19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Guvernér nesouhlasí

3.3.2021

Jakápak cenová bublina u nemovitostí?

Ceny bytů se snižovat nebudou a existuje určitá šance, že už moc neporostou, uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Jeho výrok pro Seznam Zprávy je zajímavý tím, co v něm zůstalo nevysloveno. Loni zdražovaly menší byty do velikosti 2+1 o víc než 20 procent, u větších bytů se růst cen udržel na patnácti procentech. To jsou opravdu mimořádná čísla. Teď si ovšem musíme zvyknout na to, že ceny zůstanou nahoře i nadále. To například znamená, že ve většině českých měst člověk nedostane ani ten nejmenší byt pod dva miliony.

Cenový růst je neobvyklý a přirozeně vzbuzuje obavy z toho, co bude dál. Česko něco podobného zažilo na počátku století. Před finanční krizí, konkrétně v roce 2007, ceny rostly dokonce o pětatřicet procent. V obou případech ovšem šlo o cenovou bublinu, která praskla a ceny bytů pak začaly klesat. Co potěšilo mladé rodiny, které právě hledaly slušné bydlení, způsobilo rozpad trhu s byty a jejich dlouhodobý nedostatek. Potíže s byty ještě prohloubily dopady finanční krize.

Guvernér centrální banky má v popisu práce slibovat, že bude dobře. Ceny bytů proto podle jeho předpovědi už příliš neporostou, na druhé straně se nebudou ani snižovat, a na trhu zavládne dlouhodobá stabilita.

Všechno zůstane jako dřív, právě taková prognóza uklidní ze všeho nejvíc, a to i tehdy, když není jako v případě českých bytů příliš pravděpodobná. Důvod je nasnadě.

Světové centrální banky a s nimi ta česká zlevnily během koronavirové krize peníze. Lidé a firmy tedy mají za co utrácet a to zvyšuje poptávku například po bytech. Zároveň česká vláda zrušila daň z nabytí nemovitostí, která se platila ve výši čtyř procent z kupní ceny, a vyhlídkou dostupnějšího bydlení opět posílila poptávku. Důsledkem byl ovšem fakt, že cenový růst paradoxně zrychlil i v časech koronavirové krize. Zkrátka a dobře, byty se staly nástrojem spekulací. Inflace roste ve všech oborech, ovšem nejrychleji v oblasti nemovitostí, proto se vyplatí investovat právě do nich.

Jinými slovy, na trhu s byty se loni nejspíš nafukovala spekulativní bublina. Jde označit za projev povinného optimismu, když guvernér Rusnok hovoří o tom, že ceny budou nadále stabilní. Při pohledu z odstupu je zřejmé, že jiné nástroje proti pádu cen nemovitostí kromě uklidňujících výroků centrální banka ani nemá. Úrokové sazby jsou už na nule a vzhledem k rostoucímu inflačnímu riziku se jenom čeká, kdy je bude nutné zvýšit a spolu s nimi i ceny hypoték. Pak už nebude nákup bytů pro spekulanty tak přitažlivý a své peníze přesunou jinam.

Prasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi je pochopitelně pouze možností, která se nemusí naplnit, nejde ji však jednoduše přehlížet a jistě to přes svou uklidňující rétoriku nedělá sám guvernér Rusnok.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus