1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
lokki 1.12.2009 23:11

a je to

http://www.equichannel.cz/byvaly-sef-szif-jan-hoeck-je-novym-reditelem-narodniho-hrebcina     Nový šéf hřebčína Jan Hoeck spolu ze spřízněnou duší Němcem již za čtyři dny po odvolání původního ředitele.  Se nám to začíná vybarvovat...

xxxKubeš 30.11.2009 18:41

U

hodnoty 40Kč zřejmě vypadla jedna nula.

VL 30.11.2009 10:37

Černý kladrubský kůň

Věřím tomu, že kladrubákům nehrozí takový osud, jako za I. republiky, kdy byla jejich černá varianta z politických důvodů odsouzena k likvidaci. Bílé používal za R-U dvůr a za republiky prezident a další ústavní činitelé, černé ovšem používal klér a tak díky politice "Dál od Říma" bylo rozhodnuto o konci druhé varianty. Paradoxně se podařilo černou variantu zachránit až za Protektorátu, kdy bylo ze Slovenska získáno 6 zbývajících plemenných klisen - v třicátých letech poskytnuty jako tažné do zemědělství a za pomoci příbuzných lipicanů a andalůských koní se podařilo chov vzkřísit.

Zájemcům doporučuji navštívit hřebčín a zámek ve Slatiňanech (okres Chrudim), kde se chovají černí kladrubáci, je to velice zajímavé.

Mejla 30.11.2009 8:42

Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

A také Fejk. Jinak za 40 Kč/den stěží pořídíte jídlo pro pejska.

AP 30.11.2009 9:55

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

Dospělý kůň sežere tak 10 kg sena a 2 kg ovsa na den. K tomu nějaké minerálie (max 0,1kg) a vodu (cca 50 l). Seno cca 200 Kč/q,  oves cca 300Kč/q, minerálie 2000Kč/q, voda 60 Kč/m3.  Když to spočítáte tak seno 20 Kč, oves 6Kč, minerálie 2 Kč , voda  3 Kč. Když to sečtu tak jsem na 31 Kč na jednoho koně a den a  zbývá ještě 9 Kč na koně a den na náklady léčiva a případně dopravu krmiva, I když náklady na léčiva patří do jiné skupiny nákladů než jsou krmiva. 

koňák 30.11.2009 10:10

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

nevím jaké koně tam mají a co ty koně dělají. Kůň, který nepracuje, žádný oves žrát nemá. No, asi se tam nepasou, jsou okovaní a většinu času stojí na betonu pokrytém rohoží. Ideální na trávicí, výživové, respirační a psychické problémy. To je holt dražší. Přátelé, kůň je v podstatě bezúdržbová záležitost. Naše koně nebyli zavření nikdy. Ani na noc. Měli jen přístřešek. A seno na zimu (letos se asi budou pást furt) je opravdu 20 Kč na den.

lokki 30.11.2009 10:51

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

końáku, to jsou akorát kecy - když máš prd, tak můžeš lidi přesvědčovat, že koním vyhovuje stát na hlíně mezi občasným trsem kopřiv a štovíku a že seno vlastně skoro nepotřebujou a ve vlastních hovnech se válej rádi. Akorát kazíš jméno těm, co se o koně skutečně staraj i když maj koně nonstop venku. Kůn (velkej teplokrevník) chlapče sežere v zimě nonstop venku kolem 20kg sena na den - tím se ovšem ta tvoje nicotná krmná dávka jenom na seno vyšplhá na 60kč/den. Zapoměl jsi taky péči o pastviny (mulčování, sečení, dosejvání, vláčení a válcování), opravy a údržbu ohrad - no možná nezapoměl, jestli patříš k těm, co si myslí, že se zdravej kůn bez tohohle obejde. 

    Jinak NKP v sobě kromě živýho zvířete skrejvá taky tradici a nemovitosti. Prostě si nedovedu představit, jak hřebčín vyprazdnuje stáje a nechává 500koní pást jenom na pastvinách - a tím bych se vrátil k tomu, že agrární analytik neumí počítat. Sedm stovek na den by znamenalo sto milionů ročně - a tolik hřebčín nikdy nedostal...

