29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 13.10.2008 16:34

Průběžný systém, kdy důchody hradí STÁT, prostřednictvím DANĚ,

nazývané "penzijní pojištění" funguje do té doby, dokud se státní moc úplně nerozloží. Naproti tomu vytunelování fondu (jakéhokoliv) bych považoval u nás spíše za pravidlo než za vyjímku.

liberal shark 13.10.2008 19:40

Re: Průběžný systém, kdy důchody hradí STÁT, prostřednictvím DANĚ,

Až se státní moc úplně rozloží, nějaké důchody nás nebudou zajímat ;-). A co se srovnání fondového s průběžným týče, jakou máte pojistnou smlouvu se státem ? ;-P

Emil XX 13.10.2008 20:03

Re: Průběžný systém, kdy důchody hradí STÁT, prostřednictvím DANĚ,

Smlouva s fondem je v našich podmínkách pověstný "cár papíru." Stát je ale závislý na lidech a všichni budou jednou staří, pokud se toho dožijí. Fondový systém, v podmínkách sociálního státu, a to jsou dnes i USA ale např. znamená, že když bude fond vytunelován, bude stát muset postiženým platit nějakou minimální penzi.

a 13.10.2008 20:23

Re: Průběžný systém, kdy důchody hradí STÁT, prostřednictvím DANĚ,

tak se mrkni do sbírky zákonů ;-)

Ludva 14.10.2008 16:00

Re: díky

S tím se dá souhlasit. V zásadě stačí si uložit na stáří trochu peněz na revolver.

Kolombo 13.10.2008 10:18

Pěkný článek

nevím, jak česká vláda, ale parta Kočka, Paroubek, Ďuričko, Sobotka a Štěch by nás z bryndy určitě dostala, suché a miliony po kapsách! ;-D ;-P :-P :-D

tich@dohoda 13.10.2008 9:01

ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

no, rekl bych papouchu /viz vas titulek/ ze v UK je situace dosti odlisna: a) nakoupili obrovske mnozstvi tech predrazenych bezcennych US hypotek   b) pujcili obrovske penize na rizikove uvery=hypoteky na predrazene nemovitosti v UK. Poslednich cca 15 let se bublina investovani do nemovitosti nafoukla do takovych rozmeru, ze bylo otazkou kdy praskne. Spousta Britu prodala nemovitost nekde v zapadakove za strzene penize koupila daleko lepsi , vetsi dum ve Francii, Spanelsku ci jinde /za 1/3 ceny / a za zbytek penez si uzivaji zivota. Jeste pred rokem vypadala investice do nemovitosti v UK jako perfektni pojistka proti inflaci a dosazeni zisku. Pokud se krize prohloubi / co je vysoce pravdepodobne / pujdou ty nemovitosti o 1/2 i vice dolu, a i tak porad budou vysoce predrazene. Cest :-)

Kolombo 13.10.2008 10:21

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Ty bezcenné hypotéky vznikly v rámci ušlechtilého programu "bydlení pro nemajetné a menšiny", něco, co by socani velice rádi zavedli a zavádějí i tady. Ani tady to nemůže skončit jinak než nesplácenými úvěry, nekrytou emisí peněz a inflací.

vita 13.10.2008 12:45

Blbost, Kolombo!

Ty bezcenné hypotéky vznikly v rámci snahy vytáhnout úroky i z těch, kteří jinak jsou pro investiční bankéře nezajímaví - z nemajetných, které je třeba nalákat na snížené úroky, odložené splácení a podobné sýry do pastiček. A když se dostanou do problémů? No tak pastička sklapne, exekutora sem, zfendovat a předraženou papundeklovou škatuli prodáme jinému blbému nemajetnému.

Prý "ušlechtilý program"...

Jenže to letadlo přestalo fungovat ve chvíli, kdy se ukázalo, že ona předražená papundeklová škatule na mizerné adrese, je skutečně nehorázně předražená a dál už ji prodat nejde.

V USA to už došlo tak daleko, že někde odmítají šerifové poskytnout svoje lidi jako podporu exekutorům, vyhazujícím lidi na ulici.

i.h. 13.10.2008 13:44

Pripominka pro bojovniky za lepsi budoucnost, kdo to spustil:

Analytik Libor Winkler pripomíná v Reflexu:

Demokratický prezident Bill Clinton v roce 1995 prosadil úpravy Community Reinvestment Act, které tlacily banky do pujcek na území, kde mely sídlo, zamezoval jim zamerovat se na bohatší klienty a nutil je k masivnímu zvýšení pujcek chudším vrstvám obyvatel. Jinak receno, bankovní socialismus není charakteristický jen pro ekonomiky v transformaci, zakorenil se i v samém srdci kapitalismu. U nás v devadesátých letech držel nad vodou ztrátové podniky, v Americe doprával nadmernou spotrebu i tem, kterí si ji nezasloužili. Ani jedno nelze delat donekonecna.

Ich kann den Kerl nicht ausstehen, aber man sollte so ehrlich sein, daran zu erinnern, das des die Clinton-Regierung war, die 1999 Banken und Sparkassen per Gesetz dazu zwang, "sub-prime" Darlehen auszugeben. Also Kunden aufgezwungen bekamen, denen im Normalfall niemand solche Mittel gegeben hätte.

