27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Guvernér nesouhlasí

Ceny bytů se snižovat nebudou a existuje určitá šance, že už moc neporostou, uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 3.3.2021 8:44

Ale jistě že bych se snažil najít nějakou vhodnou příležitost ty firemní peníze investovat. Ovšem že by to mělo být právě do nemovitostí, v době kdy jsou ještě ty ceny vysoko a čeká se na jejich pravděpodobný pád? Když vezmeme do úvahy, i to že "covid s námi bude dlouho, asi už trvale", takže třeba poptávka po řadě služeb /s ubytováním/ bude dlouhodobě utlumena? Na tom by se dalo prodělat ještě mnohem víc než v té bance.

L. Novák 3.3.2021 9:19

Jakým mechanismem by měl nastat "pád cen nemovitosti"? Dokud ČNB tlačí do ekonomiky množství peněz "co to dá", ceny rostou. Když přestane, růst cen by měl zpomalit, možná i zastavit. Ale proč by měly ceny klesnout, to netuším. ;-)

M. Grundmann 3.3.2021 10:01

Občané budou nemovitosti prodávat, pokud budou mít nějakou možnost je investovat do něčeho jiného, např. do podnikání. Dokud je ale ekonomika zavřená a do ničeho není možné investovat, nikdo pochopitelně žádnou nemovitost prodávat nebude. V této situaci jsme dnes.

P. Hatina 3.3.2021 10:38

Tedy - opět, psal jsem v nouzi, tím jsem myslel v opravdové životní nouzi, popř. v exekuci, popřípadě tedy firmy v bankrotu. To že dokud k tomu nedojde a nebudou k tomu prodeji nuceni, si je budou držet dál, s tím lze souhlasit.

L. Písařík 3.3.2021 6:58

Kdo zírá v TV na reklamy, musí vidět, že peněz je plno, banky se podbízejí v úvěrech pro občany a spořiví občané nevědí, kan uložit peníze. Není to vhodná doba, abychom výstavbu dalších jaderných elektráren financovali z vlastních zdrojů? A úroky zůstanou doma.

L. Novák 3.3.2021 7:31

Tak začněte stavět... ;-)

V. Novák 3.3.2021 9:13

Financování je ten nejmenší problém u JE.

Daleko horší je politikaření, které má za cíl vyloučit ty nejperspektivnější možné dodavatele.

L. Novák 3.3.2021 7:33

:-) To jste velký optimista...

L. Hančar 3.3.2021 9:06

Vše jede na představě, že peníze NIKDY nedojdou, jinými slovy: zdroje jsou špidnul Špitla.

Bohužel, v rámci jedné generace to může být i pravda!

M. Grundmann 3.3.2021 10:06

Nedá se opravdu říci, že peníze nikdy nedojdou. Protože je investičních příležitostí chronický nedostatek, tyto peníze nejsou dostatečně propojeny s běžnou ekonomikou a přispívají k vytváření různých bublin. Cena některých stavebních pozemků stoupla v ČR za posledních 5 let až 3krát, jejich cena ztrácí vztah k ekonomické realitě tohoto státu. Cena některých stavebních pozemků u Prahy je vyšší než podobné stavební pozemky v západní Evropě.

Pokud by se tyto investiční peníze rozpustily do reálné ekonomiky, došlo by k prudké inflaci a zdroje by se rychle vyčerpaly. Ale k tomu nedochází díky tomu, že v reálné ekonomice není kam investovat. Jiná situace byla v 90. letech, kdy byl obrovský počet investičních příležitostí a investiční peníze se rychle rozpustily v ekonomice a způsobily jednak hospodářská růst, jednak vysokou inflaci.

F. Kusák 3.3.2021 15:24

No samozřejmě, že peníze nikdy nedojdou, protože peníze jsou kvantifikované ekonomické vztahy mezi subjekty v ekonomice. Ta kvantifikace je jen dána nabídkou a poptávkou, která je deformovaná státními aj. zásahy. Z toho plyne, že hodnota peněz se musí nutně měnit. Takže to okřídlené "peníze budou, ale my nebudeme", je veskrze pravdivé.

V. Novák 3.3.2021 9:10

IMHO je v té větě nadbytečná předložka "za", které mění význam celé věty a ta pak jde proti vyznění zbytku článku.

Lidé mají co utrácet - a tak utrácejí. I za nemovitosti, které těžko budou ztrácet hodnotu.

Z. Lapil 3.3.2021 16:07

Taky jsem se divil. Podle mě se autor přepsal a správně je "mají co utrácet".