28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hodně přehnaná evropská zpupnost

Nemáme zapotřebí nechat se poučovat, pravil včera s nehranou zpupností předseda Evropské komise José Barroso na summitu nejmocnějších zemí světa G20. Reagoval tak na skutečnost, že USA, Čína či Indie vyjádřily jisté znepokojení nad tím, že Evropa rázně neřeší problémy, které má, což může způsobit problémy ve světové ekonomice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.6.2012 16:46

Re: A občan se ptá.

Ano, je to bohužel hra s nulovým součtem. Pro "hráče" dost velké, aby dokázali vychýlit pro sebe výhodným (předvídatelným) způsobem "trh", nebo pro "hráče" technicky vybavené tak, aby byli rychlejší než ti ostatní, nebo "hráče", kteří jsou schopni získat nelegální informace (např. o záměrech jiných hráčů) je to ale "hra" s téměř zaručenou výhrou.

J. Cervenka 26.6.2012 0:13

kulrtura

dulezite poznamky o bankac,h mene atd dobrych ekonomu. Ale jsou, myslim, dva zakladni faktory zodpovedne za pruser Evropy

1) krize neni v puvodu ekonomickea ale k u l t u r n i - kultura povalecu a podvodniku v zemich "olive belt" (to jsem si nevymyslel ale docetl se)

2) kde se pracuja a pritom premysli -- tam je budoucnost (USA, Nemecko, Severni Evropa.) Vim poisitivne, dolar je podlozenej praci, premejslenim, Nobelovy cenami......

J. Kanioková 25.6.2012 18:36

chichichi :))))))))))))))

R. Brzák 25.6.2012 16:10

Re: Kanada radila nejspíš proto, že se po ní velmi tvrdě požaduje, aby na "záchranu" Eurozóny PŘISPĚLA !

Pokud někdo za mnou přijde a řekne mi, že prosí o dar, jako ve Vašem zmiňovaném případě, jako majitel svého majetku vyhodnotím,kolik mohu darovat a poté co mi žadatel popíše, k čemu dar potřebuje, zvážím, zda je jeho vize správná a jestli je to rovněž "cesta mého srdce". Pak mohu s klidným srdcem dát DAR.

V čem to je srovnatelné s příkladem Kanady? Někdo chce prachy.

J. Rechnovský 25.6.2012 16:03

Re: Kanada radila

Pane Lenci chtěl jsem konkrétní odpověď nikoli obecké fráze a vaše osobní pocity. Udělám to tedy za Vás. Měl jste pravděpodobně na mysli komisaře EU. Jsou volení parlamentem EU, avšak nikoli jím navrhovaní. A kdo je navrhuje? Jsou to členské státy! Toto privilegium pak zneužívají toho času vládnoucí garnitury pro odměňování nebo odkládání svých prominentů. Těchto postů jsou čl. státy tak chtivé, že smetly ze stolu racionální návrh na redukci počtu komisařů, kde se jejich agendy v podstatě dublují nebo jsou zbytečné. Dnes tedy stále platí 1 stát 1 komisař. Je jich tedy neuvěřitelných 27! Abychom nechodili daleko. Soudruh/pan Fule, komisař pro rozšíření, je krásným příkladem mixu dublování a zbytečnosti vzhledem k postu "vysokého představitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU"

Rozhodování "o nás bez nás" má komisař přímo v popisu práce a je to tak správně. Jeho funkce je totiž "nadnárodní" a měl by všem měřit stejným metrem. Jenže právě tohle členským státům velmi vadí a snaží se skrytě udržet nadstandardní vliv alespoň na "svého" komisaře jeho nominací.

Takže. Nevolenost komisařů mně osobně strašně vadí! Naopak jejich ekonomick-politická rozhodnutí moc ne, protože žádná významná nečinní, ale pouze vykonávají. Tento stav však velmi vyhovoju vládám členských států, které komisaře ovlivňují, důležitá rozhodnutí projednávají samostatně na summitech a v případě problémů pak rychle ukazují na proklatý Brusel. Doporučuji něco si o tom přečíst a sledovat dění než jen papouškovat rétoriku ideologických eurofobů.  

Z. Rychlý 25.6.2012 15:44

Re: A občan se ptá.

Krátkodobě snad. Ale obě měny už  se ani nesnaží zvyšovat objem oběživa tiskem. Už jen digitálně v bankách připisují nuly a znehodnocují úspory a majetky dlouhodobě.

Burza a spekulace měnové jsou jen spekulace - hra s nulovým součtem. Náhodný generátor, či orangutan, či spekulant mají stejné šance. Dolar má výhodu světové měny. Kdyby toho nebylo, je dolar dávno pod kytičkami - zlatem ani produkcí USA už dávno podložen není.

K. Pavlik 25.6.2012 15:32

Re: A občan se ptá.

Kdo vymenil dolary za Eura pred deseti lety dobre udelal. Dlouho byl dolar vic nez EURO - no ale kdeze ty lonske snehy jsou.

To ale netvrdim ze ted neni doba vymenit EURA za dolary - kdybych to vedel tak bych nepsal do Neviditelneho psa ale hral na burze.

Toz tak.

Z. Rychlý 25.6.2012 13:56

A občan se ptá.

Kde je pan Fiala s evropským GéDéPé, aby těm nactiutrhačným eurofobům zavřel ústa svým eposem o vítězném tažení sqělého ojra proti tomu zmetku dolaru ? Tímto netvrdím, že dolar není zmetek, jen to, že ojro je zmetek tuplovaný.

Ani proti EHS nic nemám, ale vývoj EU jde špatným směrem. Jen sledujeme, jak se nám naše daně vzdalují z dozoru od místa vzniku. V mém městě daň vznikne, ale o tom, jak se s ní naloží rozhodují ve vzdálenějřích a vzdálenějších místech. Praha, Brusel - kde bude další ?? V Tokiu ? Tam už vůbec netuší, kde moje město leží. A Bruselátka - ti se ani nezajímají.

R. Langer 25.6.2012 13:43

Re: Kanada radila nejspíš proto, že se po ní velmi tvrdě požaduje, aby na "záchranu" Eurozóny PŘISPĚLA !

A kolik jste jim dal peněz?

K. Pavlik 25.6.2012 13:36

Re: Kanada radila nejspíš proto, že se po ní velmi tvrdě požaduje, aby na "záchranu" Eurozóny PŘISPĚLA !

To ze po mne nekdo chce penize jeste neznamena ze mam radit. Nekolikrat tydne mne nekdo vola ze chce penize na boj s rakovinou, pomoc somalskym detem, prispet na leky na malomocenstvi apod. Zatim jsem nepocitoval potrebu jim radit jak lecit napr. malomocenstvi. Kanadsky premier ma delat totez.

L. David 25.6.2012 13:20

Barroso, Rompuy a spol. jsou už dnes ztracené existence.

Jenom o tom ještě nevědí.

P. Podešva 25.6.2012 11:31

Re: Který z následujících jevů nelze pozorovat v EU?

5. Autocenzura - jakmile člena skupiny napadnou "nežádoucí", "hříšné", "kacířské" myšlenky, potlačí je, případně se z nich vyzpovídá nadřízenému členu skupiny. Tři budhistické opičky, z nichž si jedna zakrývá oči, druhá uši a třetí ústa, jsou vyjádřením "správného postoje", v jehož rámci jedinec chyby, které rozlišuje, nevidí ani neslyší, nemluví o nich, ani o jejich možných anebo skutečných důsledcích.

P. Podešva 25.6.2012 11:31

Re: Který z následujících jevů nelze pozorovat v EU?

6. Iluze jednomyslnosti. Členové skupiny nevyjadřují své skutečné pocity nad tím, co se děje. Nevyjadřuje-li nikdo nesouhlasný názor, posiluje se pocit, že je vše v pořádku. Čímž vzniká iluze jednomyslnosti.

7. Tlak na nekonformní členy skupiny. Groupthink vnáší mezi členy skupiny pocit harmonie. Autocenzura a tlak na případně nekonformní členy skupiny se dá považovat za prostředky, jimiž se pocit harmonie udržuje.

8. Ochrana vlastního vědomí a ochrana vědomí druhých členů skupiny před negativními informacemi, čehož se někteří členové skupiny (self-appointed mindguards) chápou spontánně a bývají vysoce výkonní.

