29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fundamentální systémový defekt

Děkuji za pozvání k diskusi na toto zajímavé a v dnešní době vysoce aktuální téma. Vzpomínám si, že jsme se zde před rokem při stejné příležitosti poměrně obšírně a navíc přiměřeně kriticky věnovali tématu příbuznému – euru. Dnes bychom o stejném tématu mohli mluvit znovu, neboť situace je stejná, nebo spíše horší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 21.11.2011 19:27

Stručné a dobré shrnutí.

Samozřejmě, že se ozvali socialisté, kteří si pletou dnešní evropský byrokratický socialismus s nějakým jejich krutým kapitalismem, pletou si dojmy s pojmy.

Zvláště socialisty čeká ještě probuzení po dopadu na tvrdo. Dokonce i mladík, co nikdy neřídil ani firmu s jedním zaměstnancem a nenapsal jedinou fakturu (Dluhoslav Sobotka) připouští (opatrně), že to všechno, co socialisté/komunisté slibovali, nepůjde dodržet. A helemese! A to má být možná příští premiér! Snad i Stáník Grossů se tomu pochechtává.

K. Krbálek 21.11.2011 18:17

prezident se opět mýlí

pan Klaus umí skvěle argumentovat, aby udržel při životě současný systém. Umí vyhmátnout parciální chyby, ale nevidí ty chyby fundamentální, které způsobí zhroucení celého systému jako celku ať už by fiskální nebo monetární politika byla přesně podle jeho gusta. Ono totiž stále více lidem vadí něco jiného a to, že 1% lidí má právo mít zisk a 99% ostatních je povinno nést ztráty, které tvorba zákonitě zisku vyvolává. Ekonomové sice dokázali účetními triky vytěsnit ztráty mimo ekonomiku, ale to neznamená, že ony zmizeli, jen ty zisky platíme ztrátou zdraví, životního prostředí, soukromí, budoucnosti a tohle jsou ztráty, které celý současný systém shodí

Š. Hašek 21.11.2011 19:33

Re: prezident se opět mýlí

Jak z brožurky v roce 1975.

Chcete naznačit, že v současné Evropě 99% živoří a 1% si jezdí na dovolenou do ciziny a kupuje si nová auta? A mají to nejsolidnější lékařské ošetření, i když jejich zdravotní daň je minimální?

Atd,atd....

B. Rybák 22.11.2011 18:49

ztráty, které tvorba zákonitě zisku vyvolává?

Pokud tvorba zisku vyvolává nějaké ekonomické ztráty, pak nejde o zisk, ale o lup. K této záměně pojmů dochází takřka výhradně v souvislosti s dotacemi např. t.zv. "zeleného podnikání" (činnost, při níž protekčně, tedy korupčně vybrané "subjekty", mají státem zajištěný zisk, ovšem není podnikáním, ale parazitováním na budoucnosti našich dětí).

Vytěsnit ztráty z ekonomie se bohužel očividně nepodařilo. Zcela mimo ekonomii mohou ovšem vzniknout pouze ztráty subjektivní, citové, či mravní. S těmi si skutečně, na rozdíl od např. surovinového bohatství, či konkrétních ztrát zdraví, či zhoršení životního prostředí ekonomie rady neví. Tato civilizace ale vytvořila nejčistší prostředí a je bezkonkurenčně nejzdravější ze všech současných i minulých civilizací.

L. Orlita 21.11.2011 18:00

víte, že Klaus chtěl automobilku Škodovku nechat

projít kupónovou privatizací? Jak by to dopadlo už dnes všichni víme. Tenhle arcilump by měl  zalézt do kanálu a už nikdy nevylézt. Teď je moudrý, ale tenkrát nic?

J. Kanioková 21.11.2011 19:49

A víte, že privatizaci měla na starosti ODA?

M. Řepa 21.11.2011 19:56

Re: víte, že Klaus chtěl automobilku Škodovku nechat

Umíte omýlat jenom Škodovku jako zářný příklad, ale nějak jste si nevšimnul, že podobně privatizovaná Tatra se potácí 20 let nad propastí, že ČSA po privatizaci AirFrance musel stát zpátky odkoupit, jak dopadlo Aero Vodochcody, podobně Karosa  a mnoho dalších firem prodaných zahraničnímu investorovi. Takže v segmentu dopravních firem se vůbec nedá hovořit o tom, že privatizace zahraničnímu investorovi byla skvělá, úspěšná  a nejlepší.

J. Kanioková 21.11.2011 14:53

Prezident má opět pravdu,

umí to přesně pojmenovat, jeho definice jsou naprosto nezpochybnitelné. Že tu jsou zase nářky zapšklíků... to se, bohužel, nedá nic dělat.