2003 wurden die republikanischen Vorstöße zu einer Änderung dieser Praktiken mehrmals abgewiesen.

ekonom amatér 13.10.2008 17:03

Re: Pripominka pro bojovniky za lepsi budoucnost, kdo to spustil:

To byl ale od republikánů sakra chytrý tah, že ty Clintonovy nepovedené zákony nechali osum roků působit a vybouchnout až teď, těsně před volbama. Úžasné.

i.h. 13.10.2008 13:45

Ti, co umi i jinak nez cesky a rusky, se mohou docist:

http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act

Stredocech 13.10.2008 17:39

Každopádně, J.P Morgan by do toho nešel

I cena nemovitostí, pokud je dána především polohou, může klesnout docela dost. A na tu předraženou papudeklovou škatuli jste přišel jak? Můžete uvést nějaká čísla?

a 13.10.2008 20:12

Re: Každopádně, J.P Morgan by do toho nešel

čísla? tuším, že to dělá suma sumárum 700 mld. dolarů +/- nějaký ty drobný

yyy 13.10.2008 13:11

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Nesmysl. Ty riskantni pujcky se davaly proto, ze z toho mel management provize. Navic bylo mozne je dale "prodavat". Ten, kdo je koupil, ale uz nemel tuseni, ze se jedna o riskantni pujcky.

Jednou z hlavnich pricin teto krize je chamtivost odpovednych osob. (To je ostatne i oficialni vysvetleni.) Spekulovat o skodlivosti uslechtilych programu sice muzete, ale v tomto pripade je to ztratou casu.

Kolda 13.10.2008 16:25

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Hele yyy, oni proste museli pujcovat chudym. Ze zakona. Chapete? Meli dane procento, kolik pujcek musi byt chudym. A to procento se neustalo zvysovalo.

a 13.10.2008 20:20

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

hele a von je někdo nutil poskytovat komukoliv nekryté půjčky ?? 8-o

Kolda 14.10.2008 0:13

Re: ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave

Ano. Zákon.

tich@dohoda 13.10.2008 8:51

dobre napsano pane autore; jasne, strucne , srozumitelne i pro laika

tam bych jen pripomenul to velikou ochotu Ruska pomoci s cash, vzhledem k tomu, ze ty islandske uvery jsou docela slusne zajisteny ted tu ruskou ochotu docela chapu, navic Rusko timto zpusobem chce ziskat na Islandu i politicky vliv. Psali tusim o wekend, ze mesto Hradec Kralove by na Islandu muhlo ztratit dost milionu, s ohledem na info z clanku soudim, ze HK o ty penize neprijde, tedy pokud nevypukne panika. Cest :-)

mlg 13.10.2008 13:29

Re: dobre napsano pane autore; jasne, strucne , srozumitelne i pro laika

ovšem mluvčí radnice královéhradečany uklidnil, že když o ně přijdou, tak to nevadí, že je teď zrovna nepotřebují  (80 mil ?)... jakáže tam je koalice? - každopádně mluvčí a ten, kdo mu to prohlášení vložil do mluvidel jsou noví politikové každým coulem.

Zeba 13.10.2008 8:01

Velmi dobře podáno, mladý muži !

Místné ekonomičtí experti by se od vás mohli učit jasnému a laikům pochopitelnému objasňování ekonomických dějů.

Aleš 13.10.2008 8:10

Re: Velmi dobře podáno, mladý muži !

Souhlasím, ekonomické články většinou nečtu jedním dechem, ale tady jsem zničehonic zjistil, že jsem u podpisu. Skvělé. Díky!

Alča 13.10.2008 8:00

Moc děkuji

a prosím více takových článků, které jasně, stručně a srozumitelně dokáží vyjádřit podstatu problému.

A to jsem si říkala, že kdybych někdy někam emigrovala, tak na Island... ach jo.

marie 13.10.2008 3:06

co se vlastně na Islandu stalo?

děkuji za chytré vysvětlení, zajímalo mě jak se to vlastně stalo ?  Island - ostrovní stát severozápadní Evropy - cca 300 000 obyvatel -  vysoké příjmy, v porovnání s Evropou minimální nezaměstnanost.. tedy poměrně bohatý stát a najednou hrozba "státního bankrotu", ještě jednou díky...

Kolombo 13.10.2008 10:26

Re: co se vlastně na Islandu stalo?

Z čeho jiného by se mohly generovat "vysoké příjmy" 300 000 obyvatel Islandu - chudé země kdesi na severu než z obchodů a spekulací na trhu? Žeby zafungovala "vzdělanostní ekonomika", většina populace by byla nositeli zvučných akademických titulů a živila se službami a inovacemi? Příklad Islandu ukazuje na nereálnost evropských snů o postindustriální společnosti. Jakýkoli otřes sníží poptávku po luxusu a zbytných službách a najednou jste z "boháče" skoro žebrákem.

Stredocech 13.10.2008 17:33

Re: co se vlastně na Islandu stalo?

Že by zafungovala "vzdělanostní ekonomika", většina populace by byla nositeli zvučných akademických titulů a živila se službami a inovacemi? Příklad Islandu ukazuje na nereálnost evropských snů o postindustriální společnosti. Jakýkoli otřes sníží poptávku po luxusu a zbytných službách a najednou jste z "boháče" skoro žebrákem.

R^R^R^

No a rozložení IQ se navíc řídí Gaussovou křivkou.

Tady bych souhlasil s bývalým ministrem Grégrem, podle nějž se státy dělí na průmyslové a chudé. Vyjímku tvoří státy s obrovským přírodním bohatstvím a surovinami, jako jsou některé ropné státy. Pokud tam vláda funguje alespoň tak, že to bohatství nerozkradou cizinci.

Ladislav N 15.10.2008 2:15

Re: co se vlastně na Islandu stalo?

...nebo domácí komunisti. ;-P

Komik 13.10.2008 1:35

A zase je za tím

pořád to samé - chtít si koupit víc, než na co reálně mám (v tomto případě 2x víc), protože měli jen na polovinu firem, které nakonec nakoupili.

Papouch 13.10.2008 0:53

copak Island...

... ale jestli podobny vyvoj ceka Britanii, to bude teprve zajimave.