V průběhu vývoje groupthink skupina přestane uvažovat o alternativách řešení. Volí jednu myšlenku, které se drží. Začne přehlížet námitky a skutečnosti, které svědčí v neprospěch vlastních úvah nebo řešení problému. V množině možných řešení tím pádem může přehlédnout řešení, které je optimální. Skupina přestane zkoumat rizika řešení, které zvolila, včetně nákladů, které jsou s ním spjaté. Je lhostejná vůči špatným nebo katastrofálním důsledkům svého rozhodnutí i v době, kdy ještě byla možná rozhodnutí odlišná. Klíčové informace skupina nevyhledává v dostatečné šířce a hloubce. Získané informace skupina obvykle výběrově zkresluje. Volí jen některé informace, jiné nevolí nebo vylučuje.

Zdroj: Koukolík, Drtilová - Mocenská posedlost

P. Podešva 25.6.2012 11:29

Který z následujících jevů nelze pozorovat v EU?

Příznaky, že skupina propadá skupinové stupiditě typu groupthink, jsou:

1. Iluze nezranitelnosti, případně neporanitelnosti, přesvědčení, že se skupina nemůže dopustit chyby, že všechno musí dobře dopadnout.

2. Racionalizace chybných rozhodnutí. Chybné rozhodnutí získá "správné" vysvětlení - skupinové Schéma označí nežádoucí skutečnosti žádoucími slovními nálepkami (což souvisí s funkcí výše popsaných somatických markerů podobně jako chování popsané v dalších bodech).

3. Víra v morální oprávněnost existence skupiny a jejích rozhodnutí. Sem spadá přesvědčení, že "ve více hlavách musí nutně být více rozumu", že skupina nutně ví víc než jedinec, je nutně moudřejší a zkušenější než jedinec.

4. Sdílení myšlenkových stereotypů, které řídí rozhodnutí skupiny, včetně stereotypizace jiných skupin. Stereotypy jsme podrobněji popsali v kapitole o racionalitě.

M. Kosejk 25.6.2012 11:16

zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb:

Zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb přišla s něčím, co vědí asi už všichni, kteří mají větší IQ než tykev. Velké banky mají prý stále zájem o rizikové obchody, protože mohou očekávat, že daňoví poplatníci pokryjí velké ztráty. A prý kvůli tomu je bankovní sektor pořád ve stejném (špatném) stavu jako před začátkem krize.

P. Lenc 25.6.2012 9:52

Re: Kanada radila

Pokud vám pane Rechnovský uniklo,že tito lidé nevolení ale do svých funkcí prakticky dosazení rozhodují o nás bez nás, že jejich ekonomicko politická rozhodování vedou EU tam kam je vedou a že tito lidé jsou v podstatě nepostižitelní vám zřejmně nevadí.Asi vám takové maličkosti nevadí a s tím já nic neudělám.

J. Rechnovský 25.6.2012 9:41

Re: Kanada radila

"skupina nevolených diletantů s nesmírnou mocí právě kolem Barossa."

Můžete přesně vysvětlit o jak nesmírnou moc se jedná a koho tím vlastně myslíte?

P. Lenc 25.6.2012 9:29

Re: Kanada radila

Pane Pavlíku,pokud se vám zdá,že jsme tady v česku také ti nejchytřejší, tak si vás dovolím upozornit, že je to tato vláda, která se(nedostatečně) ale přece snaží šetřit, držet se vlastní měny, chovat se někdy víc, někdy méně zodpovědně.To, že se ji často nedaří své záměry uplatnit tak za to mohou faktory, které není schopná  ovlivnit.Je to především právě direktiva EU, všichni ti Barossové,celý ten socialistický úřednícký moloch a skupina nevolených diletantů s nesmírnou mocí právě kolem Barossa.Článek plně vystihuje situaci, je možné s ním pouze souhlasit.

J. Kanioková 25.6.2012 6:54

Není on ten pán náhodou Hitlerův potomek!???! Schäuble předpovídá hrozící referendum o Evropě

http://www.spiegel.de/politik/ausland/euro-krise-schaeuble-prophezeit-baldiges-europa-referendum-a-840549.html

Ta fotka je přímo esencí zpupnosti !

J. Kanioková 25.6.2012 5:21

Kanada radila nejspíš proto, že se po ní velmi tvrdě požaduje, aby na "záchranu" Eurozóny PŘISPĚLA !

J. Kanioková 25.6.2012 5:19

A jakým způsobem se plichtila Lisabonská smlouva

Je dobré si připomenout, co tenkrát většině nedocházelo to, s čím dnes zápasí. Teprve tady mi došlo, co se skrývá za slovem regiony!  Je to velmi dobré, z Irska. Ke konci je tam sice cosi o Novém světovém řádu, ale jinak je to fakt zajímavé. Pod tím je to i textem - http://jdem.cz/vnxu3  Skutečná ztráta demokracie, direktiva. Obzvláš''t pro ty, co tu kolikrát "pokřikují" u článků Fajmona či Zahradila - "a co tam vlastně děláte? Proč to nezměníte?"

Stále hlubší demokratický deficit - http://jdem.cz/vnxv2

Grécko schladilo úniu. Úplne - http://finweb.hnonline.sk/c1-56279610-grecko-uplne-schladilo-uniu

Čínský průmysl se zhroutí do roku 2015, tvrdí ekonom  -http://www.velkaepocha.sk/2012060219613/Cinsky-prumysl-se-zhrouti-do-roku-2015-tvrdi-ekonom.html

Čínské bankovnictví: Nízká parita, vysoká kontrola státu a nesplácené půjčky - http://www.velkaepocha.sk/2012051519538/Cinske-bankovnictvi-Nizka-parita-vysoka-kontrola-statu-a-nesplacene-pujcky.html

K. Pavlik 25.6.2012 3:47

Kanada radila

Radila hlavne Kanada a ta nema opravdu proc radit. Otazka je jestli vubec reseni existuje nebo musi Evropa tvrde dopadnout na hubu. Ono radit prestat delat dluhy je opravdu vyborne, proc se tim neridi tez Ceska republika ktera tez sezrala vsechnu moudrost sveta( podobne jako kanadsky premier)? Bude to asi tim ze  kazdy vi jak vychovavat cizi deti.

J. Kanioková 25.6.2012 3:20

NAPROSTO s Vámi souhlasím, autore !

především s tímto - "Evropské elity však skutečné příčiny krize nepochopily dodnes a asi je jejich většina nepochopí do konce svého života." !!!   "Elity".... uff... do šrotu !

Pořád se hledají nějaké únikové cestičky, "prorůstová opatření", státní intervence, dotace. Záplatování dluhů dalšími dluhy. Je mi z nich už jen špatně.. Kdyby ty dluhy už dávno odepsali a zrušili jednotnou měnu, aby  skončily kolektivistické odpovědnosti a spirála, která spřáhla všechny do konečné předsmrtné křeče. Rána z milosti ! Nad ESM se mi už chce jen smát...

I v Německu se objevují občas zajímavé texty, weby a osobnosti, napr. jméno Hans-Werner Sinn i ta instituce http://jdem.cz/vnup4, informací hafo.... I když i on pořád ještě alibisticky fantazíruje...

UŽ v 2007 napsal prezident Herzog - "Většina lidí má vlastně pozitivní postoj k Evropské integraci Ale také mají pocit, že se něco děje špatně,  neprůhledně, komplexní a složitá mamutí instituce vyrostla odděleně od opravdových problémů a národních tradic Získává víc kompetencí a oblastí moci. Demokratické kontrolní mechanismy selhávají. Ve skutečnosti to tak nemůže jít dál"  (!!!)  Článek o Evropské ústavě, napsaný v r.2007". A taky je tam - že 84% toho, co něm. parlament projednává, přichází z EU a jen 16% je jejich vlastních. (Tak jako u nás. A docela fofrem se to musí implementovat do zákonů, pod hrozbou sankcí)... http://jdem.cz/vnut4 http://jdem.cz/vnut4    No a to tehdy netušil o valech či ESM !  Holandsko je na mrtvici - http://jdem.cz/vnuw2

A stav zadlužení 2007 - http://jdem.cz/vntu5 ...Ztráty a nálezy ve východní Evropě: Výměna financování prostřednictvím bank v západní Evropě - http://jdem.cz/vnux9   (!!!) Děs..