Klaus NECHTĚL podepsat LS, přesně vysvětloval proč, dal to dokonce k US, který to smetl ze stolu, šílení eurohujeři po něm plivali, nadávali, novináři jej popisovali tak, že by od dněj  pes kůrku nevzal, psychiatři se domlouvali, jak jej prohlásit nesvéprávným - a prdlajs - byl to prostě satan Klaus. Ta štvanice byla příšerná...

Podepsal to  a  dnes je opět satan, protože EU krachuje a opět za to může Klaus..

Prý měl položit funkci.... tím dnes ti, co ho k podpisu hnali a byli na něj neskutečně naježení, tím dnes argumentují ti, co hlasovali jásavě - ANO. Je mi z nich špatně !

Čecháčci - alibisti.... oni nic, to vždycky někdo druhý za všechno může...

L. Orlita 21.11.2011 18:03

Re: Prezident má opět pravdu,

Klausovi něco vyšlo. Ale 90.léta mu nevyšla ani omylem. Nechal rozkrást ČR.

B. Rybák 22.11.2011 19:02

Re: Prezident má opět pravdu,

Rozum by Vám měl napovědět, že k okradení této země došlo, až když se bank, pojišťoven, podniků a obchodu zmocnil (téměř zadarmo) kapitál zahraniční. K tomu ovšem došlo až za vlád EU-hujerských. (Pokud jeden náš vlastník se zmocnil podílu jiného vlastníka, pak pouze někteří občané této země přišli o část svých "kupónů" a ty měli téměř zadarmo). Naši občané díky politice V.K. např. nepřišli o téměř všechny úspory, jako v ostatních transformujících se zemích.

T. Pansky 21.11.2011 18:08

Re: Prezident má opět pravdu,

Mate pravdu, pan Klaus mel pravdu. Jenze pan Klaus stale opakuje do kolecka poucky, ktere jsou k nalezeni ve skriptech k makroekonomice v prvni kapitole. Problem neni s pojmenovanim, ale s nalezenim reseni !!! Prave v tom je rozdil mezi lokalnim politikem a evropskym politikem. Nanestesti, diky socializaci cele Evropy (posileni kolektivniho pudu), na evropskem politickem poli skutecne momentalne nejsou politici schopni davat smer a vest. Proto tu mame stovky nic neresicich "summitu", kdy se jeden politik schovava za druheho. Spolecna evropska mena je nezbytnost z pohledu globalizace svetove ekonomiky. Nicmene, provadeji ji nespravni lide - socialiste. top0625top@live.com

J. Kanioková 21.11.2011 19:55

Společná evropsaká měna je utopie, alespoň na toto století

Společná evropská měna - země eurozóny zbavila klíčové ekonomické veličiny, kterou je nejvýznamnější ze všech cen – MĚNOVÝ  KURS !!!  Plovoucí měnový kurs !!! Nemožnost devalvovat a vykrývat tímto ekon. výkyvy vlastní země !!!

V. Venc 21.11.2011 22:29

Re: Prezident má opět pravdu,

Pane Tomskiý, nemyslíte, že je to obráceně! Ekonomické výsledky EU ukazují, že ti lokální politici sedí v "Bruseli" (a 1.kapitolu makroekonomie nevstřebali). V. Klaus se svými názory určitě patří mezi ty evropské (i když ti další evropští jsou asi utajovaní).

Je možná pravdou, že euro je nezbytnost z pohledu globalizace, ale ovšem až EU projde stejnou očistnou demontáží, jako bývalá RVHP a východní blok.

V. Venc 21.11.2011 22:35

Re: Prezident má opět pravdu,

S omluvou opravuji. Místo Tomsklého patří Panský!

V. Hajková 21.11.2011 13:25

Když jsem četla tento

užasně  srozumitelný  článek-   srozumitelný  i  pro  ekonomického  laika-  říkala  jsem  si   jaké  stupidnosti   budou  asi  v  diskuzi!  NEMÝLILA   jsem  se!   Prostě   p.  prezidente-  to,  co  jste   předvídala   se  plní  měrou  vrchovatou! 

V. Hajková 21.11.2011 13:26

Re: Když jsem četla tento

omluva-  předvídal   /aby  se  toho  nějaký  PABLB nechytal/!!!

V. Venc 21.11.2011 15:01

Re: Když jsem četla tento

Naprostý souhlas. Když si všimnete, jak častý je výskyt těch "chytrých" proti prezidentových argumentů, tak je hned jasnější, že to s EU (včetně Česka) nemohlo dopadnout jinak. Kde jsou ti bruselští činovníci, kteří naplněni bezmeznou pýchou nad svými mozečky, na prezidenta bečeli, bučeli,chrochtali.., ukazovali si na hlavu atd.

Dnes jsou zalezlí v "Bruseli" a jenom chvatně počítají, zdali jejich EU-příjmy vydrží do příštích vánoc.

J. Vaníček 21.11.2011 11:24

Růst veřejných výdajů

Opět nám kolovrátek zavrzal starou dobrou písničku, na kterou naše revoluční pravice slyší, mámivý song o růstu veřejných výdajů. Nedivme se, že nám na Šluknovsku vzniká sociální problém, když hlava státu, zaklínající se ekonomickými magickými formulemi, vidí jako hlavní kámen úrazu sociální výdaje; lid si to pak obratem převádí do své řeči a hovoří o nemakačencích, levicových flákačích atd.

Nepřekvapuje ani to, že Klaus stále odmítá vidět podíl vyvlastňování veřejných statků - že nechce zohledňovat to, že prostřednictvím finančních spekulací byly třebas z Řecka odčerpány obrovské finanční prostředky do jiných států a především pak na účty nadnárodních korporací.

Dnes už není možné si myslet, že každá rodina má nárok na provoz automobilu - stejně tak ale není možné dále tvrdit, že jen tehdy, vezmeme-li automobil všem, jejichž příjmy jeho provoz nedovolují, dojde ke zlepšení situace. Vidí-li Klaus jako jediné řešení omezení veřejných výdajů, pak jej nelze považovat za nikoho jiného než ekonomického totalitáře, jehož teorie notnou měrou přispívají k "blbé náladě", o které píše Lukáš Jelínek.

J. Kanioková 21.11.2011 14:41

Každý strůjcem svého osudu

EU vymýšlí svinstvo, to  je bez debat, ale za zadlužení jednotlivých zemí si tyto mohou samy !!!   NIKDO  JIM  NEPOROUČEL  VYTVÁŘET  DALŠÍ  A  DALŠÍ  DLUHY.  Je to vina vlád jednotlivých zemí a taky jejich voličů, že si takové vlády - většinou levicové - volí.

Zkuste si, lidi, přečíst cosi o Estonsku, to má zadlužení nejvýš kolem 7% HDP. V poslední statistice to bylo 6,6 %.  Dobře si zvolili a zatli zuby !!!  A přestali klást nesmyslné požadavky !

V. Venc 21.11.2011 15:07

Re: Každý strůjcem svého osudu

Cílevědomý národ s cílevědomým vedením, s minimem socialistů!

M. Zima 21.11.2011 9:07

Móc rád bych Vám věřil Profesore,

ale vzhledem k tomu, že jste tu krizi ani nepoznal (krátké zakašlání), vzhledem k tomu, co jste udělal s privatisací, s fondy, s kampeličkami, s minoritními akcionáři, atd.,atd. bych spíš ocenil, kdybyste se s Vašimi experty typu Koženého už do ekonomických otázek nemontoval.  Zamyšlete se spíš nad otázkou, kolik toho máte společného s těmi šašky, kteří tu krizi skutečně způsobili a jaký je základní postulát, který s nimi sdílíte.

M. Vondráček 21.11.2011 9:16

Re: Móc rád bych Vám věřil Profesore,

Věříte , že od Vás jsem podobnou reakci čekal . Kdyby VK napsal že 1+1=2 , jistě najdete argument jak zpochybnit jeho tvrzení .  

M. Zima 21.11.2011 9:28

Kdyby nekecal,

nebyl by protiargument, Ale je pozitivní, že uznáváte, (i když nepřímo), že kecá.

J. Kanioková 21.11.2011 14:35

kecáte vy

J. Tachovský 21.11.2011 9:49

Re: Móc rád bych Vám věřil Profesore,

Co mate proti privatizaci ? J ajsem do ni investoval cca 2000 Kc a dostal cca 50.000. Me to nepripada jako spatny kseft ani jako ze by me nekdo okradl.

M. Zima 21.11.2011 12:00

Proti privatisaci mám právě to, co popisujete,

že to nebyl ani pokus o vznik "lidového kapitalismu", ale v lepším případě loterie, v horším insider kšeft, tedy trestný čin. Ale těch má kLaus na krku víc. (K Vašemu výdělku : Ostatně právě dvojmístné rendity jsou jednou z hlavních "technických" příčin krize.)

Ale v článku jde o příčiny krize, přitom kLause omlouvá, že ho donutili psát o příčinách něčeho, čeho si sám ani nevšimnul.  Proto mele stále stejné nesmysly a plausibility  a relevantními fakty, jako levnými penězi se nezabývá, protože těm jednoduchým souvislostem nerozumí. (Nezabývá se ani symptomy, jako např. : Anglie má inflaci kolem 5%, česká koruna poklesla proti €, o kterém tu kdejaký zastuzený teoretik včetně kLause tvrdí, že se hroutí, ...)

J. Tachovský 21.11.2011 12:57

Re: Proti privatisaci mám právě to, co popisujete,

I ten Kozeny prece vyplacel desetinasobek vlozene castky. Ja jen porad nevim, kdo koho okradl a na zvolani "Klaus nas okradl vsechny" jen odpovidam, ze me nikdo pri kuponovce neokradl