Frank 30.11.2009 13:04

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

Vy nejste koňák, ale vůl.

Lucka 1.12.2009 0:07

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

Ále není - pokud má štěstí na zdravé koně a má vlastní pozemky, tak koni stačí dostatek sena, vody a minerály. ;-PPokud se v tom nevyznáte, tak neurážejte.

Jen o té bezúdržbovosti bych nějak polemizovala - proč mě tedy večer po 5ti vlastních koních na starosti bolí celej člověk???  ;-)

Lucka 1.12.2009 0:12

Re: Lašák, jedině Lašák. A ještě Fulle, Zámečník a Dlouhý, odborníci na všechno.

P.S. pro rejpaly - z kontextu vyplývá, že koňák má hobby koně, ti jádro nepotřebují. Spousta lidí do koní cpe granule, jádro, slad, řepu,ba i brambory, a pak se diví, že mají "pupínky". Jiná věc je pak kůň v zátěži, ale to koňák asi nemá. Čili OK.

Chris Kelvin 30.11.2009 1:04

Otázka spíše zní...

...jestli doopravdy bylo hospodaření hřebčína tak špatné z principu státního vlastnictví, nebo se jenom někdo snažil "dokázat", že státní vlastnictví je neekonomické a tak by bylo lepší hřebčím privatizovat, či spíše někomu rovnou přihrát.

Podle mě by se situace výrazně zlepšila, kdyby stát jednoznačně deklaroval, že se nikdy tohoto pokladu nevzdá. Asi by zlatokopové táhli zase někam jinam.

P.S. Jsem také kyž už ne přímo nepřítelem, tak určitě zdeleka ne zastáncem státního podnikání, ostatně jak píše i autor. Ale podobné podniky přitahují hodně lidí vzdělaných, a zároveň nadšených, takových, kteří tolik nehledí na zisk, ale podobnou práci dělají s láskou. Takže bych si obavy ze státního vlastnictví v tomto případě určitě nedělal.

huhu 30.11.2009 10:20

Re: Otázka spíše zní...

dobře a kolik takových "pokladů" má nebohý daňový poplatník živit ?  8-o;-(

Chris Kelvin 30.11.2009 12:02

Re: Otázka spíše zní...

Připomínáte mi majora Terazkyho z "Baronů" ;-(

huhu 30.11.2009 12:21

Re: Otázka spíše zní...

proč ? to vy mně zase připadáte soudruha profesora Zdeňka Nejedlého..;-P

Chris Kelvin 30.11.2009 12:22

Re: Otázka spíše zní...

Máte zhruba stejný rozhled ;-(

huhu 30.11.2009 14:55

Re: Otázka spíše zní...

předpokládám, že jen tak neplácáte a aktivně Hřebčín Kladruby ze svého sponzorujete..R^

Chris Kelvin 30.11.2009 16:15

Re: Otázka spíše zní...

Teď mi zas připomínáte Svědky Jehovovy. Také mají svojí mantru a těžko z ní uhnou :-)

huhu 30.11.2009 16:52

Re: Otázka spíše zní...

vy mi zase připomínáte ty, co rozdávají z cizího

David 1.1.2010 13:50

Re: Otázka spíše zní...

Silně připomínáš modré primitivy. Jak názory, tak postoji.

To, že dokážete všechno zprivatizovat( rozkrást), včetně toho, na co můžeme být hrdí a patří to k tradici celého národa, pro primitivy, jako ty, nedá se to zpeněžit jinak, než rozkradením není pro vás vysvědčením, ale ukázkou zhovadizmu dnešních ekonomicko-manažerských tzv. elit.

Jací mistří světa jste, to ukazuje situace naší republiky po necelých dvaceti letech.

cipísek 30.11.2009 17:34

Re: Otázka spíše zní...

Teď píchnu do vosího hnízda : pivovar Budvar je státní a funguje bez problémů.

drak 2 30.11.2009 0:35

A teď mi řekněte,

proč byla odvolána Gandalovičem ředitelka Lenka Gothardová, která tam několik roků pracovala a žilä. Která údajně vyřídila 3OO mil. dotaci z EU! Proto musela odejít, aby se podstatná část peněz dostala do správných rukou. Tomuto hledisku zřejmě neodpovídal ani její nástupce, ml. Dražan, tak je ho třeba odstavit.

                 A vo tom to je.................;-O

R.J. 30.11.2009 1:44

Re: A teď mi řekněte,

Tak se trošku Draku 2 rozepište, ať něco víme. Já vím, asi další nějaká levárna se dá tušit, ale nic o tom asi většinou nevíme. Tak sem s tím. Dík.

drak 2 30.11.2009 11:14

Re: A teď mi řekněte,

 Příběh  paní  Gothardové, kterou osobně neznám, je díky ministru zemědělství Gandalovičovi z mého hlediska smutný. Koňařka dělem i duší, v oboru vzdělaná, žila jen pro koně.Osobně znám přecházejícího ředitele íng. Vítka, který ji hřebčín předával, když napravil po několika letech špatné hospodaření po bývalém řediteli a který se spolupodílel na jejím vybrání za svoji nástupkyni.

       Jde tam zřejmě o hodně.Buď privatizace, nebo 3OO mil. z EU. Byla odvolána bezdůvodně.

   ;-)   Samozřejmě 7OO kč na koně za den je volovina a divím se jak takovou hovadinu,může zemědělský analytik napsat na papír. Navštívil jsem hřebčín, když Milan Vítek, jako ředitel končil, koně se pásli a krmilo se zeleným.Náklady, pokud se započítá i část režií, tak 8O kč denně. Sám vlastním 4 koně, jsou celé léto na pastvině, čili náklady kromě trochy sena na noc, žádné, půl kila ovsa. Denně 2-3 hod. pod sedlem.  Nemám žádné(zaklepat) ani nejmenší zdravotní lproblémy ( u koní)  a dělám to už takhle několik let.   Zdravím všechny fandy koní, ať nám koně jdou!;-O

Lucka 30.11.2009 23:53

Re: A teď mi řekněte,

Naprostý souhlas, pí. Gotthardová jednoznačně doplatila na mocenské půtky, a teď na ně doplatí celý hřebčín, tiše doufám, že nemám pravdu :-/

Jinak souhlas i s dávkama, máme 5 koní, jsme rodinná stáj, chov a pastevní odchov, ani při nákladech na březí klisny se nelze dostat na taková hausnumera. Jedině, pokud se ovšem v Kladrubech sečtou sumy za zaměstnance, režii všech budov včetně oprav kladrubského kostela a oprav silnic až do Řečan a vydělí se to počtem koní chovaných v hřebčíně;-D 

Jinak zdravím spřízněné duše a snad tu nemusejí padat mezi koňáky tak tvrdé výrazy, jako to někteří předvádějí...to si nechte do stáje.

lokki 30.11.2009 2:03

Re: A teď mi řekněte,

po té, co byla odejita lenka gothardová pokračovala v přípravě dokumentace a samotného projektu soukromá firma - a ta, nijak překvapivě, v žádosti neuspěla (z formálních důvodů). Takže žádný miliony, alespon v dohledné době pro hřebčín nebudou.  Nakonec - koho taky zajímá finančně zajištěnej (a neohrozitelnej) komplexní soubor nemovitostí se skoro třista hektarama vlastních pozemků. Ovšem u podniku co se drží horko těžko nad vodou, ve kterým se střídají ředitelé jako na běžícím páse a u kterýho je už v podstatě privatizace předpřipravená - bože, taky chci bejt u stolu až se bude porcovat...

lokki 30.11.2009 2:37

Re: A teď mi řekněte,

a taky bych chtěl umět počítat jako novináři nebo agrární analytici - kdyby v minulosti měli koně krmnou dávku za 700kč/den, pak by hřebčín musel mít roční rozpočet aspon stodvacet mio jenom na krmení. No možná, že na ty krmný dávky někdo přispíval tajně a ted se náhle odkopal, nebo tu někomu přebejvá nula navíc...

tak 30.11.2009 5:45

Re: A teď mi řekněte,

pro kolik koní těch 700.-Kč ?;-O\

realista 30.11.2009 10:15

Re: A teď mi řekněte,

reálně tak pro deset.

I těch 40.- je poněkud mimo.....