3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ojebavac Marxe 13.10.2008 15:20

Re: Jiny pohled

Diky za doplnujici informaci ;-) Presto ale je clanek napsany vyborne a autor se ucil ekonomii na VSE.

marie 13.10.2008 14:42

Re: Island ve hře

"Islandu asi tedy nezbyde než se chytit záchranného politického kruhu v podobě předpokládané 4 miliardové půjčky z Ruska." -

no snad USA někde "najde" ony potřebné 4 miliardy eur ? a nenechá rusáky aby naložili s Islandem jako se svým satelitem, byť je členem OSN - NATO - OECD, je to strategické území, to si snad západ uvědomuje, nebo ne?

Pavel 13.10.2008 13:55

Re: Lidé typu Kolombo probuďte se koněčně

Kolombo přece nepíše o ušlechtilých bankéřích, ale o ušlechtilém programu Clintonova kabinetu, který chtěl populisticky dát bydlení chudým za cizí peníze. (Ostatně, to je přece poznávací znamení všch ušlechtilých socialistů - plnými hrstmi rozhazovat cizí peníze).

Co se dělo dál - sekuritizace a přeprodávání pohledávak, atd, už byla jen zoufalá snaha bankéřů zpomalit potápění Clintonem tak nabourané lodě. No, teď už se to potápění asi zastavit nedá.

Chris Kelvin 13.10.2008 13:47

Kontrast proti nedávnému Vlkovu článku o Islandu

A zejména tuto pasáž bych podtrhl a Vlkovi omlátil o hlavu:

"...¨schopnosti místní vlády nedovedu posoudit. Pokud by se to ovšem stalo v ČR, sbalil bych si kufry, vybral úspory a hned zítra utekl za hranice. Schopnosti české vlády posoudit dovedu...."

:-)

i.h. 13.10.2008 13:45

Ti, co umi i jinak nez cesky a rusky, se mohou docist:

http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act

i.h. 13.10.2008 13:44

Pripominka pro bojovniky za lepsi budoucnost, kdo to spustil:

Analytik Libor Winkler pripomíná v Reflexu:

Demokratický prezident Bill Clinton v roce 1995 prosadil úpravy Community Reinvestment Act, které tlacily banky do pujcek na území, kde mely sídlo, zamezoval jim zamerovat se na bohatší klienty a nutil je k masivnímu zvýšení pujcek chudším vrstvám obyvatel. Jinak receno, bankovní socialismus není charakteristický jen pro ekonomiky v transformaci, zakorenil se i v samém srdci kapitalismu. U nás v devadesátých letech držel nad vodou ztrátové podniky, v Americe doprával nadmernou spotrebu i tem, kterí si ji nezasloužili. Ani jedno nelze delat donekonecna.

Ich kann den Kerl nicht ausstehen, aber man sollte so ehrlich sein, daran zu erinnern, das des die Clinton-Regierung war, die 1999 Banken und Sparkassen per Gesetz dazu zwang, "sub-prime" Darlehen auszugeben. Also Kunden aufgezwungen bekamen, denen im Normalfall niemand solche Mittel gegeben hätte.

2003 wurden die republikanischen Vorstöße zu einer Änderung dieser Praktiken mehrmals abgewiesen.

mlg 13.10.2008 13:29

Re: dobre napsano pane autore; jasne, strucne , srozumitelne i pro laika

ovšem mluvčí radnice královéhradečany uklidnil, že když o ně přijdou, tak to nevadí, že je teď zrovna nepotřebují  (80 mil ?)... jakáže tam je koalice? - každopádně mluvčí a ten, kdo mu to prohlášení vložil do mluvidel jsou noví politikové každým coulem.

Fafa 13.10.2008 13:25

Re: Lidé typu Kolombo probuďte se koněčně

Ti lide samozrejme nejsou uslechtili, ale svymi "uslechtilymi" programy podporovanymi organisaci ACORN stacili udelat dost skody. i kdyz hlavnim zdrojem problemu byla celkem obycejna chamtivost.

yyy 13.10.2008 13:11

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Nesmysl. Ty riskantni pujcky se davaly proto, ze z toho mel management provize. Navic bylo mozne je dale "prodavat". Ten, kdo je koupil, ale uz nemel tuseni, ze se jedna o riskantni pujcky.

Jednou z hlavnich pricin teto krize je chamtivost odpovednych osob. (To je ostatne i oficialni vysvetleni.) Spekulovat o skodlivosti uslechtilych programu sice muzete, ale v tomto pripade je to ztratou casu.

vltava 13.10.2008 13:08

Re: Island ve hře

Lépe se hodí: "Nechoď Vašku s pány na led"...

Stejně to ale vypadá, že Island prostě žil na dluh. To zvýšení životní úrovně na dvojnásobek přesně odpovídá jedné vypůjčené polovině peněz. Dneska prostě věřitelé chtějí svoje zpátky.

yyy 13.10.2008 12:54

Jiny pohled

No, kdybych si o problemech Islandu neprecetl i jinde, tak bych se domnival, ze clanek objektivne popisuje skutecnost. Jenze ty ostatni clanky byly napsany v trochu jinem duchu. Konkretne privatizace bank pocatkem 90 let byla provedena tak, ze se majiteli mohli stat pouze Islandane. A protoze se jednalo o malou komunitu, kde se znal kazdy s kazdym, tak se privatizovalo spis podle znamosti nez podle schopnosti tu instituci ridit. To, co autor popisuje jako zcela korektni model podnikani islandskych bank, ty jine clanky oznacily za ukazkovy projev nekompetence managementu a vinu jednoznacne svaluji na management bank. A ja s timto nazorem souhlasim, protoze ty banky uplne ignorovaly miru rizika spojenou s jejich podnikanim.

vita 13.10.2008 12:45

Blbost, Kolombo!

Ty bezcenné hypotéky vznikly v rámci snahy vytáhnout úroky i z těch, kteří jinak jsou pro investiční bankéře nezajímaví - z nemajetných, které je třeba nalákat na snížené úroky, odložené splácení a podobné sýry do pastiček. A když se dostanou do problémů? No tak pastička sklapne, exekutora sem, zfendovat a předraženou papundeklovou škatuli prodáme jinému blbému nemajetnému.

Prý "ušlechtilý program"...

Jenže to letadlo přestalo fungovat ve chvíli, kdy se ukázalo, že ona předražená papundeklová škatule na mizerné adrese, je skutečně nehorázně předražená a dál už ji prodat nejde.

V USA to už došlo tak daleko, že někde odmítají šerifové poskytnout svoje lidi jako podporu exekutorům, vyhazujícím lidi na ulici.

Hledající 13.10.2008 12:26

Lidé typu Kolombo probuďte se koněčně

Autor: Kolombo IP: 83.208.29.xxx Datum: 13.10.2008 10:21 píše “ Ty bezcenné hypotéky vznikly v rámci ušlechtilého programu "bydlení pro nemajetné a menšiny." Jestli si doopravdy myslíte, že těm bankeřům šlo o poskytnutí bydlení pro nemajetné, tak jste slušně řečeno velmi  naivní. Takové sociální cítění bankéři nemají. Uviděli pouze mezeru, kterou využili pro ještě větši získání peněz.

Lidé typu Kolombo, probuďte se konečně ze svého snu o ušlechtilých lidech, kteři kapitalistický systém ovládají. Jsou to stejně bezohlední a sobečtí lidé jako vedoucí představitelé strany a vlády v dobách budování socialismu.   

liberal shark 13.10.2008 11:45

Re: díky

Navrhujete úplně zrušit důchodový systém ? Průběžný i fondový ? Rozumím tomu správně ? 8-o

www racek 13.10.2008 10:42

hmm, kamaráde mladý, dobrý

škoda že si to potřební nepřečtou ...

Gaty 13.10.2008 10:41

Island ve hře

Kapitál západních spojenců z ostrova kvapem odtéká a islandské  vládě za této situace asi moc prostoru pro ekonomické rošády nezbývá. Obyvatelé však získali jednu cennou zkušenost - že pro jejich západní spojence vždy platilo, platí a bude platit, že košile je bližší než kabát. To jsme koncem třicátých let poznali konečně i my na třeba právě teď vystavovaném originále dokumentu Mnichovské dohody, který o nás bez nás naši západní spojenci uzavřeli s Hitlerem v Berlíně.

Islandu asi tedy nezbyde než se chytit záchranného politického kruhu v podobě předpokládané 4 miliardové půjčky z Ruska.

Nic však ani v životě, ani ekonomice není zadarmo, za všechno je třeba nějak zaplatit. Třeba cena pro Island bude novému spojenci Rusku poskytnout předpolí pro budoucí získání surovin z oblasti Severního pólu, nebo povolit výstavbu ruského radaru na Islandu proti té iránské hrozbě. Ono třeba strýčku Samovi na něj teď už nezbude.

Doufám však, že islandská vláda si z celé situace vezme náležité poučení. Ta naše je, jak se zdá, nepoučitelná.

A na závěr ještě jedno staré české přísloví : "Loď se potápí, krysy utíkají".

Kolombo 13.10.2008 10:30

Re: díky

Povinné placení do průběžného systému nebo povinné spoření do fondů - obojí je lumpárna. Celý Island může s přehledem zkrachovat a ejhle - "spoření na stáří" se ukáže jako velmi špatná strategie. A nikdo nenese zodpovědnost. proč to nemůže být tak, že je každého soukromou věcí, jak a jestli se na stáří zajistí? Mně tedy svázanost s českou společností žádnou jistotu nepřináší.

Kolombo 13.10.2008 10:26

Re: co se vlastně na Islandu stalo?

Z čeho jiného by se mohly generovat "vysoké příjmy" 300 000 obyvatel Islandu - chudé země kdesi na severu než z obchodů a spekulací na trhu? Žeby zafungovala "vzdělanostní ekonomika", většina populace by byla nositeli zvučných akademických titulů a živila se službami a inovacemi? Příklad Islandu ukazuje na nereálnost evropských snů o postindustriální společnosti. Jakýkoli otřes sníží poptávku po luxusu a zbytných službách a najednou jste z "boháče" skoro žebrákem.

liberal shark 13.10.2008 10:23

díky

Děkuji za pěkné vysvětlení. Pakliže jsem v minulosti považoval investiční předpisy pro naše penzijní fondy za zbytečně konzervativní, tak dnes si vůůůůbec nemyslím.

Kolombo 13.10.2008 10:21

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Ty bezcenné hypotéky vznikly v rámci ušlechtilého programu "bydlení pro nemajetné a menšiny", něco, co by socani velice rádi zavedli a zavádějí i tady. Ani tady to nemůže skončit jinak než nesplácenými úvěry, nekrytou emisí peněz a inflací.

Kolombo 13.10.2008 10:18

Pěkný článek

nevím, jak česká vláda, ale parta Kočka, Paroubek, Ďuričko, Sobotka a Štěch by nás z bryndy určitě dostala, suché a miliony po kapsách! ;-D ;-P :-P :-D

tich@dohoda 13.10.2008 9:01

ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

no, rekl bych papouchu /viz vas titulek/ ze v UK je situace dosti odlisna: a) nakoupili obrovske mnozstvi tech predrazenych bezcennych US hypotek   b) pujcili obrovske penize na rizikove uvery=hypoteky na predrazene nemovitosti v UK. Poslednich cca 15 let se bublina investovani do nemovitosti nafoukla do takovych rozmeru, ze bylo otazkou kdy praskne. Spousta Britu prodala nemovitost nekde v zapadakove za strzene penize koupila daleko lepsi , vetsi dum ve Francii, Spanelsku ci jinde /za 1/3 ceny / a za zbytek penez si uzivaji zivota. Jeste pred rokem vypadala investice do nemovitosti v UK jako perfektni pojistka proti inflaci a dosazeni zisku. Pokud se krize prohloubi / co je vysoce pravdepodobne / pujdou ty nemovitosti o 1/2 i vice dolu, a i tak porad budou vysoce predrazene. Cest :-)

tich@dohoda 13.10.2008 8:51

dobre napsano pane autore; jasne, strucne , srozumitelne i pro laika

tam bych jen pripomenul to velikou ochotu Ruska pomoci s cash, vzhledem k tomu, ze ty islandske uvery jsou docela slusne zajisteny ted tu ruskou ochotu docela chapu, navic Rusko timto zpusobem chce ziskat na Islandu i politicky vliv. Psali tusim o wekend, ze mesto Hradec Kralove by na Islandu muhlo ztratit dost milionu, s ohledem na info z clanku soudim, ze HK o ty penize neprijde, tedy pokud nevypukne panika. Cest :-)

Aleš 13.10.2008 8:10

Re: Velmi dobře podáno, mladý muži !

Souhlasím, ekonomické články většinou nečtu jedním dechem, ale tady jsem zničehonic zjistil, že jsem u podpisu. Skvělé. Díky!

Zeba 13.10.2008 8:01

Velmi dobře podáno, mladý muži !

Místné ekonomičtí experti by se od vás mohli učit jasnému a laikům pochopitelnému objasňování ekonomických dějů.

Alča 13.10.2008 8:00

Moc děkuji

a prosím více takových článků, které jasně, stručně a srozumitelně dokáží vyjádřit podstatu problému.

A to jsem si říkala, že kdybych někdy někam emigrovala, tak na Island... ach jo.

marie 13.10.2008 3:06

co se vlastně na Islandu stalo?

děkuji za chytré vysvětlení, zajímalo mě jak se to vlastně stalo ?  Island - ostrovní stát severozápadní Evropy - cca 300 000 obyvatel -  vysoké příjmy, v porovnání s Evropou minimální nezaměstnanost.. tedy poměrně bohatý stát a najednou hrozba "státního bankrotu", ještě jednou díky...

Komik 13.10.2008 1:35

A zase je za tím

pořád to samé - chtít si koupit víc, než na co reálně mám (v tomto případě 2x víc), protože měli jen na polovinu firem, které nakonec nakoupili.

Papouch 13.10.2008 0:53

copak Island...

... ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave.