkon ekonomiky.

Lze pochopit, pokud jsme prodali některé podniky se zastaralou technologií se záměrem do nich dostat se zahraničním kapitálem moderní technologii. Může mně však někdo vysvětlit, proč byla do ciziny prodána banka - Česká spořitelna, která nynějším vlastníkům přináší více jako 10 mld Kč zisku ročně ???

L. Novák 15.6.2016 18:07

Re: Výkon ekonomiky.

Aby stát měl na výplaty důchodů komunistické sebrance, která této zemi ničím neprospěla, naopak.

M. Valenta 15.6.2016 9:20

Ovlivňují to i zdánlivé blbosti

Když v německé továrně/stavbě/špitále něco potřebujete (třeba smetáček a lopatku)tak jdete a vezmete si to. U nás to nejprve musíte pracně hledat a není jisté, že to vůbec najdete a čas utíká a utíká a...

R. Langer 15.6.2016 14:32

Re: Ovlivňují to i zdánlivé blbosti

Ono to taky hodně záleží na tom, kde a pro koho pracujete. Takhle bych to zrovna nepaušalizoval.

Z. Rychlý 15.6.2016 9:11

Německo je špatný

příklad pro srovnávání. Roste rychleji, protože to umějí a mají moc a vliv.

I to Euro jim vyhovuje - jinak by už dávno museli revalvovat svou původní měnu a tím zdražit svůj vývoz. Vyhovuje jim to na rozdíl od ostatních evropských béček, kteří by naopak potřebovali devalvovat svou měnu, ale nemůžou, neb ji už nemají, a na euro šáhnout nemůžou.

M. Šejna 15.6.2016 7:55

ono je to trochu složitější

bohatství země se nedá zcela spolehlivě měřit nominálním přepočtem hrubého národního důchodu. Mnohem více vypovídající hodnotu má hrubý domácí produkt v paritě kupní sily (GDP PPS). Zde je vývoj českého GDP-PPS v procentech toho německého: 2003 = 66%, 2009 = 72%, 2015 = 70%.

Z uvedeného plyne, že od roku 2009 jsme opravdu ztratili vůči Německu. Vůči průměru EU jsme si ale polepšili. Německo prostě roste rychleji než Česko, ale EU roste pomaleji. Český HDP-PPS v porovnání s průměrem EU je následující: 2003 = 77%, 2009 = 83%, 2015 = 87%.

L. Novák 15.6.2016 18:16

Re: ono je to trochu složitější

A v porovnání s Venezuelou jsme na tom báječně, ikdyž nemáme největší zásoby ropy na světě... :-D

V. Vaclavik 15.6.2016 7:17

Proc se zisky stahuji ven?

Tam venku se ty zisky jen tak nevali, ale investuji se. Otazkou je, proc neni nase zeme vhodnym mistem pro jejich investici zde, proc se vyvazi ven. A jsme u toho, kde je pes zakopany. Jsme vyuzivani zahranicnimi podniky jen jak se jim to hodi, tedy levnejsi pracovni sila.

Ty vselijake navrhy v clanku nic neresi, jen to posledni postysknuti, jake usili musi byt vlozene do toho, aby cloveku bylo 'povoleno' neco zacit delat. Ale naprava treba teto veci taky nic neresi, aspon ne v dohledne dobe a ne kdyz by se to resilo bez dalsich souvislosti. Tady plati, ze tyhle veci se neotaci jako na obrtliku, jak by si vrchnost prala, kdyz milostive nekde povoli oteze (typicky kdyz se nekdy pravicove snizi dane, nema to valny vysledek, krome deficitu danoveho prijmu). Takova reseni se maji delat, protoze jsou spravna a mela byt udelana uz vcera. Koukat na zalostne vysledky a dumat, kde povolit oteze, je svym zpusobem neproduktivni, nikdo tomu mavani mrkve pred nosem pak neveri, tedy ze kdy se te mrkve nazere, tu naopak stejne nakonec po demokratickem rozhodnuti spolkne spolecnost.

M. Prokop 15.6.2016 8:34

Re: Proc se zisky stahuji ven?

Pouhé snížení daní nestačí, i když neuškodí. Ještě by bylo třeba poškrtat spoustu buzerací, zbylé zjednodušit, neposílat peníze do Brusele a pokrně žádat nějaké zpět ....vyrábět genderistky a sociální antropology jen když si to sami zaplatí, ono je toho moc.

V. Vaclavik 15.6.2016 17:00

Re: Proc se zisky stahuji ven?

Tak samozrejme ze by toho bylo treba vic a jeste vic, nez pisete. Jedna z hlavnich a pro ekonomiku nejuzitecnejsi veci by byla pevna koruna, ale to by nikdy politicky neproslo, nasi pseudo intelektualove spolu s Klausem by si z protestu vykriceli hrdelka a bohuzel siroka verejnost, indoktrinovana jejich propagandou, by je podporila. Bezny obcan je v techto vecech totalni ignorat, ci jinak receno, papousek.

M. Prokop 15.6.2016 21:12

Re: Proc se zisky stahuji ven?

Co to je, pevná koruna? Pevně stanovený kurz, jako za komančů? Děkuji, to raději ne.

T. Kohout 15.6.2016 4:47

neokolonialismus

Stručně řečeno, je to neokolonialismus dovedený téměř k dokonalosti.

V. Vaclavik 15.6.2016 7:21

Re: neokolonialismus

Mate pravdu, jen s tim rozdilem, ze jde o kolonialismus dobrovolne prijaty (nasi vlastni hlouposti), neni nam vnuceny.

V. Vaclavik 15.6.2016 7:27

Re: neokolonialismus

Jo ty stare dobre casy, kdy pod jhem komunisticke totality jsme se mohli tesit sny o tom, ze nebyt totality, meli bychom na to byt jako ta Evropa tam venku. Skrze nasi blbost jsme skocili na spek lidove demokracii, tedy vlade vetsinove lidove luzy, ovladane levicovymi intelektualy, coz nemohlo jinak skoncit.

M. Prokop 15.6.2016 8:36

Re: neokolonialismus

Problém je, že si většina lidí skutečně tu levicovou lůzu přeje, zřejmě v naději, že co ukradnou bohatým, dají jim. Nic není větší omyl, ale je to populární.

L. Novák 15.6.2016 18:09

Re: neokolonialismus

Přesně tak!

A. Richtr 15.6.2016 3:08

To si delate srandu... Autor dela pro Partners! To je ta firmicka co vyrabi financni poradce na bezicim pasu! To je ta grupa co nakeca lidem vy na to mate a budete jak ve vate a tak prepisou vsechny pojistky v rodine a skonci s dluhama... Takovy clovek tady neco bude rikat o kapitalu! Vsechny tyhle keci jsou jen proto aby Oartners vypadali ze tomu rozumi a mohli tak oblbnout dalsi lidi! Pane autore mel by jste se vratit do tmy protoze Partners je zumpa a dulezite je co delate ne co rikate a delate to ze nicite lidi! Ani vase medialni zapojeni do krotitelu dluhu nepomohlo! Je to jen zumpa kteraoblbne cloveka kvuli tomu aby prepsal pojistky sve rodiny!

M. Červeňák 15.6.2016 4:27

Pokud jste se nechal zblbnout

pak promiňte, ale za vola jste tak trochu Vy sám...

M. Prokop 15.6.2016 8:36

Re: Pokud jste se nechal zblbnout

Tak trochu? Úplně!

A. Richtr 15.6.2016 10:58

Viz odpoved nize, to ze uznavate cloveka co nici a okrada lidi jen pro svy zisky je jen Vase moralni kriterum ktere ja nemam.

A. Richtr 15.6.2016 10:56

Takze Vamprijde moralni a slusne podnikani nabrat dejme tomu 50.000 lidis tim, ze budou neustale masirovani nekolik mesicu jak to dokazou a za tech par mesicu si ti lide kazdy udela dluhy protoze nevydelava... a zustane jich kolik? Par desitek a zbytek plati a platiprotoze je vyplachla tahle sebranka. Za tech nekolik mesicu si kazdy udela dost velke dluhy ci prijde o uspory, ale oni z tohovydelaji protoze tech par pojistekpro partners ten chudak prepsal a vy takovouhle organizaci parazitujici na nezkusenosti mladych lidi hajite?

Z. Švrček 15.6.2016 9:05

Re:

Chápu vaše rozčilení, ale když je někdo blbej, tak si zaslouží aby o své prachy přišel. Tahle EU, tihle tupým masám vládnoucí socialisté, tihle dobrosráči za aktivní pomocí medií za posledních pár let v lidech potlačili zdravé instinkty a vypěstovali pavlovovský reflex závislosti na státu. Nestarej se, my se za vás postaráme. A ono to funguje, i když ve skutečnosti nikoliv. Partners ani jiné do toho netahejte.

A. Richtr 15.6.2016 10:50

Ja nemluvil o klientech ale o tech desitkach tisic nabranych lidech jako financnich poradcich co skoncili v dluzich... jen proto aby se autor nazral

L. Novák 15.6.2016 18:14

Re:

Kecáte nesmysly!

K. Pavlik 15.6.2016 2:45

Smutna pravda

Autor vlice dobre popisuje zasadni problem ceske ekonomiky.

Z tohoto pohledu jsou uvahy o tom co se stane az VB vystoupi z EU nebo zda ma Cesko vystoupit z EU jen takove opilecke reci z hospody U Kalicha.